Fallout

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Fallout
Kehittäjä Interplay Entertainment
Black Isle Studios
Micro Forté
Bethesda Game Studios
Obsidian Entertainment
Masthead Studios
Julkaisija Interplay Entertainment
14 Degrees East
Bethesda Softworks
Lajityyppi roolipeli
toimintapeli
Alusta DOS
Microsoft Windows
Mac OS
Mac OS X
PlayStation 2
PlayStation 3
PlayStation 4
Xbox
Xbox 360
Xbox One
Nintendo Switch
iOS
Android
Ensijulkaisu Fallout: A Post Nuclear Role Playing Game (1997)
Viimeisin julkaisu Fallout 76 (2018)
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
MobyGames
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Fallout on alun perin Interplay Entertainmentin julkaisema post-apokalyptinen videopelisarja, joka sijoittuu ydinsodan jälkeiseen maailmaan.

Fallout: A Post Nuclear Role Playing Game julkaistiin vuonna 1997 ja seuraavana vuonna Interplay julkaisi jatko-osan Fallout 2. Se oli laajempi kuin edeltäjänsä, mutta käytti samaa pelimoottoria. Black Isle Studios, joka oli kehittänyt ensimmäisen, mainittiin ensimmäistä kertaa kehittäjänä, koska vasta vuonna 1998 se otti nimensä käyttöön.[1] Black Islen alkuperäistä Fallout 3:a, joka tunnetaan nykyään vain työnimellään Van Buren, alettiin kehittää heti Fallout 2:n jälkeen, mutta projekti keskeytettiin Interplayn ajauduttua talousvaikeuksiin. Projektin päättyessä peli olisi vaatinut vielä 12-18 kuukautta työtä, mutta varoja oli enää vain kuuden kuukauden työlle.[2] Sittemmin verkkoon on vuotanut useita variaatioita keskeneräisestä, mutta silti täysin pelattavasta kehitysversiosta.

Maaliskuussa 2001 julkaistiin Micro Fortén kehittämä Fallout Tactics: Brotherhood of Steel. Se oli kolmas Fallout-maailmaan sijoittuva peli, muttei ollut edeltäjiensä tavoin roolipeli, vaikka käyttikin samanlaista hahmonkehitystä ja muita roolipelielementtejä. Pääpaino oli taisteluissa. Tammikuussa 2004 julkaistu toimintaroolipeli Fallout: Brotherhood of Steel oli neljäs Fallout-peli ja sarjassa ensimmäinen, joka ilmestyi ainoastaan konsoleille.

Talousvaikeuksiin päätynyt Interplay myi heinäkuussa 2004 Bethesda Softworksille oikeudet tuottaa Fallout 3, varauksilla ostaa Fallout 4 ja Fallout 5. Interplay säilytti vielä oikeudet Falloutin online-peleihin. 8. huhtikuuta 2007 lähtien Bethesda on omistanut täyden Fallout-lisenssin, Interplayn säilyttäessä oikeudet vielä Fallout MMOG:iin.

Fallout 3 julkaistiin 28. lokakuuta 2008. Lokakuussa 2010 Bethesda julkaisi samaa pelimoottoria hyödyntävän Fallout: New Vegasin, jonka kehitti Black Islen entisistä työntekijöistä koostuva Obsidian Enterntainment. Marraskuussa 2015 julkaistiin Fallout 4 ja kolme vuotta myöhemmin sarjan uusin peli Fallout 76, joka sisältää ainoastaan verkkomoninpelin eikä lainkaan yksinpelimahdollisuutta.

Toistuvat aiheet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fallout: A Post Nuclear Role Playing Game ja Fallout 2 ovat roolipelejä, kun taas Fallout Tactics: Brotherhood of Steel on strategiapeli, jossa on roolipelielementtejä. Myös Fallout-pääsarjan kolmas osa, Fallout 3, on kahden ensimmäisen osan lajityypistä poiketen toimintaroolipeli. Varsinainen pelimaailma on kuvattu sarjan varhaisemmissa peleissä isometrisestä 3/4-perspektiivistä, mutta Fallout 3 esitteli uuden ensimmäisestä tai kolmannesta persoonasta kuvatun maailman. Kaikille peleille on kuitenkin yhteistä se, että pelaaja valitsee valmiista hahmoista mieleisensä tai voi halutessaan luoda kokonaan uuden hahmon. Hahmonluonnissa pelaajalla on mahdollisuus valita useita erilaisia taitoja, kykyjä ja ominaisuuksia, joilla jokaisella on oma merkityksensä. Hahmon valinta vaikuttaa tavallaan myös pelin kulkuun. Esimerkiksi älykäs elektroniikka- ja tietokonehahmo osaa korjata käden käänteessä elektronisia laitteita sekä käyttää tietokoneita. Karismaattinen sankari hyvillä puhe- ja kaupankäyntitaidoilla voi puolestaan helposti puhua ihmisiä ympäri ja ostaa tavaraa halvemmalla.

Pelien taistelujärjestelmä on toteutettu varhaisissa osissa vuoropohjaisesti, vaikka peli onkin muuten reaaliaikainen. Fallout Tactics: Brotherhood of Steel -pelissä taistelut käydään reaaliaikaisesti, vaikkakin myös vuoropohjainen pelaaminen on mahdollista. Kun taistelu alkaa, peli muuttuu taistelutilaan ja toimii tällöin vuoropohjaisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että jokainen taistelualueella oleva hahmo saa toimia vain omalla vuorollaan, omien toimintapisteiden edellyttämän määrän mukaisesti. Pelaaja voi vihollisen kimppuun hyökätessään valita mihin ruumiinosaan hän tähtää vihollista. Tällä on oma vaikutuksena, sillä jalkaan haavoittunut vihollinen ei pysty juoksemaan ja silmiinsä osuman saanut ei enää osu yhtä tarkasti ampuessaan. Päähän tulleesta osumasta hahmo saattaa mennä tajuttomaksi tai pahimmassa tapauksessa kuolla välittömästi. Fallout 3 ja sitä uudemmat osat sisältävät reaaliaikaisen taistelun.

Joissakin Fallout-peleissä on myös runsaasti viittauksia muihin teoksiin, esimerkiksi Mad Max -elokuviin, Monty Pythonin sketseihin ja Linnunradan käsikirja liftareille -kirjoihin.

Fallout Tactics -pelin käyttämä SPECIAL-järjestelmä.

SPECIAL on hahmonluonti- ja statistiikkajärjestelmä. Se on akronyymi Fallout-pelien hahmojen seitsemästä ominaisuudesta: strength (voima), perception (havaintokyky), endurance (kestävyys), charisma (karisma), intelligence (älykkyys), agility (notkeus/ketteryys) ja luck (onni). Special pohjautuu pitkälti GURPS:iin, joka alun perin oli tarkoitettu olemaan peleissä käytetty hahmonluontijärjestelmä. Kumminkin GURPS:ista luovuttiin, sillä Interplayn tekemä sopimus GURPS:in kehittäjän Steve Jacksonin kanssa antoi hänelle luvan vaikuttaa ensimmäisen pelin sisältöön, eikä hän hyväksynyt sen suunnittelua (eli pelin erittäin väkivaltaista olemusta), jonka seurauksena pelin pääsuunnittelija Tim Cain päätti kehittää SPECIAL-järjestelmän. Sitä on tähän asti käytetty seuraavissa Fallout-peleissä: Fallout, Fallout 2, Fallout Tactics: Brotherhood of Steel, Fallout 3, Fallout: New Vegas, Fallout 4 ja Fallout 76. Fallout-pelien ulkopuolella muunneltua SPECIAL-järjestelmää on käytetty muun muassa Lionheart: Legacy of the Crusader -pelissä ja muutamassa muussa videopelissä.

SPECIAL-järjestelmä sisältää kolme pääominaisuutta: Attributes eli ominaisuudet (lueteltuna ylempänä) ovat hahmon synnynnäisiä kykyjä. Ominaisuudet pysyvät muuttumattomina läpi koko pelin, vaikkakin niitä voi väliaikaisesti muuntaa käyttämällä pelissä esiintyviä lääkkeitä tai alkoholijuomia. Ne voivat myös muuttua pysyvästi eri olosuhteissa, kuten käyttämällä power armoria, muutamien NPC-hahmojen läsnä ollessa tai saadessa pelissä kriittisen iskun hahmon silmiin. Näiden lisäksi on vielä mahdollista, että ominaisuudet muuttuvat pysyvästi joissain kohdissa peliä, kun pelaaja käyttää eri tavaroita tai valitsee tietyn lisäedun (perk, selitetty alempana).

Skills eli taidot kuvaavat ja määräävät sen, miten hyvin hahmo tulee suoriutumaan tekemästään asiasta (kuten aseella ampumisesta tai lukon tiirikoimisesta). Ne kuvaavat onnistumistodennäköisyyttä, vaikkakin nämä prosentit voivat jatkua paljon yli 100 prosentin. Taidot tehtiin alun perin kaavamaisesti ja johdettiin ominaisuuksista, mutta niitä voi myöhemmin parantaa taitopisteillä (skill points), joita saa jokaisen hahmon saavuttaman uuden tason (level) jälkeen. Hahmonluonnissa pelaaja valitsee myös kolme erikoistaitoa (tag skills), joihin tulee kaksi kertaa enemmän prosenttipisteitä kuin muihin tavallisiin taitoihin verrattuna. Erikoistaidot mahdollistavat pelaajaa tekemään vapaamuotoisen hahmon. Fallout 4:ssä taitopisteistä on luovuttu, ja SPECIAL-pisteet sekä lisäedut vaikuttavat hahmon ominaisuuksiin. Esimerkiksi vahvempien lukkojen tiirikoimiseen tarvitaan ”Locksmith”-lisäetu. Fallout 4:ssä hahmon kokemustasolla ei ole ylärajaa, mikä mahdollistaa hahmon kehittämisen loputtomiin, kunnes jokainen lisäetu on avattu.

Perks eli lisäedut ovat erikoisominaisuuksia, jotka mahdollistavat pelaajaa ”muovailemaan” pelin sääntöjä samantapaisesti kuin Dungeons & Dragonsissa. Uusi lisäetu valitaan aina joka kolmannen tai neljännen tason jälkeen (Fallout 3:ssa ja 4:ssä saa lisäedun jokaisella, New Vegasissa joka toisella tasolla). Lisäetujen lisäksi pelaaja saa valita myös enintään kaksi erikoislisäetua (traits), kuten vaikkapa erikoislisäedun, joka antaa pelaajalle enemmän toimintapisteitä (action points), joita käytetään pelissä vuoropohjaisen taistelutilan ollessa päällä. Nämä erikoislisäedut on valittava pelin alussa, mutta jos jossain vaiheessa peliä pelaaja ottaa ”Mutate!”-lisäedun, saa pelaaja tällöin vaihtaa yhden alussa valitsemastaan erikoislisäedusta johonkin toiseen haluamaansa. Fallout 3:ssa ja 4:ssä ei ole erikoislisäetuja.

Pelin tarinassa käydään vuonna 2077 ydinsota Kiinan ja Yhdysvaltojen välillä näiden taistellessa hupenevista luonnonvaroista. Pelissä jätetään kuitenkin kertomatta, kuka ampui ensimmäisen ohjuksen, sillä tarinan mukaan kukaan ei edes tiedä sitä.

Falloutin maailma on retro-futuristinen ja muistuttaa suuresti 1950-luvun amerikkalaista kulttuuria. Toisen maailmansodan päättymiseen saakka historian aikajana on Falloutin maailmassa sama kuin todellisuudessa, mutta tämän jälkeiset tapahtumat eroavat tosimaailmasta. Ydinvoimasta tulee pääasiallinen energianlähde maailmassa, ja sitä käytetään esimerkiksi autojen voimanlähteenä. Transistori keksitään vasta vuonna 2023, ja esimerkiksi tietokoneet ovatkin erittäin suurikokoisia. Yhdysvallat luopuu vuonna 1969 osavaltioista ja jakautuu useammasta osavaltiosta koostuviin Commonwealtheihin, joita on yhteensä 13. Tämän seurauksena myös Yhdysvaltain lipun tähtien määrä vähenee 50:stä 13:een. Neuvostoliitto ei hajoa vuonna 1991, vaan säilyy olemassa aina ydinsotaan saakka, vaikkakin se menettää Kiinalle asemansa Yhdysvaltoja vastaan kilpailevana supervaltana.

2050-luvulla öljyvarat alkavat huveta ja Lähi-idän öljyntuottajamaat nostavat rajusti öljyn hintoja. Öljystä riippuvainen European Commonwealth (Fallout-maailman vastine Euroopan unionille) painostaa Lähi-idän maita alentamaan öljyn hintoja ja aloittaa sotilaallisen hyökkäyksen. Yhdysvallat pysyy konfliktissa puolueettomana, sillä se pystyy tuottamaan itse oman öljynsä. Pian kuitenkin Texasin öljyvarat hupenevat ja Pohjois-Amerikkaa koettelee suuri energiapula. Moni jäsenmaa vetäytyy YK:sta, joka osoittautuu voimattomaksi konfliktin ratkaisussa, ja lopulta koko järjestö hajoaa.

Vuonna 2053 Tel Avivissa tapahtuu tuntemattomaksi jääneen järjestön suorittama ydinterrori-isku, jossa kaupunki tuhoutuu lähes täysin. Seuraavana vuonna Lähi-idän taisteluissa käytetään rajoitetusti ydinaseita, mistä huolestuneena Yhdysvalloissa käynnistetään Project Safehouse, jonka tarkoituksena on rakentaa suuria pommisuojia eli Vaulteja (suom. holvi) laajamittaisen ydinsodan varalta.

Lähi-idän öljyvarat ehtyvät lopullisesti vuonna 2060. Euroopassa aletaan käydä sisäisiä konflikteja, minkä seurauksena European Commonwealth hajoaa. Vakavista talousvaikeuksista ja energiapulasta kärsivä Kiina miehittää vuonna 2066 Alaskan, jonka seurauksena Yhdysvallat asettaa joukkoja Kanadaan, joka myöhemmin liitetään osaksi Yhdysvaltoja. Yhdysvallat saa vuoteen 2077 mennessä vallattua Alaskan takaisin itselleen, mutta aselepoa Kiinan kanssa ei synny. Lopulta resursseista käyty maailmanlaajuinen konflikti eskaloituu 23. lokakuuta 2077 rajoittamattomaksi ydinsodaksi, jossa suurin osa maailman väestöstä kuolee ja järjestäytynyt yhteiskuntarakenne hajoaa täydellisesti. Yhdysvalloissa suuret kaupungit muutamaa poikkeusta (esim. Las Vegas) lukuun ottamatta tuhoutuvat, ja vain harva pääsee turvaan maanalaisiin pommisuojiin.

Ydinsodasta selviytyneet ovat rakentaneet vanhan maailman raunioista kyliä ja muodostaneet omia yhteisöjään. Osa ihmisistä on asustanut ydinsodan ajan Vaulteissa, holveissa, jotka ovat massiivisia pommisuojia. Nämä holvit on rakennettu siten, että ihmiset kykenisivät asumaan niissä kymmeniä tai jopa satoja vuosia, odottamaan laskeuman ohi menemistä ja ympäristön radioaktivisuuden normalisoitumista. Holveihin mahtui maksimissaan tuhat ihmistä ilman suurempia ongelmia. Suurin osa Vaulteista oli todellisuudessa niiden kehittäjän, Vault-Tecin testejä, joissa oli asetettu erilaisia haasteita ja eriskummallisia olosuhteita asukkaille. Esimerkiksi erääseen holviin päästettiin vain yksi ihminen, jolle annettiin seuraksi laatikollinen nukkeja. Mies ennen pitkää sekosi, ja lähti lopulta nukkeineen holvista vaeltamaan erämaahan. Erääseen holviin päästettiin kaksituhatta ihmistä, joka oli reilusti yli holvin kapasiteetin. Jotkin holvit kokeilivat järjestelmällisempää koetta; esimerkiksi eräässä holvissa oli järjestelmät suunniteltu alusta lähtien rikkoutumaan muutamien kuukausien välein, ja vaikka viat olivat korjattavissa, se asetti rasitteita asukkaille, ja sillä testattiin ihmisten selviämistä haastavissa olosuhteissa.

Laskeuma, säteily ja saasteet ovat jättäneet jälkensä myös luontoon. Falloutin maailma onkin täynnä toinen toistaan ihmeellisempiä otuksia. Osa ihmisistäkin on kärsinyt näistä seikoista ja näin ovat mutatoituneet. Ihmismutantteja peleissä on erityyppisiä, kuten keinotekoisesti FE-Viruksella (Forced Evolutionary Virus) luotuja supermutantteja ja ympäristön säteilyn vioittamia, niin sanottuja ghouleja. Ghoulit olivat ihmisiä, jotka suuren säteilyannoksen saatuaan muuttuivat mutanteiksi, joista osa menetti rationaalisen ajattelunsa ja muuttui murhanhimoisiksi, kun taas pieni osa säilytti sen. Nämä viisaat ghoulit kykenevät toimimaan normaalisti, mutta ovat ulkomuodoltaan samanlaisia kuin muutkin ghoulit. Ghoulit tunnistaa paakkuisesta ihostaan, puuttuvasta nenästään, harvoista hiuksistaan sekä matalasta ja karheasta äänestään. Ne kestävät loputtomasti säteilyä ja voivat elää käytännössä ikuisesti. Myös järkensä säilyttäneet ghoulit saavat ihmisiltä osakseen syrjintää erilaisuutensa ja ihmisten pelon vuoksi. Siksi monilla alueilla ghoulit ovatkin muodostaneet omia kyliään ja yhteisöjään. Suurin ghoulien yhteisö on Bakersfieldin raunioihin Kaliforniaan rakennettu Necropolis. Sitä asuttavat ghoulit ovat entisiä Vault 12:n asukkaita. Kyseisen holvin ovi oli suunniteltu jäämään osittain auki, jolloin säteilyä pääsi vuotamaan sisään ja ihmiset muuttuivat ghouleiksi.

Dogmeat on koira, joka toimii peleissä pelaajan apurina. Dogmeat esiintyy Fallout: New Vegasia lukuun ottamatta kaikissa pääsarjan peleissä, joskin Fallout 2:ssa se on mukana pääsiäismunana. Dogmeat on useimmissa peleissä rodultaan australiankarjakoira ja sillä on heterokromia, mutta Fallout 4:ssä se on saksanpaimenkoira.

Pääsarjan pelit

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fallout: A Post Nuclear Role Playing Game

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fallout: A Post Nuclear Role Playing Game on Interplayn vuonna 1997 julkaisema tietokoneroolipeli. Se sijoittuu Yhdysvaltain länsirannikolle, pääasiassa Kalifornian alueelle. Peli alkaa, kun Vault 13:ssa sattuu onnettomuus, jonka seurauksena vedenpuhdistussiru menee rikki. Kyseisen sirun tarkoituksena oli taata Vaultin asukkaille puhdasta vettä. Pelaajan tehtäväksi annetaan löytää vastaavanlainen siru ulkomaailmasta ennen kuin vesivarastot hupenevat. Aikaa hänellä on 150 vuorokautta. Vault 13:n valvoja ehdottaa aloittamaan etsinnän lähimmästä tietokonearkistoihin rekisteröidystä Vaultista, joka on numeroltaan 15.

Fallout 2 on Interplayn vuonna 1998 julkaisema tietokoneroolipeli. Se sijoittuu edeltäjänsä tavoin Yhdysvaltojen länsirannikolle, San Franciscon pohjoispuolelle, 80 vuotta ensimmäisen osan jälkeen. Pelaajan hahmo on ensimmäisen pelin päähahmon lapsenlapsi ja hänen tehtävänään on pelastaa heimonsa kylä, joka kärsii kuivuudesta. Kylänviisain kertoo pelaajalle esineestä nimeltä G.E.C.K. (Garden of Eden Creation Kit), jonka avulla aavikko voidaan muuttaa viljelykelpoiseksi puutarhaksi. Näitä laitteita annettiin holveihin, jotta ihmiset voisivat aloittaa maanviljelyn saadakseen ruokaa, kun he poistuvat holveista. Kylänviisain kertoo, että tällainen esine voisi löytyä Vault 13:sta.

Fallout 2 on huomattavasti laajempi kuin ensimmäinen osa. Pelin maailma on suurempi ja kaupunkeja on lukuisia erilaisia. Pääjuonen lisäksi pelissä on runsaasti sivutehtäviä. Pelaamista voi jatkaa, vaikka pääjuoni olisi saatu päätökseen. Fallout 2 on toteutettu samalla tavalla ja pelimoottorilla kuin ensimmäinen osa, ja peli onkin ulkoisesti samankaltainen. Pelin teosta ja kehittämisestä vastasi ensimmäisen Falloutin tavoin Black Isle Studios.

Alun perin Interplayn Black Isle Studios kehitti Fallout 3:a Van Buren -työnimellä, mutta projekti keskeytyi 8. joulukuuta 2003, kun Black Isle Studios lakkautettiin. Peli sisälsi muun muassa parannellun pelimoottorin, uusia paikkoja, kulkuneuvoja ja muokatun version SPECIAL-järjestelmästä. Tarina poikkesi kahden ensimmäisen osan asetelmasta, ja keskittyikin peliin vangin asemasta. Pelin suunnitelmiin kuului myös se, että siinä olisi ollut mahdollista kuulua eri ryhmittymiin ja vaikuttaa niiden toimintaan. Van Burenista on saatavilla maaliskuussa 2007 nettiin vuotanut teknologiademo.

Fallout 3 julkaistiin vuonna 2008 kehittäjänään Bethesda Softworks, joka lisensoi oikeudet Fallout-pelisarjaan vuonna 2004. Peli poikkeaa sarjan aikaisemmista osista huomattavasti, sillä isometrisen kuvakulman sijaan peli on kuvattu ensimmäisestä tai kolmannesta persoonasta. Se sijoittuu Yhdysvaltojen pääkaupunkiin, Washingtoniin.

Fallout: New Vegas

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fallout: New Vegas on lokakuussa 2010 Windowsille, PlayStation 3:lle ja Xbox 360:lle ilmestynyt videopeli, jota oli tekemässä osittain entisestä Black Isle Studiosista koostuva Obsidian Entertainment.[3][4] Peli ei kuitenkaan ole suora jatko-osa Fallout 3:lle. Se sisältää joitain elementtejä keskeytetystä Van Burenista.

Fallout 4 on Bethesda Softworksin vuonna 2015 julkaisema toimintaroolipeli. Peli on samankaltainen kolmannesta tai ensimmäisestä persoonasta kuvattu peli kuin Fallout 3 ja Fallout: New Vegas. Se toi kuitenkin mukanaan paljon uusia ominaisuuksia, kuten mahdollisuuden rakentaa tukikohtia ja asutuksia.

Fallout Tactics: Brotherhood of Steel

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fallout Tactics: Brotherhood of Steel (lyhyemmin Fallout Tactics) on 14 Degrees Eastin vuonna 2001 julkaisema kolmas Fallout-sarjan peli, joka poikkeaa kahdesta aiemmasta Falloutista huomattavasti pelityypiltään. Vaikka SPECIAL-järjestelmä on mukana ja muun muassa perkit ja traitit on implementoitu, Fallout Tactics on enemmän taktinen, Jagged Alliancen kaltainen peli, jossa tehtävien ratkaisemisen ja roolipelaamisen sijasta keskitytään vain ja ainoastaan taisteluun. Kuvakulma on aiempien osien tavoin isometrinen.

Fallout Tactics: Brotherhood of Steel sijoittuu ensimmäisen Falloutin jälkeiseen aikaan, jolloin osa Brotherhood of Steel -nimisen veljeskunnan jäsenistä jatkaa perääntyvän supermutanttiarmeijan jahtaamista Kalliovuorten yli. Myrskyn seurauksena osa retkikunnasta tekee ilmalaivalla pakkolaskun lähelle Chicagoa ja perustaa sinne tukikohtansa. Pelaaja on Brotherhood of Steelin värväämä soturi. Brotherhood of Steel on Yhdysvaltain armeijan jäänteistä syntynyt teknologiaa suojeleva ja kehittävä järjestö, joka pyrkii pitämään sodan jälkeisen maailman kurissa keinoja kaihtamatta, samalla kun tavoittelee omia etujaan. Fallout-sarjan aiemmista osista poiketen Fallout Tacticsissa on myös mahdollista kamppailla reaaliaikaisesti, ottaa erilaisia ajoneuvoja haltuun ja käyttää niitä sekä liikkumiseen että taistelemiseen. Myös moninpeli on mahdollista niin internetissä kuin lähiverkossa.

Fallout Tactics: Brotherhood of Steelissä pelaaja voi värvätä ja varustaa itselleen kuusihenkisen ryhmän erilaisista sotureista. Kokoamallaan ryhmällä pelaaja suorittaa erilaisia tehtäviä juonen edetessä. Tarjolla olevien sotilaiden määrä kasvaa pelin edetessä ja niiden laatu vaihtelee pelaajan karisman mukaan.

Fallout: Brotherhood of Steel

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fallout: Brotherhood of Steel (lyhyemmin BoS) on Interplayn ainoastaan konsoleille vuonna 2004 julkaisema Fallout-peli. Pelin päätehtävänä on löytää Brotherhood of Steelin kadoksissa olevat paladiinit. BoS sijoittuu kolmeen eri paikkaan: Carbonin kyliin, Losiin ja Vaultiin. BoS:ssä ei ole NPC-tovereita, jotka auttavat taisteluissa, toisin kuin kaikissa muissa Fallout-sarjan peleissä. Myös muita erilaisuuksia löytyy muihin Fallout-sarjan peleihin verrattuna. BoS:ssä musiikkina kuullaan eri heavy metal -yhtyeitä, kuten Slipknot ja Killswitch Engage, kun taas sarjan aiemmissa osissa kuultiin muun muassa The Ink Spotsin ja Louis Armstrongin musiikkia. Fallout: Brotherhood of Steel on viimeinen Interplayn julkaisema Fallout-peli.

Fallout Shelter

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fallout Shelter on ilmainen mobiilipeli, joka julkaistiin vuonna 2015 iOS- ja Android-laitteille. Myöhemmin Bethesda Softworks julkaisi pelistä Windows-version omassa palvelussaan sekä Xbox Onella pelattavan version, myöhemmin myös PlayStation 4:llä pelattavan version. Vuonna 2018 julkaistiin lisäksi Nintendo Switch -versio. Peli painottuu nimensä mukaisesti oman holvin ja sen resurssien hallintaan.

Fallout 76 on Bethesda Softworksin marraskuussa 2018 julkaisema toimintaroolipeli, joka sisältää ainoastaan verkkomoninpelin.[5] Peli hyödyntää samaa pelimoottoria kuin Fallout 4. Sen tapahtumat sijoittuvat Länsi-Virginiaan, ja pelialueen koko on noin neljä kertaa suurempi kuin Fallout 4:ssä.

Heinäkuussa 2020 julkistettiin pelisarjaan perustuva Fallout-televisiosarja. Sarja julkaistaan Amazon Prime Videossa ja sen luojina toimivat Lisa Joy ja Jonathan Nolan. He toimivat myös käsikirjoittajina ja vastaavina tuottajina tuotantoyhtiönsä Kilter Filmsin kautta. Kilter Filmsin Athena Wickham, Bethesda Softworksin James Altman ja Bethesda Game Studiosin Todd Howard toimivat myös sarjan vastaavina tuottajina.[6]

  1. http://www.rpgplanet.com/lionheart/info-faq.shtml
  2. Kyle Orland: Why Interplay’s original Fallout 3 was canceled 20+ years ago arstechnica.com. 20.6.2024. Viitattu 21.6.2024. (englanniksi)
  3. Huttunen, Miika: Uusi Fallout-peli tulossa! Pelaaja. 20.4.2009. Arkistoitu 24.4.2009. Viitattu 21.4.2009.
  4. Thorsen, Tor: Fallout: New Vegas drops fall 2010, first trailer debuts GameSpot. 4.2.2010. Viitattu 4.2.2010. (englanniksi)
  5. Chris Tapsell: Fallout 76 release time and everything we know Eurogamer. 13.11.2018. Viitattu 19.3.2020. (englanniksi)
  6. Kilter Films Teams With Amazon Studios to Develop Series Based on Fallout 2.7.2020. bethesda.net. Viitattu 3.7.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]