Hattrick

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Hattrickin logo

Hattrick on Ruotsissa kehitetty ilmainen, internetissä pelattava managerointipeli, jossa hallinnoidaan omaa virtuaalista jalkapallojoukkuetta ja keskustellaan sivuston foorumilla. Hattrickia pelaa noin 685 000 käyttäjäälähde? ja se on käännetty 53 kielelle. Peli on ruotsalaisen Spelkulturin omistama.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joulukuussa 2008 Hattrick sai uuden ulkoasun. Peli itse pysyi pohjimmiltaan samanlaisena, mutta ulkoasu muuttui merkittävästi vanhasta ulkoasusta, joka oli käytössä vuodesta 2000 lähtien. Muun muassa pelin keskustelufoorumit ja pelaajien kasvot uudistuivat ja ulkoasun julkistamisen ohella julkaistiin muutamia uusia ominaisuuksia.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aloittaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peliin rekisteröityvä pelaaja saa itselleen joukkueen, joka aloittaa maan alimmilta sarjatasoilta. Käyttäjällä ei ole täysiä hallintamahdollisuuksia joukkueelleen, ennen kuin hän suorittaa managerilisenssin. Managerilisenssi on tehtäväsarja, joka ohjaa käyttäjää tutustumaan sivuston osiin. Yksi lisenssin tehtävistä on lähettää henkilötiedot tarkistettavaksi.

Pelaajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelaajilla on kahdeksan erilaista taitoa sekä kunto eli pelivire. Lisäksi pelaajilla on henkisiä taitoja, kuten kokemus ja johtajuus, ja uskollisuus seuralle. Joukkueet voivat kehittää pelaajiaan peluuttamalla niitä. Valitun harjoitusohjelman mukainen taito kehittyy pelaajilla. Henkisiä taitoja tai kuntoja ei voi harjoitella, mutta osa niistä voi silti muuttua. Iän myötä pelaajien taidot laskevat.

Ottelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ottelut kestävät oikean jalkapallo-ottelun tapaan 90 minuuttia sekä mahdollisen jatkoajan ja rangaistuspotkukilpailun. Ottelun oleellisimmat tapahtumat näkyvät tietokoneen ruudulla tekstimuodossa. Jokainen käyttäjä saa määrättyä etukäteen kokoonpanonsa ja taktiikkansa otteluun. Pelin aikana niihin ei voi enää tehdä muutoksia.

Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joukkueiden tulee pitää huolta taloudestaan. Talouteen voi vaikuttaa esimerkiksi ostamalla ja myymällä pelaajia tai henkilökunnan jäsenten määrällä. Jos joukkueella on yli 500 000 euroa velkaa eikä tilannetta saada korjattua kahdessa viikossa, pelaajat poistuvat joukkueesta itsestään, kunnes rahamäärä on vaadittujen rajojen sisällä. Joukkueen voi siis menettää, jos talous on hoidettu huonosti.

Sarjajärjestelmä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hattrick on hidastempoinen. Sen kaudet kestävät 16 viikkoa, joista ensimmäisen ja viimeisen aikana ei ole sarjapeliä. Joka viikko joukkueet pelaavat yhden sarjaottelun, joka tapahtuu lauantaisin alkaen aikaisintaan klo 21 Suomen aikaa. Alimpien sarjatasojen ottelut alkavat myöhemmin. Joukkueet pelaavat myös cupia ja halutessaan ystävyysotteluita, jotka ovat maasta riippuen eri aikaan alkuviikosta. Cupissa mukana olevilla joukkueilla ei ole mahdollisuutta pelata ystävyysotteluita.

Jokaisella pelissä mukana olevalla maalla on käyttäjämäärästä riippuva määrä sarjatasoja. Kuudenteen tasoon asti joukkuemäärä nelinkertaistuu alaspäin mentäessä. Jokainen sarjan joukkue kohtaa muut joukkueet kahdesti, kerran kotona ja kerran vieraissa. Jokaisen sarjan voittaja nousee tai pääsee karsimaan ylempään sarjaan maan ylintä sarjatasoa lukuun ottamatta. Joiltain sarjatasoilta voi nousta myös, vaikka ei olekaan sarjan ykkönen.

Joka maassa pelataan vuosittain kansallinen cup, johon osallistuvien joukkueiden määrä riippuu maan käyttäjämäärästä. Kaikki ihmiskäyttäjät eivät joka maassa mahdu pelaamaan cupia. Cupiin pääsevät rankingissa korkeimmalla olevat joukkueet. Cup-ottelut pelataan ystävyysotteluiden paikalla.

Hattrick Masters on kansainvälinen cup, johon pääsevät pelaamaan jokaisen maan ylimmän sarjan voittaja sekä kansallisien cupien voittajat. Mikäli sama joukkue on voittanut molemmat, vain kyseinen joukkue pääsee maasta Mastersiin. Masters pelataan hieman tavallisista poikkeavilla säännöillä esimerkiksi joukkuehengen osalta.

Nuorisojoukkueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hattrickissa voi halutessaan pitää myös erillistä nuorisojoukkuetta, jota ohjataan kuin edustusjoukkuetta. Edustusjoukkueisiin nostettavat pelaajat tulevat nuorisojoukkueen kautta. Nuorisojoukkueisiin voi joka viikko nostaa yhden uuden pelaajan. Nuorisojoukkueet eivät tuota voittoa, sillä niistä ei saa esimerkiksi ottelutuloja, mutta nuorisojoukkueen ylläpitäminen aiheuttaa kuluja. Nuorisojoukkueesta edustusjoukkueeseen nostetuilla pelaajilla voi kuitenkin ansaita rahaa myytäessä. Myös nuorisojoukkueet voivat pelata nuorisosarjoja, mutta nuorisosarjoissa ei ole erillisiä sarjatasoja, vaan sarjat ovat yksittäisiä.

Saavutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä on mahdollista kerätä eräänlaisia saavutuspisteitä. Saavutuksista ei ole minkäänlaista pelillistä hyötyä, mutta saavutetut saavutukset näkyvät jokaisen käyttäjän profiilissa.

Maajoukkueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joka maalla on sekä U20- että aikuisten maajoukkue. Maajoukkueiden managerit valitaan vaalein. Joka toisella kaudella on U20- ja joka toisella aikuisten maajoukkuevaalit.

Maajoukkueet pelaavat World Cupissa. Sen lisäksi ne voivat pelata väliviikoilla ja tiputtuaan ystävyysotteluita. Aikuisten ja junioreiden World Cupit ovat samanmuotoisia. Ne kestävät kaksi kautta. Ensimmäisellä kaudella pelataan koko kauden mittaiset karsinnat. Toisella kaudella pelataan aluksi muutama lohkovaihe ja sen jälkeen pudotuspelimuotoinen cup.

Hattrick World Cupin voittajat
Cup Maailmanmestari Toiseksi tullut Isäntämaa Päättynyt
I Ruotsin lippu Ruotsi (1.) Englannin lippu Englanti Japani / Etelä-Korea 28. huhtikuuta 2002
II Ruotsin lippu Ruotsi (2.) Puolan lippu Puola Argentiinan lippu Argentiina 8. joulukuuta 2002
III Ruotsin lippu Ruotsi (3.) Kanada Alankomaiden lippu Alankomaat 20. heinäkuuta 2003
IV Norjan lippu Norja (1.) Ruotsin lippu Ruotsi Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat 29. helmikuuta 2004
V Ruotsin lippu Ruotsi (4.) Englannin lippu Englanti Espanjan lippu Espanja 10. lokakuuta 2004
VI Ruotsin lippu Ruotsi (5.) Skotlannin lippu Skotlanti Brasilian lippu Brasilia 22. toukokuuta 2005
VII Ruotsin lippu Ruotsi (6.) Espanjan lippu Espanja Kiina 1. tammikuuta 2006
VIII Saksan lippu Saksa (1.) Romanian lippu Romania Saksan lippu Saksa 13. elokuuta 2006
IX Viron lippu Viro (1.) Tšekin lippu Tšekki Venäjän lippu Venäjä 25. maaliskuuta 2007
X Portugalin lippu Portugali (1.) Turkin lippu Turkki Portugalin lippu Portugali 4. marraskuuta 2007
XI Tšekin lippu Tšekki (1.) Ukrainan lippu Ukraina Belgian lippu Belgia 15. kesäkuuta 2008
XII Venäjän lippu Venäjä (1.) Kreikka Kolumbia 23. tammikuuta 2009
XIII Saksan lippu Saksa (2.) Tanskan lippu Tanska Kreikka 6. syyskuuta 2009
XIV Kreikka (1.) Belgian lippu Belgia Thaimaan lippu Thaimaa 18. huhtikuuta 2010
XV Norjan lippu Norja (2.) Bolivian lippu Bolivia Etelä-Afrikan lippu Etelä-Afrikka 5. joulukuuta 2010
XVI Tanskan lippu Tanska (1.) Ruotsin lippu Ruotsi Intia 10. heinäkuuta 2011
XVII Chilen lippu Chile (1.) Sveitsin lippu Sveitsi Trinidad ja Tobagon lippu Trinidad ja Tobago 19. helmikuuta 2012

Suomi Hattrickissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomi on Hattrickin 12:nneksi suurin maa. Pelissä on noin 20 000 suomalaista käyttäjää.[1] Suomessa Hattrickin sarjapelit pelataan lauantai-iltaisin ja cup- ja ystävyysottelut tiistai-iltaisin.

Suomen korkein sarjataso on nimeltään Mestaruussarja. Siinä pelaavat maan kahdeksan parasta joukkuetta. Loput joukkueet pelaavat eritasoisissa divisioonissa. Suomessa on kuusi divisioonaa.

Maksulliset palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hattrickissa voi ostaa maksullisen Hattrick Supporter -tuotteen. Se ei anna pelillistä etua, mutta tuo käyttäjän nähtäville monenlaisia tilastoja ja pyrkii parantamaan käyttäjän pelikokemusta mahdollistamalla esimerkiksi järjestöt. Supporter tuo käyttäjille joitain lisäominaisuuksia, kuten lehdistötiedotteet, mutta ei auta lainkaan pelillisesti.

1. marraskuuta 2011 Hattrick julkisti maksullisen Hattrick Gears -palvelun. Se on kokoelma tuotteita, jotka ovat kertamaksuisia. Niistäkään ei saa pelillistä etua, vaan niiden tarkoitus on parantaa pelikokemusta. Tuotteilla voi esimerkiksi antaa pelaajille lempinimiä.

Hattrick Creditsit ovat pelin sisäisiä rahoja, joilla voi ostaa Gears-tuotteita tai tilata tekstiviestiseurantoja esimerkiksi otteluista tai myynnissä olevista pelaajista. Lisäksi Hattrick myy Hattrick-aiheisia paitoja sekä esimerkiksi lautapeliä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Coolness - Maptrick (active + w) Viitattu 26.11.2011. (englanniksi)