Five Nights at Freddy’s

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Five Nights at Freddy’s
Kehittäjä Scott Cawthon
Julkaisija Scott Cawthon
Jakelija Steam, Nintendo eShop, Google Play, App Store, Microsoft Store ja PlayStation Store
Pelisarja Five Nights at Freddy’s
Pelimoottori Clickteam Fusion 2.5
Julkaistu Microsoft Windows
8. elokuuta 2014
Android
28. elokuuta 2014
iOS
11. syyskuuta 2014
Xbox One
29. marraskuuta 2019
Nintendo Switch
29. marraskuuta 2019.
Lajityyppi selviytymiskauhu
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus PEGI 12
Alusta Microsoft Windows, Android, iOS, PlayStation 4
Jakelumuoto Digitaalinen lataus
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Five Nights at Freddy’s on Scott Cawthonin kehittämä selviytymiskauhupeli, joka julkaistiin 8. elokuuta 2014 Microsoft Windowsille, 27. elokuuta 2014 Androidille ja 11. syyskuuta 2014 iOSlle. Peli on myös tunnettu monista salaisuuksistaanselvennä. Pelin saamien valikoitujen arvostelujen painotettu keskiarvo on Metacriticissä 78/100.[1] Pelilehti PC Gamer antoi pelille arvosanaksi 80/100.[2]

Tuotantoyhtiö Warner Bros osti vuonna 2015 pelin elokuvaoikeudet.[3] ja keväällä 2017 uutisoitiin Blumhouse Productionsin tuottavan elokuvaa. [4]

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelaajan täytyy tarkkailla turvakameroita löytääkseen robottieläimet.

Pelihahmon nimi on Michael Afton, William Aftonin vanhin lapsi, ja hän työskentelee yövartijana Freddy Fazbear’s Pizza -ravintolassa. Ravintolassa on liikkuvia robottieläimiä, jotka yrittävät päästä pelaajan työhuoneeseen ja tappaa yövartijan. Pelissä on myös henkilö nimeltään Phone Guy. Hän soittaa pelaajalle ja kertoo hyödyllisiä vinkkejä selviytymiseen sekä tietoja pizzerian menneisyydestä.

Pelaajan tulee seurata valvontakameroista, missä robotit liikkuvat. Aina kun joku niistä on mahdollisesti pelaajan työhuoneen lähettyvillä, pelaajan pitää katsoa huoneen avonaisista ovista käytävään sytyttämällä valot. Jos joku eläimistä on siellä, pelaajan täytyy sulkea turvaovi, jotta eläin ei pääse huoneeseen tappamaan pelaajaa. Turvaovien kiinni pitäminen kuitenkin kuluttaa virtaa, samoin kuin valvontakameroiden käyttäminen sekä valojen sytyttäminen. Jos virta loppuu, pelaajalla ei ole mitään suojaa robottieläimiä vastaan jolloin eläinrobottikarhu nimeltään Freddy tappaa pelaajan. Vaikeustaso kasvaa öiden edetessä. Yhden yön pääsee läpi selviytymällä kello kuuteen aamulla, jolloin iloiset kellot soivat.

Kun kaikki viisi yötä on päässyt läpi, pelaaja saa pelattavaksi vielä kuudennen yön. Sen läpäistyään pelaajalle avautuu seitsemäs yö kenttäeditorilla, jolla voi määritellä robottien tekoälyn tason.

Eläinrobotit eivät välttämättä yritä tappaa pelaajaa, vaan tunkea pelaajalle päälle robottiasua, missä on vaarallisia jousilukkoja, jotka sulkeutuessaan aiheuttavat verenvuodon joten pelaaja kuolee verenhukkaan.

Animatronicit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bonnie the Bunny[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bonnie the Bunny on nimensä mukaisesti sininen jänisrobotti, joka lähtee liikkeelle ensimmäisenä yönä. Hän toimii lavalla kitaristina, ja seisoo vasemmalla puolella. Kun Bonnie lähtee liikkeelle, hän kulkee koko ajan ravintolan länsipuolta. Hän voi esimerkiksi käydä takahuoneessa ja katsoa kameraan tummennetuilla silmillä. Kun Bonnie ilmestyy oven taakse, pelaajalla on vain vähän aikaa sulkea ovi tai oven sulkemisnappi ei enää toimi ja kameran avatessa pelaaja kuolee Bonnien hyökkäykseen. Pelin luoja Scott Cawthon kertoi, että Bonnie on kaikista pelottavin hahmo ja pelin kehittämisen aikana näki useita kertoja painajaisia kyseisestä animactronicista.

Chica the Chicken[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chica the Chicken on keltainen, naispuolinen kanarobotti. Hän on bändin varalaulaja ja pitää kuppikakkua kädessään. Toisin kuin Bonnie, Chica hyökkää oikeaa käytävää pitkin ja saattaa välillä poiketa keittiöön, josta kuuluu silloin kolinaa. Hänellä on tummat silmänaluset, ruokalappu (jossa lukee Let's Eat) sekä toinen hammasrivistö syvemmällä suussa. Vaikka nämä hampaat ovat luultavasti Chican tukiluurangon hampaat, osa uskoo, että ne kuuluvat Phone Guylle, vaikka väite on jo todistettu vääräksi.

Foxy the Pirate Fox[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Foxy the Pirate Fox on piraattikettu, joka eroaa pelin muista roboteista sillä tavalla, että se piileskelee eristetyssä tilassa nimeltä Merirosvopoukama (Pirate Cove). Merirosvopoukamassa on suuri verho, joka on koristeltu tähdillä. Myös kylttikin on koristeltu tähdillä, ja siinä lukee: Sorry, Out of Order. Hänellä on rungossaan useita reikiä, hänen tukiluurankonsa jalat näkyvät ja toinen käsi on korvattu koukulla.

Foxy juoksee vasenta käytävää pitkin toimistoa kohti. Jos pelaaja ehtii sulkea oven, Foxy koputtaa, vieden jonkun verran virtaa ja palaa takaisin. Hän myös laulelee käytävillä sävelmää, joka pelin äänitiedostoissa tunnetaan nimellä Pirate Song 2. Foxy on joskus ollut yksi pääepäillyistä kuuluisaan onnettomuuteen nimeltä The Bite of 87'. Kyseisessä onnettomuudessa yksi animatronic puri ihmistä kesken synttärijuhlien, menettäen otsalohkon irti aivoistaan. Aiemmin tiedettiin vähän tapahtuneesta, mutta uhrin vahvistettiin jääneen henkiin ja on selvinnyt, syyllinen kyseiseen onnettomuuteen on seuraavasta pelistä tunnetut joko Mangle tai Toy Chica.

Freddy Fazbear[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Freddy Fazbear on ravintolan päämaskotti. Hän on ruskea karhurobotti, joka on bändin päälaulaja ja seisoo keskellä. Freddy nauraa matalaa naurua liikkeellä ollessaan. Hän on kolmanteen yöhön asti erittäin epäaktiivinen, ja lähtee liikkeelle vasta kun virta loppuu. Tällöin Freddy soittaa Toreador March-kappaletta ennen hyökkäystään. Kun pelaaja aloittaa neljännen yön, Freddystä tulee vaarallisin robotti. Normaalisti Freddy piileskelee oikean oven vieressä ja hiipii toimistoon pelaajan katsoessa kameraa. Hän odottaa vähän aikaa ja sitten hyökkää. Phone Guy kertoo kolmantena yönä pelaajalle sen, että jos virta loppuu, yritä esittää kuollutta niin Freddy soittaa kauemmin Toreador March-kappaletta, antaen pelaajalle armon aikaa; tämä kuitenkin on myytti eikä ole totta. Ooppera Carmen alkumusiikki Toreador March-kappale kertoo kuinka työlleensä omistaumisen puolesta voi kuolla ja toimii näin pelotteena.

Golden Freddy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Golden Freddy eli kultainen Freddy on pelin mystisin hahmo. Hänet erottaa muista se, että hänellä ei ole endoskeletonia. Hän ilmestyy, kun West Hall Corner -kamerassa näkyy Freddy-julisteen sijaan Golden Freddyn kasvot. Sitten kuuluu nopeutettu versio Freddyn naurusta ja Golden Freddy ilmestyy toimistoon. Jos pelaaja ei nopeasti katso kameraan, Golden Freddyn kasvot ilmestyvät näytölle ja pelaaja kuolee. Kun Golden Freddy on toimistossa, taustalla kuuluu robottimaisia ääniä ja näytöllä vilahtelee teksti: It's me. On epäilty, että Golden Freddy on kahden Purple Guyn lapsiuhrin yhdistynyt sielu.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Five Nights at Freddy's Metacritic.com. Viitattu 23.3.2015. (englanniksi)
  2. Five Nights at Freddy's review PC Gamer. Viitattu 19.9.2014. (englanniksi)
  3. hollywoodreporter.com Video Game 'Five Nights at Freddy's' Getting Movie Treatment (Exclusive) (englanniksi)
  4. Jonathan Barkan: Five Nights at Freddy's Movie Being Produced by Blumhouse - Dread Central Dread Central. 28.3.2017. Viitattu 13.9.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]