Contrat

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Contrat (espanjasta: contrarevolucionario, vastavallankumouksellinen) olivat Nicaraguan sandinistihallintoa vastaan nousseita sissejä.

Frente Sur Contras 1987.jpg

Heinäkuussa 1979 Nicaraguan diktaattori Anastasio Somoza Debayle syöstiin vallasta lyhyen sisällisodan jälkeen ja 43-vuotinen Somozan suvun valta päättyi. Sandinistien vasemmistohallintoa vastaan syntyi monia aseellisia liikkeitä, joita kutsuttiin yhteisnimellä contrat. Osa contrista oli kuulunut Somozan suvun vallan aikana Somozan yksityisarmeijaan, kansalliskaartiin, osa puolestaan oli pettyneitä entisiä sandinisteja. Myös Atlantin rannikon miskito- sumo- ja rama-intiaanit muodostivat oman aseellisen vastarintaliikkeensä.

Yhdysvallat tuki sandinistihallintoa vastaan taistelevia contria. Yhdysvaltojen Reaganin hallitus aseisti ja rahoitti contria sekä lähetti sotilasneuvonantajia heidän tuekseen. CIA järjesti myös kansainväliseen tuomioistuimeen asti päätyneen operaation, jossa contrien tuella miinoitettiin Nicaraguan tärkeimmät satamat. Contria on syytetty lukuisista törkeistä, systemaattisista ihmisoikeusrikkomuksista, kuten kidutuksista, raiskauksista, ja lukemattomien siviilien murhaamisesta. Yhdysvaltain kongressi esti contrien suoran rahoittamisen ja Reaganin hallinnon yritys kiertää rajoitus johti ns. Iran-Contra-skandaaliin.

Intiaanien Misurata-liike teki sandinistihallituksen kanssa vuonna 1985 rauhansopimuksen, jossa sovittiin itsehallintoalueen perustamisesta. Contrien ja sandinistien välinen sota päättyi vuoden 1988 aseleposopimukseen. Sen ja vuoden 1989 alussa tehtyjen lisäsopimusten mukaan contrat luopuivat aseista ja palasivat yhteiskuntaan ja politiikkaan. Sopimusten mukaisesti Nicaraguassa järjestettiin vapaat vaalit 1990 ja sandinistihallinto päättyi.