Travian

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Travian
Kehittäjä Travian Games GmbH
Julkaisija Travian Games GmbH
Pelimoottori PHP
Julkaistu 5. syyskuuta 2004
(ensimmäinen versio)
24. tammikuuta 2007
(suomenkielinen versio)
Lajityyppi selainpohjainen strategiapeli
Pelimuoto MMOG
Alusta Kaikki tietokoneet ja matkapuhelimet, joissa on internet ja verkkoselain
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Travian on Travian Gamesin kehittämä selainpohjainen strategiapeli, joka sijoittuu kuvitteelliseen Travianin maailmaan. Peli on alun perin saksalainen, mutta se on käännetty jo 42 kielelle. Pelissä on viisi heimoa: gallialaiset, teutonit, roomalaiset, egyptiläiset ja hunnit. Pelin lopullisena päämääränä on saada maailmanihme tasolle 100, jolloin kierros päättyy ja se aloitetaan alusta. Peliä pelataan internetin välityksellä yhdessä lukuisten muiden pelaajien kanssa, eli kyseessä on MMOG (Massively Multiplayer Online Game).

Palvelimet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Traviania pelataan palvelimilla, joista jokainen on oma yksittäinen pelinsä, ja joista jokaisella on omat pelaajansa. Palvelimia järjestetään normaalin pelinopeuden lisäksi myös kolminkertaisella ja viisinkertaisella pelinopeudella. Lisäksi järjestetään classic-palvelimia, joissa pelataan Travianin aikaisempaa versiota. Palvelimet järjestetään maakohtaisesti, ja jokaisella maalla voi olla useita palvelimia samaan aikaan käynnissä.

Valtaosa palvelimista toimii normaalilla nopeudella. Kolminkertaisen pelinopeuden palvelimilla, eli speed3x-palvelimilla peli käy nimensä mukaisesti kolminkertaisella nopeudella ja kaikki rakennukset ym. rakentuvat kolme kertaa nopeammin, ja resurssikentät tuottavat kolminkertaisesti resursseja. Ainoastaan joukot liikkuvat kaksinkertaisella nopeudella. Classic-palvelimilla pelataan Travianin vanhempaa 2.5-versiota, josta on poistettu mm. keitaat, ja sankarit. Classicia pelataan normaalilla nopeudella.

Alkuvuodesta 2010 järjestettiin yksittäinen kymmenkertaisella nopeudella toimiva koepalvelin, jossa joukot kulkivat nelinkertaista nopeutta.

Resurssit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Travianissa on neljä erilaista resurssia; puu, savi, rauta ja vilja. Resurssit ovat Travianin raaka-aineita, joita tarvitaan käytännössä lähes kaiken kehittämiseen. Viljaa käytetään raaka-aineen lisäksi myös asukkaiden ja joukkojen ravinnoksi, joka vähennetään tuntituotannosta. Sen vuoksi viljaa vaaditaan tilin kehittämiseen muita resursseja huomattavasti enemmän. Jos kylän asukkaat ja joukot kuluttavat ravinnokseen enemmän viljaa, kuin minkä kylä tuottaa, viljan tuotanto kääntyy negatiiviseksi. Viljan loppuessa ja tuotannon ollessa negatiivinen, joukot alkavat kuolla nälkään. Yksittäisen joukon kuollessa nälkään viljasiiloon palautetaan joukon kouluttamiseen tarvittu määrä viljaa.

Resurssikentät juuri perustetussa kylässä

Resursseja saadaan resurssikentistä, joita jokaisessa kylässä on valmiiksi 18 kappaletta. Mitä korkeammalla tasolla resurssikentät ovat, sitä enemmän ne tuottavat kylään resursseja. Normaalisti resurssikentät voi laajentaa vain tasolle 10. Pelaajan pääkaupungissa resurssikenttiä voi kuitenkin laajentaa tasolle 20 asti. Käytännön rajan asettaa korkeammille tasoille laajentamiseen vaadittava resurssimäärä, joka nousee resurssikentästä riippuen tasojen 18–19 jälkeen niin korkeaksi, ettei tarvittavaa resurssimäärä ole ilman artefaktia mahdollista varastoida, jotta laajentaminen olisi mahdollista. Classic-palvelimilla pääkaupungin resurssikenttien maksimitaso on 12.

Rakennukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rakennuksia kylän keskustassa

Travianissa jokaisessa kylässä on resurssikenttien lisäksi kylän keskusta, jossa maailmanihmekyliä lukuun ottamatta on 20 vapaata rakennuspaikkaa, paikka kokoontumispisteelle, sekä muurille. Rakennuksia on kymmeniä erilaisia, jokaisella rakennuksella on eri käyttötarkoitus, ja mahdolliset esivaatimukset, jotka näkyvät uutta rakennusta rakennettaessa. Uusi rakennus rakennetaan painamalla tyhjää rakennuspaikkaa kylän keskustassa. Rakennusten rakentamiseen ja laajentamiseen tarvitaan resursseja, ja jokaisen rakennuksen rakentamisessa tai laajentamisessa kuluu tietty määrä aikaa, ennen kuin rakennus valmistuu. Rakennusten kehittämisestä saadaan kylään asukkaita, ja rakennukset tuottavat myös tietyn määrän kulttuuripisteitä tunnissa. Useimpien rakennusten maksimitaso on 20.

  • Aarrekammio: mahdollistaa artefaktin omistamisen tasolla 10/20 riippuen artefaktin tyypistä. Estää myös artefaktin ryöstämisen kunnes aarrekammio tuhotaan. Aarrekammiossa voi kerrallaan säilyttää vain yhtä artefaktia.
  • Akatemia: rakennuksesta voidaan kehittää uusia joukkoyksiköitä koulutettavaksi esimerkiksi kasarmissa tai tallissa. Kehittäminen maksaa, mutta se tarvitsee tehdä kussakin kylässä vain kerran. Rakennuksen korkeampia tasoja vaaditaan tiettyjen joukkoyksiköiden kehittämiseen.
  • Ansoittaja: vain gallialaisten rakennettavissa oleva rakennus. Ansoittajan omistaja voi rakentaa ansoja, joihin vihollisjoukot voivat joutua vangeiksi. Vangitut joukot vihollinen saa takaisin vain normaalilla hyökkäyksellä, ellei vangitsija vapauta tai vihollinen tapa niitä. Korkeammat tasot mahdollistavat korkeamman ansojen maksimimäärän. Kun yksi ansoittaja on tasolla 20, voidaan kylään rakentaa lisää ansoittajia. Tasolla 20 ansoittajaan mahtuu 400 ansaa.
  • Sepän paja: rakennuksessa on mahdollista kehittää joukoille haarniskoita ja aseita, jotka parantavat kehitettyjen yksiköiden hyökkäystä ja puolustusta siinä kylässä, missä haarniskoita ja aseita on kehitetty. Sepänpajan maksimi taso on 20.Esimerkiksi sepänpajan ollessa tasolla 8 joukkojen haarniskoita ja aseita on mahdollista kehittää tasolle 8.
  • Hevostenjuottoallas: vain roomalaisten rakennettavissa oleva rakennus. Laskee roomalaisten ratsuväen viljankulutusta tasoilla 10, 15 ja 20.
  • Kasarmi: rakennuksesta voidaan kouluttaa jalkaväkeä, kun yksiköt on kehitetty ensin akatemiassa. Jokaisella heimolla on yksi perusjalkaväkiyksikkö, joka ei vaadi akatemiasta kehittämistä. Rakennuksen laajentaminen lyhentää joukkojen koulutusaikaa.
  • Kauppavirasto: nostaa kylän kauppiaiden kantokapasiteettia. Rakennuksen laajentaminen mahdollistaa kauppiaiden entistä suuremman kantokapasiteetin.
  • Kaupungintalo: mahdollistaa juhlien järjestämisen, joka antaa tilille lisää kulttuuripisteitä kylien perustamista varten. Tasolta 1 alkaen on mahdollista järjestää 500 kulttuuripistettä antava pieni juhla, ja tasolta 10 alkaen on mahdollista järjestää 2000 kulttuuripistettä antava suuri juhla. Korkeammat tasot lyhentävät myös juhlien kestoa, jolloin uudet juhlat on mahdollista järjestää nopeammin.
  • Kivenhakkaaja: suojaa kylän rakennuksia katapulteilta tekemällä niistä kestävämpiä. Rakennuksen laajentaminen parantaa rakennusten kestävyyttä 10 % per taso. Maksimissaan tasolla 20 rakennukset ovat siis 200 % kestävämmät. Voidaan rakentaa vain pääkaupunkiin.
  • Kokoontumispiste: mahdollistaa joukkojen käyttämisen ja näyttää saapuvat hyökkäykset. Korkeammat tasot mahdollistavat katapulteilla tähtäämisen ja kohteen valitsemisen sekä turnausareenan rakentamisen.
  • Kätkö: piilottaa resursseja hyökkääjältä niin, ettei niitä voi ryöstää. Maksimitaso on 10, ja silloin piilotettuna on 1000 jokaista resurssia, gallialaisilla 2000. Korkeammat tasot mahdollistavat suuremman resurssimäärän piilottamisen. Kun yksi kätkö on tasolla 10, kylään voidaan rakentaa lisää kätköjä.
  • Leipomo: antaa maksimissaan 25 % lisäbonuksen kylän viljantuotantoon. Rakennus antaa 5 % bonusta per taso, ja maksimitaso on 5. Voidaan rakentaa vasta kun mylly on jo tasolla 5.
  • Lähetystö: mahdollistaa liittoumaan liittymisen. Tasolta 3 alkaen pelaajan on mahdollista perustaa itse liittouma. Rakennuksen laajentaminen mahdollistaa silloin suuremman määrän pelaajia samassa liittoumassa. Maksimimäärä pelaajia on aina lähetystön taso kerrottuna kolmella. Näin ollen muut kuin liittouman johtajat eivät tee korkealla lähetystöllä mitään. Lähetystö on silti hyvä kulttuuripisteiden lähde.
  • Maailmanihme: rakennus, joka voidaan rakentaa vain maailmanihmekyliin. Pelaaja, joka ensimmäisenä rakentaa maailmanihmeen tasolle 100 voittaa liittoumansa kanssa palvelimen.
  • Mylly: antaa maksimissaan 25 % bonuksen kylän viljantuotantoon. Rakennus antaa 5 % bonusta per taso, ja maksimitaso on 5.
  • Palatsi: mahdollistaa laajennospaikkojen aukaisemisen, tätä kautta uudisasukkaiden/päällikön/senaattorin kouluttamisen, uuden kylän perustamisen, sekä kylän muuttamisen pääkaupungiksi. Korkeampia tasoja tarvitaan laajennospaikkojen aukaisemiseksi tasoilla 10/15/20. Rakennus muualla kuin pääkaupungissa suojaa kylää myös valloittajilta, kunnes se tuhotaan.
  • Panimo: vain teutonien pääkaupunkiin rakennettavissa oleva rakennus. Mahdollistaa olutjuhlien järjestämisen, joka lisää teutoneiden joukkojen hyökkäysvoimaa 1 % per rakennuksen taso. Maksimitaso on 10, jolloin käynnissä olevien olutjuhlien aikana joukkojen hyökkäysvoima on 10 % suurempi. Päälliköiden teho on tosin huonompi, ja katapulteilla voi tähdätä vain satunnaiseen kohteeseen.
  • Päärakennus: rakennuksen laajentaminen lyhentää rakennusten rakennusaikoja. Tasolta 10 alkaen mahdollistaa kylän keskustan rakennusten purkamisen.
  • Rautavalimo: antaa maksimissaan 25 % bonuksen kylän raudantuotantoon. Rakennus antaa 5 % bonusta per taso, ja maksimitaso on 5.
  • Saha: antaa maksimissaan 25 % bonuksen kylän puuntuotantoon. Rakennus antaa 5 % bonusta per taso, ja maksimitaso on 5.
  • Sankarin kartano: rakennus mahdollistaa keitaiden valtaamisen tasoilta 10/15/20.
  • Suuri kasarmi: mahdollistaa jalkaväkijoukkojen kouluttamisen samanaikaisesti kuin normaalissa kasarmissa. Joukot maksavat suuressa kasarmissa kolme kertaa niiden normaalin hinnan, mutta lopputuloksena joukkoja voidaan kouluttaa näin kahdesta kasarmista yhtä aikaa, eli kaksi kertaa nopeammin.
  • Suuri talli: mahdollistaa ratsuväkijoukkojen kouluttamisen samanaikaisesti kuin normaalissa tallissa. Joukot maksavat suuressa tallissa kolme kertaa niiden normaalin hinnan, mutta lopputuloksena joukkoja voidaan kouluttaa näin kahdesta tallista yhtä aikaa, eli kaksi kertaa nopeammin.
  • Suuri varasto: varasto, joka kykenee varastoimaan kolminkertaisen määrän puuta, savea ja rautaa normaaliin varastoon verrattuna. Voidaan rakentaa vain maailmanihmekylään varastointiartefaktin omistajia lukuun ottamatta. Korkeammat tasot mahdollistavat suuremman resurssimäärän varastoimisen kerralla. Yhden suuren varaston ollessa tasolla 20 kylään voidaan rakentaa lisää suuria varastoja.
  • Suuri viljasiilo: viljasiilo, joka kykenee varastoimaan kolminkertaisen määrän viljaa normaaliin viljasiiloon verrattuna. Voidaan rakentaa vain maailmanihmekylään varastointiartefaktin omistajia lukuun ottamatta. Korkeammat tasot mahdollistavat suuremman resurssimäärän varastoimisen kerralla. Yhden suuren viljasiilon ollessa tasolla 20 kylään voidaan rakentaa lisää suuria viljasiiloja.
  • Talli: rakennuksesta voidaan kouluttaa ratsuväkeä, kun yksiköt on ensin kehitetty akatemiassa. Rakennuksen laajentaminen lyhentää joukkojen koulutusaikaa.
  • Tiilitehdas: antaa maksimissaan 25 % bonuksen kylän saventuotantoon. Rakennus antaa 5 % bonusta per taso, ja maksimitaso on 5.
  • Tori: mahdollistaa resurssien lähettämisen muihin kyliin tai muille pelaajille. Mahdollistaa resurssien vaihtamisen ja kaupankäynnin muiden pelaajien kanssa, ja näyttää kylään saapuvat/kylästä lähtevät resurssilähetykset. Rakennusta laajentamalla kylään saadaan lisää kauppiaita, joka mahdollistaa suurempien resurssimäärien lähettämisen ja useampien vaihtojen tekemisen kerralla.
  • Turnausareena: rakennuksen laajentaminen nostaa kylän joukkojen nopeutta 10 % per taso. Maksimissaan tasolla 20 turnausareena nopeuttaa joukkoja 200 %, eli kolminkertaiseksi. Turnausareenan vaikutus koskee vain yli 20 ruudun matkoja.
  • Työpaja: rakennuksesta voidaan kouluttaa sotakoneita, eli muurinmurtajia ja katapultteja, kun yksiköt on kehitetty ensin akatemiassa. Rakennuksen laajentaminen lyhentää sotakoneiden koulutusaikaa.
  • Varasto: varastoi kylään puuta, savea ja rautaa. Korkeammat tasot mahdollistavat suurempien resurssimäärien varastoimisen kerralla. Kun yksi varasto on tasolla 20, kylään on mahdollista rakentaa lisää varastoja.
  • Viljasiilo: varastoi kylään viljaa. Korkeammat tasot mahdollistavat suurempien viljamäärien varastoimisen kerralla. Kun yksi viljasiilo on tasolla 20, kylään on mahdollista rakentaa lisää viljasiiloja.
  • Virka-asunto: mahdollistaa laajennospaikkojen aukaisemisen, tätä kautta uudisasukkaiden/päällikön/senaattorin kouluttamisen, ja uuden kylän perustamisen. Korkeampia tasoja tarvitaan laajennospaikkojen aukaisemiseksi tasoilla 10 ja 20. Rakennus suojaa kylää myös valloittajilta, kunnes se tuhotaan.
  • Sairaala: mahdollistaa taistelussa haavoittuneiden joukkojen parantamisen niin, että he liittyvät takaisin osaksi armeijaasi. Tämän ansiosta armeijan rakentaminen suuren taistelun jäljiltä käy nopeammin. Parantamisen kustannukset ovat samat kuin joukon kouluttamisessa.

Keitaat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keitaat ovat yksi Travianin keskeisimpiä elementtejä. Keitaat tunnistaa kartalta poikkeavasta ulkonäöstä. Keitaisiin ei voi perustaa uutta kylää, mutta ne voi valloittaa sankarilla, kun sankarin kartano on kehitetty tasolle 10/15/20. Keitaat antavat bonusta resurssien tuotantoon siihen kylään josta se on vallattu. Yhdelle kylälle voi vallata korkeintaan kolme keidasta. Keitaita on kahdenlaisia. Ensimmäisen tyypin keitaat antavat 25 % bonuksen puun, saven, raudan, tai viljan tuotantoon. Toinen keidastyyppi antaa yksittäisen resurssibonuksen lisäksi 25 % bonuksen viljaan. Näin ollen eräät keitaat antavat jopa 50 % bonuksen viljaan. Keitaan valloittamiseksi keitaaseen täytyy hyökätä sankarilla, kun kaikki keitaassa asuvat eläimet on ensin tapettu. Classic-versiossa keitaat on sijoitettu kartalle, mutta niihin ei voi hyökätä tai niitä ei voi vallata.

Heimot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Travianissa on valittavana kolme eri heimoa: roomalaiset, teutonit ja gallialaiset. Lisäksi on NPC-heimo, nataarit, joilla ei voi pelata.

Travianin heimojen yksiköitä. Vasemmalta oikealle, teutoni, gallialainen, ja roomalainen.

Gallialaiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Travianin heimoista gallialaisten joukoilla on paras yleispuolustus. Gallialaisten joukot ja kauppiaat ovat pelin nopeimmat. Kauppiailla on keskinkertainen kantokapasiteetti. Gallialaisten muurina toimii paaluaita, joka antaa keskinkertaisen puolustusbonuksen, ja on keskinkertaisen helppo/vaikea tuhota. Heidän kätkönsä piilottaa kaksi kertaa enemmän resursseja, kuin kahdella muulla heimolla. Gallialaisten erityisrakennus on ansoittaja, jonka vain he voivat rakentaa. Ansoittaja antaa mahdollisuuden rakentaa ansoja vihollisten varalle. Gallialaisilla on pelin halvimmat uudisasukkaat, mutta kallein koneisto. Heimoa luonnehditaan usein helpoimmaksi aloittelijoille voimakkaan puolustuksen ja heimon helpon eri pelityyleihin erikoistumisen vuoksi.

Teutonit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teutonit ovat pelin aggressiivisin, ja parhaiten ryöstämiseen soveltuva heimo. Teutoneiden erityiskyky on ryöstöbonus, jonka takia vihollisten kätköt piilottavat teutoneita vastaan vain 80 % (66 % classic-palvelimella) kätköjen alkuperäisestä kapasiteetista. Teutoneiden joukot ovat hitaita, mutta hyvin halpoja. Heidän perusyksikkönsä, nuijamies, on pelin halvin yksikkö. Teutoneilla kauppiaiden kantokapasiteetti on pelin korkein, mutta kauppiaat ovat hitaita. Teutoneilla on maamuuri, jonka antama puolustusbonus on vähäinen, mutta muuria on hyvin vaikea tuhota. Teutoneiden erityisrakennus on panimo, jonka vain he voivat rakentaa. Teutoneita luonnehditaan usein kokeneempien pelaajien heimoksi näiden huonon puolustuksen, ja aktiivisuutta vaativan ryöstelevän pelityylin vuoksi.

Roomalaiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Roomalaisten erikoisuutena on kyky päivittää resurssikenttää ja kylän keskustan rakennusta samaan aikaan. Heidän sotilaansa ovat pelin kalleimpia, mutta joukot ovat pelin ylivoimaisesti tehokkaimmat taitaen niin hyökkäyksen kuin puolustuksenkin. Vastaavasti roomalaisten ratsuväki kuluttaa muita heimoja enemmän viljaa, joka muodostuu ongelmaksi varsinkin normaaleilla palvelimilla. Roomalaiskauppiaiden kantokapasiteetti on vähäinen, ja kauppiaiden nopeuskin vain keskinkertainen. Roomalaisten muurina toimii kaupungin muuri, jonka antama bonus on pelin korkein, mutta vastaavasti muuri on hyvin helppo tuhota. Roomalaisten erityisrakennus on hevostenjuottoallas, jonka vain he voivat rakentaa.

Nataarit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nataarit ovat pelin NPC-heimo, jolla ei voi pelata. Nataarien joukot ovat muiden heimojen joukkoja huomattavasti voimakkaampia. Nataarit omistavat eri pelivaiheissa ilmestyvät artefaktikylät, maailmanihmekylät, ja rakennusohjekylät, jotka ovat tärkeitä pelillisiä elementtejä, ja liittyvät mm. palvelimen voittamiseen. Lisäksi nataareilla on pääkaupunki, joka ilmestyy normaalisti kordinaatteihin 400|400. Paikan ollessa varattu, pääkaupunki ilmestyy lähimpään vapaana olevaan ruutuun. Ensimmäiset kylät, ja pääkaupunki ilmestyvät palvelinten puolivälissä artefaktien yhteydessä. Nataarien pääkaupungissa on loputtomasti ansoja, joten kylään ei missään tapauksessa kannata hyökätä. Sen sijaan kylää voi tiedustella. Nataarit hyökkäävät pääkaupungistaan vain loppupeleissä maailmanihmettä rakentavien pelaajien kimppuun.

Egyptiläiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Egyptiläiset ovat tunnettuja massiivisista pyramideistaan, niinpä ei ole yllätys että he ovat mestarillisia rakentajia. He hioivat huippuunsa myös taloutensa, ja löysivät uusia keinoja käyttää Niiliä hyödyntämään maatalouttaan. Tämä oli mitä suurimmissa määrin tehokkaan organisaation ja hallinnon työn tulos.

Vaikka heidän loiston päivänsä ovatkin takana, egyptiläiset ovat valmiina rakentamaan voimansa uudelleen, muistuttaakseen maailmaa olevansa huomion arvoinen voima. Tehokas markkinatalous antaa heille suuren resurssituotannon ja mahdollistaa joukkojen kouluttamisen nopeasti ja edullisesti. He ovat pelottava vastustaja, erityisesti silloin, kun he puolustautuvat murtumattomien muuriensa takana.

Hunnit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hunnien sodankäyntitaidot olivat tunnettuja kaikkialla muinaisessa maailmassa. Heidän ratsastavat jousimiehensä kauhistuttivat vihollisia ja heidän koko yhteiskuntansa perustui laajentumiseen sodankäynnin keinoin. He suosivat taistelua ratsailla, tikaten vastustajiaan nuolilla, ennen valtaisaa rynnäkköä päätä pahkaa vihollisen kimppuun.

Hunnien kuningas kuluttaa runsaasti aikaa ryöstäen ja tuhoten vastustajiensa kyliä. Heimon aggressiivinen luonne antaa fiksulle johtajalle keinot iskeä sinne missä tuntuu. Hunnien ratsuväki sopii täydellisesti tähän tehtävään, kiitos heidän nopeutensa ja suunnattoman hyökkäysvoimansa. Puolustautuminen on kuitenkin ongelmallista, ja siinä hunnien onkin pyydettävä toisiin heimoihin kuuluvien ystäviensä apua.

Artefaktit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Artefaktit ovat aluksi nataarien omistamia maagisia esineitä, jotka antavat artefaktin omistajille erityisominaisuuksia, kuten nopeammat joukot. Pelin puolivälissä kartalle ilmestyy satunnaisiin sijainteihin tietty määrä nataarien omistamia nataarikeitaita (kutsutaan myös artefaktikyliksi), joissa artefaktit ovat. Artefaktien ryöstämiseksi nataarikeitaasta tulee ensin tuhota aarrekammio, tappaa kaikki nataarijoukot, jonka jälkeen aftefaktin voi ryöstää normaalilla hyökkäyksellä sankarin ollessa mukana. Lisäksi hyökkääjällä tulee olla aarrekammio tasolla 10/20 siinä kylässä, josta hän hyökkää riippuen artefaktin tyypistä.

Artefaktityypit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Artefaktikategoriat, joista jokaisella on omanlaisensa vaikutus:

  • Maailmanihmeen rakennusohje: mahdollistaa maailmanihmeen rakentamisen ja laajentamisen.
  • Arkkitehdin salaisuus: vahvistaa rakennuksia ja muuria artefaktin vaikutusalueelta.
  • Seitsemän peninkulman saappaat: lisää joukkojen nopeutta artefaktin vaikutusalueella.
  • Haukansilmä: tekee tiedustelijoista huomattavasti voimakkaampia artefaktin vaikutusalueella, ja paljastaa mitä joukkoyksiköitä saapuvassa hyökkäyksessä on mukana.
  • Runsaudensarvi: vähentää joukkojen ravinnokseen kuluttamaa viljamäärää artefaktin vaikutusalueelta.
  • Sotataidon opas: vähentää joukkojen kouluttamiseen tarvittavaa aikaa artefaktin vaikutusalueelta.
  • Varastointisuunnitelma: mahdollistaa suurten varastojen ja suurten viljasiilojen rakentamisen artefaktin vaikutuksen alla olevissa kylissä.
  • Vihollisen hämmentäjä: nostaa kätköjen kapasiteettia artefaktin vaikutusalueelta. Estää hyökkääjää myös tähtäämään muuhun kuin satunnaiseen kohteen katapulteilla. (Poikkeuksina maailmanihme, joissain tapauksissa myös aarrekammio.)
  • Ilveilijän artefakti: artefaktin vaikutus muuttuu joka 24 tunti. Vaikutus on toisinaan myös negatiivinen lukuun ottamatta uniikkia artefaktia, jonka vaikutukset voivat olla vain edullisia.

Tämän lisäksi lähes jokaista kategoriaa kohti on kolmea artefaktityyppiä. Vähäiset artefaktit vaativat aarrekammion tasolla 10, jotta ne voi valloittaa. Ilveilijän artefaktia lukuun ottamatta vähäisiä artefakteja on kuusi kutakin kategoriaa kohti, ja vaikutusalue voi olla vain kyläkohtainen. Vähäisiä ilveilijän artefakteja on 10 kappaletta, ja vaikutusalue vaihtelee. Normaalit artefaktit puolestaan vaativat aarrekammion tasolla 20, ja vaikutus on tilikohtainen. Vastaavasti myös artefaktien vaikutus on heikompi niiden vaikuttaessa koko tiliin, eli pelaajan kaikkiin kyliin. Normaaleja artefakteja on neljä kutakin kategoriaa kohti, lukuun ottamatta normaaleita ilveilijän artefakteja, joita ei ole ensimmäistäkään. Voimakkaimpana ovat ainutkertaiset/uniikit artefaktit. Uniikkiartefaktien valtaamiseen tarvitaan tason 20 aarrekammio. Uniikkiartefaktit vaikuttavat koko tiliin, mutta poiketen normaaleista artefakteista, niiden vaikutus on vähäisiä artefakteja voimakkaampi. Uniikkiartefakteja on vain yksi kutakin kategoriaa kohti lukuun ottamatta varastointisuunnitelmaa. Aina kun artefakti on valloitettu, kestää 24 tuntia ennen kuin sen vaikutus alkaa toimia.

Laajentaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Travianissa yhdellä pelaajalla voi olla monta kylää. Kyliä voi perustaa tai valloittaa toiselta pelaajalta, kun kylässä josta laajentamista suunnitellaan, on vapaa laajennospaikka, ja kulttuuripisteitä on kertynyt riittävästi. Laajennospaikkoja jokaisessa kylässä on kolme. Palatsilla kaikki kolme paikkaa on mahdollista aukaista, tasoilta 10/15/20. Virka-asunnolla vain kaksi, tasoilta 10 ja 20. Tilillä voi olla vain yksi palatsi kerrallaan. Kylän, jonne palatsi on rakennettu, voi silloin muuttaa pääkaupungiksi, jos se ei sitä jo ole. Pääkaupunkia ei voi valloittaa. Virka-asunnon voi taas rakentaa jokaiseen kylään jossa ei ole palatsia. Kun kylässä on vapaa laajennospaikka, pelaaja voi kouluttaa kylän palatsista tai virka-asunnosta uudisasukkaita, joita tarvitaan kolme uuden kylän perustamiseen, tai yhden päällikön (roomalaisilla senaattorin), jota tarvitaan kylän valtaamiseen. Päällikkö on tosin ensin koulutettava akatemiasta. Uudisasukkaita voi kouluttaa suoraan. Uudisasukkaat lähetetään kartalta haluamaansa ruutuun perustamaan kylää. Kylän valtaamiseksi pelaajan tulee tuhota ensin valloitettavaksi haluamastaan kylästä virka-asunto tai palatsi, ja hyökätä kylään sen jälkeen päälliköllä/senaattorilla laskeakseen kylän uskollisuutta. Kylä liittyy hyökkäävän pelaajan valtakuntaan, kun uskollisuus laskee nollaan.

Maailmanihme ja palvelimen päättyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maailmanihme rakennettuna tasolle 100.

Kun peliä on kulunut 300 päivää, speed3x-palvelimilla 100 päivää, kartalle ilmestyy 13 nataarien maailmanihmekylää satunnaisiin sijainteihin. Nämä mahdollistavat maailmanihmeen rakentamisen, ja pelin voittamisen. Maailmanihmekylät tulee valloittaa, tappamalla kylästä ensin nataarien joukot, ja laskemalla kylän uskollisuus nollaan kuten normaalissakin valtauksessa. Normaaleista kylistä poiketen maailmanihmekylissä on vain 15 tavallista rakennuspaikkaa, sillä kylän keskustan keskellä on paikka maailmanihmeelle. Vain näihin kyliin voi rakentaa maailmanihmeen.

Kaksi viikkoa maailmanihmekylien ilmestymisen jälkeen kartalle ilmestyy 13 uutta nataarikeidasta, jotka sisältävät maailmanihmeen rakennusohjeita. Rakennusohjeet luokitellaan artefakteihin, ja niiden valtaaminen tapahtuu samalla tavalla. Jotta maailmanihmekylän omistava pelaaja voi rakentaa maailmanihmeen ja laajentaa sitä, hänen täytyy omistaa yksi maailmanihmeen rakennusohje, jonka avulla hän voi rakentaa maailmanihmeensä tasolle 49. Sitä korkeampien tasojen saavuttamiseksi saman liittouman pelaajan tulee omistaa toinen toiminnassa oleva rakennusohje.

Palvelin päättyy, kun maailmanihme rakennetaan ensimmäiseksi tasolle 100. Nataarit hyökkäävät maailmanihmeen rakentajiin pääkaupungistaan joka viides maailmanihmeen taso. Tasolta 95 alkaen nataarit lähettävät hyökkäyksen jokaisella tasolla. Maailmanihmeen omistajat ovat yleensä liittoumansa, heidän liittolaistensa, ja lukuisten ulkopuolisten pelaajien tukemia, ja he kasaavat maailmanihmekyliin usein miljoonia puolustavia joukkoja, jotta nataarien hyökkäykset, tai vihollispelaajien hyökkäykset eivät onnistuisi tuhoamaan rakentajien maailmanihmettä.

Palvelimen päättyessä jokainen pelaaja bannataan automaattisesti, eikä tilin kehittäminen, pelaajiin hyökkääminen, tai pelaaminen ole enää mahdollista. Myöskään joukot eivät kuole nälkään vaikka vilja loppuisikin. Pelimaailmassa on mahdollista liikkua, resursseja tuotetaan normaalisti ja foorumit ja pelin sisäinen viestijärjestelmä ovat edelleen käytössä, kunnes palvelin aloitetaan yleensä muutaman viikon kuluttua uudestaan täysin alusta.

Kulta ja hopea[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kulta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Travianiin on mahdollista ostaa oikealla rahalla kultaa, jota käyttämällä pelaajat saavat uusia erityisominaisuuksia käyttöönsä. Kullalla on mahdollista ostaa käyttöön esimerkiksi plus-tili aina muutamaksi päiväksi kerrallaan, joka tarjoaa mahdollisuuden muun muassa suurempaan karttaan, useamman rakennuskohteen asettamisen jonoon samanaikaisesti, tilikohtaisiin tilastotietoihin, ja tilin yleisnäkymään, josta pelaaja näkee kerralla kaikkien kyliensä hyökkäys- rakennus- joukko- varasto- ja resurssitiedot. Kullalla voi ostaa myös koko palvelimen ajaksi kultaklubin, joka tarjoaa pelaajalle lisää uusia ominaisuuksia, jatkossa ilmaisena muun muassa ryöstelylistan, ryöstelytilastot, ja viljapeltovoittoisten kyläpaikkojen etsimistoiminnon, ja lisämaksusta muun muassa automaattiset kauppareitit, ja automaattisen mestarirakentajan. Muita kullalla ostettavia etuuksia ovat esimerkiksi 25 % resurssibonukset koko tilille, ja välitön rakennusten valmistuminen. Jokainen pelaaja saa palvelimen alussa 35 kultaa, ja lisäkultaa voi ansaita ilmaiseksi kutsumalla uusia pelaajia peliin hyötylinkin kautta. Kun linkistä kutsuttu pelaaja perustaa toisen kylänsä, hyötylinkin omistaja saa 50 kultaa.

Hopea[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hopea on Travianin T4-versioon kehitetty uudistus. Hopeaa käytetään huutokaupoissa valuuttana. Hopeaa pelaaja voi saada sankarin suorittamilta seikkailuilta ilmaiseksi, tai vaihtamalla hopeaa kullasta. Yhdellä kullalla saa 100 hopeaa. Myös hopeaa voi vaihtaa kullaksi, jolloin yhden kullan saa 200 hopeaa vastaan.

Travian 4[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Travian Games julkisti heinäkuussa 2010 tiedon uudesta, neljännestä peliversiosta. Neljäs versio, lyhyemmin T4 tarjoaisi kokonaan päivitetyn graafisen ulkoasun, ja lukuisia uusia ominaisuuksia ja parannuksia peliin. Avoin betatestauspalvelin aloitettiin 1. joulukuuta 2010, ja tavallisilla pelipalvelimilla valmista versiota alettiin käyttää alkuvuodesta 2011.

Sankari ja seikkailut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

T4 uudisti Travianin sankarin kokonaan. Sankarille kehitettiin vapaasti muokattava ulkonäkö, pelillisiä etuuksia antavia esineitä, ja seikkailujärjestelmä. Sankarin voi lähettää silloin tällöin tilille ilmaantuville uusille seikkailuille, joilta sankari voi löytää resursseja, joukkoja, hopeaa, tai esineitä. Esineet kattavat kokoelman erilaisia taisteluvoimaa ja muita bonuksia antavia asusteita, kuten haarniskoita ja kypäriä sankarille. Bonukset voivat vaikuttaa esimerkiksi joukkojen nopeuteen, tai koulutusaikaan kasarmeissa ja talleissa. Lisäksi pelin esinekokoelmaan sisältyy muun muassa häkkejä, joilla pelaaja voi vangita kyläänsä eläimiä keitaista, ja lakitauluja, joilla pelaaja voi nostaa kylänsä uskollisuutta. Jokaiselle normaalille jalka- ja ratsuväkiyksikölle on lisäksi saatavissa oma nimikkoaseensa sankarin kannettavaksi, joka lisää kaikkien kyseistä yksikköä edustavien sotilaiden hyökkäys- ja puolustuspisteitä. Sankarin asusteita, ja edellä mainittuja yksikkökohtaisia aseita on saatavissa kolmea eri voimakkuutta. Voimakkaampia esineitä ilmaantuu palvelimen edetessä pidemmälle.

Huutokauppa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Travianin neljänteen versioon kehitettiin huutokauppa sankarin esineiden ostoa ja myyntiä varten. Kaikki vähintään kymmenen seikkailua suorittaneet pelaajat voivat osallistua huutokauppoihin. Valuuttana käytetään hopeaa. Kustakin esineestä eniten tarjonnut pelaaja voittaa huutokaupan, ja saa esineen itselleen. Toisille pelaajille huutokauppa näyttää vain toiseksi suurimman esineestä tarjotun summan, joten korkeimman tarjouksen näkee vain kyseisen tarjouksen tehnyt pelaaja.

Kritiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

T4 on vastaanottanut suuren määrän ristiriitaista palautetta pelaajien keskuudessa Travianin virallisilla keskustelufoorumeilla. Versiota arvostellaan muun muassa raskaamman uuden graafisen ulkoasun, ja toistaiseksi huonosti toimivan pelin kartan vuoksi. Erityisesti vanhemmat ja kokeneemmat Travianin pelaajat ovat arvostelleet pelin uusia ominaisuuksia, ja moni on ilmoittanut lopettavansa pelaamisen palvelimilla, joissa neljäs versio on käytössä. Vahvasti arvosteltuja uusia ominaisuuksia ovat myös muun muassa kokoontumispisteuudistus, jonka johdosta puolustaja näkee saapuvan hyökkäyksen joukot, jos hyökkäävien sotilaiden määrä on pienempi, kuin puolustajan kokoontumispisteen taso, sekä uudistettu sankarijärjestelmä mukaan lukien seikkailut, esineet, ja huutokauppa. Monien vanhojen pelaajien mielestä myös T4-version mukana tuleva pelin kallistuminen on aiheuttanut kritiikkiä pelaajien keskuudessa. Vastaavasti varsinkin uudempien pelaajien keskuudessa uudistetut pelilliset ominaisuudet ovat keränneet myös paljon positiivista palautetta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]