Massiivinen monen pelaajan verkkoroolipeli

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Massiivinen monen pelaajan verkkoroolipeli (MMORPG, Massively Multiplayer Online Role-playing Game) tarkoittaa verkon kautta moninpelattavia tietokoneroolipelejä, joissa pelaaja luo itselleen kuvitteellisen pelaajahahmon, ja tämän jälkeen tutkii pelimaailmaa vuorovaikuttaen muiden pelaajien kanssa. MMORPG-pelien yläluokka ovat MMO-pelit.

MMORPG-peleissä pelaajalla ei ole yksittäistä päämäärää, vaan tarkoituksena on lähinnä oman hahmon kehittäminen, tehtävien suorittaminen, oman varallisuuden hallinta ja pelaajien välinen taistelu. MMORPG:t ovat myös hyvin sosiaalisia paikkoja. Osan tehtävistä ja seikkailemisesta voi suorittaa yksin, mutta parhaiten pelit yleensä palkitsevat pelaajaryhmien yhteistyön. Peleissä tärkeänä osana on pelimaailman tutkiminen, erilaisia olentoja vastaan taistelu, aarteiden etsintä ja pelihahmon taitojen kehittäminen. Sosiaalisesta toiminnasta esimerkkejä ovat keskustelun lisäksi muun muassa ryhmäseikkailut, ylläpitäjien tai pelaajien järjestämät juonikehitykselliset tapahtumat ja kiltatoiminta.

MMORPG-pelit juontavat juurensa MUD-peleistä. Useimmat näistä peleistä ovat periaatteessa täysin graafisia MUDeja. MUDeista tärkeimpänä erona on kuitenkin massiivisuus: Siinä missä MUDeissa on parhaimmillaan muutamia satoja käyttäjiä kerralla, voi MMORPG-maailmoissa olla samaan aikaan käyttäjiä useista sadoista jopa kymmeniin tuhansiin käyttäjiin. Osa MMORPG-peleistä on myös julkaistu konsoleille, mutta niiden menestys ei ole ollut kaksista.

Koska massiivinen monen pelaajan verkkoroolipeli on pitkä ja raskas ilmaus ja MMORPG puolestaan englanninkielinen lyhenne, on esimerkiksi Helsingin Sanomat viitannut pelityyppiin sanalla massiivimoninpeli.lähde? Tekstiyhteydestä ei kuitenkaan välttämättä ole pääteltävissä, ymmärretäänkö massiivimoninpeleillä myös sellaisia hyvin monen pelaajan samanaikaisesti pelattavissa olevia verkkopelejä, jotka eivät ole luonteeltaan roolipelejä.

Peleissä olevilla kohteilla saattaa olla reaalimaailmassa mitattava rahallinen arvo, joka määrittyy sen mukaan miten hyödyllinen, kysytty ja harvinainen kyseinen esine tai hahmo on. Tällöin virtuaalisesta esineestä tai hahmosta saattaa tulla kaupankäynnin kohde. Pelien julkaisijoiden suhtautuminen reaalimaailman rahalla käytyyn virtuaalikauppaan vaihtelee – joissain peleissä se saattaa olla täysin tuettua toimintaa ja toisissa taas ehdottoman kiellettyä.

Maailman suosituin kuukausimaksullinen MMORPG-peli vuonna 2010 oli World of Warcraft, jota pelasi yli 12 miljoonaa ihmistä.[1] Suosituin ilmainen MMORPG on Guinness World Recordsin mukaan RuneScape.[2]

MMORPG-pelejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]