Rizzoli & Isles

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rizzoli & Isles
Tyyli rikosdraama
Kestoaika 45–55 minuuttia
Luoja(t) Tess Gerritsen
Pääosissa Angie Harmon
Sasha Alexander
Brian Goodman
Jordan Bridges
Lee Thompson Young
Bruce McGill
Lorraine Bracco
Alkuperämaa Yhdysvallat Yhdysvallat
Alkuperäiskieli englanti
Verkko Yhdysvallat TNT
Suomi MTV3
Esitetty Yhdysvallat 12. heinäkuuta 20105. syyskuuta 2016
Suomi 22. lokakuuta 2012 –
Tuotantokausia 7
Jaksoja 105
Ikäraja Suomi 16
Tunnuskappale "Rizzoli & Isles Main Title Theme"
Tuotanto
Vastaava(t) tuottaja(t) Janet Tamaro
Bill Haber
Jeff Hayes
Tuotantoyhtiö(t) Warner Horizon Television
Hurdler Productions
Ostar Entertainmet
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb

Rizzoli & Isles on yhdysvaltalainen rikosdraamasarja, joka perustuu Tess Gerritsenin kirjoittamiin romaaneihin.[1] Sarjan pääosissa esiintyvät Angie Harmon rikostutkija Jane Rizzolina ja Sasha Alexander kuolemansyytutkija Maura Islesinä, ja sarjan tapahtumat sijoittuvat Bostoniin.[2]

Yhdysvalloissa sarjaa esittää TNT, ja sarjan esittäminen alkoi 12. heinäkuuta 2010.[3] Suomessa sarjan esittäminen alkoi MTV3-kanavalla 22. lokakuuta 2012.[2]

Tammikuussa 2016 TNT ilmoitti, että sarja päättyy kesällä 2016 Yhdysvalloissa esitettävän seitsemännen tuotantokauden jälkeen.[4] Suomessa viimeinen kausi esitettiin alkuvuodesta 2017.

Sarjan tapahtumia ja juonikuvioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan lähtötilanne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Sarjan lähtökohta perustuu laajalti Gerritsenin vuoden 2001 romaaniin Kirurgi (The Surgeon).[1] Ennen sarjan tapahtumien alkua rikostutkija Jane Rizzoli (Angie Harmon) jäljitti sarjamurhaaja Charles Hoytia (Michael Massee). Hoyt, joka nuoruudessaan erotettiin lääketieteellisestä opistostaan ruumiin kähminnän vuoksi, on ryhtynyt sarjamurhaajaksi hyödyntäen kirurgin taitojaan, joiden avulla hän kiduttaa ja surmaa ihmisiä järjestelmällisesti. Rizzoli pääsee Hoytin jäljille, mutta päästessään tämän piilopaikkaan hänet lyödään tajuttomaksi ja sidotaan. Hänen herätessään lattialta Hoyt valmistautuu viiltämään hänen kurkkunsa auki, mutta Rizzolin pari Vince Korsak (Bruce McGill) saapuu pelastamaan hänet ampumalla Hoytia. Tapauksen jälkeen Korsak kokee, ettei voi enää luottaa välillä omatoimisuutensa vuoksi hengenvaaraan päätyvään Rizzoliin, ja hän anoo itselleen uutta työparia.

Sarjan ensimmäisen tuotantokauden avausjakso "Oppipoika" (See One. Do One. Teach One)[5] perustuu laajalti Gerritsenin vuonna 2002 ilmestyneeseen romaaniin Taidonnäyte (The Apprentice). Avausjaksossa Rizzoli ja kuolemansytutkija Maura Isles (Sasha Alexander) jäljittävät sarjamurhaajaa, jolla on samanlainen modus operandi eli tekotapa kuin Hoytilla. Jäljittelijäksi paljastuu entinen sotilas John Stark (Brendan McCarthy), johon Hoyt tutustui opintovuosinaan lääketieteellisessä. Hoyt pakenee avausjaksossa vankilasta palatakseen oppipoikansa eli Starkin luokse ja jatkaakseen murhatöitään. Myöhemmin Rizzolin kotiin on tehty murto, ja hänelle kerrotaan hänen naapuriensa saaneen surmansa. Hän vaatii lupaa nähdä ruumiit, mutta päästessään niiden luo hän jää ansaan ja törmää Hoytiin, joka lyö hänet tajuttomaksi ja vie mukanaan. Rizzoli virkoaa ja Hoyt ja Stark ovat aikeissa surmata hänet, mutta Rizzoli onnistuu ampumaan Starkin ja haavoittamaan Hoytia kasvoihin valoraketilla. Maahan kaaduttuaan Hoyt tavoittelee Rizzolin käsiasetta, mutta ei kuitenkaan saa sitä haltuunsa. Sen sijaan Rizzoli ampuu luodin Hoytin käsien läpi aiheuttaen hänen käsiinsä samanlaiset haavat, jotka Hoyt puolestaan oli ennättänyt tehdä hänelle aiemmin ennen kuin Korsak ehti auttamaan häntä.

Hoyt päätyy eristysselliin, mutta palaa Rizzolin kiusaksi myöhemmin uuden apurinsa, Lolan (Scottie Thompson), avulla ensimmäisen tuotantokauden jaksossa "Mörkö menneisyydestä" (I'm Your Boogie Man). Hoyt on kaksi vuotta aiemmin kidnapannut Lolan sekä hänen aviomiehensä, jonka hän on surmannut. Nyt Hoyt hyödyntää Lolan Tukholma-syndroomaa hyödykseen, ja valjastaa Lolan väijymään Rizzolia ja Islesiä. Aluksi ravintolassa työskentelevänä tarjoilijattarena esiintyvä Lola onnistuu viettelemään Frankie Rizzolin (Jordan Bridges), Janen veljen joka työskentelee niin ikään Bostonin poliisivoimissa. Lola vangitsee Frankien Janen kotiin, ja Janen saapuessa paikalle Lola onnistuu nappaamaan myös hänet panttivangikseen. Jane onnistuu kiinnittämään Lolan huomion itseensä riittävän pitkäksi aikaa, ja Frankie käyttää tilaisuuden hyväksi ampumalla Lolan tämän omalla revolverilla.

Hoyt onnistuu rienaamaan Rizzolia jälleen, kunnes Rizzoli viimein onnistuu surmaamaan hänet jouduttuaan Hoytin panttivangiksi Islesin kanssa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Sarjan tuottaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

TNT aloitti sarjan työstämisen jo vuoden 2008 keväällä, mutta tuolloin sarjalla ei vielä ollut nimeä.[6] TNT tilasi sarjan pilottijakson lokakuussa 2009, jolloin sarja tunnettiin kuitenkin vielä työnimellä Rizzoli.[7][8]

Angie Harmon oli ensimmäinen näyttelijä, joka kiinnitettiin sarjaan hänen ottaessaan vastaan Jane Rizzolin roolin.[9] Sasha Alexander valittiin esittämään kuolemansyytutkija Maura Islesiä,[10] ja pian tämän jälkeen Bruce McGill teki sopimuksen Vince Korsakin roolista, ja Lee Thompson Young otti vastaan Rizzolin nykyisen työparin, Barry Frostin, roolin.[11] Janen veli Frankie Rizzolin näyttelijäksi hankittiin Jordan Bridges,[11] ja heidän äitinsä Angela Rizzolin rooliin valittiin Lorraine Bracco.[12] Vuoden 2010 alussa Billy Burken tiedotettiin esittävän sarjassa FBI-agentti Gabriel Deania.[2]

Tammikuussa 2010 TNT näytti "vihreää valoa" sarjalle ja tilasi Rizzolin & Islesin kymmenen jakson mittaisen ensimmäisen tuotantokauden. Sarja sai ensiesityksensä Yhdysvalloissa 12. heinäkuuta 2010. Sarja osoittautui katsojien keskuudessa valtavan suosituksi, minkä johdosta TNT tilasi sarjasta myös toisen tuotantokauden, ja vuoden 2012 kesällä Yhdysvalloissa käynnistettiin jo sarjan kolmannen tuotantokauden esittäminen.[13] Sarjan neljännen tuotantokauden on määrä käynnistyä Yhdysvalloissa vuoden 2013 kesällä.[14]

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Angie Harmon on rikostutkija Jane Clementine Rizzoli, joka työskentelee Bostonin poliisilaitoksen murharyhmässä. Jane on lähtöisin amerikanitalialaisesta perheestä, ja on työtavoiltaan tinkimätön rikosetsivä. Hän on murharyhmän ainoa naispuolinen etsivä, luonteeltaan sisukas ja kova, joka ei helposti päästä ketään ihmisiä lähelleen.
  • Sasha Alexander on kuolemansyytutkija Maura Dorthea Isles, työtavoiltaan järjestelmällinen ja ulkonäöltään huoliteltu. Hän on varakkaan perheen adoptiolapsi, ja hänen on helpompi tehdä töitä kuolleiden kanssa kuin toimia luontevasti sosiaalisissa tilanteissa.
  • Bruce McGill on Vincent Walter Korsak, Janen entinen työpari sekä eräänlainen oppi-isä poliisin ammatin suhteen. Korsakin ja Rizzolin välinen suhde on yhteisten ammattivuosien jälkeen hyvin vahva, mutta Korsakia vaivaa ajoittain se, ettei hän enää ole Janen työpari.
  • Lee Thompson Young on Barold ”Barry” Frost, Rizzolin toinen ja nykyinen työpari. Hän on äärimmäisen taitava tietokoneiden käsittelyssä, mutta nähdessään rikospaikalla ruumiita tai verta hän alkaa voida pahoin. Hän on Janen suhteen hyvin suojelevainen, eikä ensimmäisellä tuotantokaudella tule kovin hyvin toimeen Korsakin kanssa.
  • Jordan Bridges on Francesco ”Frankie” Rizzoli, Jr., Janen nuorempi veli ja kolmilapsisen Rizzolien perheen keskimmäinen lapsi. Hän kokee usein jäävänsä poliisin ammatissaan Janen varjoon, mutta on silti sisartaan kohtaan hyvin suojelevainen, minkä vuoksi hän ajoittain onnistuu jopa ärsyttämään Janea.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Sarjan tekijät MTV3:n Rizzoli & Isles -ohjelmasivusto. Viitattu 12.12.2012.
  2. a b c Rizzoli & Isles maanantaisin 22.10.2012 alkaen klo 22.35 MTV3:n Rizzoli & Isles -ohjelmasivusto. Viitattu 12.12.2012.
  3. New digs and big career decisions on tap as TNT's the Closer returns for sixth season Monday, July 12 The Futon Critic. Viitattu 12.12.2012. (englanniksi)
  4. Wagmeister, Elizabeth: ‘Rizzoli & Isles’ to End After Season 7 Variety. 7.1.2016. Viitattu 7.2.2016. (englanniksi)
  5. Rizzoli & Isles Plaza. Viitattu 12.12.2012. [vanhentunut linkki]
  6. TNT plans dramatic increase in original programming, setting the stage for a major primetime shift The Futon Critic. Viitattu 12.12.2012. (englanniksi)
  7. TNT orders Rizzoli pilot The Hollywood Reporter. Viitattu 12.12.2012. (englanniksi)
  8. Development Update - Wednesday, October 7 The Futon Critic. Viitattu 12.12.2012. (englanniksi)
  9. Angie Harmon set to star in TNT's Rizzoli The Hollywood Reporter. Viitattu 12.12.2012. (englanniksi)
  10. FOX renews American Dad, TNT's Rizzoli gets a partner Zap 2 It. Viitattu 12.12.2012. (englanniksi)
  11. a b Development Update - Friday, October 30 The Futon Critic. Viitattu 12.12.2012. (englanniksi)
  12. Lorraine Bracco joins Rizzoli pilot The Hollywood Reporter. Viitattu 12.12.2012. (englanniksi)
  13. TNT renews Rizzoli & Isles for a 15-episode 3rd season TV By the Numbers. Arkistoitu 6.12.2012. Viitattu 12.12.2012. (englanniksi)
  14. TNT renews Rizzoli & Isles for a fourth season Seat 42F. Viitattu 12.12.2012. (englanniksi)