Fringe – rajamailla

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Fringe – Rajamailla
Fringe
LogoFringe.png
Tyyli Draama
Rikosdraama
Kauhu
Science fiction
Kestoaika 81 min (Pilot)
n. 50 min (kausi 1)
n. 43 min (kaudet 2-5)
Luoja(t) J. J. Abrams
Alex Kurtzman
Roberto Orci
Pääosissa Anna Torv
Joshua Jackson
John Noble
Lance Reddick
Kirk Acevedo
Blair Brown
Jasika Nicole
Mark Valley
Alkuperämaa Yhdysvallat
Alkuperäiskieli englanti
Verkko Yhdysvallat FOX
Suomi MTV3
Esitetty 9. syyskuuta 2008 – 19. tammikuuta 2013
Tuotantokausia 5
Jaksoja 100
Aiheesta muualla
IMDb

Fringe – rajamailla (Fringe) on yhdysvaltalainen scifisarja, joka alkoi Yhdysvalloissa FOX-kanavalla syksyllä 2008. Sarjan pääosissa ovat FBI-agentti Olivia Dunham (Anna Torv), tiedemies Walter Bishop (John Noble) ja tämän poika Peter Bishop (Joshua Jackson), jotka tutkivat omituisia tieteellisiä ilmiöitä, joiden sarjaa kutsutaan Kaavaksi. Sarjan ovat luoneet J. J. Abrams, Alex Kurtzman ja Roberto Orci.

Yhdysvalloissa sarja päättyi viidennen esityskauden päättäneeseen kaksiosaiseen jaksoon 19. tammikuuta 2013[1]. Suomessa sarjaa on esittänyt MTV3[2].

Näyttelijät ja hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Anna Torv  … Olivia Dunham  
 Joshua Jackson  … Peter Bishop  
 John Noble  … Walter Bishop  
 Lance Reddick  … Phillip Broyles  
 Blair Brown  … Nina Sharp  
 Jasika Nicole  … Astrid Farnsworth  
 Kirk Acevedo  … Charlie Francis  
 Leonard Nimoy  … William Bell  

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

FBI-agentti Olivia Dunham jäljittää mielisairaalaan joutuneen tiedemiehen Walter Bishopin ja tämän pojan Peterin tutkiakseen selittämättömiä tieteellisiä ihmishenkiä vaatineita tapauksia, joiden sarjaa kutsutaan Kaavaksi. Heidän tutkimuksensa johtavat miljardien dollarien teknologiayrityksen nimeltä Massive Dynamic ja sen yritysjohtajan, Nina Sharpin luo. Pian omalaatuinen tutkimuskolmikko saa todeta, että nuo oudot tapaukset ovat vain osa suurempaa salaliittoa.

Tuotantokaudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Tuotantokausi 1[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Olivia, Peter ja Walter tutkivat omituisia tapauksia Fringe-jaostossa, saaden vastaansa ZFT-nimellä tunnetun salaisen bioterroriorganisaation, joka yrittää toteuttaa Kaavan mysteereitä. Kauden kantavia mysteereitä ovat Peterille sattunut salattu tragedia, lapsena Oliviaan käytetty lääke ja mysteerinen rinnakkaistodellisuus.

Tuotantokausi 2[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toisella kaudella selviää rinnakkaistodellisuuden olemassaolo. Thomas Jerome Newton -niminen rinnakkaistodellisuuden Fringe-agentti yrittää yhdistää todellisuudet, jotta voisi päästää rinnakkaistodellisuuden Walterin eli "Vara-Walterin" (engl. Walternate, sanasta "alternate" = vaihtoehtoinen) alkuperäiseen todellisuuteen toteuttamaan tappavaa suunnitelmaansa. Paljastuu, että Peter menehtyi lapsena, minkä seurauksena epätoivoinen Walter matkasi rinnakkaistodellisuuteen ja ajautui sieppaamaan tuon todellisuuden Peterin ja kasvattamaan hänet omanaan. Peter saa myöhemmin tietää totuuden ja hän onnistuu matkaamaan rinnakkaistodellisuuteen, missä hän kohtaa oikean isänsä, jolla on salaisia suunnitelmia Peterin varalle. Olivia ja Walter matkaavat rinnakkaistodellisuuteen estämään Vara-Walterin aikeet. Peter päättää palata takaisin, mutta Olivia siepataan ja hänen rinnakkaishahmonsa "Eilivia" (engl. Fauxlivia eli False Olivia, lausutaan Folivia) ottaa hänen paikkansa.

Tuotantokausi 3[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eilivia jatkaa salaista tehtäväänsä vakoilla Fringe-jaostoa ja tekee yhteistyötä Newtonin kanssa. Sillä välin Olivia on vankina rinnakkaistodellisuudessa, missä häneen istutetaan Eilivian persoonallisuus.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Fringe – rajamailla.
Tämä televisioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.