Teräspoika (Kon-El)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Teräspoika
SuperboyCK.jpg
Luoja(t) Karl Kesel
Tom Grummett
Kustantamo DC Comics
Ensiesiintyminen Adventures of Superman nro 500 (kesäkuu 1993)
Henkilötiedot
Oikea nimi Conner Kent
Kon-El (kryptonilainen nimi)
Status aktiivinen
Pituus 170 cm
Paino 68 kg
Ryhmäsidokset Teinititaanit
Edelliset ryhmäsidokset Young Justice
Henkilöllisyydet Koe 13
Teräsmies
Projekti: Teräsmies
Carl
Voimat Yli-inhimillisen vahva, telekineettiset voimat

Teräspoika (engl. Superboy) on DC Comics -kustantamon sarjakuvissa esiintyvä supersankari. Karl Keselin ja Tom Grummettin luoma hahmo esiintyi ensimmäisen kerran vuonna 1993 Adventures of Superman -sarjakuvalehden numerossa 500.

Sarjakuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teräspoika on Teräsmiehen klooni. Hänet luotiin vuonna 1993 Teräsmiehen kuoltua Tuomiopäivää vastaan käydyssä kamppailussa. Luomisprojektin takana oli Projekti Cadmus, joka korvasi kuolleen Teräsmiehen luomallaan kloonilla Teräsmiehen DNA:sta. Edellisiin epäonnistuneisiin projekteihin nähden onnistuneeseen projektiin oli otettu myös ihmisen DNA:ta, Lex Luthorilta. Teräspojan ikä muutettiin keinotekoisesti teini-ikään ja istutettiin tarvittava tieto mitä teini-ikäiset ovat oppineet. Ennen kuin koe oli valmis, Teräspoika pakeni Newsboy Legionin avulla.[1]

Saavuttuaan Metropolisiin hän käytti nimeä Teräsmies, eikä hänellä ollut siviilinimeä. Oikean Teräsmiehen oletettiin olevankin elossa, joidenkin tahosta, mutta Teräspoika esitteli itsensä Teräsmiehen kloonina. Ensimmäisenä hän kertoi Lois Lanelle olevansa klooni. mutta tämä ei kuitenkaan ollut kiinnostunut. Myöhemmin Teräspoika törmäsi toiseen paikalliseen toimittajaan Tana Mooniin, joka uutisoi kloonista WGBS-kanavalle. Tämän myötä Teräspoika nousi julkisuuteen, josta hän myös piti erityisesti. Teräspoika kuitenkin käyttäytyi aluksi piittaamattomasti, jonka vuoksi eräs toinen paikallinen sankari Teräs nuhteli häntä. Sitä ennen Guardian-niminen sankari ehti varoittaa häntä olemaan tarkkana, sillä Cadmus ei unohtaisi häntä noin vain.

Vuosia myöhemmin Teräsmiehen palattua kuolleista[2] Teräspoika joutui luopumaan Teräsmies-nimestään ja ottamaan käyttöönsä Teräspojan nimen. Hän lähti kiertelemään maailmaa ja päätyi Havaijille toimimaan sankarin tehtävissä.

Vuosia myöhemmin Teräspoika liittyi Kyborgin organisoimaan Teinititaaneihin[3].

Muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Young Justice[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teräspoika esiintyi ensimmäisen kerran televisiossa 26. marraskuuta 2010 Young Justicessa. Hahmon äänenä toimii Nolan North.[4]

Teräspoika on sarjassa Cadmusin projekti Kr, joka on luotu Teräsmiehen DNA:sta. Kolme nuorta sankaria Robin, Vesipoika ja Poika Salama löytävät hänet vahingossa ja päättävät vapauttaa laitoksesta. Sittemmin Teräspoika liittyi kolmikon kanssa Young Justice ryhmään pelastaakseen maailmaa.

Smallville[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Smallvillen viimeisellä kaudella tuotiin esiin Lex Luthorin nuori klooni, Aleksander, joka vanheni kauden aikana lapsesta teini-ikään huimaa vauhtia. Kun Aleksander alkoi menettää muistojaan Lex Luthorin elämästä, hänen paljastettiin omaavan kryptonilaisen voimia, jotka hänelle oli annettu Clark Kentin DNA:lla, jonka alkuperäinen tarkoitus oli tasapainottaa kiihtyvää ikääntymistä. Aleksander sai uuden elämänsä mukana uuden nimen Conner ja myöhemmin Clark Kentin hyväksyneenä tämän veljenään, myös sukunimen Kent. Häntä esitti Lucas Grabeel.[5]

Hahmoa näytelleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
2010– Nolan North Young Justice
2011 Lucas Grabeel Smallville

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Adventures of Superman numero 500 (1993)
  2. Superman (Vol. 2) numero 82
  3. Teen Titans (vol. 3) numero 1 (2003)
  4. SUPERBOY Behind the Voice Actors. Inyxception Enterprises, Inc. Viitattu 20.12.2020. (englanniksi)
  5. Ocasio, Anthony: 'Smallville': BIG Alexander Luthor Spoiler! News. 14.2.2011. Screen Rant. Viitattu 20.12.2020. (englanniksi)