Massiivinen monen pelaajan verkkopeli

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

MMOG eli Massively Multiplayer Online Game (suora suom. massiivinen monen pelaajan verkkopeli), yleisemmin vain MMO.

MMO:t ovat internetin välityksellä tietokoneilla tai pelikonsoleilla pelattavia videopelejä, joihin osallistuu samanaikaisesti erittäin suuri määrä pelaajia. MMO peleissä on samassa pelimaailmassa yhtäaikaisesti merkittävästi suurempi määrä pelaajia ja pelaajien hahmoja kuin tavallisissa moninpeleissä, joissa voi olla joitakin kymmeniä pelaajia samassa maailmassa. Pelistä riippuen MMOssa voi olla mukana satoja tai tuhansia samanaikaisia osallistujia, jotka toimivat samassa pelimaailmassa ja serverillä.

MMO-pelien osuudeksi koko pelialan myynnistä on arvioitu vuonna 2013 noin 21,2 %. Euroopassa, Lähi-idässä ja Aasiassa MMO-pelaajia oli 208 miljoonaa ja Yhdysvalloissa 79 miljoonaa. Kaikkiaan MMO myynnin on arvioitu olleen noin 14,9 miljardia yhdysvaltain dollaria vuonna 2013. MMO-pelien on ennustettu nousevan maailman toiseksi suurimmaksi pelisegmentiksi. Aasian ja Tyynenmeren alueen osuudeksi MMO-myynnistä arvioitiin noin 64 %. Myös Itä-Euroopan kehittyvillä markkinoilla odotettiin kovaa kasvua. Suurimmat keskiverto-ostokset tekivät kuitenkin pelaajat Euroopassa ja Lähi-Idässä.[1][2]

Joitakin MMO-pelejä voi pelata myös mobiililaitteilla, kuten älypuhelimella, ja siihen viittaavat termit ”Mobile MMOG”, ”MMMOG” tai ”3MOG”.

MMO-pelien alalajityyppejä ovat muun muassa roolipelit eli massiiviset monen pelaajan verkkoroolipelit (MMORPG) ja strategiapelit eli massiiviset moninpelattavat reaali-aikaiset strategiapelit (MMORTS).

Ominaispiirteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

MMO-peleissä on paljon yhdistäviä tekijöitä, jotka erottavat ne muuntyyppisistä peleistä.

MMOssa on laaja pelimaailma, joka säilyy pääosin samanlaisena riippumatta pelaajien toimista siellä. Pelaajat voivat esimerkiksi louhia kalliosta materiaaleja tai tappaa hahmoja, mutta ne palaavat eli ”spawnaavat” takaisin tietyn ajan kuluttua. Näin pelimaailma säilyy tietyllä tapaa pysyvänä. Uusissa MMO-peleissä on kuitenkin joitakin ominaisuuksia, joiden ansiosta pelimaailma hieman voi juonen edetessä muuttua siten, että asiat näyttäytyvät eri pelaajille eri tavalla riippuen heidän toimistaan, valinnoistaan ja tarinan juonen vaiheesta.

Koska MMO:t ovat pääasiassa laajoja moninpelejä, niissä ei ole laajoja yksinpeliosioita tai -ominaisuuksia. Esimerkiksi NPC-hahmojen tekoäly on suunniteltu pääasiassa tukemaan ryhmässä pelaamista. Tämän vuoksi MMO-peliä ei voi saada ”loppuun” kuten yksinpeliä. MMO-pelin tilannetta, jossa hahmo on korkeimmalla kokemustasolla (engl. level) tai muuten käynyt läpi pelin sisällön kattavasti, kutsutaan loppupeliksi (endgame). Tässä vaiheessa MMO-pelaaminen keskittyy itseään toistavaan sisältöön, kuten päivittäin suoritettaviin tehtäviin (dailies, daily quests), PvP toimintaan, PvE-instansseihin, virtuaalituotteiden valmistamiseen (crafting) sekä myymiseen muille pelaajille. Yksi yleinen motiivi pelata vielä loppupelissä on erilaisten ainutlaatuisten haasteiden kautta saatavien uusien ja entistä parempien varusteiden kerääminen sekä muut ainutlaatuiset virtuaaliset saavutukset (achievements) ja palkinnot (trophy), jotka antavat sosiaalista statusta pelaajayhteisössä.

Pelaajat jotka haluavat pelata yksin löytävät kuitenkin runsaasti tekemistä ns. PvE eli ”pelaaja vastaan ympäristö, Player vs. Environment” -sisällöstä. Jotkin PvE sisällötkin, kuten suuret tapahtumat tai taistelut NPC hahmoja vastaan, voivat vaatia suurien ihmispelaajien joukkojen koordinoitua yhteistyötä. Nämä voivat olla pelimaailmassa spontaanisti esiintyviä tapahtumia, joihin voivat osallistua kaikki paikalle osuvat tai suunnitelmallisempaa toimintaa vaativia vaikeampia instansseja. Instansseissa tarvitaan yleensä vähintään suunnitelmien tekoa tekstichatissä tai mikrofoneilla pelin ”puhelu”/ääni-ominaisuudella tai jollakin kaikkien käyttämällä VoIP-ohjelmalla, kuten TeamSpeak, Ventrilo tai Mumble ohjelmia.

Toisiin moninpeleihin verrattuna MMO-peleissä on valtava määrä pelaajia samassa pelimaailmassa, jotka kaikki vuorovaikuttavat toistensa ja saman pelimaailman kanssa. Monella suositulla MMO-pelillä on kullakin hetkellä kymmeniä tai satoja tuhansia pelaajia pelimaailmaan kirjautuneena. Teknologisen kehityksen mukana pelimaailmojen koot ovat kasvaneet entisestään ja on alettu puhua ns. megaservereistä. Esimerkiksi Elder Scrolls Online -pelissä kaikki EU-alueen pelaajat pelaavat samassa pelimaailmassa. Samoin koko Yhdysvaltojen pelaajat on kasattu omalle megaserverilleen. Vertailun vuoksi tavallisilla moninpeleillä, kuten ensimmäisen persoonan ammuntapeleillä Battlefield tai Call of Duty, on vain kymmeniä samanaikaisia pelaajia kerrallaan samassa pelimaailmassa ja niitä pelataan monesti yksityisillä servereillä peliyhtiön servereiden sijaan. Monissa vanhemmissa peleissä pelimaailma on jaettu niin sanottuihin shardeihin (shards), jolloin pelaajia jaetaan identtisiin pelimaailmoihin ja eri servereille serverikuormituksen jakamiseksi. Shard-nimitys juontaa juurensa vanhasta Ultima Online -MMO-pelistä. Kehitys kulkee kuitenkin kohti suurempia yhtenäisiä servereitä.

MMO-pelejä voi pelata yleensä vain pelin julkaisijan serverillä. Tästä syystä niihin ei yleensä ole modeja.

Perinteisesti MMO-pelit ovat poikenneet muista peleistä myös hinnoittelultaan, sillä jokaisen pelaajatilin on täytynyt maksaa kuukausimaksua korvauksena servereiden käytöstä. Käytäntö on kuitenkin väistymässä kovan kilpailun, teknologian kehittymisen ja halventumisen sekä uusien ilmaisliiketoimintamallien vuoksi.

MMO-pelimaailmat eivät yleensä koskaan ”nollaudu” eli kaikki pelihahmolla saavutetut tavarat, kokemus ja taidot säilyvät ikuisesti. Tämä on hyvin tärkeää, sillä hahmojen kehittäminen on pitkä ja aikaa vievä prosessi MMO-peleissä.

Pelaajien ryhmät voivat muodostaa peleissä omia ryhmiään eli niin sanottuja klaaneja (Clan), kiltoja (Guild) tai factioneita (Faction), joissa yleensä kasataan alaryhmiä instanssien suorittamiseen. Pelaajat yleensä myös edustavat ryhmäänsä esimerkiksi PvP-tapahtumissa.

Hinnoittelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viime vuosien trendi tietokoneilla pelattavissa MMO-peleissä on ollut Free-to-play eli F2P-malli, joissa itse pelin aloittaminen ei maksa mitään, mutta pelaaja voi pelaamisen aikana käyttää pelissä rahaa erilaisten virtuaalisten tuotteiden ja etuisuuksien hankkimiseen. Aiemmin tietokoneilla pelattavissa MMO-peleistä oli yleensä maksettava sekä pelin ostohinta että kuukausimaksu. Viime aikoina tätä mallia käyttäneet suuret MMO-julkaisut eivät enää ole menestyneet, ja ne on jouduttu muuttamaan ilmaiseksi pelattaviksi peleiksi, joissa on pelin sisäisiä ostoja eli mikrotransaktioita. Tällaisia kuukausimaksuissa epäonnistuneita suuren budjetin MMO-pelejä ovat olleet esimerkiksi RIFT, Star Wars: The Old Republic jaThe Secret World.[3] Guild Wars 2 julkaistiin ilman kuukausimaksua, mutta peli täytyi ostaa tavallisen pelin hinnalla. War Thunder ja World of Tanks ovat puolestaan esimerkkejä ilmaiseksi pelattavista MMO-peleistä.

Internet-selaimissa toimivissa peleissä ei tyypillisesti ole aloitusmaksuja, vaan niiden liiketoimintamalli perustuu niin ikään mikrotransaktioihin.

MMO-pelejä alustoittain[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

PC/Mac-tietokoneille[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Multiplatform-pelejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nämä pelit on julkaistu tai julkaistaan sekä tietokoneille että jollekin/joillekin pelikonsoleille.

Internet-selainpelejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vanhoja lakkautettuja MMO-pelejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näiden MMO-pelien serverit on suljettu ja ylläpito lakkautettu, eikä niitä voi enää pelata.

Suomalaisia MMO-pelaajayhteisöjä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

MMO-uutissivustoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. 2P.com: "Global MMO Market Will be 14.9 Billion Big in 2013 - Report" Julkaistu: 3.7.2013 Viitattu: 3.5.2014
  2. Heroengine.com: "MMOs continue to be a lucrative side of the global gaming market". Julkaistu: 3.7.2013 Viitattu: 3.5.2014
  3. Ars Technica: Good riddance: the death of online gaming’s monthly subscription model. Viitattu 3.2.2014