Criminal Minds – FBI-tutkijat

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Criminal Minds – FBI-tutkijat
Criminal Minds
Criminal-Minds.svg
Tyyli Draama, trilleri
Kestoaika n. 45 minuuttia
Luoja(t) Jeff Davis
Pääosissa Thomas Gibson
A. J. Cook
Shemar Moore
Jennifer Love Hewitt
Matthew Gray Gubler
Joe Mantegna
Kirsten Vangsness
Alkuperämaa Flag of the United States.svg Yhdysvallat
Verkko Flag of the United States.svg CBS
Flag of Finland.svg Nelonen
Flag of Finland.svg FOX
Esitetty Flag of the United States.svg 22. syyskuuta, 2005 –
Ikäraja K-16
Sisältömerkintä Kuvaohjelmassa on sisältöä, joka aiheuttaa ahdistusta. Kuvaohjelmassa on väkivaltaa.
Aiheesta muualla
IMDb

Criminal Minds – FBI-tutkijat on yhdysvaltalainen rikosdraama, joka esitettiin CBS-kanavalla ensi kertaa 22. syyskuuta 2005. Suomessa sarjaa esittää Nelonen[1] ja FOX. Sarja kertoo FBI:n rikollisten profilointiin erikoistuneesta ryhmästä nimeltä BAU (Behavioral Analysis Unit), joka rikoksia analysoimalla pyrkii saamaan tietoa rikoksen tekijästä. Sarjan ikäraja oli Suomessa 15 vuotta. Vuonna 2012 sarjan ikärajaksi tuli 16 vuotta.

Suomessa Nelonen esittää sarjan yhdeksännen kauden jaksoja. Yhdysvalloissa sarjaa on esitetty 10 tuotantokauden ajan, ja 11. kauden on määrä alkaa 30. syyskuuta 2015.

Synopsis[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Criminal Minds on trilleri profiloijien erikoisyksiköstä, joka analysoi äärimmäisen kieroutuneiden sarjamurhaajien psyykeä ja yrittää ennakoida heidän seuraavat iskunsa.

Kun rikostutkimukset ovat täysin umpikujassa, FBI turvautuu Quanticossa sijaitsevaan käyttäytymisanalyysiyksikköön. Yleensä rikostutkinta keskittyy todisteiden tutkimiseen, mutta tämä yksikkö tutkii rikoksen tekijän käyttäytymistä ja karsii sen perusteella rikoksesta epäiltyjen listaa. Profiloijat yrittävät ymmärtää rikoksen tekijän mielenliikkeitä – eivät tutkimalla todistusaineistoa laboratoriossa, vaan perehtymällä tekijän käytökseen niin rikospaikoilla kuin asuinympäristössä tai työpaikalla.[2]

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarja keskittyi kahden ensimmäisen tuotantokauden ajan Jason Gideoniin (Mandy Patinkin) ja Aaron "Hotch" Hotchneriin (Thomas Gibson) sekä heidän tiimiinsä. Gideon kuitenkin poistui sarjasta toisen tuotantokauden jälkeen, ja hänen tilalleen tuli David Rossi (Joe Mantegna). Muut tiimin jäsenet ovat tohtori Spencer Reid (Matthew Gray Gubler), Derek Morgan (Shemar Moore), Jennifer "JJ" Jareau (A. J. Cook), Penelope Garcia (Kirsten Vangsness) ja Emily Prentiss (Paget Brewster), joista viimeisin tuli sarjaan toisen tuotantokauden alussa Elle Greenawayn (Lola Glaudini) poistuessa sarjasta.

Sarjan päähenkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Aaron ”Hotch” Hotchner on BAU:n ja ryhmän johtaja. Hän on eronnut vaimostaan Haleysta, jonka kanssa hänellä on poika nimeltä Jack. Hotchnerin tasapainottelu perhe-elämän ja aikaa vievän työn välillä on ollut sarjan toistuvia teemoja. Hän työskenteli ennen lakimiehenä, mutta halusi työn, jossa hän voi vaikuttaa rikoksiin ennen, kuin ne ilmestyvät hänen työpöydälleen. Ennen BAU:ta Hotchner työskenteli FBI:n Seattlen yksikössä kaksi vuotta.
 • David Rossi on yksi merkittävimpiä henkilöitä koko BAU:n syntyhistoriassa. Hän oli jo siirtynyt työstään eläkkeelle kirjoittamaan kirjoja ja luennoimaan, mutta palasi töihin selvittämättömän rikoksen vuoksi vuonna 2007. Hän on ollut useita kertoja naimisissa, ja tunnetaan kirjojensa myötä myös julkisuudessa. Hänellä on tytär ja lapsenlapsi.
 • Tri. Spencer Reid on nero, joka valmistui lukiosta 12-vuotiaana. Hänellä on tohtorinarvo matematiikasta, kemiasta ja insinööritaidosta, ja on sekä psykologian että kirjallisuuden kandidaatti. Reid oli vain 21-vuotias saadessaan paikan BAU:ssa. Hän on sosiaalisesti lahjaton, ja omaa uskomattoman määrän tietoa. Hänen äidillään on skitsofrenia. Reid oli todella läheinen Gideonin kanssa ja tämän kuolema järkytti häntä syvästi. Reidin älykkyysosamäärä on 187.
 • Derek Morgan on Chicagossa varttunut, poliisina ja pommiyksikössä työskennellyt BAU:n jäsen. Hänellä on musta vyö judossa, ja hän opettaa itsepuolustusta FBI:ssa. Morganin isä kuoli pojan ollessa lapsi, ja Morganista kasvoi ongelmanuori. Morganilla on nuorisorikosrekisteri, ja hän on seksuaalisen hyväksikäytön uhri.
 • Kate Callahan on aiemmin seksuaalirikosten tutkintaan ja niihin liittyvien rikollisten kiinniottamisessa työskennellyt henkilö, joka saapuu sarjaan kaudella 10. Hänen sisarensa ja lankonsa kuolivat WTC-tornien iskuissa jonka takia hänen nuori siskontyttönsä Meg tuli hänen huollettavakseen. Kate rakastaa Megiä ja kaudella 10 hän alkaa odottaa lasta aviomiehensä kanssa. Kauden 10 lopussa hän kuitenkin jättää eroanomuksen Hotchille saadakseen olla tulevan lapsensa kanssa.
 • Penelope Garcia on BAU:n tietokoneteknikko, sekä tietokonenero. Hän löytää tietokoneensa avulla tiedon kuin tiedon, ja saattaa käyttää jopa viruksia hyväkseen. Garcia vastaa myös audio- ja videotiedostojen korjaamisesta. Hän on sukunimestään huolimatta kaukasialainen: hänellä on isäpuolensa sukunimi. Garcialla on läheiset välit Morganiin. Garcia oli ennen profilointiryhmään liittymistä tietokonehakkeri.

Poistuneet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Jason Gideon on yksi maan huippuprofiloijista. Hän on eronnut, ja hänellä on ainakin yksi lapsi. Gideon palaa ensimmäisen kauden avausjaksossa yksikköön hermolomalta. Gideon jätti BAU:n tuntemattomasta syystä toisen tuotantokauden jälkeen. Kaudella kymmenen profilointiryhmä lähtee tutkimaan tapausta jonka uhriksi paljastuu Gideon. Gideon siis kuolee kaudella 10.
 • Elle Greenaway on erikoistunut seksuaalirikollisten käytöksen tulkintaan. Elle siirtyi Gideonin yksikköön Seattlesta sarjan alussa. Hän puhuu sujuvasti espanjaa, ja hänen äitinsä on kuubalainen. Ellen isä oli poliisi, joka menehtyi työtehtävässä. Jouduttuaan itse ammutuksi Ellen käytös muuttuu väkivaltaiseksi. Hän ampuu useista raiskauksista epäillyn miehen, ja eroaa työstään pian tämän jälkeen toisen tuotantokauden alussa.
 • Jennifer ”JJ” Jareau on tiimin yhteyshenkilö mediaan ja paikallisiin poliiseihin. Hän pitää tapausten tiedotustilaisuudet ja päättää, mitkä jutut BAU ottaa. Hänellä ja Will LaMontagnella on yhteinen lapsi, Henry.Hän poistui kuudennella tuotantokaudella pois sarjasta, joutuessaan vaihtamaan työtä. Hän palaa kuitenkin takaisin sarjaan seitsemännellä tuotantokaudella. Jareau toimi poissaollessaan erilaisissa peitetehtävissä. Tämän seurauksena hän joutuu kaudella 9 profilointiryhmään palatessaan kidnapatuksi.
 • Ashley Seaver on tiimin uusin jäsen, joka liittyy mukaan kuudennella kaudella. Hänen isänsä on kuuluisa sarjamurhaaja. Vaikka Seaver saa häneltä kirjeitä hän ei lue niitä, mutta säilyttää ne silti. Seaverin näyttelijä Rachel Nichols ei palaa seitsemännelle tuotantokaudelle, kertoi ohjelman tuottaja Erica Messer.
 • Alex Blake

Spin-off[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjaan on luotu spin-off Criminal Minds: Epäilyksen alla, jonka esittäminen alkoi helmikuussa 2011.[3] CBS hyllytti sarjan 17. toukokuuta 2011.[4] Sarjan hahmot esiteltiin Criminal Minds -sarjassa huhtikuussa 2010.[5] Sarjan pääosassa, Sam Cooperina, nähdään Oscar-palkittu Forest Whitaker. Spin-offin muissa osissa ovat Janeane Garofalo, Beau Garrett, Michael Kelly, Matt Ryan ja Richard Schiff sekä alkuperäisen Criminal Mindsin Kirsten Vangness.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]