Hattrick

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hattrickin logo

Hattrick on Ruotsissa kehitetty ilmainen, internetissä pelattava managerointipeli, jossa hallinnoidaan omaa virtuaalista jalkapallojoukkuetta ja keskustellaan sivuston foorumilla. Hattrickia pelaa noin 685 000 käyttäjäälähde? ja se on käännetty 53 kielelle.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hattrickin ensimmäinen ruotsinkielinen versio julkaistiin 30. elokuuta 1997. Ensimmäinen englanninkielinen versio julkaistiin vuonna 2000 ja samalla sarjaan lisättiin ensimmäiset Ruotsin ulkopuoliset pelisarjat. Suomeen Hattrick laajeni seuraavana vuonna.[1]

Alkuvuosina Hattrickin pelaajamäärä kasvoi nopeasti. Syksyllä 2002 pelillä oli sen tekijöiden mukaan 60 000 aktiivista pelaajaa, seuraavana keväänä 100 000 ja vuoden loppupuolella jo 250 000. Puolen miljoonan aktiivisen käyttäjän raja meni rikki loppuvuodesta 2004 ja 900 000 käyttäjän vajaat kaksi vuotta myöhemmin.[1]

Loppuvuodesta 2008 Hattrick sai uuden ulkoasun. Peli itse pysyi pohjimmiltaan samanlaisena, mutta ulkoasu muuttui merkittävästi vanhasta ulkoasusta, joka oli käytössä vuodesta 2000 lähtien. Muun muassa pelin keskustelufoorumit ja pelaajien kasvot uudistuivat ja ulkoasun julkistamisen ohella julkaistiin muutamia uusia ominaisuuksia.[1]

Hattrick myytiin vuonna 2012 Zattika-nimiselle peliyhtiölle. Hattrickin alkuperäisten omistajien ja pelin kehittäjien mukaan myynnin taustalla olivat Hattrickin pienentyneet käyttäjämäärät, mitkä vaikeuttivat pelin kehitystyötä. Zattika taas uskoi pystyvänsä kääntämään pelin käyttäjämäärät uudelleen kasvuun ja kehittämään siihen liittyvää liiketoimintaa. Vanhat omistajat kuitenkin pettyivät Zattikaan, joka heidän mielestään yritti puristaa lyhyellä tähtäimellä pelin käyttäjiltä mahdollisimman paljon rahaa irti, eikä kiinnittänyt tarpeeksi huomiota pelin pitkäjänteiseen kehittämiseen.[2]

Myöhemmin Zattika ajautui taloudellisiin vaikeuksiin ja Hattrickin vanhat omistajat ostivat pelin takaisin itselleen elokuussa 2013. Takaisinoston jälkeen Hattrickin kehitystiimiä supistettiin entisestä.[2]

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aloittaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peliin rekisteröityvä pelaaja saa itselleen joukkueen, joka aloittaa maan alimmilta sarjatasoilta. Käyttäjällä ei ole täysiä hallintamahdollisuuksia joukkueelleen, ennen kuin hän suorittaa managerilisenssin. Managerilisenssi on tehtäväsarja, joka ohjaa käyttäjää tutustumaan sivuston osiin.

Pelaajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelaajilla on kahdeksan erilaista taitoa sekä kunto eli pelivire. Lisäksi pelaajilla on henkisiä taitoja, kuten kokemus ja johtajuus, ja uskollisuus seuralle. Joukkueet voivat kehittää pelaajiaan peluuttamalla niitä. Valitun harjoitusohjelman mukainen taito kehittyy pelaajilla. Henkisiä taitoja tai kuntoja ei voi harjoitella, mutta osa niistä voi silti muuttua. Iän myötä pelaajien taidot laskevat.

Ottelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ottelut kestävät oikean jalkapallo-ottelun tapaan 90 minuuttia sekä mahdollisen jatkoajan ja rangaistuspotkukilpailun. Ottelun oleellisimmat tapahtumat näkyvät tietokoneen ruudulla tekstimuodossa. Jokainen käyttäjä saa määrättyä etukäteen kokoonpanonsa ja taktiikkansa otteluun. Pelin aikana niihin ei voi enää tehdä muutoksia.

Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joukkueiden tulee pitää huolta taloudestaan. Talouteen voi vaikuttaa esimerkiksi ostamalla ja myymällä pelaajia tai henkilökunnan jäsenten määrällä. Jos joukkueella on yli 500 000 euroa velkaa eikä tilannetta saada korjattua kahdessa viikossa, pelaajat poistuvat joukkueesta itsestään, kunnes rahamäärä on vaadittujen rajojen sisällä. Joukkueen voi siis menettää, jos talous on hoidettu huonosti.

Sarjajärjestelmä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hattrick on hidastempoinen. Sen kaudet kestävät 16 viikkoa, joista ensimmäisen ja viimeisen aikana ei ole sarjapeliä. Joka viikko joukkueet pelaavat yhden sarjaottelun, joka tapahtuu lauantaisin alkaen aikaisintaan klo 21 Suomen aikaa. Alimpien sarjatasojen ottelut alkavat myöhemmin. Joukkueet pelaavat myös cupia ja halutessaan ystävyysotteluita, jotka ovat maasta riippuen eri aikaan alkuviikosta. Cupissa mukana olevilla joukkueilla ei ole mahdollisuutta pelata ystävyysotteluita.

Jokaisella pelissä mukana olevalla maalla on käyttäjämäärästä riippuva määrä sarjatasoja. Kuudenteen tasoon asti joukkuemäärä nelinkertaistuu alaspäin mentäessä. Jokainen sarjan joukkue kohtaa muut joukkueet kahdesti, kerran kotona ja kerran vieraissa. Jokaisen sarjan voittaja nousee tai pääsee karsimaan ylempään sarjaan maan ylintä sarjatasoa lukuun ottamatta. Joiltain sarjatasoilta voi nousta myös, vaikka ei olekaan sarjan ykkönen.

Joka maassa pelataan vuosittain kansallinen cup, johon osallistuvien joukkueiden määrä riippuu maan käyttäjämäärästä. Kaikki ihmiskäyttäjät eivät joka maassa mahdu pelaamaan cupia. Cupiin pääsevät rankingissa korkeimmalla olevat joukkueet. Cup-ottelut pelataan ystävyysotteluiden paikalla.

Hattrick Masters on kansainvälinen cup, johon pääsevät pelaamaan jokaisen maan ylimmän sarjan voittaja sekä kansallisien cupien voittajat. Mikäli sama joukkue on voittanut molemmat, vain kyseinen joukkue pääsee maasta Mastersiin. Masters pelataan hieman tavallisista poikkeavilla säännöillä esimerkiksi joukkuehengen osalta.

Nuorisojoukkueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hattrickissa voi halutessaan pitää myös erillistä nuorisojoukkuetta, jota ohjataan kuin edustusjoukkuetta. Edustusjoukkueisiin nostettavat pelaajat tulevat nuorisojoukkueen kautta. Nuorisojoukkueisiin voi joka viikko nostaa yhden uuden pelaajan. Nuorisojoukkueet eivät tuota voittoa, sillä niistä ei saa esimerkiksi ottelutuloja, mutta nuorisojoukkueen ylläpitäminen aiheuttaa kuluja. Nuorisojoukkueesta edustusjoukkueeseen nostetuilla pelaajilla voi kuitenkin ansaita rahaa myytäessä. Myös nuorisojoukkueet voivat pelata nuorisosarjoja, mutta nuorisosarjoissa ei ole erillisiä sarjatasoja, vaan sarjat ovat yksittäisiä.

Saavutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä on mahdollista kerätä eräänlaisia saavutuspisteitä. Saavutuksista ei ole minkäänlaista pelillistä hyötyä, mutta saavutetut saavutukset näkyvät jokaisen käyttäjän profiilissa.

Maajoukkueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joka maalla on sekä U20- että aikuisten maajoukkue. Maajoukkueiden managerit valitaan vaalein. Joka toisella kaudella on U20- ja joka toisella aikuisten maajoukkuevaalit.

Maajoukkueet pelaavat World Cupissa. Sen lisäksi ne voivat pelata väliviikoilla ja tiputtuaan ystävyysotteluita. Aikuisten ja junioreiden World Cupit ovat samanmuotoisia. Ne kestävät kaksi kautta. Ensimmäisellä kaudella pelataan koko kauden mittaiset karsinnat. Toisella kaudella pelataan aluksi muutama lohkovaihe ja sen jälkeen pudotuspelimuotoinen cup.

Hattrick World Cupin voittajat
Cup Maailmanmestari Toiseksi tullut Isäntämaa Päättynyt
I  Ruotsi (1.)  Englanti  Japani /  Etelä-Korea 28. huhtikuuta 2002
II  Ruotsi (2.)  Puola  Argentiina 8. joulukuuta 2002
III  Ruotsi (3.)  Kanada  Alankomaat 20. heinäkuuta 2003
IV  Norja (1.)  Ruotsi  Yhdysvallat 29. helmikuuta 2004
V  Ruotsi (4.)  Englanti  Espanja 10. lokakuuta 2004
VI  Ruotsi (5.)  Skotlanti  Brasilia 22. toukokuuta 2005
VII  Ruotsi (6.)  Espanja  Kiina 1. tammikuuta 2006
VIII  Saksa (1.)  Romania  Saksa 13. elokuuta 2006
IX  Viro (1.)  Tšekki  Venäjä 25. maaliskuuta 2007
X  Portugali (1.)  Turkki  Portugali 4. marraskuuta 2007
XI  Tšekki (1.)  Ukraina  Belgia 15. kesäkuuta 2008
XII  Venäjä (1.)  Kreikka  Kolumbia 23. tammikuuta 2009
XIII  Saksa (2.)  Tanska  Kreikka 6. syyskuuta 2009
XIV  Kreikka (1.)  Belgia  Thaimaa 18. huhtikuuta 2010
XV  Norja (2.)  Bolivia  Etelä-Afrikka 5. joulukuuta 2010
XVI  Tanska (1.)  Ruotsi  Intia 10. heinäkuuta 2011
XVII  Chile (1.)  Sveitsi  Trinidad ja Tobago 19. helmikuuta 2012
XVIII  Puola (1.)  Slovenia  Israel 30. syyskuuta 2012
XIX  Bulgaria (1.)  Unkari  Montenegro 12. toukokuuta 2013
XX  Suomi (1.)  Sveitsi  Tunisia 22. joulukuuta 2013
XXI  Chile (2.)  Sveitsi  Brasilia 3. elokuuta 2014
XXII  Chile (3.)  Alankomaat  Andorra 15. maaliskuuta 2015
XXIII  Kanada (1.)  Chile  Indonesia 25. lokakuuta 2015
XXIV  Alankomaat (1.)  Italia  Viro 5. kesäkuuta 2016
XXV  Alankomaat (2.)  Venäjä  Ranska 15. tammikuuta 2017

Suomi Hattrickissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomi oli vuonna 2017 Hattrickin 10:nneksi suurin maa. Pelissä oli tuolloin mukana noin 10 000 suomalaista käyttäjää.[3] Suomessa Hattrickin sarjapelit pelataan lauantai-iltaisin ja cup- ja ystävyysottelut tiistai-iltaisin.

Suomen korkein sarjataso on nimeltään Mestaruussarja. Siinä pelaavat maan kahdeksan parasta joukkuetta. Loput joukkueet pelaavat eritasoisissa divisioonissa. Suomessa on kuusi divisioonaa.

Maksulliset palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hattrickissa voi ostaa maksullisen Hattrick Supporter -tuotteen. Se ei anna pelillistä etua, mutta tuo käyttäjän nähtäville monenlaisia tilastoja ja pyrkii parantamaan käyttäjän pelikokemusta mahdollistamalla esimerkiksi järjestöt. Supporter tuo käyttäjille joitain lisäominaisuuksia, kuten lehdistötiedotteet, mutta ei auta lainkaan pelillisesti.

1. marraskuuta 2011 Hattrick julkisti maksullisen Hattrick Gears -palvelun. Se on kokoelma tuotteita, jotka ovat kertamaksuisia. Niistäkään ei saa pelillistä etua, vaan niiden tarkoitus on parantaa pelikokemusta. Tuotteilla voi esimerkiksi antaa pelaajille lempinimiä.

Hattrick Creditsit ovat pelin sisäisiä rahoja, joilla voi ostaa Gears-tuotteita tai tilata tekstiviestiseurantoja esimerkiksi otteluista tai myynnissä olevista pelaajista. Lisäksi Hattrick myy Hattrick-aiheisia paitoja sekä esimerkiksi lautapeliä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Hattrickin historia Hattrick. Viitattu 4.3.2017.
  2. a b Jakso päättyy, uusi alkaa Hattrick. Viitattu 4.3.2017.
  3. Coolness - Maptrick (active + w) maptrick.org. Arkistoitu 7.3.2017. Viitattu 4.3.2017. (englanniksi)