Team Fortress Classic

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Team Fortress Classic
Kehittäjä Valve Corporation
Julkaisija Sierra Entertainment
Jakelija Sierra Entertainment
Steam
Suunnittelija(t) John Cook
Robin Walker
Pelisarja Team Fortress
Kuvasuhde 4:3, 16:9
Pelimoottori GoldSrc
Versio 1.5
Julkaisupäivä 1. huhtikuuta 1999
Lajityyppi ensimmäisen persoonan ammuntapeli
Pelimuoto moninpeli
Alusta Windows, OS X, Linux
Jakelualusta CD, Steam-lataus
Laitevaatimukset Minimi: 500 Mhz. prosessori, 96 Mt. muistia, 16 Mt. näytönohjain, Windows XP, hiiri, näppäimistö, Internet-yhteys
Suositus: 800 Mhz. prosessori, 128 Mt. muistia , 32 Mt. näytönohjain, Windows XP, hiiri, näppäimistö, Internet-yhteys
Resoluutio 1920x1080
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla


Team Fortress Classic (TFC tai TF 1.5) on vuonna 1999 julkaistu moninpeli jossa muun muassa yritetään ryöstää vastustajan tukikohdassa sijaitsevaa lippua. Pelin idea on peräisin Quake-pelin modista Team Fortress, jonka kehitti Team Fortress Software. Peli käyttää GoldSrc-pelimoottoria, joka muokattiin alkuperäisen Quaken moottorista. Pelin jatko-osa Team Fortress 2 ilmestyi vuonna 2007.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liityttyään palvelimelle pelaaja valitsee tiimin jossa pelaa. Nämä ovat RED ja BLUE. Erän voittaa se tiimi joka onnistui suorittaa sille annettun tehtävän. Moninpeli tukee 32 pelaaja ja on suojattu huijareilta Valven Huijauksenestolla.

Hahmoluokat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Erän alussa pelaaja valitsee pelattavan hahmon. Hahmot jakautuvat hyökkääviin, puolustaviin ja tiimiä tukeviin luokkiin. Jokaisella hahmolla on 100 osumapistettä sekä luokasta riippuen 100-300 osumapisteen Kevlar-liivi joka määrittää hahmon ottaman vahingon. Hahmot voivat kasvattaa suojaliivin kestoa sekä ammusten määrää keräämällä varusteita taistelukentältä.

 • Scout
  Scout on kartan nopein mutta samalla eniten vahinkoa ottava hahmo. Scoutilla on naulapyssy, haulikko, kranaatteja sekä sorkkarauta. Lisäksi Scoutilla on pieni sahattu haulikko.
 • Soldier
  Soldier on taistelun aggressiivisempia hahmoja. Soldier käyttää raketinheitintä, haulikkoa sekä sen pienempää versiota, naulapyssyä, kranaatteja sekä sorkkarautaa.
 • Pyro
  Pyro erikoistuu lähitaisteluun vahvalla asevalikoimallaan. Pyro käyttää liekinheitintä, raketinheitintä joka ampuu raketteja jotka sytyttävät lähellä olevat viholloset tuleen, naulapyssyä, haulikkoa ja sen pienois-versiota, erilaisia kranaatteja sekä sorkkarautaa.
 • Demoman
  Demo erikoistuu puolustukseen virittämällä ansoja mutta kykenee myös tehokkaaseen hyökkäykseen. Demon aseet ovat kranaatinheitin, ase jolla voi ampua seiniin kiintyviä, räjähtäviä pommeja, lisäksi hänellä on toinen kranaatinheitin joka ampuu kimpoilevia projektiilejä sekä naulapyssy, pieni haulikko, haulikko, erilaiset kranaatit sekä sorkkarauta.
 • Heavy Weapons Guy
  Heavy on kentän eniten tuhoa tekevä hahmo ja kestää eniten kuritusta. Aseina ovat minigun, pieni pumppu haulikko, haulikko, naulapyssy, erilaiset kranaatit ja sorkkarauta.
 • Engineer
  Engineer rakentaa teleportteja jotka kuljettavat tiimiläisiä taisteluun sekä vihollisia ampuvia vartiotykkejä ja apulaitteita jotka jakavat ammuksia ja terveyttä. Aseina hän käyttää naulapyssyä, haulikkoa, erilaisia kranaatteja sekä jakoavainta. Lisäksi hänellä on sawed-off niminen haulikko.
 • Medic
  Medic parantaa tiimiläisiä lääkintäpakkauksilla. Aseina ovat naulapyssy, haulikko, sen pienempi versio, lääkintäpakkaus ja sorkkarauta.
 • Sniper
  Sniper on vihollisia tarkkuuskiväärillä napsiva luokka. Aseet ovat tarkkuuskivääri, haulikko, ja sen kompaktimpi versio, naulapyssy, ja sorkkarauta.
 • Spy
  Spy kykenee naamioitumaan viholliseksi ja siten myös selkäänpuukottamalla tappamaan kerralla. Aseina toimii haulikko ja sen kevyt versio, äänemvaimennettu pistooli, naulapyssy ja puukko.
 • Civilian
  Civilian on pulska "siviili" jota käytetään hunted-henkilönä hunted-kartoissa. Hahmoa käytetään myös useimissa funmapeissa. Aseena hänellä on sateenvarjo.

Pelimuodot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli sisältää 3 virallista pelimuotoa, Capture Point, Capture The Flag ja Hunted. Tavoitteet vaihtelevat pelimuodosta riippuen.

 • Capture Point (CP)
  Sininen tiimi yrittää saada valloitettua Punaisem tiimin komentopistret ennen aikarajan umpeutumista.
 • Capture The Flag (CTF)
  Pelimuodossa molemmat tiimit yrittävät varastaa toistensa lipun. Tiimi joka saa ensin vallattua 3 lippua, voittaa erän.
 • Hunted (HUNTED)
  Huntedissa yksi pelaaja on Hunted (metsästetty) jota suojelee Punainen tiimi (Defenders) ja samaan aikaan Sininen tiimi (Assasins) yrittää tappaa tämän.

Yhteisö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhteisö on kehittänyt laajan valikoiman modteja sekä pelaajille että palvelinten ylläpitäjille. AMX MODin ja AMX MOD Xn tarkoitus on auttaa ylläpitäjien antaa ilmoituksia ja potkia pelaajia palvelimilta. Surf-kartoissa tavoite on liukua erilaisten pintojen päällä. Deathrunissa tasohypellään ansoja varoen. Climbissa kiipeillään erilaisissa kartoissa. Bhopin idea on hyppiä nopeasti käyttäen hyväksi pelin ohjelmointivirhettä, bugia.

Kehityshistoria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

TFC:n kehitys alkoi pian Half-Lifen ilmestymisen jälkeen. Alkuperäisen Team Fortressin kehittäjät olivat aikeissa kehittää uuden pelin, Team Fortress 2:n joka perustuisi Quake 2-moottoriin. Valve kuitenkin osoitti kiinnostusta ja osti pelin oikeudet ja palkkasi alkuperäiset tekijät, John Cookin ja Robin Walkerin. Valve alkoi kehittää peliä nimeltä Valve's Team Fortress mutta sen kehitys oli hidasta ja Valve halusi jonkin tuotteen markkinoille. Näin syntyi Team Fortress Classic

 • 1.4.1999. Team Fortress Classic julkaistaan modina Half-Lifeen.
 • 8.6.2000. Peli julkaistiin uusilla kartoilla ja pelimuodolla, uudistetulla GUI-valikolla ja paremmilla hahmomalleilla ja netcode-päivityksellä joka tasapainottaa peliä.
 • 16.1.2003. Julkaistiin uusi kartta, Ravelin.
 • 15.7.2009. Pelin nykyinen versio julkaistiin ja se sisältää kaikkien edellisten päivitysten sisällön.

Turnaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka TFC on kuoleva peli, on sillä pieni kilpailullinen yhteisö joista suurin on UGC.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

[1] Team Fortress Classic Steamissä (suomeksi)

[2] Team Fortress Classic Wiki (suomeksi)

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]