Gordon Freeman

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Gordon Freeman
Gordon Freeman yllään H.E.V.-puku ja kädessään tunnusaseensa sorkkarauta.
Gordon Freeman yllään H.E.V.-puku ja
kädessään tunnusaseensa sorkkarauta.
Pelisarja Half-Life
Ensimmäinen peli Half-Life (1998)
Luoja Valve Corporation
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitavideopelien teemasivulla

Gordon Freeman on kuvitteellinen henkilö Half-Life-pelisarjassa. Hän on filosofian tohtori ja teoreettinen fyysikko, jonka on pakko puolustaa itseään ja tovereitaan vihamielisiltä avaruusolioilta ja muilta vihollisilta erään kokeen mentyä pieleen. Tätä tehdessään hän nousee vastarintaliikkeen sankariksi ja keulakuvaksi ja hänestä tulee yksi avaruusoliovalloittajia vastaan tehdyn kapinan johtajista. Freemanin symbolina käytetään usein sorkkarautaa, jota hän kantaa mukanaan lähes aina. Hän on yksi tunnetuimmista tietokonepelihahmoista.

Henkilö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gordon on Half-Life-pelin tapahtuessa 27-vuotias. Hän on suorittanut MIT:ssa filosofian tohtorin tutkinnon väittelemällä aiheesta Observation of Einstein-Podolsky-Rosen Entanglement on Supraquantum Structures by Induction Through Nonlinear Transuranic Crystal of Extremely Long Wavelenght Pulse from Mode-Locked Source Array (erittäin tiheiden elementtien läpi teleporttaus). Seattlessa syntynyt Gordon oli jo aikaisin kiinnostunut teorettisesta fysiikasta, kuten kvanttimekaniikasta ja suhteellisuusteoriasta. Hänen sankareitaan olivat Albert Einstein, Stephen Hawking ja Richard Feynman. Innsbruckissa, Itävallassa tehdyn teleportaatiokoesarjan jälkeen teleportaation mahdollisuudet tulivat Gordonin pakkomielteeksi. Gordon ei pelissä puhu, mutta ääntelee saadessaan ”medkitin” ja ollessaan tulen päällä tai likavedessä.

Lopulta Freeman pettyi teleportaatiotutkimuksen hitaaseen edistymiseen akatemiassa ja alkoi etsiä työtä muualta. Samaan aikaan Gordonin aikaisempi MIT-ohjaaja, tri. Isaac Kleiner, sai johdettavakseen huippusalaisen tutkimusprojektin huippusalaisessa, eri osista koostuvassa tutkimuskeskuksessa, joka tunnetaan nimellä Black Mesan tutkimuskeskus. Hän pyysi Gordonia avukseen ja tämä hyväksyi työtarjouksen toivoen, että suunnaton rahoitus voisi viimeinkin tukea siviilien käyttömahdollisuuksia astrofysiikkaan ja kvanttitietokoneisiin.

Pelisarjan ensimmäisen osan alussa Gordon työskentelee ja asuu Black Mesan tutkimuskeskuksessa, joka sijaitsee jossain päin New Mexicon osavaltiota. Hänet on sijoitettu säännöttömien materiaalien (engl. Anomalous Materials) osastolle, joka sijaitsee syvällä tutkimuskeskuksen uumenissa ja jossa tehdään ydinfysiikkaan ja alkeishiukkasiin liittyviä tutkimuksia. Erikoista on se, että nimellisesti filosofian tohtoriksi väitelleen Gordonin pelissä esitetyt työtehtävät koostuvat kärryn työtämisestä ja napin painamisesta. Barney Calhoun vitsailee tälle Half-Life 2:n alussa Gordonin suorittaessa toisen rutiininomaisen ”teknillisen” avunannon painamalla nappia ja työntämällä irronneen töpselin takaisin pistorasiaan.

Half-Lifessa voi löytää vauvan kuvan Gordonin kaapista. Vaikka tämä virallisesti selitettiin niin sanotuksi ”pääsiäismunaksi”, kuvan peliin sijoittanut tason kehittäjä Marc Laidlaw ehdotti, että kuvan vauva voisi olla Gordonin sukulainen, kuten sisaren- tai veljentytär. On kuitenkin esitetty, että kuvassa on vauvaikäinen Alyx Vancen, koska samantapaisen kuvan hänestä voi löytää Half-Life 2:ssa. Tähän ei kuitenkaan ole saatu virallista vahvistusta muualla sarjassa.

Half-Life 2: Episode Onessa käyty keskustelu paljastaa, että Gordon ja Barney Calhoun kilpailivat siitä, kumpi ehti ensin noutaa tri. Kleinerin avaimet hänen lukittuaan toimistonsa oven Black Mesassa (ilmeisen reiluin pelin säännöin). Näin Gordon oppi käyttämään tuuletuskanavia ujuttautuakseen rakennuksiin. Se voi myös olla viekas viittaus tuuletuskanaviin, joissa Gordon ja Barney kulkivat vastaavasti Half-Lifessa ja Half-Life: Blue Shiftissa.

Gordonilla on silmälasit, hän on hyvä rakentamaan, hänellä on parta ja hän on melko urheilullinen. Hän näyttää olevan myös ase- ja räjähde-ekspertti, vaikkei olekaan käsitellyt aseita (lukuun ottamatta butaanivoimaista tennistykkiä, jonka hän rakensi 6-vuotiaana) ennen harjoittelua Black Mesan vaarakurssilla (engl. Hazard Course). Se, mikä erottaa Gordonin muiden pelien sankareista on se, että hän on tiedemies – tämä poikkeaa perinteisistä räiskintäpelisankarien arkkityypeistä, kuten Duke Nukemista, Doomguyista tai Master Chiefiestä.

Valven tekemän dokumenttikirjan Half-Life 2: Raising the Barin mukaan nimi Gordon Freeman olisi viite Freeman Dysoniin ja hänen alustava nimensä olikin Dyson Poincare. Gordonin varhaisella versiolla oli poninhäntä, Matrix-elokuvan tunnetuiksi saattamat aurinkolasit ja pitkä tuuhea parta. Gordonin kasvojen pohjana on käytetty neljän Valven työntekijän, Davis Speyrerin, Eric Kirchmerin, Greg Coomerin ja Kelly Baileyn kasvoja.

Esiintyminen ja rooli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Half-Life[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Half-Lifen juoni

Ensimmäisen pelin alussa Gordon Freeman ja hänen tiederyhmänsä tekevät kokeen, joka vahingossa luo resonanssikaskaadiksi nimetyn ilmiön, mikä repii ulottuvuuksien välisiä repeämiä aika-avaruus-jatkumoon. Hämmentyneet elämänmuodot Xen-ulottuvuudesta saapuvat repeämien kautta Black Mesan käytäville hyökäten kaikkiin vastaantuleviin. Kun muukalaiset alkavat tappaa tiedemiehiä, sotilaita ja siviilejä, Freeman tajuaa, että xeniläisten lisäksi häntä jahtaa myös Hazardous Environment Combat Unit, sotilasryhmä, jonka armeija on lähettänyt ottamaan tilanteen hallintaansa. Täysin odottamattomasti asekoulutukseton teoreettinen fyysikko selviytyy jotenkin kaaoksesta, tehden sankarillisilla teoillaan vaikutuksen muihin selviytyneisiin tiedemiehiin ja vartioihin, tullen samalla HECU:n pääkohteeksi.

Selvitettyään lukuisia haasteita ja eliminoituaan lukemattomia määriä muukalaisia ja sotilaita, selviytyneet Lambda-ryhmän tiedemiehet siirtävät Freemanin Lambda-kompleksin huippusalaisella kaukosiirtimellä muukalaisten kotimaailmaan Xeniin. Tuhottuaan muukalaisten johtajan Nihilanthin Freeman kohtaa salaperäisen G-Manin, joka on koko Black Mesan tapauksen ajan tarkkaillut Freemania, ehkä jopa päättäen tämän kohtalon. Arvoituksellinen G-Man näyttää Freemanille muutamia paikkoja Maasta ja Xenistä, minkä jälkeen pyytää Freemania valitsemaan: joko hän hyväksyy G-Manin ja hänen salaperäisten työnantajiensa työtarjouksen tai jää Xeniin vihamielisten muukalaisten saartamina ilman aseitaan. Pelisarjan toinen osa jatkuu Gordonin hyväksyttyä työtarjouksen.

Half-Life 2[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Half-Life 2:n juoni

Half-Life 2 alkaa G-Manin puhuessa Gordonille. Kuten ensimmäisenkin pelin lopussa, kohtauksesta on pyritty tekemään surrealistinen ja hypnoottinen G-Manin kasvojen ollessa lähellä ja muuttuen lähes näkymättömiksi ja takaisin taustalla samaan aikaan näkyessä sekä takaumia Half-Lifestä että väläyksiä pelin tapahtumista. G-Man puhuu salamyhkäiseen tapaan ja lopettaessaan kertoo Gordonille, että hänen täytyy "herätä uuteen maailmaan" ja että ”oikea mies väärässä paikassa voi muuttaa kaiken maailmassa”. Half-Life 2: Episode Onen kertomussivun(englanniksi) mukaan ”G-Man piti Gordonia stasiksessa kaukana Maasta” sekä että Gordon oli tässä tilassa ”lähes kaksi vuosikymmentä”. G-Manin puhuttua Gordonille hän herää junassa kahden kaupunkilaisen kanssa, jotka ovat "muuttaneet" Kaupunki 17:ään (City 17). Gordonille selviää pian, että ulottuvuuksienvälinen Combine-imperiumi on valloittanut Maan ja ottanut sen valtaansa. Hän tapaa pian Alyx Vancen ja Barney Calhounin ja liittyy Combinen vastaiseen vastarintaan.

Half-Life 2:ssa Gordon taistelee Combinea vastaan vapauttaakseen ihmiskunnan kahleistaan. Ollen jo valmiiksi kuuluisa ”Black Mesan tapauksen” ansiosta hän saavuttaa legendaarisen maineen elossa olevien ihmisten kesken herättäen uudelleen heidän toivonsa. Gordon saavuttaa ihmisten keskuudessa lähes messiaanisen maineen ja ansaitsee mahtipontisia lisänimiä kuten ”The One Free Man” eli ”Ainoa vapaa mies”. Surmattuaan suuria määriä Combinen sotilaita ja johdettuaan hyökkäystä Combinen linnoitukseen Nova Prospektiin yrityksenä pelastaa Alyxin isän Eli Vance, Gordon aloittaa lopulta kapinan Combinen hallintoa vastaan ja taistelee kapinallisten mukana. Gordon ujuttautuu yhteen Combinen Maassa sijaitsevista tukikohdista, Kaupunki 17:n Linnoitukseen (Citadel) ja tuhoaa sen räjäyttämällä sen pimeää energiaa hyödyntävän reaktorin. Gordon jää Alyxin kanssa räjähdykseen reaktorin tuhoutuessa, mutta G-Man pelastaa hänet ja kertoo, että on ”vaikuttunut Gordonin työstä ja on saanut muutamia houkuttelevia tarjouksia ’työnantajiltaan’.” Vihdoin G-Man kertoo Gordonille, että toisin kuin alkuperäisen Half-Life-pelin lopussa, hän ei tarjoa hänelle illuusiota vapaasta valinnasta, vaan että hän on ottanut vapauden valita Gordonin puolesta ja laittaa Gordonin takaisin staasitilaan, kunnes häntä tarvitaan taas. Joten, Half-Life 2 päättyy kuten edeltäjänsäkin, jättäen kenties jopa enemmän kysymyksiä vastaamatta.

Half-Life 2: Episode One[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Episode One:n juoni

Pelisarjan ensimmäinen episodimuotoinen julkaisu, Half-Life 2: Episode One palaa Gordonin ja Alyxin luo heidän paetessaan Kaupunki 17:sta, joka on tuhoon tuomittu Citadel-tukikohdanfuusioreaktorin tuhouduttua Half-Life 2:n lopussa. Pelin alussa, G-Man ilmestyy vielä kerran Gordonille, mutta hänet keskeyttää Vortigaunt-avaruusolioiden ilmestyminen. Vortigauntit pelastavat Gordonin ja estävät samalla G-Mania seuraamasta. G-Man näyttää tyytymättömältä ja vastaa kulmiaan rypistäen ja synkästi katsoen ”Me palaamme tähän asiaan vielä!” (engl. We’ll see, about that!)

Gordon palaa tajuihinsa kivimurskakasan alla ja Alyx sekä hänen robottilemmikkinsä Dog löytävät hänet. Paljastuu, että ainoa tapa selvitä Linnoituksen räjähtämisestä joka veisi suurimman osan Kaupunki 17:sta mukanaan, on mennä Linnoituksen ytimeen, ja estää rakenteiden tuhoutumista tarpeeksi, jotta pakeneminen olisi mahdollista. Gordon ja Alyx onnistuvat tekemään näin, mutta heille selviää että paikallinen Combine lähettää viestin muiden maailmojen yksiköilleen kun Citadel tuhoutuu. Gordon ja Alyx pakenevat linnoituksesta mukanaan kopio tästä viestistä ja tapaavat Barneyn sekä muut selviytyjät.

Pari pakenee Kaupunki 17:sta evakointijunalla, reaktorin mennessä vaaralliseen tilaan. Combinen viesti saadan toimitettua muille joukoille kun muutama Combinen pakokapseli lentää Linnoituksesta pois valtavalla vauhdilla. Gordonia ja Alyxiä kuljettava juna on yhä liian lähellä ja siihen iskee shokkiaalto reaktorin räjähtäessä.

Half-Life 2: Episode Two[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Episode Two:n juoni

Toinen episodi alkaa, kun Gordonia ja Alyxia kuljettanut juna suistuu raiteilta kummankin kuitenkin selviten loukkaantumatta. Heidän tehtävänsä on nyt kuljettaa Alyxin Linnoituksesta varastamansa datapaketti White Forestin vastarintatukikohtaan ennen kuin Linnoituksen tuhoutuessa syntynyt superportaali aukeaa.

Pelin alussa Alyxin kimppuun hyökkää Hunter-niminen Combinen sotakone, joka lävistää Alyxin terävillä kynsillään. Alyx vaipuu koomaan ja pysyy tässä tilassa lähes puolet pelistä, kunnes vortigauntit onnistuvat parantamaan hänet. Tällöin G-Man pysäyttää jälleen ajan ja puhuu Gordonille hetken surrealistisessa tilassa, ja kertoo, miksi pelasti Alyxin aikoinaan Black Mesasta.

Alyxin toivuttua hän ja Gordon jatkavat matkaansa White Forestiin saattajanaan Uriah-niminen vortigaunt. Alyx ja Gordon löytävät toimivan auton ja jatkavat sillä matkaa kahdestaan. Heidän kimppuunsa hyökkää muutaman kerran Combinen joukkoja, mutta he selviävät viimein White Forestiin.

White Forestissa tiedemiehet mukaan lukien Alyxin isä Eli Vance, Isaac Kleiner ja Arne Magnusson, ovat valmistelleet jo jonkin aikaa rakettia, jota he suunnittelevat käyttävänsä yhdessä Half-Life:n aikoihin laukaistun satelliittijoukon kanssa sulkeakseen aiemman osan räjähdyksessä syntyneen, alati kasvavan superportaalin. Alyx luovuttaa Judith Mossmanin viestin Elille, ja viestistä löytyy myös todisteita kadonneeksi luullun Borealis-laivan olemassaolosta. Samaan aikaan kun raketin laukaisua valmistellaan, tukikohtaan hyökkää Combinen joukkoja. Gordon onnistuu kukistamaan joukot ja sulkemaan tukikohdan siilo 2:n ovet, jottei lisää Combinen joukkoja pääsisi sisään. Hetken tauon jälkeen tukikohtaan hyökkäävät aiemmissa osissa nähdyt Strider-sotakoneet saattajinaan Huntereita. Gordon onnistuu tuhoamaan Striderit käyttämällä tohtori Magnussonin kehittelemiä kokeellisia räjähteitä.

Myöhemmin raketti laukaistaan onnistuneesti, ja se sulkee superportaaliin. Alyx ja Gordon päättävät lähteä tukikohdasta löytyneellä helikopterilla pohjoiseen etsimään Judith Mossmania ja Borealis-laivaa. Heidän ollessa hangaarissa, kaksi Combinen neuvonantajaa hyökkää heidän ja heitä saattaneen Elin kimppuun. Toinen neuvontantajista surmaa Elin, mutta Dog ajaa neuvonantajat pois ja pelastaa Gordonin ja Alyxin.

Muut esiintymiset Half-Life -sarjassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaksi Half-Lifen lisäosaa sijoittuvat enemmän tai vähemmän yhtäaikaisesti Half-Lifen tapahtumien kanssa ja Gordonia nähdään muutamassa kohdassa pelejä.

  • Barney Calhoun näkee Gordonin kolmesti Half-Life: Blue Shiftiä pelattaessa. Barney näkee Gordonin ensi kerran tämä matkustaessa junalla säännöttömien materiaalien osastoon pelin alussa, joka tapahtuu myös Half-Lifen alussa. Myöhemmin Gordonin voi nähdä erästä HEV-varastoa kohti mennessä valvontakamerassa, ja lopuksi kun kaksi HECU:n sotilasta raahaa häntä jätepuristimeen.

Näissä esiintymisissä Gordon pysyy edelleen hiljaa, vaikkei hän olekaan päähenkilö.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

H.E.V.-puku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

H.E.V.-puku on vaarallisiin ympäristöihin suunniteltu tiedemiesten suojapuku. H.E.V. on lyhenne sanoista Hazardous Environment (suom. vaarallinen ympäristö). HEV-puvun suunnitteli tohtori Gina Cross, toinen Half-Life: Decayn päähenkilöistä. Gordon käyttää puvun Mark IV-mallia Half-Lifessä, joka vaihtuu paranneltuun Mark V-pukuun Half-Life 2:ssa. Gina Cross sanoi testanneensa Mark V:n prototyyppiä ennen resonanssikaskadin (epäonnistuneen kokeen) tapahtumia, mutta ei tiedetä oliko puku samanlainen kuin Half-Life 2:sen Mark V-puku. Puku on suunniteltu suojaamaan käyttäjäänsä radioaktiiviselta säteilyltä, energiapurkauksilta ja vaaroille altistumiselta vaarallisia aineita käsiteltäessä. Se mahdollistaa Gordonin, tavallisen ihmisen, selviytymisen vaaroista ja loukkaantumisista hänen taistellessaan eri vihollisia vastaan.

HEV-puvun Mark IV-mallissa, jota Gordon pitää yllään Half-Lifessä, on taskulamppu, Geiger-mittari, morfiininannostelija (jonka ansiosta Gordon voi liikkua vielä vakavan loukkaantumisenkin jälkeen), vastamyrkynantojärjestelmä, erikseen asennettava pitkien hyppyjen moduuli, radio, terveyden ja ammusten seuraintoiminto, johon sisältyy myös kaikkien käytössä olevien aseiden näyttäminen. Puvussa on lisäksi elektrisesti kovettuva panssarijärjestelmä, jota voi ladata ympäri Black Mesaa olevista energia-automaateista. Puvulla ollessa panssaria, se suojaa paremmin vammoilta, torjuen yli kaksi kolmasosaa puvun pitäjään kohdistuneista vaurioista. Täysin latautuneella puvulla Gordon voi selvitä muutamasta tusinasta käsiaseiden luoteja tai jopa yhdestä suoraan ammutusta singon ammuksesta. Pukuun kuuluu myös erikseen kypärä, jonka voi nähdä monilla Xeniin kuolleilla HEV-pukuisilla tiedemiehillä, joita löytyy eniten Xeniin perustetulta tuhotulta tutkimusleiriltä Blue Shiftissä. Gordon pukee puvun päälleen ensimmäisen kerran Half-Lifen alussa ja G-Man antaa hänen käyttää sitä pelin loppuun asti. Monilla foorumeilla on keskusteltu siitä, onko Gordonilla kypärää HEV-puvussaan, koska hänet on usein kuvattu ilman kypärää. Ilmeisesti myös Gordonin pukuun kuitenkin kuuluu kypärä, sillä hänen olisi muuten mahdotonta selvitä tietyistä pelin tilanteista.

Gordon ei ole pelisarjan ainoa HEV-pukua käyttävä hahmo. Monien HEV-pukuisten Black Mesan tutkijoiden ruumiita voi nähdä Xen-planeetalla ensimmäisessä pelissä. Kaksi muuta (tyhjää) HEV-puvun säilytyspaikkaa voi nähdä pelin alussa sektori C:ssä, kun Gordon hakee oman pukunsa. Tyhjien paikkojen pukujen kerrotaan kuuluvan Half-Life: Decayn päähenkilöille, Gina Crossille ja Colette Greenille. Pukuja on myös eri värisiä. Gordonin ja monen Xenin ruumiin puvut ovat oransseja, Gina käyttää ruskeaa pukua Coletten käyttäessä punaisenruskeaa.

Half-Life 2:ssa, kuten aiemmasakin pelissä, Gordon aloittaa ilman pukua. Hän saa uuden Mark V -mallin puvun vieraillessaan tri. Isaac Kleinerin luona pelin alussa. Isaac kuten muutkin henkilöt silloin tällöin viittaavat puvun olevan kuin Gordonin ”vanha puku”, osoittaen että siihen on tehty vain pieniä muutoksia. Jos puku tosiaan on sama, jota Gordon piti Half-Lifessä, jää epäselväksi kysymys siitä, miten Isaac sai puvun sitä pitävältä staasissa olevalta Gordonilta. Pukuun lisättyjä ominaisuuksia ovat zoomaus, lisätty rajallinen kyky nopeisiin juoksupyrähdyksiin, neula joka säännöstelee vastamyrkkyä Myrkkypääravun myrkkyä vastaan, valinnainen terveystilan ja ammusten näkyminen tähtäimessä (poistettavissa pelaajan ”Hiiri”-asetuksista) ja kyky käyttää Combinen energia-automaatteja puvun lataamiseen ja terveyden kohentamiseen. Puvun tämä ominaisuus saa myöhemmin pelissä selittämättömän tehosteen, kun puku absorboi pimeää energiaa Combinen aseiden takavarikointikentästä, jolloin puku pystyy lataamaan itsensä kaksi kertaa tavallista enemmän energiaa. Tämä puvun voimistettu versio on vielä Half-Life 2: Episode Onen alussa, mutta alkaa palata normaaliksi pelaajan lähtiessä Linnoituksesta, samoin kuin pimeän energian ylilataama painovoima-asekin (engl. gravity gun). Toisin kuin Mark IV, Mark V:ssä on vain yksi lisäenergialähde taskulampulle, sprintille ja happivarannoille. Sen lisäksi pitkien hyppyjen moduuli ei ole enää käytettävissä.

Half-Lifessä voi huomata, että HEV-lataimissa on tavaramerkin (tm) tunnus HEV-kirjaimien jälkeen, josta voi päätellä, että HEV-lataimet tai myös terveyslataimet on kehittänyt hallituksen ulkopuolinen yhtiö. ”PääsiäismunaHalf-Life 2:ssa paljastaa vanhan HEV-lataimen kannen, josta kylläkin puuttuu tavaramerkin tunnus.

HEV-puvusta on sen nimestä huolimatta esitelty arveluita, joiden mukaan se ei olekaan suunniteltu yksinomaan vaarallisiin ympäristöihin vaan itse asiassa taisteluihin – ehkä taistelijan suojapanssariksi. Black Mesassa on ehkä kaikesta huolimatta ollut sotilastukikohta ja Voimistettu taisteluliivi, jota Adrian Shephard pitää yllään Half-Life: Opposing Forcessa käyttää samaa teknologiaa kuin HEV-pukukin (siihen on mahdollista ladata energiaa myös Black Mesan lataimilla). Sen lisäksi HEV-puvun kyky torjua vaurioita on varsin kattava ottaen huomioon, että sen pitäisi olla suunniteltu suojaamaan kokeita tekeviä tiedemiehiä. Puvulla on myös kyky tiivistää kaikki käyttäjällä olevat aseet ja ammukset eräänlaiseen purkkiin. Tämä voi olla tehty Xenissä käyneitä tiedemiehiä varten, jotta he voisivat puolustautua siellä olevia vaarallisia olioita vastaan.

Symboli Gordonin HEV-puvussa on pienikokoinen kreikkalainen Lambda-kirjain, λ. Tiedemiehet käyttävät symbolia ilmaisemaan radioaktiivisten alkuaineiden hajoamisen nopeusvakiota (joka viittaa aineen puoliintumisaikaan). Sen lisäksi, että symboli näkyy Gordonin puvussa, se korvaa myös a-kirjaimen pelin Hλlf-Life-tunnuksessa ja on myös teleportaatiokokeisiin keskittyneen kompleksin nimi Black Mesan tutkimuskeskuksessa. Lambda-symboli nähdä myös Half-Life 2:ssa, jossa se toimii ihmisvastarinnan tunnuksena ja kapinallisten asekätköjen merkkinä.

Viittaukset yleiskulttuurissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Splinter Cell: Chaos Theoryssä eräs pelin henkilö huomauttaa pelin päähenkilölle Sam Fisherille, että ”sorkkaraudat ovat nörttimäisille videopelihenkilöille”, tehden pilaa siitä, että Gordon on ammatiltaan tiedemies.
  • Call of Duty: United Offensivessa, lähellä toisen tehtävän aloitusta, kahden sotilaan voi nähdä juoksevan seinienvieriä, vasemmalla alokas Gordon, oikealla alokas Freeman.
  • The Punisher -pelin ”Stark Towers” -tasossa tiedemies viittaa toiselle tiedemiehelle, tohtori Freemanille ja kysyy mitä hänen kuulemansa ääni oli, johon tohtori Freeman vastaa, että ”ehkä fysiikan osasto avasi sen moniulotteisen portaalin… ooh, avaruusolioita!”, viittaus Half-Lifen alkuun.
  • The Ship -pelissä kuvaillaan sorkkaraudan sopivan kelle tahansa ”vapaalle miehelle” (free man).
  • TimeSplitters Future Perfectissä, pelattaessa kenttää ”U-Genix”, Cortez, pelin päähenkilö, vaihtaa laboratoriotakkiin jossa lukee ”Dr. Freeman”. Myös apuri Anya muistuttaa että Cortezin nimi on nyt Gordon. (Cortez vaihtoi henkilöllisyyttään)
  • Christopher Brookmyren kirjoittamassa romaanissa A Big Boy did it and Ran Away, on useita viittauksia eri videopeleihin, myös Half-Lifeen, kertoen henkilöstä nimeltä ”tri. Freeman” ja SAS-sotilaasta nimeltä Shephard.
  • Grand Theft Auto: San Andreaksessa, tehtävässä ”Black Project”, voi nähdä yksinäisen sorkkaraudan sisällä Area 69:ssä, aavikolla sijaitsevassa osin maanalaisessaa sotilastukikohdassa.
  • S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl -pelissä voi löytää Wild Territory -alueelta maanalaisesta tunnelista Freeman-nimisen kuolleen Stalkerin. Freemanin ruumiin tutkimisen jälkeen saa hänen kämmentietokoneensa tiedot, jossa lukee: ”Elintarvikkeeni alkavat olla lopussa ja reppuni täynnä tavaraa. Valitettavasti minun on heitettävä hyvä ystäväni sorkkarauta pois.”
  • BioShockissa pelaajan saavuttua Raptureen Atlas kehottaa tätä hankkimaan jostakin itselleen puolustukseksi jonkin aseen. Atlas viittaa sorkkarautaan sanoen ”Would you kindly grab a crowbar or something.” (suom. Voisitko ystävällisesti etsiä itsellesi jostain vaikkapa sorkkaraudan).

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]