Contra (videopeli)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Contra
Contra nes.jpg
Kehittäjä Konami
Julkaisija Konami
Suunnittelija Kolikkopeli
Koji Hiroshita
NES/Famicom
Shigeharu Umezaki
Shinji Kitamoto
Säveltäjä Kolikkopeli
Kazuki Muraoka
NES/Famicom

Hidenori Maezawa
Kiyohiro Sada
Pelisarja Contra
Julkaistu
Lajityyppi shoot 'em up
Pelimuoto yksinpeli, kaksinpeli
Alusta kolikkopeli, NES, PlayChoice-10, MSX2, ZX Spectrum, Amstrad CPC, Commodore 64, MS-DOS, PlayStation 2, Xbox Live Arcade, Virtual Console, Nintendo DS, mobiili, PlayStation Network
Jakelumuoto pelimoduuli, levyke, DVD
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Contra (tunnetaan myös nimillä Gryzor ja Probotector) on vuonna 1987 julkaistu shoot 'em up -tyylinen toimintapeli, jonka kehitti ja julkaisi Konami. Peli julkaistiin alun perin kolikkopelinä, mutta siitä tehtiin NES-versio vuonna 1988, kuten myös monille tietokonealustoille. Peli on saanut ideansa 1980-luvun toimintaelokuvista; esimerkiksi pelin päähahmot Bill ja Lance muistuttavat Arnold Schwarzeneggeriä ja Sylvester Stallonea.

Kuvakaappaus pelin NES-version ensimmäisestä tasosta.

Pelaajan tehtävä on ohjata toista aseistautunutta armeijan komentajaa, Billiä tai Lanceä, riippuen pelimoodista. Lancellä voi pelata vain kaksinpelimoodissa. Heidän tehtävänään on tuhota Red Falcon -niminen organisaatio, joka aikoo valloittaa maailman. Pelaaja voi ampua aseellaan eri ilmansuuntiin, myös hypätessään ja ollessaan maassa.

Pelin NES-versiosta tuli aikoinaan hyvin suosittu paitsi kaksinpelimoodinsa, myös toimivan pelisysteeminsä takia. Sivustakuvattujen kenttien ohella pelissä oli myös muutama kenttä, joissa ammuttiin ensimmäisestä persoonasta esteiden takaa. IGN-sivusto äänesti sen kaikkien aikojen vaikeimmaksi peliksi. Nintendo Power -lehti äänesti Contran seitsemänneksi parhaaksi NES-peliksi ja piti sitä myös yhtenä parhaimmista moninpeleistä.

Peli esiintyy useilla parhaimpina pidettyjen videopelien luetteloissa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]