Huijaaminen videopeleissä

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Huijauskoodi)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Videopeleissä huijaaminen tarkoittaa videopelin normaalin pelimekaniikan asettamien sääntojen rikkomista pelaajan oman edun tavoittamiseksi. Tarkoituksena voi olla esimerkiksi videopelin helpottaminen.

Elektronisessa urheilussa huijaaminen on kiellettyä. Kohdatut tapaukset johtavat usein pitkäkestoiseen kieltoon osallistua turnauksiin, joka voi tarkoittaa sponsorien ja tulojen menetyksiä huijaamiseen osallistuneelle pelaajalle.

Huijausohjelmat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huijausohjelma tai traineri (engl. trainer) on tietokoneohjelma, joka muokkaa videopelin toimintaa haluttujen vaikutuksien aikaansaamiseksi.

Trainerin avulla pelaaja voi antaa itselleen esimerkiksi kuolemattomuuden tai loputtomasti ammuksia.[1] Traineri voi tehdä tämän esimerkiksi käyttämällä ohjelmoijien peliin jättämiä virheenetsintätiloja tai muokkaamalla pelitallennuksia.[1] Jokainen traineri on yleensä suunniteltu tiettyä pelin versiota varten, joten väärän version käyttäminen saattaa aiheuttaa trainerin toimimattomuuden.

Trainereita on usein laitettu ”kräkättyjen” pelien alkuun.

Aimbot ja wallhack

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aimbot (myös aim-bot tai autoaim) on ohjelma tai skripti, joka ohjaa pelaajahahmon tähtäimen automaattisesti vastustajia kohti.[2].Useissa peleissä, mm. Counter-Strikessä pääosuma tekee paljon vahinkoa joten aimbotin käyttö on yleistä. Aimbot voi myös olla asetettavissa niin, että pelaaja voi tähdätä automaattisesti vastustajiensa eri osiin. Se voi huolehtia myös varsinaisesta ampumisesta.[2] Wallhack on huijaus, joka mahdollistaa seinien läpi näkemisen.[2] Se toteutetaan yleisimmin muuntelemalla seinätekstuureita läpikuultaviksi[2] tai pakottamalla peliä siirtymään normaalista pelinäkymästä kokonaan tai osittain rautalankamalliin (engl. wireframe model) ja muuntelemalla ammusten ja/tai seinien fysiikoita.

Näitä huijauskeinoja käytetään monissa internet-ammuskelupeleissä, kuten Counter-Strike: Sourcessa, Half-Lifessa, Call of Duty 4: Modern Warfaressa ja Modern Warfare 2:ssa. Niiden käyttö moninpeleissä on lähes aina kiellettyä, ja koetaan epäreiluna kanssapelaajia kohtaan. Huijauksien havaitsemiseen ja estoon keskittyneitä ohjelmistoja ovat muun muassa Valve Anti-Cheat, Metabans, EasyAntiCheat ja PunkBuster. Internet-pelissä huijaamisesta kiinnijääminen johtaakin useimmiten pysyvään estoon (engl. ban) pelipalvelimelle.[3]

Huijauskoodit

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huijauskoodi on videopelaamisen helpottamiseksi käytettävä apuväline. Se voi olla peliin syötettävä tekstinpätkä, näppäinyhdistelmä tai järjestys, jossa painetaan painikkeita. Huijauskoodin käyttö antaa mahdollisuuksia esimerkiksi päästä seuraavalle tasolle, muuttua voittamattomaksi tai saada lisäpisteitä.

Huijauskoodeja käytettiin alun perin videopelien testausvaiheessa.[4][5] Niiden avulla voitiin helpottaa pelien hankalia kohtia, ja näin välttyä samojen kohtien toistuvalta pelaamiselta mahdollisia virheitä etsittäessä. Koodit jätetään useimmiten julkaisuversioon hakkereiden löydettäviksi tai ne ilmoitetaan esimerkiksi pelipakkauksessa tai pelin verkkosivustolla.

Joissain videopeleissä huijauskoodien käyttö saattaa evätä mahdollisuuden ansaita saavutuksia. [6]

Esimerkki tunnetusta koodista on Konami-koodi.[7]

Pääartikkeli: Modaus

Modeilla on pieni ero huijauskoodeihin. Modeissa itse peliä muutetaan esimerkiksi lisäämällä tasoon jokin esine, jota ei löydy alkuperäisestä pelistä. Huijauskoodeilla peliä aina helpotetaan (esimerkiksi aseissa on loputtomat ammukset), kun taas modaamisessa pelin vaikeus voi pysyä ennallaan. Modeja on melkein ainoastaan saatavilla PC-peleille.

Tunnetuimmat modaukset löytyvät kenties Grand Theft Auto: San Andreasista, Midtown Madnessissä. Myös esimerkiksi Counter-Strike on itse asiassa Half-Life-pelin modi.

  • Carless, Simon: Pelaajan niksikirja. (Alkuperäisteos: Gaming Hacks, 2005.) Suomentanut Marko Niemi. Readme.fi, 2005. ISBN 952-5592-21-9.
  1. a b Pelaajan niksikirja s. 243
  2. a b c d Pelaajan niksikirja s. 118
  3. a b Valve Anti-Cheat System (VAC) Knowledge Base (englanniksi)
  4. Jonathan Strickland: How to Cheat at Video Games HowStuffWorks. InfoSpace Holdings. Viitattu 19.6.2017. (englanniksi)
  5. Damien McFerran: Code Red: The history of the cheat Red Bull. 24.6.2014. Viitattu 16.6.2017. (englanniksi)
  6. Information about saving and achievements while using GTAV cheat codes (Grand Theft Auto V) Rockstar Games Support. 19.1.2013. Viitattu 14.1.2019.
  7. Gene Park: Kazuhisa Hashimoto, creator of the famous ‘Konami Code,’ has died washingtonpost.com. 26.2.2020. Viitattu 8.7.2021. (englanniksi)