Ammuntapeli

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Valopistoolipeli)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kuvakaappaus kolmiulotteisesta ammuntapelistä

Ammuntapeli tai räiskintäpeli on videopelien lajityyppi, jossa pääosassa on ampuminen. Rajaavampaa nimitystä ”shoot ’em up” (lyhennettynä ”shmup”) käytetään etenkin vanhemmista ampumapeleistä, joissa liikkumavapaus on varsin rajoitettu. Joissakin on joko yksi staattinen ruutu taisteluareenana (esimerkiksi Asteroids ja Space Invaders), tai sitten vihollisia ja pelimaailmaa vieritetään vastaan pelaajasta riippumatta (esimerkiksi Nemesis ja R-Type).

Nykyisin suosittu ampumapelien alalajityyppi on ensimmäisen persoonan ammuntapeli (FPS, First-person shooter), jossa tapahtumat esitellään pelattavan hahmon näkökulmasta. Varhaisimpia lajityypin edustajia on Atarin Battlezone (1980).[1] Lajityyppi tuli suosituksi vuoden 1992 Wolfenstein 3D:sta ja etenkin vuoden 1993 Doomista. Vuonna 1995 Descent yhdisti FPS-pelimaailmaan joka suuntaan katselun sekä liikkumisen. Myöhempiä tunnettuja FPS -pelejä ovat muiden muassa Half-Life (1998) ja Halo: Combat Evolved (2002). Nämä pelit ovat yleensä moninpelattavia. Muita alalajityyppejä ovat kolmannen persoonan ammuntapeli ja taktinen ammuntapeli.

Ammuntapeleihin kuuluvat myös valopistoolilla pelattavat pelit. Kolikkopelien valopistoolit korvattiin tietokoneversioissa usein hiirellä ohjattavalla tähtäimellä, mutta moniin pelikonsoleihin oli (ja on edelleen) saatavissa myös kotiin hankittavia valopistooleja. Klassisimpiin ammuntapeleihin kuuluvassa Cannon Fodderissa (1993) taas ohjataan sotilasjoukkoa hiirellä.

Raideammunnat (engl. rail shooter) ovat yksi alalaji, joissa pelaajan liikkumista on rajoitettu ennaltamääritellysti raiteilla. Lajityyppi voi muutoin muistuttaa paljon ensimmäisen persoonan ammuntapeliä, mutta katselusuunta ja liikkuminen eivät ole pelaajan ohjattavissa. Esimerkki raideammuntapelistä on Segan Virtua Cop (1994).

Valopistoolipelit käyttävät valopistooliohjainta ja usein ovat myös raideammuntoja. NES-konsolille julkaistu Duck Hunt (1984) ei kuitenkaan liiku vaan ainoastaan kohteet liikkuvat.

Muita ammuntapelien alalajeja:

  1. Know Your Genres: First-Person Shooters 30.7.2015. Xbox Wire. Viitattu 21.2.2019.
Tämä videopeleihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.