Ghoul

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ghoul (myös guul, arab. الغول‎, al-ghūl) oli alun perin arabialaisessa mytologiassa aavikolla asuva paholainen, joka levisi myöhemmin Eurooppaan ja sai vaikutteita todennäköisesti vampyyrista. Ghoulille olennaista oli myös mukautua ihmisen kehoon pidemmäksi aikaa.

Arabialainen versio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arabialaisessa mytologiassa ghoul oli aavikon aineeton paholainen, joka sieppasi ihmisiä ravinnokseen. Ghoul pystyi myös ruumiillistumaan hiekkamyrskyssä kauniiksi naiseksi tai mieheksi, ja houkutteli näin uhrin suoraan syliinsä. Ghoulit tappoivat onnettoman matkamiehen usein kuristamalla ja söivät sitten lihat. Ghoulien tiedettiin olevan erityisen mieltyneitä aivoihin, jotka ne imivät kalloon tekemästään reiästä. Ainoa tapa pelastua ghoulin kynsistä oli miekka.

Eurooppalainen versio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myöhempi eurooppalainen ghoul oli yliluonnollinen henki, joka siirtyi niiden vainajien henkiin, jotka olivat kiinnostuneet okkultismistä ja spiritismistä. Nämä eurooppalaiset ghoulit riehuivat etenkin Ranskassa. Ghoulit nousivat aina yöllä kaivamaan ruumiita haudoista ylös ja syömään kuolleiden mätäneviä ruumiita.

Ghoulit kirjallisuudessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monet kauhukirjailijat ovat käyttäneet ghouleja teoksissaan. Ghoulit ja niiden kaltaiset olennot esiintyvät myös Cthulhu-mytologiassa. Näissä tarinoissa ghoulit ovat useimmiten maan alla eläviä hirviöitä, jotka piinaavat herkkiä ihmisiä painajaisissa. Ne syövät ihmislihaa, sekä elävien että maahan haudattujen ruumiiden.

Ghouleja ovat joissakin tapauksissa myös vampyyrien palvelijat, joilla ei ole omaa tahtoa ja ovat lihaa syöviä hirviöitä. Ghouleja esiintyy muun muassa kaksiosaisessa kirjasarjassa Pimeyden lapset.

Saksalainen kirjailija Jason Dark viljelee ghouleja runsaasti tarinoissaan. Tunnetuimmissa, Suomessa nimellä Yöjuttu julkaistuissa novelleissaan hän tekee ghouleista mätänevillä ruumiilla mässäileviä epäkuolleita, joita päähenkilöt John Sinclair ja Suko kaatavat valkomaagisilla hopeisilla luodeilla, hopeabumerangilla ja hopeatikarilla tai haltuunsa joutuneilla mustamaagisilla aseilla eli demonipiiskalla ja demonipyöveli Desteron miekalla.

Ghouleista on myös manga. Sui Ishidan piirtämä/käsikirjoittama Tokyo Ghoul.

Ghoulit peleissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fantasiapelissä Taistelu Wesnothista ghoulit ovat mustan magian avulla henkiinherätettyjä ja muuteltuja ihmisen ruumiita, jotka syövät ihmisiä.

RuneScape -fantasiapelissä ghoulit ovat zombivampyyrejä.

Roolipeli World of Warcraftissa ja Warcraft III -strategiapelissä Ghoulit ovat Scourgen ylösnostattamia ihmisten ruumiita.

Fallouteissa ghoulit ovat ydinsodan laskeuman, säteilyn ja saasteiden vioittamia ihmismutantteja.

Wizard 101.ssä Ghoulit ovat jonkinlaisia haudankaivajia, jotka ovat kuolleet ennen työnteon. Niille on oma loitsu.

Middle-earth: Shadow of Mordor pelissä ghoulit ovat maan alla ja luolissa eläviä petoja, jotka tulevat yöllä koloistaan ja yrittävät vahingoittaa pelaajaa. Ne vahingoittavat myös muita vihollisia, kuten Urukeja (tunnetaan myös nimellä Uruk-hai eli mordorin örkki) ja Caragoreja.

Tämä mytologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.