Jericho (DC Comics)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jericho oikealta nimeltään Joseph William Wilson on DC Comicsin sarjakuvissa esiintyvä fiktiivinen hahmo. Hahmo esiintyi ensimmäisen kerran tarinassa Tales of the Teen Titans #42 kesäkuussa 1984 ja hänet loivat Marv Wolfman ja George Pérez[1]. Jericho on Deathstroken poika ja Teinititaanien entinen jäsen. Jericho toimi alunperin sankarina, mutta hänen ajauduttua hiljalleen hulluuteen hän muuttui superroistoksi.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joseph Wilson oli Slade Wilsonin ja Adeline Kanen nuorin poika ja hänellä oli onnellinen varhaislapsuus. Joseph oli musikaalisia taitoja omaava ihmelapsi ja lahjakas taiteilija. Josephin ollessa vielä lapsi, Jackal niminen terroristi otti hänet panttivangiksi Quracin presidentin lähetettyä hänet kostamaan Deathstrokelle tärkeän everstin tappamisen. Jackal yritti saada tietoja Slade Wilsonilta, joka eli kaksoiselämää Deathstroke nimisenä palkkasoturina. Kun Deathstroke kieltäytyi yhteistyöstä Jackalin kanssa vedoten hänen ammattieettisten sääntöjen rikkomiseen, yksi Jackalin apulaisista leikkasi tämän seurauksena Josephin kurkun auki. Deathstroke onnistui pelastamaan josephin, mutta tapahtuman seurauksena hänestä tuli mykkä hänen menetettyä puhekykynsä. Tapahtuman jälkeen Adeline erosi Sladesta ja yritti tappaa hänet ampumalla häntä sokaisten tämän toisen silmän ja otti Josephin ja tämän vanhemman veljen Grantin mukaansa. Joseph oppi jossakin vaiheessa kommunikoimaan viittomakielen avulla. Tämä paljastettiin Action Comicsin #584 numerossa amerikkalaiseksi viittomakieleksi.

Ollessaan vielä lapsi Joseph havaitsi, että hänellä oli metainhimillisiä voimia ottaa haltuunsa katsekontaktin avulla kaikki humanoidiolennot, mikä oli seurausta hänen isänsä kanssa vuosia aiemmin tehdyistä biologisista kokeista. Hänen voimansa ilmenivät ensimmäisen kerran hänen pelastettua vaarassa olevan ystävänsä, mutta tapahtuma traumatisoi hänet ja hänen voimansa olivat lepotilassa tämän jälkeen aina teini-ikään asti. Joseph työskenteli äitinsä kanssa tämän vakoiluorganisaatiossa Searchers inc.:ssä saaden samalla koulutusta taisteluihin ja vakoiluun. Ollessaan suorittamassa tehtävää Josephin voimat heräsivät täysiin voimiinsa hänen pelastettua äitinsä salamurhaajilta ja hän käytti kykyjään auttaakseen äitiään tämän työssään.

Tarinassa "The Judas Contract" Adeline ja Joseph saivat tietää sopimuksesta, jonka Deathstroke oli tehnyt Teinititaanien kanssa. Adeline ja Joseph lähestyivät Dick Graysonia ja auttoivat häntä pelastamaan Titaanit. Tehtävän onnistumisen jälkeen Joseph liittyi Titaaneihin ja otti nimekseen Jericho. Muut ryhmän jäsenet olivat kuitenkin varovaisia häntä kohtaan tämän suhteesta Deathstrokeen ja Terran aiemman petoksen takia[2]. Jericho osoittautui järkeväksi ja puhdassydämiseksi yksilöksi ja oli uskollinen Titaaneille monta vuotta. Jericho loi myös siteen uuden ryhmän jäsenen Kolen kanssa ja läheisen ja kiintyvän siteen Raveniin, koska hän oli kerran ottanut hänet hallintaansa voimillaan ja opittuaan tämän demonisen perinnön. Jericho oli ensimmäinen Titaanien jäsen, joka ymmärsi Ravenia, heidän menneisyytensä liityttyä heidän isiinsä ja heidän löydettyä lohtua toisistaan[3].

Myöhemmin muiden Titaanien tietämättä Trigonin saastuttamat Azarathin sielut siirtyivät Jerichoon korruptoiden hänet hiljalleen pahaksi ja hän kääntyi Titaaneja vastaan. Hitaasti mutta varmasti sielut alkoivat turmella Jerichoa ja valtasivat hänen ruumiinsa sen jälkeen, kun Wildebeest-nimellä tunnettu konna aloitti terrorikampanjan Titaaneja vastaan, lavasti Tähtitulen murhaan ja melkein tappoi Kyborgin aivopestyä hänet toimimaan hänen edustajanaan ryöstöjen sarjassa. Sielujen vallassa ollut Jericho huomasi, että Wildebeest oli itse asiassa useita ihmisiä; entisen Titaanien pahisryhmän The H.I.V.E.n jäseniä, jotka nimettiin uudelleen organisaation tappion jälkeen Titaanien käsissä vuosia aiemmin, koska tämä ryhmä kutsui itseään Wildebeest-seuraksi. Vangitessaan ryhmän johtojäsenen Jerichosta tuli Wildebeest Societyn uusi johtaja ja käytti heitä sieppaamaan nykyisiä ja entisiä Titaaneja toimimaan aluksina. Jericho sai itselleen uusia voimia: voimakkaan leijona-sieluminän ja parantavan kyvyn, joka korjasi hänen kurkkunsa ja antoi hänen puhua uudelleen.

"Titans Hunt" -tarinassa Nightwing ja Troia uusien liittolaistensa kanssa löysivät ja kohtasivat Jerichon. Taistelun aikana todellinen Jericho nousi uudelleen esiin ja aneli Deathstrokea tappamaan hänet. Deathstroken tajuttua, että hän ei voi pelastaa poikaansa, tappoi Jerichon päättäen tämän kärsimykset[4]. Jerichon patsas pystytettiin myöhemmin muistomerkkinä San Fransiscossa sijaitsevaan Titaanien torniin. Useita vuosia myöhemmin paljastui, että Jerichon sielu oli siirtynyt Deathstrokeen hetkeä ennen kuolemaansa. Hän otti isänsä ruumiin hallintaansa ja etsi uusinta Titaanien ryhmää toivoen saavansa heidät vakuuttuneiksi siitä, että lasten ei pitäisi olla supersankareita, ja haluten säästää heidät kohtalostaan. Hän tappoi myös isänsä lähimmän ystävän, Wintergreenin, ja kiinnitti miehen pään seinälle[5]. Osoittaen edelleen henkistä epävakautta ollessaan Deathstroken kehossa, hän hyökkäsi rajusti entisten ystäviensä kimppuun ja jopa ampui Impulssia polveen[6]. Taistelun aikana hän hyppäsi kehosta toiseen, kunnes Raven absorboi hänet itseensä. Taistelun aikana Brother Bloodin kanssa hän torjui tämän, kun hän vahingossa absorboi joukkuetoverinsa Deathstroken ja Rose Wilsonin sielu-itseensä. Jericho onnistui käyttämään Ihmetytön ja Teräspojan ruumiita joukkuetta vastaan, mutta kun hän yritti siirtyä Kyborgiin, tämä käytti kyberneettistä silmäänsä siirtääkseen Jerichon hengen tietokonetiedostoon, joka on nyt tallennettu Titans Toweriin. Petopoika sanoi, että he tarkistavat Jerichon joka päivä[7].

One Year later ja Infinite Crisis tapahtumien jälkeen Raven otti Jerichon olemuksen sisältävän kovalevyn ja käyttämällä samaa rituaalia, jota Brother Blood -kirkko käytti aiemmin nostaakseen hänet kuolleista, herätti Jerichon uudessa ruumiissa, ilman hänen lapsuudestaan ​​peräisin olevaa kurkkuvammaa, joka teki hänestä mykän. Jericho liittyi joukkueen viimeisimpään inkarnaatioon ja käytti tilaisuutta hyväkseen sisarpuolensa Rosen kanssa, josta oli tullut uusi Ravager[8]. Saatuaan Teräspojan vaarallisen kloonin Matchin ruumiin haltuunsa, Jericho muutti S.T.A.R. Laboratorioon, kunnes löydettiin tapa hallita Matchia[9]. Myöhemmin Jericho, joka oli edelleen loukussa Matchin ruumiissa, ilmeisesti pakeni S.T.A.R. Laboratoriosta näkyvässä hädässä ja pyysi ystäviensä apua[10]. Titaanit onnistuivat auttamaan häntä pakenemaan Matchin ruumiista, mutta pian kävi selväksi, kuinka paljon kokemus oli vääristänyt Jerichon mielen jättäen hänet taipuvaiseksi Titaanien tuhoamiseksi[11].

Jericho pakeni hetkeksi Titaaneja vaivaamaan DC:n pääuniversumin vuoden 2008 presidentinvaaleja ja meni jopa niin pitkälle, että käytti Vihreän Lyhdyn ruumista taistellakseen Oikeuden Puolustajia vastaan, kun hänet löydettiin[12]. Hal Jordan pystyi työntämään Jerichon ulos kehostaan, kun hänen tahtoon perustuvat voimat osoittautuivat Jericholle liian voimakkaiksi hallita. Jericho tuotiin JLA-satelliittiin säilytettäväksi. Mento-mieli tutki Jerikoa ja havaitsi, että hänellä oli erityinen ja vakava dissosiatiivisen identiteettihäiriön muoto, jonka aiheutti vuosia kestänyt holtiton hyppiminen kehosta kehoon. Koska hän ei kyennyt puhdistamaan mieltään persoonallisuuden viipyvistä kaikuista, jotka hänen täytyi upottaa ottaessaan yksilön haltuunsa, hänen mielensä syrjäyttivät pahimmat ja voimakkaimmat mallit, mikä sai hänet omaksumaan rikollisen, häikäilemättömän persoonallisuuden, joka vastusti hänen entistä lempeää itseään. JLA päätti lähettää hänet takaisin S.T.A.R. Laboratorioon, toivoen löytävänsä parannuskeinon[13]. Jericho onnistui pakenemaan JLA:ta ja palasi Titaanien luo ottaen Nightwingin ruumiin haltuunsa. JLA saapui hakemaan hänet takaisin, ja hän alkoi hypätä jokaisen häntä vangitsemaan yrittäneen ruumiisiin. Tämä kostautui, kun Jericho hyppäsi Teräsmiehen ruumiiseen. Vaikka Jericho oli vahvempi kuin ennen, hän ei kyennyt hallitsemaan Teräsmiestä. Jericho onnistui hetkeksi saamaan itsensä hallintaan pahojen impulssien yli ja näennäisesti katosi tyhjyyteen[14].

Jericho palasi myöhemmin päästyään sisään Kyborgin ruumiiseen hänen mekaanisen silmänsä kautta käyttämällä viime kerralla jäljelle jäänyttä "jälkijälkeä". Hän käytti Titans Towerin puolustusta yrittäessään tappaa Titaanit, mutta heidän uusi jäsenensä Static käytti sähkövoimiaan oikosulkeakseen Titaanien Tornin järjestelmät luoden palautteen, joka syrjäytti Jerichon Kyborgista[15]. Jericho pakeni vielä kerran ja käynnistää "Kuolemanloukun" skenaarion hänen sisällään olevien monien persoonallisuuksien (erityisesti hänen isänsä) kannustamana[16]. Jericho yritti murhata sekä Teinititaanit että Titaanit (hänen entiset joukkuetoverinsa), jotka lopulta ottivat hänet kiinni. Ollessaan poliisin säilössä, hän kohtasi uuden Vigilanten. Päätettyä lopettaa konnan riehumisen pysyvästi (mutta luvaten Rose Wilsonille, ettei hän tappaisi häntä), Vigilante kaivoi ulos hänen molemmat silmänsä, jolloin hän ei kyennyt käyttämään hallintakykyään. Tapahtuman aiheuttama trauma sai Jerichon palaamaan todelliseen persoonallisuuteensa, mutta hänen mielessään olevat eri persoonallisuudet jäivät kummittelemaan hänelle[17].

Blackest Night tarinassa Jericho oli ottanut Grant Wilsonin ruumiin hallintaansa tämän muututtua Mustaksi Lyhdyksi ja pelasti Rosen Adelinen, Wintergreenin ja Wade Defargen hyökkäyksiltä[18]. Jericho paljasti Roselle, että hänen silmänsä kasvoivat takaisin Vigilanten hyökkäyksen jälkeen ja että hän käytti valtaansa päästäkseen Grantin ruumiiseen, kun Grant yritti tappaa hänet. Jericho meni sitten äitinsä ruumiiseen huijaten mustat lyhdyt tuhoamaan toisensa. Jälkikäteen Jericho teki sovinnon isänsä kanssa päätellen, että Deathstroke olisi ainoa, joka voisi tappaa hänet, jos hän koskaan antautuisi mielensä murhaaville persoonallisuuksille[19]. Brightest Day -tarinassa Deathstroke palkkasi Tohtori Sivanan ja Doctor Impossiblen luomaan pirullisen keksinnön parantavalla tekijällä nimeltä "Metuselah Device" pelastamaan spitaaliin kuolevan Jerichon[20]. Kun Jericho asetettiin koneeseen, hänen ruumiinsa ennallistettiin. Deathstroke teki tarjouksen kaikille Titaaneille koneesta luvaten palauttaa kaikki heidän kuolleet rakkaansa maksuna heidän palveluksistaan. Osa Titaaneista hyväksyivat tarjouksen, mutta osa kieltäytyi tarjouksesta taistellen joukkuetta vastaan. Deathstroke käveli pois poikansa kanssa, mutta Jericho otti hänet valtaansa inhottuneena siitä, mitä hänen isänsä teki saavuttaakseen hänen ennallistamisensa. Hän yritti tuhota ensin Metuselah-koneen, sitten Deathstroken ja viimeisenä itsensä[21]. Kun Titaanit taistelevat koneesta, sen virtalähteenä toimiva metaihminen DJ Molecule vapautui iskien Deathstrokea, lyöden Jerichon pois tämän kehosta ja Cheshire kukisti Jerichon viiltämällä tätä. Kun Cinder uhrasi itsensä tuhotakseen koneen, Arsenal kantoi Jerichon ulos. Tämän jälkeen Arsenal ja Jericho päättivät muodostaa uuden Titaanien ryhmän palauttaakseen Deathstroken vaurioittaman perinnön[22].

Kun DC:n universumi uudelleenkäynnistettiin The New 52:ssa vuonna 2011, esiteltiin kaksi eri versiota Jerichosta. Aiemmista sarjakuvista poiketen, Jericho ei ole mykkä ja pystyy puhumaan täysin ääntään käyttämällä.

Ensimmäinen versio esiintyi antagonistina Rob Liefeldin teoksessa Deathstroke vol. 2. Hänen ja hänen äitinsä uskottiin kuolleen, kun pohjoiskorealaiset hyökkäsivät heidän kotiinsa. Slade Wilson (kutsuu nyt itseään Deathstrokeksi) oli saanut itselleen monia vihollisia ympäri maailmaa ja oli toistuvasti asettanut perheensä ristiriitaan. Jericho altistui jossain vaiheessa Gen-tekijälle, joka antoi hänelle voimansa. Nyt 20-vuotiaana miehenä Jericho suunnittelee tuhoavansa isänsä elämän, jonka hän oli rakentanut itselleen äitinsä ja veljensä avulla. Lopulta kuitenkin paljastettiin, että Jericho oli ottanut oman äitinsä ja veljensä hallintaansa ja pakottanut heidät vihaamaan Deathstrokea. Joseph ilmeisesti tapettiin yhdessä veljensä kanssa, kunnes myöhempi kohtaus, jossa työntekijä, jolla oli hehkuvan vihreät silmät, vihjasi Josephin pitävän hallussaan miestä pelastaakseen itsensä ja paetakseen[23].

Toinen versio Jerichosta ilmestyi tarinassa Deathstroke vol. 3, joka pyyhkii edellisen osan jatkuvuudesta, ja Jericho on jälleen hänen sankarillinen ja rauhaa rakastava minänsä[24].

Jericho ilmestyy myöhemmin uudelleen DC Rebirth uudelleenkäynnistyksen jälkeen, jälleen mykkänä ja alkuperänsä entisöitynä, vaikkakin hieman modernisoituna. Tämä versio Jerichosta on myös biseksuaali[25].

Jericho voi ottaa henkilön haltuunsa saatuaan katsekontaktin häneen; hänen ruumiinsa muuttuu merkityksettömäksi ja hän siirtyy kohteeseen. Kun Jericholla on henkilön ruumis hallussaan, hänellä on pääsy kaikkiin isäntänsä voimiin (fyysisiin, henkisiin ja maagisiin) ja hän pystyy myös hyödyntämään heidän muistojaan. Jerichon uhri pysyy tajuissaan ja voi ilmaista itseään äänellisesti, mutta he eivät muuten pysty hallitsemaan ruumiinsa toimintaa, kun he ovat Jerichon vallassa. Jos henkilö on tajuton tai nukkuu ollessaan tämän hallussaan, Jericho voi käyttää ääntään puhuakseen, vaikkakin aksentilla tai muilla puhekorjauksilla, ja käyttää vain tuntemiaan sanoja. Jericho käyttää toisinaan amerikkalaista manuaalista aakkosten kirjainta "J" merkkinimekseen ilmoittaakseen liittolaisilleen, että hän on ottanut haltuunsa henkilön. Kun henkilön mieli palaa tajuihinsa, he saavat takaisin tietoisuutensa ja kykynsä puhua itsenäisesti.

The New 52:ssa Jericho saa joukon psyykkisiä kykyjä hallussapitovoimien lisäksi, kuten kykynsä hallita telepaattisesti veljeään Grantia ja hänen äitiään Adelinea[26].

Huolimatta ristiriitaisesta jatkuvuudesta Deathstroke vol. 2 ja 3 tarinoiden välillä, Jericho säilyttää edelleen telepatiansa lukea ajatuksia ja hallita muita. Kokeiltuaan Jericho osoitti vieläkin tehokkaampia kykyjä repiä muut ihmiset erilleen psyykkisellä räjähdyksellä, hänen suureksi kauhukseen[27]. Vaikka muut, joilla on henkisiä voimia, voivat estää hänen telepatiansa, Jericho voi lukea heidän auransa nähdäkseen, onko heillä ilkeitä aikeita[28], ja voi myös projisoida energiakentän puolustautuakseen hyökkäyksiä vastaan[29].

DC Rebirthissä Jericho osoittaa kykynsä erottaa ruumiittoman, henkisen itsensä fyysisestä kehostaan, kun hän käyttää voimiaan hallitakseen muita ihmisiä. Toisin kuin tavallinen tapa hallita muita, Jericho kuvailee tätä kykyä lähikenttäviestinnäksi, joka kykenee hallitsemaan ihmisiä tietyn etäisyyden päässä hänestä, ja hallussaan pitävä henkilö puhuu hänen äänellään, ei omallaan. Lisäksi hänen fyysinen ruumiinsa on lepotilassa ja liikkumaton, jolloin se on alttiina hyökkäyksille, jos kukaan ei ole paikalla suojelemassa sitä[30].

Muussa mediassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animaatiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Jericho esiintyi Teen Titans animaatiosarjassa Teinititaanien kunniajäsenenä, jolla ei ole yhteyttä Slade Wilsoniin, auttaen heitä taistelussa Brotherhood of Eviliä vastaan.
  • Jericho esiintyi animaatioelokuvassa Teen Titans: The Judas Contract, jossa hänellä ei ollut puheroolia. Elokuvassa hän oli Brother Bloodin koekaniinina koneelle, joka pystyi antamaan ihmisille yli-inhimillisiä voimia. Kokeilun päätyttyä, Mother Mayhem silminnähden tappoi Jerichon, kunnes elokuvan jälkeisessä kohtauksessa hänen paljastettiin olevan yhä elossa.
  • Jericho esiintyi animaatioelokuvassa Deathstroke: Knights & Dragons. The Movie, jossa häntä ääninäytteli Griffin Puatu teini-ikäisenä ja Asher Bishop lapsena. Elokuvassa ristiriitainen Jericho liittyi sisarensa Rosen ja H.I.V.E.n puolelle vallatakseen maailman kostaakseen poissaolevalle isälleen. Elokuvan lopussa Jericho teki sovinnon vanhempiensa kanssa.
  • Jericho esiintyi Deathstroke: Knights & Dragons nettisarjassa, jossa häntä ääninäyttelivät Griffin Puatu ja Asher Bishop. Tämä versio on Sladen ja Adelinen ainoa poika, jolla on läheinen suhde entiseen. Lisäksi hänestä tuli mykkä kun H.I.V.E. otti hänet panttivangiksi pakottaakseen Sladen liittymään heihin ja Josephin kurkku viillettiin auki. Tämän jälkeen Slade jätti hänet ja Adelinen, joka lähetti Josephin yksityiseen sisäoppilaitokseen Sveitsiin. Eristäminen ja trauma saivat nyt teini-ikäisen Josephin vihaiseksi ja katkeraksi, kun hän joutui käsittelemään kasvavia ja epävakaita psionisia voimiaan yksin, mikä saa hänet siirtymään transsimaiseen tilaan ja muuttumaan väkivaltaisemmaksi, koska hän ei hallitse niitä.

Televisiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Jericho esiintyi Arrow -televisiosarjassa, jossa häntä esittivät Liam Hall aikuisena ja William Franklyn-Miller lapsena[31]. Tällä versiolla on väkivaltaisempi persoonallisuus, hän näyttelee sarjassa veljensä Grant Wilsonin kaltaista ilkeää roolia, on Billy Wintergreenin kummipoika eikä hän ole mykkä.
  • Jericho esiintyi Titans -televisiosarjan toisella kaudella, jossa häntä esitti Chella Man[32]. Tämä versio on biseksuaali ja Deathstroken vanhin lapsi, joka mykistettiin sen jälkeen, kun Deathstroken viholliset uhkasivat Jerichoa tavoittaakseen hänet, minkä jälkeen Jerichon ylisuojeleva äiti Adeline otti hänet ja jätti Deathstroken.

Videopeleissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Jericho esiintyi ladattavana bonushahmona ja Teinititaanien apulaisena DC Universe Online -pelissä.
  • Jericho esiintyi pelattavana hahmona DC Legends -pelissä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Cowsill, Alan; Irvine, Alex; Korte, Steve; Manning, Matt; Wiacek, Win; Wilson, Sven (2016). The DC Comics Encyclopedia: The Definitive Guide to the Characters of the DC Universe. DK Publishing. p. 156
  2. Pérez, George (Kesäkuu 1991). "Foreword". The New Teen Titans: The Judas Contract. DC Comics
  3. New Teen Titans vol 2 #1
  4. New Titans: Titans Hunt
  5. Teen Titans vol. 3, #1–6: "A Kid's Game" (Syyskuu 2003–Helmikuu 2004)
  6. Teen Titans vol. 3, #4: "A Kid's Game" (Joulukuu 2003)
  7. Teen Titans vol. 3, #12: "Family Lost" (Elokuu 2004)
  8. Teen Titans vol. 3, #41: "Titans Around the World, Part 4" (Tammikuu 2007)
  9. Teen Titans vol. 3, #46: "Titans East, Part 4" (Kesäkuu 2007)
  10. Titans #6
  11. Titans #7
  12. DC Universe: Decisions #3
  13. DC Universe: Decisions #4
  14. Titans #10
  15. Teen Titans Annual #1
  16. Titans #12
  17. Vigilante vol. 2, #6 (Heinäkuu 2009)
  18. Teen Titans vol. 3, #77 (Marraskuu 2009)
  19. Teen Titans vol. 3, #78 (Joulukuu 2009)
  20. Titans Annual 2011 (Heinäkuu 2011)
  21. Titans vol. 2, #37 (Heinäkuu 2011)
  22. Titans vol. 2, #38 (Elokuu 2011)
  23. Deathstroke vol. 2
  24. Deathstroke vol. 3, 1-20 (2014)
  25. Deathstroke (vol. 4) #6-7
  26. Deathstroke vol. 2
  27. Deathstroke vol. 3, #2 (2014)
  28. Deathstroke vol. 3, #5 (2014)
  29. Deathstroke vol. 3, #20 (2014)
  30. Deathstroke vol. 4, #9 (2016)
  31. "Arrow casts Slade Wilson's son"
  32. "Titans: Chella Man Cast As Jericho For DC Universe Series"