Yuri Lowenthal

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Yuri Lowenthal
Yuri Lowenthal vuonna 2009.
Yuri Lowenthal vuonna 2009.
Syntymäaika 5. maaliskuuta 1971 (ikä 47)
Syntymäpaikka Yhdysvallat Alliance, Ohio
Aktiivisena 2002–
Muut nimet Sean Roberts
Jimmy Benedict
Merkittävät roolit Sasuke Uchiha
(Naruto)
Teräsmies
(Legion of Super Heroes)
Ben Tennyson
(Ben 10: Alien Force)
Protagonisti
(Shin Megami Tensei: Persona 3)
Yosuke Hanamura
(Shin Megami Tensei: Persona 4)
Puoliso Tara Platt
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Ehdokkuudet

Yuri Lowenthal (s. 5. maaliskuuta 1971 Alliance, Ohio) on yhdysvaltalainen ääninäyttelijä. Hän on dubannut useita animesarjoja ja ääninäytellyt videopeleissä. Lowenthal tunnetaan muun muassa Ben Tennysonin roolista animaatiosarjoissa Ben 10: Alien Force ja Ben 10: Ultimate Alien, sekä Teräsmiehen ääniroolista animaatiosarjassa Legion of Super Heroes. Lowenthal esiintyi myös vuonna 2007 tuottamassaan ja käsikirjoittamassaan elokuvassa Tumbling After.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lowenthal syntyi Alliancessa, Ohiossa ja vietti lapsuutensa Yhdysvaltojen lisäksi Afrikassa ja Euroopassa. Hän on harrastanut useita itsepuolustuslaleja, kuten Wushuta[1] ja kungfuta. Lisäksi Lowenthal puhuu sujuvasti japania, ranskaa ja saksaa. Hän valmistui William & Mary collegesta Williamsburgissa, Virginiassa.

Ääninäyttelijänä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lowenthal aloitti uransa näyttelijänä esiintyen muun muassa teatterissa asuessaan New Yorkissa useita vuosia. Myöhemmin muutettuaan Los Angelesiin hän jatkoi näyttelemistä televisiossa ja elokuvissa lähinnä cameorooleissa.[1] Vuonna 2002 Lowenthal päätyi ääninäyttelijäksi tehtyään ensimmäisiä äänirooleja videopeleihin, kuten Dungeon Siege ja SSX 3. Animaatioiden pariin Lowenthal päätyi vuonna 2004, jolloin animesarja Rave Master ilmestyi Yhdysvalloissa englanniksi dubattuna Cartoon Networkilta. Samana vuonna hän lainasi ääntään muun muassa Halo 2:een. Seuraavat kaksi vuotta olivat Lowenthalille suotuisat saatuaan useita rooleja eri animesarjoista. Hän oli muun muassa Sasuke Uchihan roolissa Narutossa, jonka Lowenthal sai koe-esiinnyttyään useiden näyttelijöiden ohella roolia varten. Koe-esiintymiseen hän päätyi kuultuaan samojen taustahenkilöiden olevan mukana, jotka työskentelivät aikaisemmin Rave Masterissa.[2] Roolista on myös tullut Lowenthalille kenties merkittävin dubbausrooli suuren fani määrän myötä. Lisäksi vuonna 2007 pidetyissä American Anime -palkintogaalassa hän oli ehdolla parhaan näyttelijän kategoriassa Narutossa tehtyjen roolien myötä. Palkinto meni lopulta Vic Mignognalle, joka dubbasi oman osuutensa Fullmetal Alchemistissa.

Vuonna 2005 Zatch Bellin lisäksi Lowenthal teki sivurooleja muun muassa GunXSwordiin ja The Prince of Tennisiin. Hän oli myös Keigo Asanon äänenä Bleachissä muutaman jakson ajan vuonna 2006. Samana vuonna Lowenthal sai ensimmäisen merkittävän alkuperäisen ääniroolin animaatiossa Legion of Super Heroes, jossa hän oli sarjan ensimmäisellä kaudella nuoren Teräsmiehen äänenä. Sarjan toisen tuotantokauden alkaessa hahmon nuorta versiota ei enää käytetty, mutta Lowenthal sai jatkaa Teräsmiehen roolissa sarjan loppuun asti. Samoihin aikoihin hän jatkoi dubbaamista, sekä useiden videopelien ääniroolien tekemistä ja oli muun muassa vuonna 2007 mini-animesarjassa Afro Samurai Jinnon ja Kuman ääninä,[1] sekä videopelissä Power Rangers: Super Legendsissä molempien Omega Rangereiden ja Punaisen Rangerin ääninä.

Teräsmies roolin myötä Lowenthal sai yhä enemmän alkuperäisiä rooleja ja vuoden 2007 lopulla hän oli koe-esiintynyt Jäämiehen ääniroolia varten Wolverine and the X-Meniin, jonka Lowenthal myös sai. Sarjan oli tarkoitus alkaa vuonna 2008, mutta sarjan tuottajien epäselvyyksien ja teknisten ongelmien myötä se siirrettiin esitettäväksi vuoden 2009 alkuun Nickelodeonille. Kanadassa sarja kuitenkin sai ensiesityksensä syksyllä 2008. Huhtikuusta 2008 lähtien Lowenthalia kuultiin Ben Tennysonin äänenä Ben 10: Alien Forcessa ja sen spin-offissa Ben 10: Ultimate Alienissa. Lisäksi hän oli Lok Lambertin roolissa vuoden 2009 italialaisessa Huntik-animaatiosarjassa, jota esitettiin englanniksi Britanniassa ja Yhdysvalloissa. Samana vuonna Lowenthal vieraili televisiosarjassa Terminator: Sarah Connorin aikakirjat, jossa hän esitti kolmen jakson verran Christopher Garlandia.[3]

Elokuussa 2013 julkaistiin Turtlesiin pohjautuva videopeli Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the Shadows, jossa Lowenthal ääninäytteli Donatelloa.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yuri Lowenthal on nykyään naimisissa ääninäyttelijä Tara Plattin kanssa.

Ääniroolit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ilmestymisvuosi TV-sarja tai elokuva Rooli Huom
2008 Resident Evil: Degeneration sivuäänet Dub
The Pirates Who Don't Do Anything: A VeggieTales Movie Alexander
2007 Robotech: The Shadow Chronicles Marcus Rush
Paprika Dr. Kosaku Tokita Dub
2006 Teen Titans: Trouble in Tokyo Scarface, japanilainen motoristi

Televisiosarjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ilmestymisvuosi TV-sarja tai elokuva Rooli Huom
2016 Transformers: Robots in Disguise Glacius
2010 Ben 10: Ultimate Alien Ben Tennyson
2009 Chowder sivuäänet
2009 Batman: The Brave and the Bold Mister Miracle
2009 Huntik Lok Lambert
2008–2009 Wolverine and the X-Men Bobby Drake/Jäämies
2008 Happy Monster Band Raoul
2008–2010 Ben 10: Alien Force Ben Tennyson
2008 Blue Dragon Shu Dub
2007 The Boondocks vanha mies
MegaMan Star Force Zack Temple Dub
Afro Samurai Jinno, Kuma Dub
Tokko Hiroki Rokujo Dub
2006–2008 Legion of Super Heroes Teräsmies
2006–2007 Bleach Keigo Asano, Shinigami Dub
2006 Saiyuki Reload Gunlock Son Goku Dub
2005 Mars Daybreak Kato Takigawa Jr. Dub
2005–2008 Naruto Sasuke Uchiha Dub
2005 Battle B-Daman Berkhart, Sigma Dub
Zatch Bell! Kory, Danny, Donpocho Dub
Saiyuki Reload Son Goku Dub
2004 Cybuster Ken Ando Dub
Rave Master Haru Glory Dub

Pelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

2013 Sly Cooper: Thieves in Time Sir Galleth Cooper

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c A Biography of Voice Actor, Yuri Lowenthal Associated Content. 24.8.2007. Can Tran. Viitattu 23.1.2009. (englanniksi)
  2. IGN 21.7.2006. (englanniksi)
  3. The Next Level: Video game actor stars in ‘Terminator’ TV show Viitattu 21.3.2009 (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]