Shoot ’em up

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Project Starfighter -peli

Shoot ’em up tai shmup[1] on ammuntapelien alalajityyppi, jossa ammutaan isoa vihollisjoukkoa samalla kun väistellään niiden tulta. Pelaajan pitää pääasiassa selviytyä nopeilla reflekseillä. Joidenkin määritelmien mukaan shoot ’em upeissa pitää ohjata alusta, kuvakulman pitää olla staattinen ja näytön vierivä. Joidenkin määritelmien mukaan peleissä voi olla myös jalan liikkuvia henkilöhahmoja tai robotteja.

Lajityypin varhaisin edustaja on Spacewar, yksi ensimmäisistä tietokonepeleistä, joka kehitettiin vuonna 1961 ja julkaistiin pelihalleissa 1970-luvulla. Japanilainen vuonna 1978 julkaistu Space Invaders kuitenkin popularisoi genren.[2] Eräs tunnetuimmista shoot ’em up -peleistä on vuonna 2001 julkaistu Ikaruga.

Bullet hell[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bullet hell on eräs lajityyppi, jossa on ylivoimainen määrä vastustajia ja ammuksia. Esimerkkeinä lajityypistä Ikaruga ja Tōhō Project.

Twin-stick shooter[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Twin-stick shooter tarkoittaa räiskintäpelien lajityyppiä, jossa pelaaja ohjaa kahdella joystickilla: toisella ohjataan liikkumista ja toisella ampumissuuntaa. Tämä eroaa muista räiskintäpeleistä, joissa ammutaan napin painalluksella suuntaan, joka toisella joystickilla valitaan.

Varhaisia lajityypin edustajia on Robotron: 2048.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Buchanan, Levi: Top 10 classic shoot 'em ups IGN Entertainment. Viitattu 23.4.2010. (englanniksi)
  2. Whitehead, Jim: Game Genres: Shmups (PDF) cse.ucsc.edu. Viitattu 23.4.2010. (englanniksi)
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Shoot ’em up.
Tämä videopeleihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.