Beat ’em up

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kuvakaappaus pelistä Streets of Rage 2

Beat ’em up on toimintapelien alalajityyppi, jossa pääpaino on päähahmon ja monen vastustajan välisessä lähitaistelussa. Päähahmo taistelee joko paljain käsin tai lyömäaseilla ison vihollisjoukon läpi kentän loppuun, jossa on yleensä vastassa loppuvastus. Perinteisesti beat ’em up -pelit on kuvattu sivulta 2D-ympäristössä, mutta peleissä on myös hyödynnetty 3D-ympäristöjä ja -grafiikkaa. Yksi yleisimmistä peliympäristöistä on kaupunki, jossa taistellaan katurikollisia vastaan.lähde?

Ensimmäisenä sivuttaisvieritystä käyttävänä beat ’em up -pelinä pidetään vuoden 1984 peliä Kung-Fu Master.[1] Vuonna 1986 julkaistu Renegade (Japanissa nimellä Nekketsu kōha Kunio-kun) esitteli ensimmäisenä lajityyppinsä edustajana peliteemoina kaupunkiympäristöt ja alamaailman. Lajityypin suosio oli korkeimmillaan vuoden 1987 Double Dragonin[2] ja vuonna 1991 julkaistun Street Fighter II:n välillä.[3] Street Fighter II:ssa tappelu oli kaksintaistelua, ja pelin menestys söi suosiota puhtailta beat ’em up -peleiltä.[3] Tältä aikakaudelta muita tunnettujakenen mukaan? pelejä ovat muun muassa Streets of Rage II, Final Fight ja Golden Axe.lähde?

Joitakin beat 'em up -pelejä on kutsuttu hack & slash -peleiksi silloin kun hahmoilla on käytössään aseet.[4] Näistä esimerkkinä Final Fight.[4]

Lajityyppi ei ole sama yksi-vastaan-yhtä tappelupelit vaikka lajityypeillä on yhteistä historiaa.[5] Lajityypin peleissä pelaajalla on yksinkertaiset ohjaukset ja pelimekaniikka ei sisällä monimutkaisempia asioita kuin vastaantulijoiden lyöminen.[5] Pelityypin haaste ja uudelleenpelattavuus syntyy korkeimman pistetuloksen (high score) tavoittelusta ja läpäisystä yhdellä krediitillä.[5]

Lajityypin pelisarjoja

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  1. First side-scrolling beat-em-up Guinness World Records. Viitattu 22.3.2019.
  2. Spanner, Spencer: The Tao of Beat-'em-ups Eurogamer. Viitattu 23.4.2010. (englanniksi)
  3. a b Cassidy, William: Double Dragon GameSpy. IGN Entertainment. Arkistoitu 16.5.2008. Viitattu 23.4.2010. (englanniksi)
  4. a b Calvin Khan: Evolution of Hack and Slash games 9.1.2013. IGN. Viitattu 22.3.2019.
  5. a b c Beat'em-Ups 101: All You Need to Know About Brawlers Racket Boy. Viitattu 19.6.2019. (englanniksi)


Tämä videopeleihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.