Bunkkeri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bunkkeri Albaniassa.
Bunkkeri Tanskassa

Bunkkeri (engl. bunker = hiilikellari) on sodassa käytettävä kiinteä puolustusrakennelma. Se on yleensä sijoitettu lähes kokonaan maan alle: maan päällä näkyvissä on ainoastaan kupolikatto, joka sekin on usein peitetty esimerkiksi sammalella tai pienillä puilla. Bunkkeria käytetään joukkojen ja materiaalin suojaamiseen. Bunkkerin katto on kupolinmuotoinen, jotta lentopommit ja muut räjähteet kimpoaisivat siitä, eivätkä räjähtäisi katon päällä.

Bunkkeri kuuluu kantalinnoitettuun puolustusjärjestelmään. Bunkkereita on eri tyyppejä; esimerkiksi pikalinnoitettu tai kenttälinnoitettu bunkkeri. Betonista tehty bunkkeri on kantalinnoitettu puolustusasema.

Bunkkerissa on yleensä ryhmän tai joukkueen verran miehiä. Bunkkerin aseistuksena voi olla konekivääri, tykki tai muuta raskasta aseistusta. Bunkkerit pyritään valtaamaan räjäyttämällä tai liekinheittimellä, jolloin sisällä olijoilta loppuu happi. Suomeksi bunkkeria vastaava virallinen termi on korsu, teräsbetonikorsu tai tb-korsu. Suomessa kantalinnoitettuja korsuja sijaitsee Hangossa ja itä-Suomessa Salpalinjan alueella yli 770 kappaletta.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Töyrylä, Jouni: Bunkkeri. Helsinki: Rakennusalan kustantajat Rak, Kustantajat Sarmala, 1995. ISBN 952-9687-78-8.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta bunkkeri.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä sotaan tai sodankäyntiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.