Konami

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Konami Corporation
Konami 4th logo 2.svg
Konamin pääkonttori Tokiossa.
Konamin pääkonttori Tokiossa.
Yritysmuoto osakeyhtiö
Osake TYO: 9766
NYSE: KNM
SGX: K20
ISIN JP3300200007
Perustettu 21. maaliskuuta 1969
Perustaja Kagemasa Kōzuki
Kotipaikka Japani Tokio, Japani
Toimiala videopeliteollisuus, animeteollisuus, leluteollisuus
Tuotteet videopelit, anime, lelut
Liikevaihto ¥ 239,5 miljardia (2018)[1]
Kotisivu www.konami.com

Konami (コナミ) on vuonna 1969 perustettu japanilainen pelitalo.

Yrityksen on perustanut Kagemasa Kōzuki vuonna 1969 Osakassa jukeboxien vuokraamiseen ja korjaamiseen keskittyvänä yrityksenä.[2] Vuonna 1973 yritys laajensi pelihalleihin ja nimeksi tuli Konami, joka muodostui Yoshinobu Nakaman, Hiro Matsudan ja Shokichi Ishiharan sukunimien alkukirjaimista.[3] Yritys aloitti omien kolikkopelien julkaisemisen vuonna 1978.[2]

Konami tuottaa niin tietokone-, konsoli- kuin kolikkopelejäkin. Konami on ollut eräs merkittävimmistä peliteollisuuden yrityksistä – sen merkittävimpiä pelisarjoja ovat Gradius (Euroopassa usein Nemesis), Metal Gear, Silent Hill, Suikoden ja Castlevania sekä kolikkopeleistä mm. erilaiset rytmipelit, kuten Eurooppaankin rantautunut Dance Dance Revolution.

Konamin tunnetuin urheilupelisarja on maineikas International Superstar Soccer (Japanissa Winning Eleven) sekä sen Pro Evolution -sivuhaara.

Konamin eräänä tavaramerkkinä on monissa peleissä toistuva huijauskoodi, lähinnä pelin aloitusruudussa nopeasti syötettävä ylös, ylös, alas, alas, vasen, oikea, vasen, oikea, B ja A -näppäinyhdistelmä.

Konami on yksi harvoista japanilaisista pelitaloista, joka julkaisi myös pelejä pelkästään kotitietokoneille. Japanissa suosittu MSX-kotitietokone oli mm. Konamin erityisalusta ja sille julkaistiinkin ensimmäinen Castlevania-peli Vampire Killer ja myös Metal Gear -pelisarjan kaksi ensimmäistä osaa.

Kiistat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hideo Kojima vastasi suuresta osasta yrityksen videopelituotannosta vuonna 2012.[4] Metal Gear Solid V:n julkaisun alla yhtiö veti Kojiman nimen pois pelin kansikuvasta ja markkinointimateriaalista.[4] Kojima oli ollut vastaavana tulevalle Silent Hill -sarjan pelille, joka peruttiin.[4] Lisäksi P.T.-pelidemo vedettiin pois jakelusta.[4] Yhtiön toimitusjohtaja Hideki Hayakawa ilmoitti yhtiön pääasiallisen alustan olevan mobiilipelit, joissa maksetaan pelaamisen mukaan (pay-as-you-play).[4] Kojiman sopimus Konamin kanssa päättyi loppuvuodesta 2015.[4]

Pelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Financial Highlights Konami. Viitattu 10.7.2019. (englanniksi)
  2. a b [Editorial Tuesday The History of Konami] 5.3.2019. Honey's Anime. Viitattu 10.7.2019. (englanniksi)
  3. Konami SuccessStory successstory.com. Viitattu 10.7.2019. (englanniksi)
  4. a b c d e f Craig Shields: The Full Story: Hideo Kojima And Konami 28.2.2018. Pause Resume. Viitattu 10.7.2019. (englanniksi)
  5. Suikoden Tactics pelaajalehti.com. Viitattu 2.3.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Konami.
Tämä yritykseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.