Half-Life: Alyx

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Half-Life: Alyx
Kehittäjä Valve Corporation
Julkaisija Valve Corporation
Jakelija Steam
Käsikirjoittaja Erik Wolpaw, Jay Pinkerton, Sean Vanaman
Säveltäjä Mike Morasky
Pelisarja Half-Life
Pelimoottori Source 2
Julkaistu
  • 23. maaliskuuta 2020
Lajityyppi ensimmäisen persoonan ammuntapeli
Pelimuoto yksinpeli
Alusta Windows
Jakelumuoto Digitaalinen jakelu
Oheislaite SteamVR-yhteensopivat virtuaalitodellisuuslasit
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Half-Life: Alyx on Valve Corporationin kehittämä ja julkaisema ensimmäisen persoonan ammuntapeli. Se julkaistiin Windowsille 23. maaliskuuta 2020 ja Linuxille 15. toukokuuta.[1][2] Peli on Half-Life-sarjan ensimmäinen peli vuoden 2007 Half-Life 2: Episode Two:n jälkeen.

Peli on suunniteltu toimimaan SteamVR-rajapinnan kanssa yhteensopivien virtuaalitodellisuuslasien kanssa, joka kattaa julkaisuhetkellä kaikki tietokoneiden kanssa yhteensopivat VR-laitteet.[3] Alyxia on pidetty ensimmäisenä VR:n läpimurtopelinä[4] ja sen on sanottu tuoneen miljoona uutta VR:n käyttäjää.[5]

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin tapahtumat sijoittuvat ajanjaksoon Half-Life- ja Half-Life 2-pelien väliin.[3] Pelissä pelataan Alyx Vance -nimisellä henkilöllä, joka taistelee isänsä Eli Vancen ja muiden kapinallisten kanssa maapallon valloittanutta Combine-avaruusolentosivilisaatiota vastaan.[6]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Viisi vuotta ennen Half-Life 2 -pelin tapahtumia, 19-vuotias Alyx Vance ja tämän isä Eli Vance olivat mukana vastarintaliikkeessä taistelemassa Combinea vastaan. Alyxin ja Elin jäätyä Combinen vangiksi eräs vastarintaliikkeen jäsenistä, Russell, onnistuu vapauttamaan Alyxin ja kertoo hänelle, että Eliä ollaan viemässä kuulusteluihin Nova Prospektiin. Russell antaa Alyxille aseen ja itse keksimänsä painovoimahanskat, "Russellit", joiden avulla Alyx kykenee nappaamaan esineitä jopa kaukoetäisyydeltä.

Alyx matkaa Kaupunki 17:n ulkopuoliselle karanteenivyöhykkeelle joka on saastunut pahasti muukalaiskasvillisuudesta. Alyx kohtaa Vortigauntin, joka kertoo Alyxille tämän isän tulevasta kuolemasta. Alyx onnistuu pysäyttämään isäänsä kuljettavan junan ja Vortigauntin avulla onnistuu pelastamaan isänsä, joka kertoo Alyxille kuulleensa "holvista", joka sisältää superaseen. Alyx päättää matkata holvin luokse ja taistelee tiensä läpi useiden Xen-olentojen ja Combinen sotilaiden läpi. Alyx onnistuu sulkemaan yhden voimalaitoksista, joka kannattelee holvia ilmassa vapauttaen samalla yhden vangituista Vortigaunteista, joka kertoo Alyxille Combinen orjuuttaneen tämän lajitoverit sähköntuotantoon. Alyx jatkaa matkaansa Vortigauntin luvatessa apunsa Alyxille. Alyxin kulkiessa vanhan tislaamon läpi hän kohtaa myrkkykaasua tuottavan zombiehirviön, jota kutsutaan Jeffiksi, jonka Alyx onnistuu huijaamaan jätepuristimeen.

Myöhemmin Eli ottaa yhteyttä Alyxiin ja kertoo että holvi ei sisällä aseita vaan on asuntokompleksin sisältävä vankila, joka sisältää Combinen löytämän henkilön ja holvi siirrettiin leijumaan aution alueen ylle äärimmäisenä varotoimena. Myöhemmin holvin lähellä Alyx kuulee Combinen palveluksessa olevan tiedemiehen keskustelun perusteella holviin vangitun henkilön olevan Black Mesan tapauksesta selvinnyt ihminen. Alyx olettaa henkilön olevan Gordon Freeman ja onnistuu lopulta sammuttamaan holvia ilmassa pitävän järjestelmän, jolloin holvi romahtaa maahan. Holvin lähellä Alyx kohtaa Strider-sotakoneen ja onnistuu pitkän taistelun jälkeen tuhoamaan sen. Alyx onnistuu tunkeutumaan sisälle holviin ja menettää aseensa, mutta Alyxin painovoimahanskat alkavat ampua vihreitä sähkösykäyksiä Vortigauntin tavoin. Päästyään holvin sisälle Alyx huomaa liikkuessaan eri huoneissa lukuisia aika-avaruusvääristymiä, kuten esineiden leijumista ilmassa ja siirtymistä. Alyx pääsee holvin keskellä olevaan vankilakompleksiin ja onnistuu vapauttamaan holviin vangitun henkilön, joka ei ole Freeman vaan G-Man, joka kiittää Alyxia vapauttamisestaan ja siirtää itsensä ja Alyxin pois holvista.

G-Man tarjoutuu toteuttamaan Alyxille yhden toiveen ja Alyx toivoo Combinen häätöä maasta, mutta G-Man sanoo, ettei se ole mahdollista ja se kiinnittäisi kovasti hänen työnantajiensa huomion. G-Man näyttää Alyxille tämän isän tulevan kuoleman Combinen neuvonantajan toimesta ja antaa Alyxille mahdollisuuden estää tapahtuman. Alyx tappaa neuvonantajan pelastaen isänsä hengen ja G-Man toteaa Alyxin tehneen häneen suuren vaikutuksen ja siirtää Alyxin staasitilaan palkaten hänet palvelukseensa Gordon Freemanin tilalle todeten Freemanin olleen haluton toteuttamaan hänelle annettuja tehtäviä ja Alyxin olevan hänelle sopiva korvike. Alyx yrittää vastustella, mutta G-Man sanoo hänen ymmärtäneen tilanteen väärin ja lähtee.

Myöhemmin Half-Life 2: Episode Twon tapahtumien jälkeen Gordon herää tajuttomuudestaan ja huomaa Elin olevan elossa ja muukalaisneuvonantajan kuolleen ja Alyxin kadonneen. Eli järkyttyy tajuttuaan G-Manin olleen asialla ja Eli vannoo tappavansa G-Manin ja pelastavansa Alyxin. Eli antaa Gordonille sorkkaraudan, ja tämä huomaa vilaukselta G-Manin tarkkailevan heitä etäältä.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Half-Life: Alyx sai positiivisen vastaanoton pelikriitikoilta. Metacritic-sivuston laskema painotettu keskiarvo valikoiduista 68 arvostelusta on 92/100.[7] Peli sai IGN:n arvostelussa 10/10.[8] Peli keräsi julkaisun ensimmäisenä päivänä 43 000 yhtäaikaista pelaajaa Steamissa[9], ja sitä oli vuoden 2020 lopussa myyty SteamSpy:n mukaan yli miljoona kappaletta.[10]

Vastaanotto
Yhteispisteet
Kerääjä Pisteet
Metacritic 92/100[7]
Arvostelupisteet
Julkaisu Pisteet
Destructoid 9/10[11]
Game Informer 9/10[12]
IGN 10/10[8]
Pelaaja 9/10[13]
The Guardian 5/5 tähteä[14]
VG247 5/5 tähteä[15]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Valve's Half-Life: Alyx Released - Linux Build Still Coming phoronix.com. 23.3.2020. (englanniksi)
  2. The Half-Life: Alyx Workshop is now open steamcommunity.com. 15.5.2020. (englanniksi)
  3. a b Half-Life: Alyx review: The greatest VR adventure game yet—and then some arstechnica.com. 23.3.2020. (englanniksi)
  4. Half-Life: Alyx Marks VR’s First Big Breakout Moment—But VR Will Never Be Mainstream GamingBolt. Viitattu 17.10.2022. (englanniksi)
  5. Chloe Prince: Half-Life: Alyx Helped Create 1 Million New VR Users TheGamer. 4.5.2020. Viitattu 17.10.2022. (englanniksi)
  6. Säästä 10% kun ostat Half-Life: Alyx Steamistä. store.steampowered.com. Viitattu 17.3.2020.
  7. a b Half-Life: Alyx Metacritic. Viitattu 20.9.2020. (englanniksi)
  8. a b Half-Life: Alyx - Review IGN. Viitattu 20.9.2020. (englanniksi)
  9. Taylor, Haydn: Half-Life: Alyx reaches 43,000 concurrent users on launch day Gameindustry.biz. Viitattu 20.9.2020. (englanniksi)
  10. Half-Life: Alyx - SteamSpy - All the data about Steam games. Viitattu 18.12.2020.
  11. Review: Half-Life: Alyx Destructoid. Arkistoitu 24.4.2020. Viitattu 20.9.2020. (englanniksi)
  12. Half-Life: Alyx Game Informer. Viitattu 20.9.2020. (englanniksi)
  13. Half-Life: Alyx Pelaaja. Arkistoitu 28.9.2020. Viitattu 20.9.2020.
  14. Half-Life: Alyx review – a spectacular immersive experience The Guardian. Viitattu 20.9.2020. (englanniksi)
  15. Half-Life: Alyx review – VR’s killer app is a key component in the Half-Life story VG247. Viitattu 20.9.2020. (englanniksi)