War Thunder

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
War Thunder
War Thunder-logo.png
Kehittäjä Gaijin Entertainment
Julkaisija Gaijin Entertainment
Jakelija Gaijin Entertainment
Säveltäjä Zakhar Antonov
Georgy Zheryakov
Jeremy Soule
Pelimoottori Dagor Engine
Julkaistu 15.8.2013 [1]
Lajityyppi sotapeli
Pelimuoto moninpeli
Ikäluokitus PEGI: 12
Alusta Windows 7, 8 ja 10
Mac OS X
PlayStation 4 [2]
Xbox One
Xbox Series X/S
Linux [3]
Hinnoittelutapa ilmaispeli / mikromaksut
Jakelumuoto digitaalinen lataus
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

War Thunder on Gaijin Entertainmentin vuonna 2013 julkaisema ilmainen toisen maailmansodan aikaisiin ja sen jälkeisiin ajoneuvoihin keskittyvä sotapeli.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

War Thunderissa voi pelata Espanjan sisällissodan, toisen maailmansodan, Korean sodan ja Vietnamin sodan aikaisilla sekä moderneilla lentokoneilla, merenkulkuvälineillä, helikoptereilla ja maavoimien ajoneuvoilla.[3] Vaikka War Thunderissä pelaajat pelaavat yleensä toisiaan vastaan, pelissä on joitakin PvE-elementtejä.

Pelissä on kolme eri pelimoodia: Arcade, Realistic ja Simulator. Pelaaja voi myös itse tehdä oman custom battlensa, johon muut pelaajat voivat osallistua. Taisteluissa pelaajan tavoitteena on yleensä saada vihollisen pistemäärä nollattua eri tavoin.

Arcade[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arcade mode on kaikista pelimoodeista vauhdikkain. Kulkuneuvojen suorituskykyä on tehostettu ja vihollisen havaitsemista on helpotettu. Pelaajalla on myös vain kaksi respawnia, joten pelaajalla on käytännössä vain kolme elämää, poikkeuksena ilmataistelut, jossa pelaajalla ei ole tällaista rajoitusta. Pelaajan annetaan myös kesken maataistelun hypätä aikarajoitetusti lentokoneeseen tai helikopteriin. Meritaisteluissa voi lentää lentokonetta ilman aikarajoitusta, mutta lentokoneen saamiseksi pelaajan täytyy kerätä tarpeeksi spawn pointeja.

Arcade-taisteluissa pelaaja taistelee pääosin muita pelaajia vastaan, mutta Assault-taisteluissa pelaajan täytyy muiden pelaajien kanssa puolustaa valtauspistettä tekoälyn ohjaamien vihollisten hyökkäysaalloilta. Maataisteluissa vihollisen pistemäärää saa laskettua tuhoamalla vihollisia tai valtaamalla enemmän valtauspisteitä kuin vihollinen. Ilmataisteluissa pistemäärää saa pelityypistä riippuen laskettua tuhoamalla vihollistukikohtia, tuhoamalla merkattuja maakohteita, tai valtaamalla enemmän lentokenttiä kuin vihollinen. Meritaistelut toimivat samalla lailla kuin maataistelut.

Realistic[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Realistic mode toimii hyvin samankaltaisesti Arcade moden kanssa, mutta tästä pelimodesta on pyritty tekemään realistisempi. Pelaajan kulkuneuvojen suorituskykyä ei ole tehostettu, ja vihollinen täytyy itse löytää. Ilmataisteluissa hävittäjät joutuvat myös usein aloittamaan lentokentältä. Realistic modessa pelaajalla on myös rajattomasti respawneja, mutta pelaajan täytyy kerätä tarpeeksi spawn pointseja voidakseen respawnata toisella kulkuneuvolla, myöskään samalla kulkuneuvolla ei voi respawnata. Ilmataisteluissa pelaajan ei anneta respawnata. Maataisteluissa pelaaja voi myös pelata omalla lentokoneellansa tai helikopterillansa ja pelata ilman aikarajoitusta.

Simulator[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Simulator-taisteluista on pyritty tekemään mahdollisimman realistisia ja pelaajan täytyy myös itse tunnistaa liittolaisensa kulkuneuvojen perusteella. Pelaaja on myös lukittu ensimmäisen persoonan näkymään. Jotkin mekaniikat täytyy myös suorittaa täysin manuaalisesti, kuten lentokoneen siivekkeiden säätäminen. Muuten tämä pelimoodi toimii samalla lailla kuin edellä mainitut.

Maat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä on nykyään yhdeksän maata: Yhdysvallat, natsi-Saksa, Neuvostoliitto, Iso-Britannia, Japanin keisarikunta, fasistinen Italia, Ranska, Ruotsi ja Kiina, joka koostuu suurimmaksi osaksi muiden maiden kulkuneuvoista. Pelissä on myös ”mikrovaltioita”, joilla ei ole omaa paikkaansa pelissä, vaan ovat yleensä premium-kulkuneuvoina muiden maiden kehityspuissa. Tällaisia maita pelissä ovat: Kanada, Israel, Itä-Saksa, Unkari, Tšekki, Venäjä, Suomi, Puola, Australia, Romania ja Portugali.

Muutamissa pelin historiallisissa maissa, kuten natsi-Saksassa moderneimmat kulkuneuvot ovat saksalaisia, eivätkä toisen maailmansodan aikaisia. Fasistisen Italian moderneimmat pelattavat ajoneuvot ovat italialaisia ja Japanin keisarikunnan puolestaan japanilaisia.

Pelin kehittäjillä on ollut suunnitelmissa lisätä peliin kahdeksas maa, Romania: maan kehityspuista on jo valmiit mallit, mutta kulkuneuvojen mallinnuksesta ei ole ollut pelin kehittäjillä puhetta julkisuudessa.

Lentokoneet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lentokoneita on yhteensä reilusti yli 700 pelin jokaiselta eri maalta: Yhdysvalloilta, natsi-Saksalta, Neuvostoliitolta, Britannialta, Japanilta, Italialta, Ranskalta, Kiinalta ja Ruotsilta. Ne jaetaan kolmeen eri tyyppiin: hävittäjiin, maataistelukoneisiin ja pommikoneisiin.

Pelin hitain lentokone, neuvostoliittolainen Polikarpov Po-2 liikkuu maksiminopeudessaan reilun 100 km/h vauhdilla, kun taas pelin nopeimmat lentokoneet yltävät jopa yli kahden machin nopeuteen.

Maavoimat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maavoimien ajoneuvoja on yhteensä runsaasti yli 500 pelin joka maalta: Yhdysvalloilta, natsi-Saksalta, Neuvostoliitolta, Britannialta, Italialta, Japanin keisarikunnalta, Ranskalta, Kiinalta sekä Ruotsilta. Pelaajien ohjattavat maa-ajoneuvot jaetaan viiteen tyyppiin: kevyisiin panssarivaunuihin, keskiraskaisiin panssarivaunuihin, raskaisiin panssarivaunuihin, panssarintorjuntavaunuihin ja ilmantorjuntakalustoon.

Pelaajien panssarivaunujen lisäksi pelissä on tietokoneen ohjaamia maajoukkoja, jotka esiintyvät pääosin ilmataisteluissa. Näitä ovat muun muassa erilaiset panssarivaunut, kuorma-autot, ilmatorjunta- ja tykistöasemat, konekivääriasemat ja bunkkerit. Nämä ovat yleensä low-poly-malleja,selvennä eivätkä pelaajat voi ohjata kaikkia niistä.

Laivueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laivueita pelissä on saatavilla viideltä eri maalta: Yhdysvalloilta, natsi-Saksalta, Neuvostoliittolta, Britannialta ja Japanin keisarikunnalta. Laivat jaetaan viiteen eri tyyppiin: proomuihin, veneisiin, sukellusveneiden torjujiin, hävittäjiin sekä kevyisiin ja raskaisiin risteilijöihin. Myös Italia on saamassa oman laivue-puunsa.

Helikopterit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helikoptereita pelissä on yhteensä muutama kymmen seitsemältä eri maalta: Yhdysvalloilta, Saksalta, Neuvostoliitolta, Britannialta, Ranskalta, sekä yksi Venäjän federaatiolta ja Japanilta.

Ensimmäisen kerran helikopterit tuotiin peliin aprillipilatapahtuman ajaksi vuonna 2017. Tapahtuman tarkoituksena oli testata helikopterien toimivuutta ja kuinka ne toimisivat panssarivaunujen rinnalla. Myöhemmin vuoden 2018 loppupuolella peliin lisättiin Yhdysvalloille ja Neuvostoliitolle helikoptereita uutena kulkuneuvotyyppinä.

Muut kulkuneuvot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä on myös ollut muitakin kulkuneuvoja kuin ylempänä mainitut. Tällaisia ovat sukellusveneet, purjelaivat, mechit ja ufot.

Kaikki edellä mainitut ovat esiintyneet vain pelin aprillipilatapahtumissa.

Sukellusveneet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2018 aprillipilatapahtumassa peliin tuotiin kolme sukellusvenettä tapahtuman ajaksi. Yhdysvaltalainen Virginia-luokan ydinsukellusvene, neuvostoliittolainen Yasen-luokan ydinsukellusvene sekä brittiläinen Vanguard-luokan ydinsukellusvene.

Pelissä sukellusveneillä pystyi käyttämään äänihämäystä, kaikuluotainta ja manuaalisesti ohjattavia torpedoja. Jos saavutti tavoite-sijainnin, alkoi sukellusvene ampumaan ydinkärkiä taivaalle, joka toi myös voiton joukkueelle.

Aprillipilatapahtuman tarkoituksena oli myös testata uusia toimintoja ja ylipäätään pelin vedenalaisia fysiikoita ja taisteluiden toimivuutta. Tämä myös tarkoittaa, että sukellusveneista voi tulla uusi kulkuneuvotyyppi peliin myöhemmin.

Kehitys ja historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

War Thunder oli aiemmin nimeltään World of Planes, jonka kehitys alkoi vuonna 2009. Peli muutti nimensä (World of Tanks oli turhan lähellä) War Thunderiksi tammikuussa 2012.[4]

Avoimeen betaan peli avautui venäläisille marraskuussa 2012 ja koko muulle maailmalle 28. tammikuuta 2013. War Thunder julkaistiin 15. elokuuta 2013. Joulun aikaan vuonna 2015 Gaijin Entertainment testasi PvE-pelimuotoa panssarivaunuille, mutta pelimuotoa ei julkaisu.

Gaijin Entertainment lisäsi ominaisuuden, jossa tapetut sotilaat avoimissa ajoneuvoissa katosivat ”kuoltuaan”. Tämän jälkeen pelin ikäraja nousi hetkellisesti 16 vuoteen. Gaijin Entertainment poisti jalkaväen taisteluista huomattuaan ikärajan nousun, ja ikäraja laski sen jälkeen 12 vuoteen.

Syksyllä vuonna 2018 peli sai uuden kulkuneuvotyypin: helikopterit. Helikopterit olivat saatavilla Yhdysvalloille, Neuvostoliitolle ja myöhemmin myös Saksalle.

Lokakuussa vuonna 2018 suljetussa beta-testauksessa olleet laivastot julkaistiin kaikkien käytettäviksi. Vuoden 2018 lopussa peli sai ensimmäiset äänennopeuden ylittävät hävittäjälentokoneet. Samaisessa päivityksessä peliin tuotiin myös kauan luvatut italialaisten maajoukot. Maaliskuussa 2019 peliin lisättiin lisää yliäänihävittäjiä, ranskalaisia helikoptereita ja tutkajärjestelmä.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arvostelut
Yhteispisteet
Kerääjä Pisteet
GameRankings 78 % [5]
Metacritic 82 [1]
Arvostelupisteet
Julkaisu Pisteet
GameSpot 8 [2]

War Thunder on saanut pääosin hyviä arvioita. Kuten vähitellen päivittyvillä tietokonepeleillä yleensäkin, arviot olivat ensin negatiivisempia ja muuttuivat pelin kehityksen myötä myönteisemmiksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b War Thunder PC Metacritic. Viitattu 8.10.2014. (englanniksi)
  2. a b War Thunder GameSpot. Viitattu 10.10.2014. (englanniksi)
  3. a b About the Game Gaijin Entertainment. Viitattu 12.12.2014. (englanniksi)
  4. World of Planes renamed, evolves ’beyond pure aerial combat’ (Internet Archive) Massively. 10.8.2013. Viitattu 6.3.2020. (englanniksi)
  5. War Thunder GameRankings. Viitattu 10.10.2014. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä videopeleihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.