Counter-Strike

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee videopeliä. Pelisarjasta on erillinen artikkelinsa.
Counter-Strike
Pelin kansi vuodelta 2000.
Pelin kansi vuodelta 2000.
Kehittäjä Valve Corporation
Julkaisija Sierra Entertainment
Microsoft Game Studios
Jakelija Sierra Entertainment
Steam
Pelisarja Counter-Strike
Pelimoottori GoldSrc
Julkaisuaika Windows
1. marraskuuta 2000
Xbox
25. maaliskuuta 2004
OS X ja Linux
24.tammikuuta 2013
Lajityyppi ensimmäisen persoonan ammuntapeli, taktinen ammuntapeli
Pelimuoto moninpeli
Ikäluokitus ESRB: 17+
PEGI: 16 [1]
Alusta Windows, OS X, Linux, Xbox
Jakelualusta CD, DVD, Steam-lataus
Laitevaatimukset Minimi: 500 Mhz. prosessori, 96 Mt. muistia, 16 Mt. näytönohjain, Windows XP, hiiri, näppäimistö, internet-yhteys
Suositus: 800 Mhz. prosessori, 128 Mt. muistia, 32 Mt. näytönohjain
Windows XP, hiiri, näppäimistö, internet-yhteys
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Counter-Strike (CS 1.6, joskus Half-Life: Counter-Strike) on Valve Corporationin eteenpäin kehittämä ja vuonna 2000 julkaisema internetissä pelattava joukkuepohjainen taktinen ensimmäisen persoonan ammuntapeli. Alun perin pelin kehitti Minh ”Gooseman” Le sekä Jess ”Cliffe” Cliffe ilmaiseksi jaettavaksi modiksi Half-Life-videopelillen. Peli käyttää GoldSrc-pelimoottoria joka on raskaasti muokattu versio Quake-moottorista. Pelistä julkaistiin uudempi versio Counter-Strike: Condition Zero joka sisältää myös yksinpelillä varustetun Delet Scenes-osan. Vuonna 2004 julkaistiin Source-pelimoottoria käyttävä Counter-Strike: Source ja vuonna 2012 julkaistiin uusimmalla Source-versiolla varustettu Counter-Strike: Global Offensive.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Erikoisjoukkojen (Counter-Terrorists , CT ) tehtävänä on estää C4-pommin virittäminen tai purkaa se, pelastaa panttivangit tai suojella VIP-henkilöä. Vastaavasti Terroristit (Terrorists , T ) yrittävät asettaa C4-pommin kohteeseensa, pitää panttivangit itsellään, tai estää VIP-henkilön pääsy turva-alueelle.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Molemmilla joukkueilla on ulkoisesti erilaisia ”hahmoja”, jonka voi itse kartan alussa valita. Erikoisjoukkojen hahmomallit perustuvat todellisiin poliisivoimiin. Pelissä Arctic Avengers -ryhmän kerrotaan hyökänneen Kanadan suurlähetystöön vuonna 1990.

Erikoisjoukot (Counter-Terrorists, CT)

Terroristit (Terrorists, T)

 • Phoenix Connection
 • Elite Crew
 • Arctic Avengers
 • Guerilla Warfare

Hahmoilla ei ole muuta kuin kosmeettista merkitystä. Suurin osa aseista on molempien joukkueiden ostettavissa, mutta molemmilla joukkueilla on mahdollisuus ostaa 6 asetta, joita toinen joukkue ei voi ostaa. Esimerkkeinä AK-47 sekä M4A1.

Pelimuodot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tehtävän tyyppi riippuu pelattavasta kentästä. Peliä pelataan tietyn mittaisissa erissä, missä ajassa toisen osapuolen on onnistuttava päämäärässään. Pelissä saa rahaa ampumalla vastustajia sekä lohdutukseksi tai palkkioksi seuraavan erän alkaessa. Rahaa voi menettää ampumalla panttivankia tai oman joukkueen jäsentä. Rahaa käytetään parempien aseiden ja tarvikkeiden ostamiseen jokaisen erän alussa. Ostomahdollisuus voi myös olla päällä koko erän ajan säännöistä riippuen. Ostamista on mahdollista harjoittaa vain tiimien aloituspisteissä.

 • Defuse (DE)
  Näissä kartoissa Terroristit yrittävät virittää C4-pommin joko pommipaikka A:lle tai B:lle. Vastaavasti Erikoisjoukot pyrkivät estämään tämän. Mikäli Erikoisjoukot onnistuvat purkamaan pommin, he voittavat. Mikäli Terroristien onnistuu estää tämä, vastaavasti he voittavat. Defuse-karttojen oletusvoittajat ovat Erikoisjoukot.
 • Hostage Rescue (CS)
  Pelin alkuperäinen pelimuoto on Hostage Rescue (lyhennys on cs_). Terroristien tavoite on pitää panttivangit (Hostages, H) itsellään ja estää heidän pelastus. Erikoisjoukot taas yrittävät pelastaa panttivangit kuljettamalla heidät Erikoisjoukkojen aloitusalueelle. CS kartoissa oletusvoittajat ovat Terroristit.
 • Assasination (AS)
  Pelimuodossa Terroristit yrittävät eliminoida VIP-henkilön joka on "vuosisadan rikostodistaja". Erikoisjoukkojen tulee saattaa ja suojella VIP-henkilöä hinnalla millä hyvänsä. VIP-henkilöllä on käytössää 100 Hp:n Kevlar-liivin sijaan 200 Hp:n liivi. Lisäksi VIP:llä on yhden lippaan (12) USP-S-pistooli.

Joukkue voi voittaa erän onnistumalla tehtävässä tai eliminoimalla kaikki vastustavan joukkueen jäsenet. Jos pelaajan puoli voittaa, saa rahaa seuraavan erän alussa enemmän. Jos molempien joukkueiden pelaajia on jäljellä erän lopussa eikä tehtäviä ole suoritettu, erän voittaa kartan oletusvoittaja. Pommikartoissa oletusvoittaja on Erikoisjoukot, joiden katsoneen onnistuneen suojaamaan kohdetta. Panttivankikartoissa oletusvoittaja on Terroristit, joiden katsotaan onnistuneen estämään panttivankien pelastamisen.

Kuollessaan pelaajan hahmo menettää aseensa sekä muut varusteensa ja pääsee takaisin toimintaan vasta seuraavan erän alussa. Sekä Terroristeilla että Erikoisjoukoilla on jokaisen erän alussa puukko ja pistooli (erikoisjoukoilla USP, terroristeilla Glock 18) tai pelkkä puukko lukuun ottamatta muokattuja palvelimia, joilla ei esimerkiksi tarvitse ostaa aseita. Counter-Strike on myös organisoitu peli nykypäivinä, ja sillä voi tienata hyvinkin suuria summia.

Modit ja yhteisön kartat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Modit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Counter-Strikeen on tehty monta erilaista modia, joilla kullakin on omat tarkoitusperänsä. Metamodin, AMX Modin ja AMX Mod X:n tarkoitus on parantaa ylläpitäjien valtaa omista palvelimistaan lisäämällä uusia komentoja. Jotkut modit tarjoavat uudenlaisia pelikokemuksia: ”Super Hero” ja Warcraft III -modit lisäävät peliin kokemuspistejärjestelmän, jossa pelaajat tulevat voimakkaammaksi muun muassa ansaitsemalla uusia kykyjä modissa kerättyjen kokemuspisteiden avulla. ”Gun Game” -modissa pelaajat aloittavat huonolla aseella, saavat parempia tappamalla toisia pelaajia ja voittavat tappamalla viimeisen tason aseella, puukolla, tosin toisteksi viimeinen kranaattitaso on monien mielestä puukkoa vaikeampi sillä jos kranaatti ei tapa vihollista niin pelaajan täytyy usein tappaa yksi vihollinen pistoolilla tai puukolla saadakseen uuden kranaatin. ”Zombie Modissa” yksi pelaaja muuttuu sairauden takia zombiksi, jonka jälkeen hänen pitää levittää tautia tappamalla muita. ”Deathrun” tuo peliin tasohyppelymäisyyttä pelaajan täytyessä selvittää rata voittaakseen. ”JailBreak”-modissa pelaajat ovat vankeja tai vartijoita ja tavoitteena on vankilasta karkaaminen. ”Hide and Seek” -modissa terroristit yrittävät mennä piiloon ja karkuun, ja vasta-terroristit yrittävät saada heidät kiinni. ”Hide and Seekistä” on myös versio, johon voidaan lisätä erilaisia trampoliinejä, nopeutta lisääviä palikoita yms, joita pitkin hyppimällä pääsee erilaisiin piiloihin. On myös kiipeilymodi (Kreedz Climbing, lyhennetty KZ), jossa pelaaja yrittää kiivetä kentän mahdollisimman nopeassa ajassa. Kreedz modiin kuuluu myös pituushyppy (Longjump, lyhennetty LJ). Longjumpiin kuuluu eri hyppymuotoja, joista yleisimpiä ovat Countjump, Bhop Longjump ja Highjump. (On myös monia muita sovellettuja hyppymuotoja). Osana Kreedziä on BunnyHop (lyhennetty BHOP/BJ), jossa pelaaja tekee hyppysarjaa vauhtia pysäyttämättä mahdollisimman nopean ajan kenttään. "Surf" (Lyhenne surf_) kentissä pelaajan on tarkoitus suorittaa kenttä loppuun 'surffaamalla' kaltevia seiniä pitkin painovoimaa hyödyntäen ja viholliset tuhoten. Vain kokeneimmat 'surffarit' tuntevat kentät (ja niiden salapaikat sekä reitit) läpikotaisin. Yleensä seinältä pudotessa pelaaja siirtyy automaattisesti vankilaan, tai päästetään päiviltä. Joissain variaatioissa pelaaja siirtyy takaisin alkupisteeseen.

Kartat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelaajat voivat myös tehdä omia karttojaan Valve Hammer Editor -nimisellä ohjelmalla, joita voi lisätä oman palvelimensa karttavalikoimaan. Oletusarvoisesti pelaajat voivat ladata kartan automaattisesti suoraan palvelimelta liittyessään peliin. Karttojen tekoon on myös monia muita aputyökaluja ja ohjelmia, joista tunnetuimpia ovat muun muassa Wally texture editor, Half-life Model Viewer, Zoner Complile Tools, erilaiset 'BSP to VMF'-konvertterit joiden avulla pystyy valmiita bsp-muotoon tallennettuja karttoja purkamaan muokattavaan muotoon (lähinnä opetusmielessä koska muunnetut kartat eivät toimi muunnoksessa syntyvien virheiden takia). Myös suomalaiset ovat olleet menestyksekkäitä kartan luojia, esimerkkinä cs_sauna sekä sen monet modifikaatiot.

Turnaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turnauksia on järjestetty ympäri maailman noin vuodesta 2001 lähtien. Suosituimpina CPL, ESWC ja WCG. Palkintorahoja jaetaan joka vuosi satojentuhansien eurojen arvosta. Pelin vanhat klaanit ovat kuitenkin siirtynyt uusiin Counter Strike -peleihin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Counter-Strike (Valve Corporation 2000)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. PEGI Pan European Game Information - Advanced Search undefined. Viitattu 8.6.2015.