Fallout: A Post Nuclear Role Playing Game

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Fallout: A Post Nuclear Role Playing Game
Kehittäjä Interplay Productions
Julkaisija Interplay Productions
Jakelija Steam, GOG.com ja Humble Store
Ohjaaja Feargus Urquhart
Timothy Cain
Tuottaja Brian Fargo
Timothy Cain
Suunnittelija Christopher Taylor
David Hendee
Scott Everts
Käsikirjoittaja Scott Campbell
Brian Freyermuth
Mark O'Green
Taiteilija Leonard Boyarsky
Jason D. Anderson
Gary Platner
Säveltäjä Mark Morgan
Ohjelmoija Timothy Cain, Chris Jones
Pelisarja Fallout
Pelimoottori Fallout engine
Julkaistu MS-DOS
  • NA 10. lokakuuta 1997
Microsoft Windows
  • NA 10. lokakuuta 1997
Mac OSMac OS X
Lajityyppi tietokoneroolipeli
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus ESRB: MVirheellinen ESRB-arvo (sensuroimaton)
USK: 16 (sensoroitu)
ELSPA: 15+ (sensuroitu)
OFLC: M15+(sensoroitu)
PEGI: 16 (sensuroimaton)
Alusta Microsoft Windows, DOS, macOS ja Mac OS
Jakelumuoto 1 CD-ROM, Steam
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Fallout: A Post Nuclear Role Playing Game (lyhyesti Fallout) on Interplayn kehittämä ja julkaisema tietokoneroolipeli, joka on julkaistu vuonna 1997 MS-DOSille ja Windowsille. Peli on Fallout-sarjan ensimmäinen osa.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fallout on isometrisestä 3/4-perspektiivistä kuvattu roolipeli, jossa pelaajahahmosta voi kehittää mieleisensä. Hahmosta voi esimerkiksi kehittää karismaattisen intellektuellin, joka ratkaisee ongelmat keskustelemalla, voimakkaan taistelijan, joka antaa nyrkkien puhua puolestaan tai vaikkapa tarkka-ampujan, joka hoitaa konfliktit turvallisen välimatkan päästä. Hahmo voi kehittää myös muita kykyjä, kuten varastamista tai kaupankäyntiä. Pelissä käytettävä hahmonluontijärjestelmä on SPECIAL, jota käytetään myös myöhemmissä Fallout-peleissä.

Taistelu pelissä tapahtuu vuoropohjaisesti, jossa pelaajalla ja muilla hahmoilla on toimintapisteet (engl. action points), joiden varassa voi toimia vuoroa kohti. Toimintapisteet voi kuluttaa kohteen luokse liikkuakseen tai taistelutoiminnon, kuten aseella ampumisen tai potkaisun suorittamiseen. Kaikki hyökkäykset on mahdollista tähdätä tiettyyn kehonosaan, mikä vaikuttaa taisteluun tähtäyksen onnistuessa. Esimerkiksi ammuttaessa vihollista silmiin vihollinen saattaa sokaistua, jonka seurauksena vihollinen ei välttämättä enää osu pelaajaan yhtä hyvin. Tähdätyt hyökkäykset antavat oikeisiin kohtiin tähdättynä myös mahdollisuuden tuottaa enemmän vahinkoa vastustajalle.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Fallout sijoittuu vuoteen 2161, 84 vuotta ydinsodan jälkeen. Pelin alussa Vault 13:n (Mount Whitneyn alle rakennettu suuri maanalainen pommisuoja) valvoja (engl. overseer) pyytää päähenkilön, Vault Dwellerin, puheilleen. Valvoja ilmoittaa juomaveden puhdistamiseen tarvittavan laitteiston vesisirun olevan rikki. Aikaa uuden vesisirun löytämiseen päähenkilöllä on 150 päivää, jonka jälkeen juomavesi loppuu. Vault Dweller astuu ulos Vaultin teräsovesta ja lähtee kohti joutomaata.

Matkalla Vault Dweller löytää selviytyneiden muodostamia yhdyskuntia ja suurempiakin kaupunkeja, joilla on omat ongelmansa, kuten rikollisuus sekä erilaiset sisäiset ja ulkoiset uhat.

Kun vesisiru on löytynyt ja toimitettu Vault 13:een, valvoja käskee Vault Dwellerin palaamaan autiomaahan ja hoitamaan edellisellä matkalla paljastuneet ulkomaailman uhat pois päiväjärjestyksestä. Suurimpana uhkana ovat supermutantit ja heidän johtajansa Master, jotka valmistelevat maailmanvalloitusta. Vault Dwellerin tehtäväksi tulee tukikohdan tuhoaminen, jossa supermutanttien armeijaa kasvatetaan, ja mutanttien johtajan eliminoiminen. (Päivittämättömässä versiossa kaikki nämä tehtävät piti suorittaa 400–500 pelipäivässä, mutta aikaraja poistettiin päivityksessä.)

Vault Dwellerin suoritettua tehtävänsä hän palaa takaisin Vault 13:een. Kaikesta huolimatta valvoja pitää häntä vaarana muille Vaultin asukkaille, ja karkottaa Vault Dwellerin. Halutessaan pelaaja voi tästä kimmastuneena kostaa valvojalle tappamalla tämän ennen lähtöään.

Lopuksi Vault Dweller katoaa erämaahan.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Richard Dean Anderson  Killian Darkwater  
 Jim Cummings  Gizmo  
 Tony Shalhoub  Aradesh  
 Jeff Bennett  Loxley  
 Tony Jay  The Lieutenant  
 Clancy Brown  Rhombus  
 Ron Perlman  kertoja  

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli on saanut GameSpotin arvostelussa arvosanaksi 8,7/10.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Fallout Review GameSpot. 21.11.1997. Viitattu 8.4.2019. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]