Pääsiäismuna (media)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee virtuaalisesti kätkettyä viestiä tai ominaisuutta. Pääsiäismuna tarkoittaa myös pääsiäisenä kätkettyä koristeltua munaa.

Virtuaalinen pääsiäismuna (engl. Easter egg) on piilotettu viesti, vitsi tai ominaisuus, jota esiintyy enimmäkseen elokuvissa, kirjoissa, tietokoneohjelmissa, verkkosivuilla ja videopeleissä. Myös kuviin, musiikkiin, CD- ja DVD-levyihin ja jopa wikisivujen lähdekoodeihin kätketään pääsiäismunia. Termin pääsiäismuna keksi ilmeisesti Atari-yritys huomattuaan Warret Robinettin piilottaman salaisen viestin Adventure-peliin vuonna 1979. [1] Termi johtaa nimensä joissakin länsimaissa sekä Venäjällä harrastettavaan perinteiseen pääsiäismunajahtiin.

Tunnettuja virtuaalisten pääsiäismunien piilottajia ovat muun muassa elokuvaohjaaja Alfred Hitchcock, videopelikehittäjä Bungie Studios, sarjakuvapiirtäjä Don Rosa ja maailman suurin ohjelmistoalan yritys Microsoft. Microsoft on piilottanut ohjelmiinsa useita salaisia ominaisuuksia, esimerkiksi Microsoft Office 97 sisältää kätketyn lentosimulaattoripelin, flipperin sekä Magic 8-Ball -pelin. Myös Microsoftin Windows Vista -käyttöjärjestelmän asennus-DVD:n pintaan on kätketty pääsiäismuna.

Elokuva-alalla käytettyjä pääsiäismunia ovat cameo-roolit ja nykyisin paljon käytetty Wilhelm-äänitehoste. Joissakin DVD-elokuvissa on myös kätkettyjä valikkoja, joista voi löytyä esimerkiksi poistettua materiaalia tai konseptikuvia. Myös jotkin musiikkiyhtyeet piilottavat pääsiäismunia musiikkiinsa. Pääsiäismunat ovat suositumpia videopelimusiikissa, erityisesti Bungie on kätkenyt pääsiäismunia peliensä lisäksi pelien musiikkiin. Pääsiäismuna voi olla piilotettu musiikin sanoihin tai melodiaan, tai sen voi löytää vasta käsittelemällä sitä, esim. hidastamalla tai toistamalla takaperin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. DiscShop Magazine, nro:3
Tämä yhteiskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.