Sasuke Uchiha

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sasuke Uchiha
Ensiesiintyminen Mangan luku 3
Animen jakso 3
Ääninäyttelijät Noriaki Sugiyama Japani,
Yuri Lowenthal Yhdysvallat
Henkilötiedot
Ikä Osa I: 11–13
Osa II: 17
Veriryhmä AB
Pituus Osa I: 156,2 cm
Osa II: 168 cm
Paino Osa I: 43,5 kg
Osa II: 52,2 kg
Liittoumat
Taso Genin
Liittouma Akatsuki
Ryhmäsidokset Ryhmä Haukka (entinen ryhmä käärme)
Edelliset ryhmäsidokset Ryhmä 7
Ryhmä Käärme

Sasuke Uchiha on kuvitteellinen hahmo anime- ja mangasarja Narutossa.

Sasuke Uchiha on yksi sarjan tärkeimmistä henkilöistä ja hänen osuutensa tarinasta kasvaa varsinkin myöhemmissä jaksoissa. Sasuke on luonteeltaan kylmä, sulkeutunut ja töykeä, mutta ninjana hän on äärimmäisen lahjakas. Hänen tunnekylmyytensä ei kuitenkaan ole synnynnäistä, vaan siihen on syynä hänen koko perheensä kuolema. Sasuke menetti hyvin pienenä koko klaaninsa, kun hänen isoveljensä Itachi tappoi kaikki suvun jäsenet yhden ainoan yön aikana. Tuntemattomasta syystä Itachi jätti Sasuken ainoana henkiin. Näiden tapahtumien jälkeen Sasuke sulkeutui itseensä ja järkeili elämänsä ainoaksi tavoitteeksi koston. Vuosien ajan Sasuke on hyvin kapeakatseisesti keskittynyt ainoastaan harjoittelemaan taitojaan, jotta voisi joskus vielä tappaa Itachin, ja on näin syrjäytynyt maailmasta.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Suuri muutos Sasuken elämässä tapahtui, kun hän joutui samaan ryhmään Naruton ja Sakuran kanssa. Ryhmässä toimiminen pakotti hänet oppimaan sekä sosiaalisia taitoja, että yhteistyötä, ja sarjan edetessä Sasuke näyttää hiljalleen pehmenevän ja oppivan ystävyyden merkityksen. Hän myös oppi jättämään Itachille kostamisen hautomiset hetkeksi takavasemmalle. Ryhmän opettaja Kakashi näyttää myös olevan tärkeä ihminen Sasukelle, ja hän näyttää myös parhaiten ymmärtävän Sasuken traumat.

Sasuke on Uzumaki Naruton ja Haruno Sakuran kanssa samassa ryhmässä ja heidän opettajanaan on Hatake Kakashi. Sarjan alussa vaikuttaa siltä, että Naruton ja Sasuken välillä vallitsee kylmä vihamielisyys, ja erityisesti Naruto ei peittele inhoaan Sasukea kohtaan. Sasuke halveksii Naruton kömpelyyttä ja lahjattomuutta, mutta sarjan edetessä he alkavat arvostaa toisiaan.Sasukella on isoveli nimeltään Itachi. Hänen isänsä nimi on Fugaku ja äidin nimi on Mikoto.

Sarjan alussa vaikuttaa siltä, että Naruton ja Sasuken välillä vallitsee kylmä vihamielisyys, ja erityisesti Naruto ei peittele inhoaan Sasukea kohtaan, vaan hänet nähdään usein tuijottamassa Sasukea vihaisesti. Sasuke halveksii Naruton kömpelyyttä ja lahjattomuutta, eikä asiaa helpota sekään, että Naruton "salainen" ihastus Sakura on vuorostaan ihastunut Sasukeen. Sarjan edetessä Naruto ja Sasuke alkavat kuitenkin arvostaa toisiaan. Heistä tulee myös toistensa parhaat ystävät, mikä ei välttämättä kerro kovin paljon, koska kummallakaan ei ole montaa ystävää. Myös Sakuraa Sasuke halveksii sarjan alussa, koska tämä pelkää taisteluissa ja epäilee kykyjään, eikä Sakuran avoin ihannointi myöskään miellytä häntä, koska se on hänen mielestään jokseenkin ärsyttävää. Myöhemmin Sasuke oppii arvostamaan myös Sakuraa ja erityisesti tämän havainnointi- ja laskelmointitaitoja. Jaksossa 26 Sakura sanoo, että ilkeys ja pahat solvaukset ovat osa Sasuken vastustamatonta charmia. Sasukea havittelee kuitenkin paha Orochimaru joka antaa Sasukelle kirotun sinetin. Tämän vuoksi joka kerta kun Sasuke yrittää käyttää sharingania, hän satuttaa itseään. Sasuke muuttuu lopulta sinetin seurauksena pahaksi ja lähtee Orochimarun luokse.

Chunin-kokeet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sasuke, Naruto ja Sakura osallistuvat myöhemmin chunin-valintakokeisiin ylentyäkseen chuniiniksi. Ensimmäinen on kirjallinen koe, jonka Sasuke läpäisee kokonaan. Naruton ansiota kaikki jäljelle jääneet ryhmät läpäisevät, mutta seuraava osio on entistä pahempi: viiden päivän selviytyminen Kuolonmetsäksi kutsutussa metsässä. Ryhmien pitää päästä metsän keskellä olevalle tornille, mukanaan Taivas- ja Maa-kääröt, joista toinen pitää anastaa toiselta ryhmältä. Orochimaru kuitenkin hyökkää Sasuken ja ryhmän kimppuun ja puree häntä niskaan. Purema luo Sasuken niskaan kirotun sinetin. Kirottu sinetti aiheuttaa Sasukelle korkean kuumeen, ja hän menettää tajuntansa Orochimarua vastaan käydyn taistelun jälkeen. Myös Naruto on Orochimarun ansiosta tajuttomana. Sakura yrittää pitää huolta pojista, mutta Äänikylän ryhmä hyökkää heidän kimppuunsa tarkoituksenaan tappaa Sasuke. Tappomääräyksen oli antanut Orochimaru itse. Lee ja muut rookie 11 jäsenet tulevat auttamaan Äänininjojen päihittämisessä, mutta eivät mahda mitään. Lopulta Sasuke herää tajuttomuudestaan ja lyö Äänininjat helposti Kirotun sinetin avulla. Myöhemmin kokeessa Sasuke ryhmineen saa apua Kabuto-nimiseltä Orochimarun vakoojalta ja läpäisevät kokeen viidentenä päivänä. Kolmannessa osuudessa käydään kaksi vastaan kaksi-ottelut, joista voittaja pääsee jatkoon. Sasuke on heti ensimmäisenä ja joutuu Yoroi-nimistä Äänikylän ninjaa vastaan. Sasuke on ensin häviöllä, sillä Yoroi kykeni imemään tämän chakraa vain koskettamalla tätä. Sasuke kuitenkin voitti tämän käyttämällä hyödyksi Sharinganiaan ja Leeltä kopioimaansa tekniikkaa. Sharingan oli tosin laukaista kirotun sinetin, jonka Sauke esti silkalla tahdonvoimalla.

Lopputaistelu

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kahden kuukauden levon ja harjoittelun jälkeen on viimeisen kokeen aika. Sasuken on määrä otella Hiekan kylän Gaaraa vastaan, mutta Sasuke tulee myöhässä. Häntä ei kuitenkaan vastaan tapoja diskata kilpailusta. Gaara osoittautuu vaaralliseksi vastustajaksi hiekkansa avulla, mutta Sasuke saa iskettyä Kakashilta oppimansa Chidorin avulla Gaaran "läpäisemättömän suojan" läpi, vahingoittaen samalla Gaaraa. Gaara sekoaa täysin nähtyään omaa vertaan ja menettää tajuntansa. Tällöin Hiekka ja Ääni hyökkäävät Konohaan ja ottelu keskeytyy. Sasuke lähtee seuraamaan Gaaraa, perässään Naruto, Shikamaru, Sakura sekä Kakashin Pakkun-koira. Naruto saa Sasuken lopulta kiinni Sakuran kanssa, mutta Gaara on ehtinyt muuttua osittain hirvittävään Shukaku-muotoonsa. Sasuke jää hetkessä alakynteen ja Naruto voittaa vain nipin napin Gaaran. Tämän jälkeen Sasuke on tuntenut syvää katkeruutta Narutoa kohtaan, joka on alkanut vahvistumaan tätä nopeammin.

Lord Orochimaru

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan tärkeimpiä käännekohtia on Orochimarun tulo ja hänen vaikutuksensa Sasukeen. Chuunin-kokeen aikana Orochimaru puree Sasukea niskaan, minkä seurauksena Sasuken niskaan muodostuu Orochimarun kirottu sinetti eli cursure mark. Tämä cursure mark antaa Sasukelle mahtavat voimat, mutta se myös pitää häntä tiukasti otteessaan. Orochimaru houkuttelee Sasuken taitavasti manipuloimalla puolelleen, ja lopulta Sasuke jättää kylänsä ja ystävänsä ja lähtee Orochimarun oppilaaksi. Sasuke tiedostaa Orochimarun vaarallisuuden, mutta koska klaanin puolesta kostaminen on noussut hänen mielessään ainoaksi merkitseväksi asiaksi, hän ei välitä siitä. Ollessaan Orochimarun opetuksen alaisena tämä kehittää nopeuttaan ja voimaansa. Hän myös kehittää Chidoristaan useita variaatioita kuten esimerkiksi Chidori Nagashin ja Senbon Chidorin.Hän on myös hyökännyt ryhmä 7 kimppuun ja hän on vahingoittanut esimerkiksi Yamatoa.

Itachin paluu

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun Kakashi oli sinetöinyt kirotun sinetin Fuuja Houin-jutsulla, kirottu sinetti vaipui passiiviseen tilaan, joka pysyi kurissa lähinnä Sasuken yllättävän vahvan tahdonvoiman ansiosta. Kuitenkin Sasuken mielentila oli viimeaikaisten tapahtumien seurauksena muuttunut, ja hänen mielensä päällimmäiseksi asiaksi nousi taas Itachin tappaminen. Kun Naruto otti taidoissaan suuria harppauksia Sasuken silmissä - mikä kulminoitui Gaaran päihittämiseen -, Sasuken elämää alkoi painostaa myös kateus. Konohan invaasion jälkeen Itachi ja Kisame tulivat käymään Konohassa etsimässä Narutoa ja Kyuubia. Sasuke kävi Itachin kimppuun, mutta joutui toisen kerran eläessään isoveljensä Mangekyo Sharinganin kohteeksi. Tämä oli Sasukelle viimeinen pisara, ja hän alkoi keskittyä uudelleen suunnitelmaansa saada kylliksi voimaa veljensä tappamiseen. Tässä välissä animessa oli kilpajuoksu Teemaassa, jossa Sasukea vaivasi taas se, että Naruto pelasti päivän Sasuken vain katsellessa sivusta.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]