Cameron Monaghan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Cameron Monaghan
Cameron Monaghan vuonna 2014.
Cameron Monaghan vuonna 2014.
Henkilötiedot
Koko nimi Cameron Riley Monaghan
Syntynyt16. elokuuta 1993 (ikä 29)
Santa Monica, Kalifornia, Yhdysvallat
Ammatti näyttelijä ja malli
Näyttelijä
Aktiivisena 2003–
Merkittävät roolit Ian Gallagher
(Hävyttömät)
Aiheesta muualla
IMDb

Cameron Riley Monaghan (s. 16. elokuuta 1993 Santa Monica, Kalifornia, Yhdysvallat) on yhdysvaltalainen näyttelijä ja malli. Hänen tunnetuin roolinsa on Ian Gallagher sarjassa Hävyttömät, mutta hänet tunnetaan myös muun muassa sarjoista Gotham ja Prom ja elokuvista Klik! ja The Giver.

Lapsuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monaghan syntyi Santa Monicassa ainoaksi lapseksi äidilleen Dianelle, joka oli tehnyt päätöksen saada lapsen yksin. Pian Monaghanin syntymän jälkeen he muuttivat Floridaan. Diane huomasi poikansa olevan erittäin ulospäinsuuntautunut, ja Monaghan aloitti lapsimallin työt jo kolmivuotiaana. Viisivuotiaana hän poseerasi katalogin kannessa ja esiintyi ensimmäistä kertaa televisiomainoksessa seitsemänvuotiaana. Näyttelemisen hän aloitti ala-asteikäisenä nuortenteatterissa, ja hän myös esiintyi pienessä elokuvassa nimeltä The Wishing Stone.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varhainen ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monaghan saavutti ensimmäistä kertaa maanlaajuista vuonna 2003 huomiota näytellessään Kristin Chenowethin ja Matthew Broderickin kanssa Musiikkimiehen televisioversiossa. Hän oli tuolloin yhdeksänvuotias.

Vuonna 2004 Monaghan näytteli Chadia sarjassa Veljemme on nero, mistä hän sai Young Artist -palkinnon. Seuraavana vuonna hän näytteli Palmer Noidia tilannekomediassa Ned’s Declassified, ja vuonna 2006 hän näytteli elokuvassa Klik!. Lisäksi hän on tehnyt pienempiä rooleja muun muassa sarjoissa Num3rot, Criminal Minds – FBI-tutkijat, Mentalist, Monk, Pelastava siirto, Fringe – rajamailla, Terriers ja The Glades.

Shameless[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2011 18-vuotias Monaghan teki läpimurtonsa Showtimen draamakomediassa Hävyttömät, jossa hän näyttelee Ian Gallagheria, yhtä chicagolaisen ongelmaperheen kuudesta lapsesta. Hänen rooliaan on ylistetty muun muassa siksi, että se rikkoo television esittämän stereotypian teini-ikäisestä homosta. Lisäksi hänen suoritustaan bipolaarisena potilaana on pidetty uskottavana. Sarjan 6. tuotantokausi alkaa Yhdysvalloissa tammikuussa 2016.

Myöhempi ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hävyttömien rinnalla Monaghan on esiintynyt muun muassa sarjoissa Rizzoli & Isles, NCIS Rikostutkijat ja Kova laki: Erikoisyksikkö. Suurempia rooleja hän on tehnyt elokuvissa Prom, 2nd Serve ja Jamie Marks Is Dead. Vuonna 2014 hän näytteli Mason Ashfordia elokuvassa Vampire Academy ja Asheria elokuvassa The Giver. Vuonna 2015 hän näytteli psykoottista Jerome Valeskaa (ja myöhemmin tämän kaksoisveljeä Jeremiah Valeskaa) eli nuorta Jokeria Gothamissa saaden roolillaan runsaasti positiivista huomiota.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monaghan on musikaalinen ja osaa soittaa kitaraa, ukulelea, harmonikkaa, rumpuja ja koskettimia. Lisäksi hän on harrastanut pyöräilyä, juoksemista, lumilautailua, hiihtoa, nyrkkeilyä ja erilaisia kamppailulajeja.

Monaghanin seksuaalisuus on ollut silloin tällöin esillä, ja hän on ottanut asiaan kantaa vain kerran. Vuonna 2013 hän kirjoitti Twitterissä: ”Ei, en ole homo. Kyllä, näyttelen homoa. Ei, kysymys ei ole olennainen.”

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]