Mikromaksu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Mikromaksu tarkoittaa pientä rahallista korvausta jostain palvelusta. Mikromaksuja käytetään useimmiten verkon välityksellä, kuten erilaisissa verkkopalveluissa ja videopeleissä; etenkin pelien yhteydessä puhutaan mikromaksuihin perustuvasta ansaintamallista mikrotransaktioina. Mikromaksulla voi esimerkiksi ostaa musiikkikappaleen internetistä ladattavaksi omalle koneelle tai hankkia verkkopelin hahmolle uusia vaatteita.

Mikromaksuja on toteutettu pääasiassa kahdella tavalla, joista käytetään termejä "open loop" ja "closed loop". Open loop -maksut perustuvat siihen, että käyttäjällä on yksi tili, kuten pankkitili tai luottokortti, jolla maksuja suoritetaan. Closed loop -järjestelmä perustuu siihen, että asiakas maksaa etukäteen palvelussa olevalle tililleen summan (esim. luottokortillaan), ja voi sitten käyttää näitä varoja mikromaksuihin. Closed loop vertautuu esim. reaalimaailman lahjakortteihin.[1]

Useita mikromaksujärjestelmiä kehitettiin 1990-luvulla, mutta mikromaksut eivät vielä tällöin menestyneet.

Kuluttajat eivät suostuneet maksamaan edes senttejä hyödykkeistä, jos niitä oli aiemmin saanut ilmaiseksi, kuten lehtiartikkeleista. Etenkin aluksi kaavailluissa open loop -järjestelmissä siirtomaksut muodostuivat esteeksi. On arvioitu, ettei alle 1,5 dollarin maksuja kerta kaikkiaan kannata tehdä pankkien ja luottokorttiyhtiöiden vaatimien maksujen vuoksi. Lisäksi alle 0,75 dollarin maksut on järkevämpi korvata verkkosivulle laitettavilla mainoksilla. Nykyisin menestyneet palvelut, kuten iTunes, perustuvat closed loop -järjestelmään, jossa kuluttaja maksaa etukäteen myyjän tilille ennen ostosten tekemistä.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Open vs. Closed Loop Mobile Payments Clearbridge Mobile. 21.5.2015. Viitattu 31.10.2023. (englanniksi)
  2. Dan Mitchell: In Online World, Pocket Change Is Not Easily Spent The New York Times. 27.8.2007. Viitattu 31.10.2023. (englanniksi)
Tämä talouteen, kaupankäyntiin tai taloustieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.