Fallout Tactics: Brotherhood of Steel

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Fallout Tactics: Brotherhood of Steel
Fallout Tactics Box.jpg
Kehittäjä Micro Forté
Julkaisija 14 Degrees East
Jakelija Steam ja GOG.com
Säveltäjä Inon Zur
Pelisarja Fallout
Julkaistu 15. maaliskuuta 2001
Lajityyppi Taktinen roolipeli
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus ESRB: MVirheellinen ESRB-arvo
OFLC: MA15+
USK: 16
Alusta Microsoft Windows
Jakelumuoto CD-ROM, digitaalinen jakelu ja digitaalinen lataus
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Fallout Tactics: Brotherhood of Steel (myös Fallout Tactics) on Fallout-pelisarjaan pohjautuva postapokalyptinen, taktinen roolipeli. Pelin kehitti Micro Forté ja julkaisi 14 Degrees East. Fallout Tactics julkaistiin Microsoft Windowsille 15. maaliskuuta 2001. Pelissä pelataan kuvitteellisessa Brotherhood of Steel ryhmässä sen joutuessa mukaan epätoivoiseen sotaan. Vaikka peli sijoittuu tuttuun Fallout-pelien ydinsodan turmelemaan maailmaan, se ei liity tai jatka millään tavalla sarjan aiempien osien, Fallout- ja Fallout 2 -pelien tarinaa.

Ennakkotilatessaan Fallout Tactics -pelin, tuli sen mukana lisälevy, joka sisälsi Fallout: Warfaren, Fallout-pelien maailmaan liittyviä pienoismalleja sekä lisätason peliin.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toisin kuin aiemmissa Fallout-pelisarjan peleissä, Fallout Tacticsessa painottaa taktista taistelua ja strategiaa. Pelaaja ei voi keskustella NPC:den kanssa, mutta voi edelleen käydä kauppaa tai pelata uhkapeliä näiden kanssa. Kaupunkien tai kylien sijaan Fallout Tacticsessa keskitytään Brotherhoodin bunkkereihin ja tehtäviin. Bunkkerit toimivat Brotherhoodin keskipisteinä, joissa pelaaja voi halutessaan käyttää muun muassa majoitusmestareiden, mekaanikkojen ja lääkäreiden palveluita. Onnistuneiden tehtävien hahmot vierailevat bunkkereissa ajoittain.

Pelaajan ohjaama ryhmä hyökkää katolta deathclaweja ja beastlordeja vastaan.

Pelaajan saatua bunkkerin kenraalilta tehtävän, pelaaja voi ryhmänsä kanssa lähteä matkaan alueelle, jossa tehtävä suoritetaan. Alueet, joissa tehtäviä tehdään, ovat yleensä kaupunkeja, mutta myös tehtaisiin, armeijan leireihin tai Vaulteihin kohdistuvia tehtäviä löytyy pelistä. Pelaajan saapuessa määränpäähänsä, hänelle annetaan kartta, johon on merkitty eri kohteita ja muistiinpanoja.

Taisteleminen Fallout Tacticsessa on mutkikkaampaa kuin sarjan aiemmissa kahdessa osassa. Toisin kuin niissä, joissa käytettiin yksilöllistä vuoropohjaista taistelujärjestelmää, niin Fallout Tacticsessa käytetään kolmea erilaista taistelutapaa: CTB-järjestelmää (Continuous Turn-Based), ITB-järjestelmää (Individual Turn-Based) ja STB-järjestelmää (Squad Turn-Based). CTB:ssä jokainen saa toimia samaan aikaan, ja toimintapisteet (action points) palautuvat sitä nopeammin, mitä suuremman agilityn hahmo omistaa. ITB on järjestelmä, jota käytetään normaalisti Fallout-pelisarjan aiemmissa osissa, eli jokainen tekee omalla vuorollaan toimintansa. STB taas on muunnos ITB:stä; omalla vuorollaan annetaan käskyt koko ryhmälle eikä yksittäin. Pelin taistelujärjestelmät sisältävät myös muita erilaisia toimintoja, kuten hahmon asenteen vaihtaminen (kuinka hahmo toimii eri tilanteissa) ja hahmon asennon vaihtaminen, esimerkiksi hahmon voi käskeä menemään makuulleen tai kyykkyyn.

Fallout Tactics on ensimmäinen Fallout-peli, johon sisältyy myös moninpeli. Moninpelissä jokainen pelaaja ohjaa omaa ryhmäänsä ja taistelee näin toisia vastapelaajia vastaan. Moninpelin asetuksia säätäessä pelaajille annetaan tietty määrä pisteitä, joilla voi ostaa eri ryhmänjäseniä ja näille eri varustuksia.

Rodut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka pelaajan yksinpelissä luoman päähahmon pitää olla rodultaan ihminen, niin yksinpelissä oman ryhmän jäseniä voi koostua kaikista eri kuudesta rodusta, jotka pelistä löytyvät. Tämä sama toimii myös moninpeliä pelatessa.

  • Humans (ihmiset) ovat kaikkein yleisin rotu pelin maailmassa. Ihmiset eivät loista missään erikoisessa alassa, mutta he eivät myöskään ole missään alassa erityisesti muita rotuja vastaan huonompia. Ihmiset ansaitsevat lisäetuja (perks) joka kolmannen tason (level) välein.
  • Super Mutants (supermutantit) ovat jättiläismäisiä mutantteja, jotka saivat mutaationsa FEV-viruksesta. Ne ovat erinomaisia taisteluissa, mutta huonoja älykkyyttä (intelligence) ja notkeutta (agility) vaativissa asioissa. Ne eivät kykene käyttämään pienempiä aseita, kuten pistooleita tai kivääreitä. Supermutantit ansaitsevat lisäetuja joka neljännen tason välein.
  • Ghouls (ghoulit) ovat ihmisiä, jotka ovat mutatoituneet säteilyn vaikutuksesta. Säteilyn vaikutuksesta ghoulit omaavat myös pitkän eliniän. Vaikka ghoulit eivät ole yhtä vahvoja kuin ihmiset, niin he ovat onnekkaampia ja tarkkanäköisempiä kuin ihmiset. Ghoulit ansaitsevat lisäetuja joka neljännen tason välein.
  • Deathclaws (kuolemankynnet) ovat suuria petoja, jotka käyttävät ruumiin kokoa ja voimaa taistelussa vihollisia vastaan. Ne eivät pysty käyttämään useimpia esineitä tai käyttämään panssareita, mutta ne pystyvät käyttämään useimpia lähitaisteluaseita, esimerkiksi nyrkkirautaa. Useimmiten niiden isku kaataa vastustajan maahan, jotta ne pystyisivät välttymään vastaiskuilta. Niiden heikkouksia ovat älykkyys ja karisma (charisma), mutta niiden kehot ovat paljon kestävempiä kuin ihmisten. Ne saavat lisäetuja joka neljännen tason välein.
  • Dogs (koirat) ovat koiraeläimiä, jotka ovat sopeutuneet elämään pelin karussa autiomaassa. Niiden vahvuudet ovat tarkkanäköisyys ja notkeus, mutta ne eivät pysty käyttämään aseita tai työkaluja. Koirat saavat lisäetuja joka toisen tason välein.
  • Humanoid Robots (robotit) ovat taisteluun luotuja laitteita. Vaikka roboteilla on aina keskinkertainen onni (luck) eikä lainkaan karismaa, ovat ne vahvoja ja kestäviä useimpia iskuja vastaan, sekä immuuneja myrkylle ja säteilylle. Robotit eivät koskaan saa lisäetuja kehittyessään.

Pelin tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ydinsodasta kehkeytyvien luulojen kulkiessa ympäri maailmaa, monia holveja rakennettiin, joissa vain ihmiskunnan parhaimmat ja älykkäimmät säilyisivät elossa tuholta, jotta näiden tuholta selvinneiden ihmisten jälkeläiset voisivat vallata maailman ja asuttaa tämän uudestaan. Kuitenkin, ennen kuin koko holvien verkosto oli valmistunut, ydinsota puhkesi. Yksi sotilasholveista, joka sijaitsi Kaliforniassa, nousi pinnalle sodan keskeltä ja päätti palauttaa sivilisaation takaisin raiteilleen. Käyttäessään ensiluokkaisia aseitansa, he kykenivät valtaamaan ympäröivät maat. Tämän holvin jäsenet muodostivat Brotherhood of Steelin, järjestön, joka oli omistautunut palauttamaan sivilisaation ja valtaamaan tai kehittämään uutta ja entistä parempaa teknologiaa.

Fallout Tactics -pelin koko kartta.

Brotherhood jakaantui kuitenkin kahtia jonkin ajan kuluttua. Yksi ryhmä kannattivat ajatusta siitä, että holvin ulkopuoliset ihmiset saisivat myös mahdollisuuden liittyä järjestöön, jotta voitaisiin ehkäistä se, ettei joukoista olisi koskaan pula. Toinen ryhmä taas halusi pitää Brotherhoodin puhtaana eikä päästäisi mukaan ulkopuolisia. Tätä uudistusta vastaanolevat voittivat, ja toinen ryhmä lähetettiin vuorten yli tuhoamaan mahtavilla ilma-aluksillaan tuhoamaan mutanttiarmeijan, joka ensimmäisessä Falloutissa päihitettiin, rippeitä. Kuitenkin ukkosmyrsky iski aluksiin näiden ollessa matkalla määränpäähänsä. He joutuivat pakkolaskeutumaan ja joutuvat näin eroon toisistaan. Yksi näistä selviytyneistä ilma-aluksista syöksyy maahan lähelle sodanjälkeisen Chicagon raunioihin. Vapauduttuaan Kalifornian Brotherhoodista, joka ei halunnut olla tekemisissä ulkopuolisten kanssa, maahansyöksystä selvinneet tekivät uuden tukikohdan Chicagon lähettyville ja perustivat uuden Brotherhoodin, joka kasvaisi ja laajentuisi ottamalla mukaansa ulkopuolisia.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikkakaan peli ei erityisemmin saanut samanlaista ylistystä kuin pelisarjan edeltäjät, sai Fallout Tactics yleensä suotuisia arvosanoja arvosteluissa.[1] Päivitetty taistelujärjestelmä ja parannellut grafiikat saivat hyvää palautetta. Suurimmat kritiikit Fallout Tactics sai sen lineaarisuudesta ja taistelupainotteisuudestaan verrattuna pelisarjan aiempiin osiin.

Ääninäyttely[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fallout Tactics -pelin ääninäyttelijöinä toimi useita tunnettuja näyttelijöitä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]