Fallout: New Vegas

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Fallout: New Vegas
FONV.jpg
Kehittäjä Obsidian Entertainment [1]
Julkaisija Bethesda Softworks [1]
Ohjaaja Josh Sawyer
Käsikirjoittaja John Gonzalez
Taiteilija Joe Sanabria
Säveltäjä Inon Zur
Pelisarja Fallout
Pelimoottori Gamebryo
Julkaistu
 • NA 19. lokakuuta 2010
 • EU 22. lokakuuta 2010
[2]
Lajityyppi toimintaroolipeli
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus BBFC: 18
ESRB: MVirheellinen ESRB-arvo
PEGI: 18
Alusta Microsoft Windows
PlayStation 3
Xbox 360 [3]
Jakelumuoto blu-ray
DVD
Steam
Oheislaite näppäimistö ja hiiri, peliohjain
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Fallout: New Vegas on vuonna 2010 ilmestynyt toimintaroolipeli, joka on osa Fallout-pelisarjaa.[1] Pelin on kehittänyt Obsidian Entertainment, joka koostuu osittain entisestä Black Isle Studiosista. Black Isle kehitti sarjan aiemmat pelit Fallout: A Post Nuclear Role Playing Game (1997) ja Fallout 2 (1998).[1] New Vegas ilmestyi 19. lokakuuta 2010 Microsoft Windowsille, PlayStation 3:lle ja Xbox 360:lle.[2][4] Pelin ensimmäinen traileri julkaistiin 4. helmikuuta 2010.[4] New Vegas ei ole suora jatko-osa Fallout 3:lle, vaikka sijoittuukin samaan pelimaailmaan ja sisältää runsaasti yhtäläisyyksiä. Pelimoottorina toimii hieman muokattu Fallout 3:n Gamebryo-moottori.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Fallout: New Vegas alkaa vuodesta 2281, neljä vuotta Fallout 3:n ja 41 vuotta Fallout 2:n jälkeen. Pelaaja on nimetön lähetti (engl. Courier), joka kantaa arvokasta lähetystä. Lähetystä havitteleva mies nimeltä Benny ryöstää Kuriirin, ampuu tätä päähän ja hautaa kuolleeksi luulemansa lähetin Goodspringsin kylän hautausmaalle. Robotti nimeltä Victor kaivaa vaikeasti haavoittuneen, mutta yhä elävän Kuriirin ylös haudasta ja toimittaa tämän Goodspringsiin lääkäri Doc Mitchellin hoidettavaksi. Toivuttuaan vammoistaan Kuriiri lähtee kiertämään Mojaven aavikkoa tarkoituksenaan löytää Benny, saada haltuunsa varastettu lähetys, selvittää roiston motiivit ja kostaa tälle. Matkan varrella asiat siirtyvät yhä suurempaan mittakaavaan ja kuriiri huomaa olevansa keskellä paljon kostoretkeä ja henkilökohtaisia välienselvittelyjä laajempaa tapahtumaketjua, johon nivoutuvat erilaiset Mojavea kansoittavat ryhmittymät, yhteisöt ja niiden intressit.

Pelin Collector’s Edition -version kotelo.

Vaikuttavan ohjuspuolustusjärjestelmän ansiosta ydinsodasta lähes vahingoittumattomana selvinnyt Las Vegas tunnetaan post-apokalyptisessä Yhdysvalloissa nimellä ”New Vegas”, jota hallitsee salaperäinen "Mr. House" robottiarmeijoineen. New Vegasista ja lähistöllä sijaitsevasta Hooverin padosta ovat kiinnostuneet myös New California Republic (NCR) ja orjakauppaa pyörittävä, väkivaltainen heimojen yhteenliittymä Caesar’s Legion. Demokratian, lain ja järjestyksen arvoille perustettu NCR on voimakkain ryhmittymä Yhdysvaltain länsirannikolla. Coloradojoen itäpuolista aluetta hallitseva Caesar’s Legion on ottanut vaikutteita antiikin Roomasta, ja se muun muassa hyväksyy orjuuden. Pelaaja voi päättää onko NCR:n, Legioonan, Mr. Housen vai Yes Man -nimisen tekoälyrobotin puolella, minkä mukaan pelin loppuratkaisu määräytyy.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka arvostelijat totesivat pelin julkaisuversion olevan täynnä ohjelmointivirheitä,[5] peli on saanut pääasiallisesti myönteisiä arvioita.

Peli on voittanut Golden Joystick Awards -palkinnon RPG of the Year -kategoriassa.

Hardcore mode[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fallout: New Vegasissa voi myös valita "Hardcore Mode"-pelitilan, joka tekee pelaamisesta haastavampaa ja intensiivisempää. Pelihahmon terveys- eli osumapisteet palautuvat HC-pelitilassa viipeellä jonka kestoon ja voimakkuuteen vsikuttavat mm. vammojen hoidossa käytetty lääkeaine sekä pelihahmon ominaisuudet ja taidot. Hardcore-tila mallintaa myös nälkää, janoa ja väsymystä, ja pelihahmo voikin kuolla esimerkiksi aliravitsemukseen. Perustarpeiden laiminlyönti vaikuttaa negatiivisesti esimerkiksi pelihahmon fyysiseen voimaan, kestävyyteen ja havainnointikykyyn. Terveydentilan ja yleiskunnon heiketessä kielteiset vaikutukset voimistuvat asteittain. HC-tilassa pelaajahahmo ei voi myöskään parantaa taistelussa rampautuneita raajoja nukkumalla tai stimpak-lääkepistoksella, vaan apuna on käytettävä tarkoitukseen erikseen kehitettyjä lääkeaineita, lääkärinlaukkua tai kaupungeista löytyviä lääkäreitä ja puoskareita.

Myös ammuksille lasketaan tässä pelitilassa paino, joka pakottaa pelaajan hallitsemaan inventaariotaan ja tekemään valintoja esimerkiksi tulivoiman, suojavarusteiden ja lääkintätarpeiden välillä.

Lisäsisältö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peliin julkaistu lisäsisältö:[6]

 • Gun Runners’ Arsenal
 • Courier’s Stash
 • Lonesome Road
 • Old World Blues
 • Honest Hearts
 • Dead Money

Ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  Matthew Perry   …  Benny  
  Wayne Newton   …  Mr. New Vegas  
  Kris Kristofferson   …  Chief Hanlon  
  Ron Perlman   …  kertoja  
  Zachary Levi   …  Arcade Israel Gannon  
  William Sadler   …  Victor  
  Rene Auberjonois   …  Robert Edwin House  
  Michael Dorn   …  Marcus  
  Danny Trejo   …  Raul Alfonso Tejada  
  John Doman   …  Caesar  
  Felicia Day   …  Veronica Renata Santangelo  
  Dave Foley   …  Yes Man  
  Rob Corddry   …  Billy Knight  
  Michael Hogan   …  Doc Mitchell  
  Alex Rocco   …  Big Sal  

Fallout – Project Brazil[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fallout – Project Brazil on modi, joka luo kokonaan uuden kampanjan itse pelin kampanjan rinnalle. Kampanja alkaa siitä, että pelaaja on Vault 18 -nimisen ydinsuojan asukas ja voittaa Vaultin jalkapallokilpailun. Siitä peli etenee jaksoittain joko syrjäytyneenä nörttinä tai suosittuna urheilijana. Myöhemmin selviää, että Vault 18 onkin Enclaven eli Yhdysvaltain hallituksen koe. Pelaaja pakotetaan lähtemään Vaultista ulkomaailmaan, jossa peli etenee vapaamaailmatyylisesti.

Fallout – Project Brazil on yksi Fallout: New Vegasin suosituimmista modeista. Siitä on yritetty tehdä mahdollisimman samankaltainen kuin ensimmäisestä Fallout-pelistä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b c d Huttunen, Miika: Uusi Fallout-peli tulossa! Pelaajalehti.com. 20.4.2009. Viitattu 21.4.2009.
 2. a b Bramwell, Tom: Fallout New Vegas dated Eurogamer Network Limited. 14.6.2010. Viitattu 16.6.2010.
 3. New Fallout game announced! Virgin Media – Gaming news. 2009. Viitattu 21.4.2009. (englanniksi)
 4. a b Thorsen, Tor: Fallout: New Vegas drops fall 2010, first trailer debuts gamespot.com. 4.2.2010. Viitattu 4.2.2010. (englanniksi)
 5. Fallout: New Vegas is buggy as hell; where’s the outrage? Ars Technica. 25.10.2010. Viitattu 5.7.2017. (englanniksi)
 6. Fallout: New Vegas Steam. Viitattu 14.5.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]