Gordon Freeman

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gordon Freeman
Gordon Freeman yllään HEV-puku ja kädessään sorkkarauta.
Gordon Freeman yllään HEV-puku ja
kädessään sorkkarauta.
Pelisarja Half-Life
Ensimmäinen peli Half-Life (1998)
Luoja Valve Corporation
Henkilötiedot
Ikä 27
Lisää peliartikkeleitavideopelien teemasivulla

Gordon Freeman on Half-Life-pelisarjan päähenkilö. Hän on filosofian tohtori ja teoreettinen fyysikko, jonka on teleportaatiokokeen epäonnistuttua pakko puolustaa itseään ja tovereitaan vihamielisiltä avaruusolioilta ja muilta vihollisilta. Ajan myötä hänestä tulee vastarintaliikkeen sankari ja yksi avaruusoliovalloittajien vastaisen kapinan johtajista. Freemanin symbolina käytetään usein sorkkarautaa, jota hän kantaa mukanaan lähes aina. Hän on yksi tunnetuimmista tietokonepelihahmoista.lähde?

Henkilö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gordonilla on silmälasit, hän on hyvä rakentamaan, hänellä on parta ja hän on melko urheilullinen. Hän näyttää olevan myös ase- ja räjähdeasiantuntija, vaikkei olekaan käsitellyt aseita (lukuun ottamatta butaanivoimaista tennistykkiä, jonka hän rakensi 6-vuotiaana) ennen harjoittelua Black Mesan vaarakurssilla (engl. Hazard Course). Se, mikä erottaa Gordonin muiden pelien sankareistakenen mukaan? on se, että hän on tiedemies – tämä poikkeaa perinteisistä räiskintäpelisankarien arkkityypeistä, kuten Duke Nukemista, Doomguyista tai Master Chiefistä. Freeman on Half-Life-pelin tapahtuessa 27-vuotias. Hahmo ei puhu pelien aikana. Valven tekemän dokumenttikirjan Half-Life 2: Raising the Barin mukaan nimi Gordon Freeman olisi viite Freeman Dysoniin ja hänen alustava nimensä olikin Dyson Poincare. Gordonin varhaisella versiolla oli poninhäntä, Matrix-elokuvan tunnetuiksi saattamat aurinkolasit ja pitkä tuuhea parta. Gordonin kasvojen pohjana on käytetty neljän Valven työntekijän, Davis Speyrerin, Eric Kirchmerin, Greg Coomerin ja Kelly Baileyn kasvoja.

Freeman on suorittanut MIT:ssä filosofian tohtorin tutkinnon väittelemällä aiheesta Observation of Einstein-Podolsky-Rosen Entanglement on Supraquantum Structures by Induction Through Nonlinear Transuranic Crystal of Extremely Long Wavelenght Pulse from Mode-Locked Source Array (erittäin tiheiden elementtien läpi teleporttaus). Seattlessa syntynyt Freeman kiinnostui varhain teorettisesta fysiikasta, kuten kvanttimekaniikasta ja suhteellisuusteoriasta. Hänen sankareitaan olivat Albert Einstein, Stephen Hawking ja Richard Feynman.

Itävallan Innsbruckissa tehdyn teleportaatiokoesarjan jälkeen teleportaation mahdollisuuksista tuli Freemanin pakkomielle. Lopulta Freeman pettyy teleportaatiotutkimuksen hitaaseen edistymiseen akatemiassa ja alkaa etsiä työtä muualta. Samaan aikaan Freemanin opiskeluaikainen MIT-ohjaaja Isaac Kleiner saa johdettavakseen huippusalaisen tutkimusprojektin huippusalaisessa, eri osista koostuvassa Black Mesan tutkimuskeskuksessa. Hän pyytää avukseen Freemania, joka hyväksyy työtarjouksen toivoen, että suunnaton rahoitus voisi viimeinkin tukea siviilien astrofysiikan ja kvanttitietokoneiden käyttömahdollisuuksia.

Pelisarjan ensimmäisen osan alussa Freeman työskentelee ja asuu Black Mesan tutkimuskeskuksessa, joka sijaitsee New Mexicon osavaltiossa. Hänet on sijoitettu säännöttömien materiaalien (engl. Anomalous Materials) osastolle, joka sijaitsee syvällä tutkimuskeskuksen uumenissa, ja jossa tehdään ydinfysiikkaan ja alkeishiukkasiin liittyviä tutkimuksia. Erikoista on se, että nimellisesti filosofian tohtoriksi väitelleen Freemanin pelissä esitetyt työtehtävät koostuvat kärryn työntämisestä ja napin painamisesta. Barney Calhoun vitsailee tästä 'Half-Life 2:n alussa Freemanin suorittaessa toisen rutiininomaisen ”teknillisen” avunannon painamalla nappia ja työntämällä irronneen töpselin takaisin pistorasiaan.

Half-Lifessa Freemanin kaapista löytyy vauvan kuva. Vaikka tämä on virallisesti selitetty niin sanotuksi ”pääsiäismunaksi”, kuvan peliin sijoittanut tason kehittäjä Marc Laidlaw ehdotti, että kuvan vauva voisi olla Gordonin sukulainen, kuten sisaren- tai veljentytär. On kuitenkin esitetty, että kuvassa on vauvaikäinen Alyx Vance, koska samantapaisen kuvan hänestä voi löytää Half-Life 2:ssa. Tähän ei kuitenkaan ole saatu virallista vahvistusta muualla sarjassa.lähde?

Half-Life 2: Episode Onessa käyty keskustelu paljastaa, että Gordon ja Barney Calhoun kilpailivat siitä, kumpi ehti ensin noutaa tri. Kleinerin avaimet hänen lukittuaan toimistonsa oven Black Mesassa (ilmeisen reiluin pelin säännöin). Näin Gordon oppi käyttämään tuuletuskanavia ujuttautuakseen rakennuksiin. Se voi myös olla viekas viittaus tuuletuskanaviin, joissa Gordon ja Barney kulkivat vastaavasti Half-Lifessa ja Half-Life: Blue Shiftissa.

Esiintyminen ja rooli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Half-Life[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Half-Lifen juoni

Ensimmäisen pelin alussa Gordon Freeman ja hänen ryhmänsä tekevät kokeen, joka luo vahingossa resonanssikaskaadiksi nimetyn ilmiön, mikä repii ulottuvuuksien välisiä repeämiä aika-avaruus-jatkumoon. Hämmentyneet elämänmuodot Xen-ulottuvuudesta saapuvat repeämien kautta Black Mesan käytäville hyökäten kaikkien vastaantulevien kimppuun. Kun muukalaiset alkavat tappaa tiedemiehiä, sotilaita ja siviilejä, Freeman tajuaa, että xeniläisten lisäksi häntä jahtaa myös Hazardous Environment Combat Unit, sotilasryhmä, jonka armeija on lähettänyt ottamaan tilanteen hallintaansa. Täysin odottamattomasti asekoulutukseton teoreettinen fyysikko selviytyy kaaoksesta, tehden sankarillisilla teoillaan vaikutuksen muihin selviytyneisiin tiedemiehiin ja vartioihin, ja joutuen samalla HECU:n pääkohteeksi.

Selvitettyään lukuisia haasteita ja eliminoituaan useita muukalaisia ja sotilaita, selviytyneet Lambda-ryhmän tiedemiehet siirtävät Freemanin Lambda-kompleksin huippusalaisella kaukosiirtimellä muukalaisten kotimaailmaan Xeniin. Tuhottuaan muukalaisten johtajan Nihilanthin Freeman kohtaa salaperäisen G-Manin, joka on koko Black Mesan tapauksen ajan tarkkaillut Freemania, ehkä jopa päättäen tämän kohtalon.

Arvoituksellinen G-Man näyttää Freemanille muutamia paikkoja Maasta ja Xenistä, minkä jälkeen pyytää Freemania valitsemaan: joko hän hyväksyy G-Manin ja hänen salaperäisten työnantajiensa työtarjouksen tai jää Xeniin vihamielisten muukalaisten saartamina ilman aseitaan. Pelisarjan toinen osa jatkuu Gordonin hyväksyttyä työtarjouksen.

Half-Life 2[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Half-Life 2:n juoni

Half-Life 2 alkaa G-Manin puhuessa Freemanille. Kuten ensimmäisenkin pelin lopussa, kohtauksesta on pyrittylähde? tekemään surrealistinen ja hypnoottinen G-Manin kasvojen ollessa lähellä ja muuttuen lähes näkymättömiksi ja takaisin taustalla samaan aikaan näkyessä sekä takaumia Half-Lifesta että väläyksiä pelin tapahtumista. G-Man puhuu salamyhkäiseen tapaan ja lopettaessaan kertoo Gordonille, että hänen täytyy "herätä uuteen maailmaan" ja että ”oikea mies väärässä paikassa voi muuttaa kaiken maailmassa”. Half-Life 2: Episode Onen kertomussivun (Arkistoitu – Internet Archive)(englanniksi) mukaan ”G-Man piti Gordonia stasiksessa kaukana Maasta” ja että Freeman oli tässä tilassa ”lähes kaksi vuosikymmentä”. Lopulta Freeman herää junassa kahden kaupunkilaisen kanssa, jotka ovat "muuttaneet" Kaupunki 17:a (City 17). Freemanille selviää pian, että ulottuvuuksienvälinen Combine-imperiumi on valloittanut Maan ja ottanut sen valtaansa. Hän tapaa Alyx Vancen ja Barney Calhounin ja liittyy Combinen vastaiseen vastarintaan.

Half-Life 2:ssa Freeman taistelee Combinea vastaan vapauttaakseen ihmiskunnan kahleistaan. Ollen jo valmiiksi kuuluisa ”Black Mesan tapauksen” ansiosta hän saavuttaa legendaarisen, lähes messiaanisen maineen elossa olevien ihmisten keskuudessa. Hän saa myös mahtipontisia lisänimiä kuten ”The One Free Man” eli ”Ainoa vapaa mies”. Surmattuaan Combinen sotilaita ja johdettuaan hyökkäystä heidän linnoitukseensa Nova Prospektiin, yrityksenään pelastaa Alyxin isä Eli Vance, Freeman aloittaa kapinan Combinen hallintoa vastaan. Hän ujuttautuu yhteen Combinen Maassa sijaitsevista tukikohdista, Kaupunki 17:n Linnoitukseen (Citadel) ja tuhoaa sen räjäyttämällä reaktorin. Freeman ja Alyx eivät pääse pakenemaan räjähdystä, mutta G-Man pelastaa hänet ja kertoo, että on ”vaikuttunut Gordonin työstä ja on saanut muutamia houkuttelevia tarjouksia ’työnantajiltaan’.” Vihdoin G-Man kertoo Freemanille, että toisin kuin alkuperäisen Half-Life-pelin lopussa, hän ei tarjoa enää illuusiota vapaasta valinnasta, vaan on ottanut vapauden valita Freemanin puolesta ja laittaa hänet takaisin staasitilaan, kunnes häntä tarvitaan taas.

Half-Life 2: Episode One[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Episode One:n juoni

Half-Life 2: Episode One alkaa Gordon Freemanin ja Alyxin paetessa Kaupunki 17:sta, joka on tuhoon tuomittu Citadel-tukikohdan fuusioreaktorin tuhouduttua Half-Life 2:n lopussa. Pelin alussa G-Man ilmestyy Freemanille, mutta hänet keskeyttää Vortigaunt-avaruusolioiden ilmestyminen. Vortigauntit pelastavat Freemanin ja estävät samalla G-Mania seuraamasta. G-Man näyttää tyytymättömältä ja vastaa kulmiaan rypistäen ja synkästi katsoen: ”Me palaamme tähän asiaan vielä!” (engl. We’ll see, about that!)

Gordon palaa tajuihinsa kivimurskakasan alla, josta Alyx sekä hänen robottilemmikkinsä Dog löytävät hänet. Paljastuu, että ainoa tapa selvitä Linnoituksen räjähtämisestä, joka tuhoaisi suurimman osan Kaupunki 17:sta, on mennä Linnoituksen ytimeen ja estää rakenteiden tuhoutumista tarpeeksi, jotta pakeneminen olisi mahdollista. Freeman ja Alyx onnistuvat tekemään näin, mutta heille selviää, että paikallinen Combine lähettää viestin muiden maailmojen yksiköilleen kun Citadel tuhoutuu. Freeman ja Alyx pakenevat linnoituksesta mukanaan kopio tästä viestistä, jonka jälkeen he tapaavat Barneyn ja muut selviytyjät.

Pari pakenee Kaupunki 17:sta evakuointijunalla. Combinen viesti saadaan toimitettua muille joukoille kun muutama Combinen pakokapseli lentää ulos Linnoituksesta. Freemania ja Alyxiä kuljettava juna on yhä liian lähellä ja reaktorin räjähtäessä siihen iskee shokkiaalto.

Half-Life 2: Episode Two[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Episode Two:n juoni

Toinen episodi alkaa, kun Freemania ja Alyxia kuljettanut juna suistuu raiteilta, mutta molemmat selviävät loukkaantumattomina. Heidän tehtävänsä on nyt kuljettaa Alyxin Linnoituksesta varastama datapaketti White Forestin vastarintatukikohtaan ennen kuin Linnoituksen tuhoutuessa syntynyt superportaali aukeaa.

Pelin alussa Alyxin kimppuun hyökkää Hunter-niminen Combinen sotakone, joka lävistää Alyxin terävillä kynsillään. Alyx vaipuu koomaan ja pysyy tässä tilassa lähes puolet pelistä, kunnes vortigauntit onnistuvat parantamaan hänet. Tällöin G-Man pysäyttää jälleen ajan ja kertoo Freemanille, miksi pelasti Alyxin aikoinaan Black Mesasta.

Alyxin toivuttua hän ja Freeman jatkavat matkaa White Forestiin saattajanaan Uriah-niminen vortigaunt. Alyx ja Gordon löytävät toimivan auton ja jatkavat sillä matkaa kahdestaan. Heidän kimppuunsa hyökkää muutaman kerran Combinen joukkoja, jonka jälkeen he saapuvat viimein White Forestiin.

White Forestissa tiedemiehet, mukaan lukien Alyxin isä Eli Vance, Isaac Kleiner ja Arne Magnusson, ovat valmistelleet jo jonkin aikaa rakettia, jota he suunnittelevat käyttävänsä yhdessä Half-Life:n aikoihin laukaistun satelliittijoukon kanssa sulkeakseen reaktoriräjähdyksessä syntyneen superportaalin. Alyx luovuttaa Elille viestin, josta löytyy todisteita kadonneeksi luullun Borealis-laivan olemassaolosta. Kun raketin laukaisua valmistellaan, tukikohtaan hyökkää Combinen joukkoja. Freeman onnistuu kukistamaan joukot ja sulkemaan tukikohdan siilo 2:n ovet, jottei lisää Combinen joukkoja pääsisi sisään. Hetken tauon jälkeen tukikohtaan hyökkäävät aiemmissa osissa nähdyt Strider-sotakoneet saattajinaan Huntereita, mutta Freeman tuhoaa Striderit käyttämällä tohtori Magnussonin kehittämiä kokeellisia räjähteitä.

Myöhemmin raketti laukaistaan onnistuneesti ja superportaali sulkeutuu. Alyx ja Freeman päättävät lähteä tukikohdasta löytyneellä helikopterilla pohjoiseen etsimään Judith Mossmania ja Borealis-laivaa. Heidän ollessa hangaarissa kaksi Combinen neuvonantajaa hyökkää heidän ja heitä saattaneen Elin kimppuun. Toinen neuvontantajista surmaa Elin, mutta Dog ajaa neuvonantajat pois pelastaen Freemanin ja Alyxin.

Muut esiintymiset Half-Life -sarjassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kahden Half-Life -lisäosan tapahtumat osuvat päällekkäin Half-Lifen tapahtumien kanssa. Koska Freeman ei ole lisäosissa pelattava hahmo, hänet nähdään peleissä.

  • Half-Life: Blue Shift -pelin aikana Barney Calhoun näkee Freemanin kolmesti. Ensimmäisen kerran Calhoun näkee Freemanin tämän matkustaessa junalla säännöttömien materiaalien osastolle, joka tapahtuu myös Half-Lifen alussa. Myöhemmin Freemanin voi nähdä erästä HEV-varastoa kohti mennessä valvontakamerassa, ja lopuksi kun kaksi HECU:n sotilasta raahaa häntä jätepuristimeen.

Vaikka Freeman ei olekaan lisäosien päähenkilö, hänen hahmonsa pysyy edelleen hiljaa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

HEV-puku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

HEV-puku on vaarallisiin ympäristöihin suunniteltu tiedemiesten suojapuku. HEV on lyhenne sanoista Hazardous Environment (suom. vaarallinen ympäristö). Puku on suunniteltu suojaamaan käyttäjäänsä radioaktiiviselta säteilyltä, energiapurkauksilta ja vaarallisten aineiden käsittelemiseltä.

Half Lifessa Freeman käyttää puvun Mark IV -mallia ja Half Life 2:ssa paranneltua Mark V -mallia. Puvun suunnitteli tohtori Gina Cross, toinen Half-Life: Decayn päähenkilöistä, joka sanoilähde? testanneensa Mark V:n prototyyppiä ennen resonanssikaskadin (epäonnistuneen kokeen) tapahtumia. Ei tiedetä, oliko puku samanlainen kuin Half-Life 2:n Mark V-puku.

Freeman pukee puvun päälleen ensimmäisen kerran Half-Lifen alussa ja G-Man antaa hänen käyttää sitä pelin loppuun asti. HEV-puvun Mark IV-mallissa on taskulamppu, Geiger-mittari, morfiinin annostelija (jonka ansiosta Gordon voi liikkua vakavan loukkaantumisen jälkeen), vastamyrkynantojärjestelmä, erikseen asennettava pitkien hyppyjen moduuli, radio, terveyden ja ammusten seuraintoiminto, johon sisältyy myös kaikkien käytössä olevien aseiden näyttäminen. Lisäksi puvussa on elektrisesti kovettuva panssarijärjestelmä, jota voi ladata ympäri Black Mesaa olevista energia-automaateista. Panssaroituna puvun suojaus paranee, ja se voi torjua yli kaksi kolmasosaa puvun pitäjään kohdistuneista hyökkäyksistä. Täysin latautuneella puvulla Freeman voi selvitä muutamasta tusinasta käsiaseiden luoteja tai jopa yhdestä suoraan ammutusta singon ammuksesta. Pukuun kuuluu myös kypärä, jonka voi nähdä monilla Xeniin kuolleilla HEV-pukuisilla tiedemiehillä'.

Kaksi muuta tyhjää HEV-puvun säilytyspaikkaa voi nähdä pelin alussa sektori C:ssä, kun Freeman hakee oman pukunsa. Puuttuvien pukujen kerrotaan kuuluvan Half-Life: Decayn päähenkilöille, Gina Crossille ja Colette Greenille. Pukuja on myös eri värisiä. Freemanin ja monen Xenin ruumiin puvut ovat oransseja, Crossin puku on ruskea ja Greenin punaisenruskea.

Half-Life 2:ssa Freeman saa uuden Mark V -mallin puvun vieraillessaan Isaac Kleinerin luona pelin alussa. Pukuun lisättyjä ominaisuuksia ovat zoomaus, rajallinen kyky nopeisiin juoksupyrähdyksiin, neula joka säännöstelee vastamyrkkyä Myrkkypääravun myrkkyyn, valinnainen terveystilan ja ammusten näkymä tähtäimessä sekä kyky käyttää Combinen energia-automaatteja puvun lataamiseen ja terveystilan kohentamiseen. Tämä ominaisuus saa myöhemmin pelissä selittämättömän tehosteen, kun puku imee pimeää energiaa Combinen aseiden takavarikointikentästä. Tällöin puku pystyy lataamaan itseensä kaksi kertaa tavallista enemmän energiaa. Freeman käyttää tätä puvun voimistettua versiota vielä Half-Life 2: Episode Onen alussa, mutta se palautuu vähitellen normaaliksi pelaajan lähtiessä Linnoituksesta, samoin kuin pimeän energian ylilataama painovoima-asekin (engl. gravity gun). Toisin kuin Mark IV, Mark V:ssä on vain yksi lisäenergialähde taskulampulle, sprintille ja happivarannoille, eikä pitkien hyppyjen moduuli ole enää käytettävissä. Half-Life 2: Episode Two:ssa taskulamppu on muuttunut ja saanut oman virtalähteen, eikä se enää jaa sprintin ja happivarannon kanssa lisäenergiaa. Vaikka tätä muutosta ei selitetä tai näytetä pelissä, Alyx oli edellisessä episodissa pelin alkupuolen pimeissä taskulampusta riippuvaisissa kentissä sanonut että tohtori Kleinerin olisi syytä tehdä parannuksia HEV-puvun taskulamppuun.

Half-Lifessa voi huomata, että HEV-lataimissa on tavaramerkin (tm) tunnus HEV-kirjaimien jälkeen, josta voi päätellä, että HEV-lataimet tai myös terveyslataimet on kehittänyt hallituksen ulkopuolinen yhtiö. ”PääsiäismunaHalf-Life 2:ssa paljastaa vanhan HEV-lataimen kannen, josta puuttuu tavaramerkin tunnus.

Freemanin HEV-puvussa oleva pienikokoinen symboli on kreikkalainen Lambda-kirjain (λ). Tiedemiehet käyttävät symbolia ilmaisemaan radioaktiivisten alkuaineiden hajoamisen nopeusvakiota (joka viittaa aineen puoliintumisaikaan). Lambda on myös teleportaatiokokeisiin keskittyneen kompleksin nimi Black Mesan tutkimuskeskuksessa. Kirjain esiintyy myös pelien tunnuksessa, korvaten a-kirjaimen (Hλlf-Life). Lambda-symboli nähdään myös Half-Life 2:ssa, jossa sitä käytetään ihmisvastarinnan tunnuksena ja kapinallisten asekätköjen merkkinä.

Viittaukset yleiskulttuurissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Splinter Cell: Chaos Theoryssä eräs pelin henkilö huomauttaa pelin päähenkilölle Sam Fisherille, että ”sorkkaraudat ovat nörttimäisille videopelihenkilöille”, tehden pilaa siitä, että Gordon on ammatiltaan tiedemies.
  • Call of Duty: United Offensivessa, lähellä toisen tehtävän aloitusta, kahden sotilaan voi nähdä juoksevan seinienvieriä, vasemmalla alokas Gordon, oikealla alokas Freeman.
  • The Punisher -pelin ”Stark Towers” -tasossa tiedemies viittaa toiselle tiedemiehelle, tohtori Freemanille ja kysyy mitä hänen kuulemansa ääni oli, johon tohtori Freeman vastaa, että ”ehkä fysiikan osasto avasi sen moniulotteisen portaalin… ooh, avaruusolioita!”, viittaus Half-Lifen alkuun.
  • The Ship -pelissä kuvaillaan sorkkaraudan sopivan kelle tahansa ”vapaalle miehelle” (free man).
  • TimeSplitters Future Perfectissä, pelattaessa kenttää ”U-Genix”, Cortez, pelin päähenkilö, vaihtaa laboratoriotakkiin jossa lukee ”Dr. Freeman”. Myös apuri Anya muistuttaa että Cortezin nimi on nyt Gordon. (Cortez vaihtoi henkilöllisyyttään)
  • Christopher Brookmyren kirjoittamassa romaanissa A Big Boy did it and Ran Away, on useita viittauksia eri videopeleihin, myös Half-Lifeen, kertoen henkilöstä nimeltä ”tri. Freeman” ja SAS-sotilaasta nimeltä Shephard.
  • Grand Theft Auto: San Andreaksessa, tehtävässä ”Black Project”, voi nähdä yksinäisen sorkkaraudan sisällä Area 69:ssä, aavikolla sijaitsevassa osin maanalaisessaa sotilastukikohdassa.
  • S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl -pelissä voi löytää Wild Territory -alueelta maanalaisesta tunnelista Freeman-nimisen kuolleen Stalkerin. Freemanin ruumiin tutkimisen jälkeen saa hänen kämmentietokoneensa tiedot, jossa lukee: ”Elintarvikkeeni alkavat olla lopussa ja reppuni täynnä tavaraa. Valitettavasti minun on heitettävä hyvä ystäväni sorkkarauta pois.”
  • BioShockissa pelaajan saavuttua Raptureen Atlas kehottaa tätä hankkimaan jostakin itselleen puolustukseksi jonkin aseen. Atlas viittaa sorkkarautaan sanoen ”Would you kindly grab a crowbar or something.” (suom. Voisitko ystävällisesti etsiä itsellesi jostain vaikkapa sorkkaraudan).

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]