Team Fortress Classic

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Team Fortress Classic
Kehittäjä Valve Corporation
Julkaisija Sierra Entertainment
Jakelija Sierra Entertainment
Steam
Suunnittelija(t) John Cook
Robin Walker
Pelisarja Team Fortress
Kuvasuhde 4:3, 16:9
Pelimoottori GoldSrc
Julkaisupäivä 1. huhtikuuta 1999
Lajityyppi ensimmäisen persoonan ammuntapeli
Pelimuoto moninpeli
Alusta Windows, OS X, Linux
Jakelualusta CD, Steam-lataus
Laitevaatimukset Minimi: 500 Mhz. prosessori, 96 Mt. muistia, 16 Mt. näytönohjain, Windows XP, hiiri, näppäimistö, internet-yhteys
Suositus: 800 Mhz. prosessori, 128 Mt. muistia , 32 Mt. näytönohjain, Windows XP, hiiri, näppäimistö, internet-yhteys
Resoluutio 1920x1080
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla


Team Fortress Classic (TFC tai TF 1.5) on Half-Lifen modifikaatio, jossa muun muassa yritetään ryöstää vastustajan tukikohdassa sijaitsevaa lippua. Pelin idea on peräisin Quake-pelin modista Team Fortress, jonka kehitti Team Fortress Software. Peli käyttää GoldSrc-pelimoottoria, joka muokattiin Quaken moottorista. Pelin jatko-osa Team Fortress 2 ilmestyi vuonna 2007.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin mukana tulee useita karttoja ja pelimuotoja. Moninpeli on vauhdikasta, 2-32 hengen räiskintää Quaken hengessä. Peli sisältää alkuperäisen Team Fortressin kentät kuten 2Fort. Pelaajan kuollessa hän pääse uudelleensyntymään lähes heti. Moninpeli on suojattu huijareilta VAC-suojauksella.

Hahmoluokat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Erän alussa pelaaja valitsee pelattavan hahmon. Hahmot jakautuvat useimmiten hyökkääviin, puolustaviin ja tiimiä tukeviin luokkiin. Jokaisella hahmolla on 100 osumapistettä sekä luokasta riippuen 100-300 osumapisteen Kevlar-liivi joka määrittää hahmon ottaman vahingon. Hahmot voivat kasvattaa suojaliivin kestoa keräämällä varusteita taistelukentältä.

 • Scout
  Scout on kartan nopein mutta samalla eniten vahinkoa ottava hahmo. Scoutilla on naulapyssy, haulikko, kranaatteja sekä sorkkarauta. Lisäksi Scoutilla on pieni pumppuhaulikko.
 • Soldier
  Soldier on taistelun aggressiivisempia hahmoja. Soldier käyttää raketinheitintä, haulikkoa sekä sen pienempää versiota, naulapyssyä, kranaatteja sekä sorkkarautaa.
 • Pyro
  Pyro erikoistuu lähitaisteluun vahvalla asevalikoimallaan. Pyro käyttää liekinheitintä, raketinheitintä joka ampuu raketteja jotka sytyttävät lähellä olevat viholloset tuleen, naulapyssyä, haulikkoa ja sen pienois-versiota, erilaisia kranaatteja sekä sorkkarautaa.
 • Demoman
  Demo erikoistuu puolustukseen virittämällä ansoja mutta kykenee myös tehokkaaseen hyökkäykseen. Demon aseet ovat kranaatinheitin, ase jolla voi ampua seiniin kiintyviä, räjähtäviä pommeja, lisäksi hänellä on toinen kranaatinheitin joka ampuu kimpoilevia projektiilejä sekä naulapyssy, pieni haulikko, haulikko, erilaiset kranaatit sekä sorkkarauta.
 • Heavy Weapons Guy
  Heavy on kentän eniten tuhoa tekevä hahmo ja kestää eniten kuritusta. Aseina ovat minigun, pieni pumppu haulikko, haulikko, naulapyssy, erilaiset kranaatit ja sorkkarauta.
 • Engineer
  Engineer rakentaa teleportteja jotka kuljettavat tiimiläisiä taisteluun sekä vihollisia ampuvia vartiotykkejä ja apulaitteita jotka jakavat ammuksia ja terveyttä. Aseina hän käyttää naulapyssyä, haulikkoa, erilaisia kranaatteja sekä jakoavainta. Lisäksi hänellä on pumppuhaulikko.
 • Medic
  Medic parantaa tiimiläisiä lääkintäpakkauksilla. Aseina ovat naulapyssy, haulikko, sen pienempi versio, lääkintäpakkaus ja sorkkarauta.
 • Sniper
  Sniper on vihollisia tarkkuuskiväärillä napsiva luokka. Aseet ovat tarkkuuskivääri, haulikko, ja sen kompakti versio, naulapyssy, ja sorkkarauta.
 • Spy
  Spy kykenee naamioitumaan viholliseksi ja siten myös selkäänpuukottamalla tappamaan kerralla. Aseina toimii haulikko ja sen kevyt versio, äänemvaimennettu pistooli, naulapyssy ja puukko.
 • Civilian
  Civilian on pulska "siviili" jota käytetään hunted-henkilönä hunted-kartoissa. Hahmoa käytetään myös useimissa funmapeissa. Aseena hänellä on sateenvarjo.

Pelimuodot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli sisältää 3 virallista pelimuotoa, Capture Point, Capture The Flag ja Hunted. Tavoitteet vaihtelevat pelimuodosta riippuen.

 • Capture Point (CP)
  Sininen tiimi yrittää saada valloitettua Punaisen tiimin komentopistet ennen aikarajan umpeutumista.
 • Capture The Flag (CTF)
  Pelimuodossa molemmat tiimit yrittävät varastaa toistensa lipun. Tiimi joka saa ensin vallattua 3 lippua, voittaa erän.
 • Hunted (HUNTED)
  Huntedissa yksi pelaaja on Hunted jota suojelee Punainen tiimi ja samaan aikaan Sininen tiimi yrittää tappaa tämän.

Modit ja yhteisön kartat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhteisö on kehittänyt laajan valikoiman modteja sekä pelaajille että palvelinten ylläpitäjille. AMX MODin ja AMX MOD Xn tarkoitus on auttaa ylläpitäjien antaa ilmoituksia ja potkia pelaajia palvelimilta. Surf-kartoissa tavoite on liukua erilaisten pintojen päällä. Deathrunissa tasohypellään ansoja varoen. Climbissa kiipeillään erilaisissa kartoissa. Bhopin idea on hyppiä nopeasti käyttäen hyväksi pelin ohjelmointivirhettä, bugia.

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

TFC:n kehitys alkoi pian Half-Lifen ilmestymisen jälkeen. Alkuperäisen Team Fortressin kehittäjät aikoivat kehittää uuden pelin, Team Fortress 2:n joka perustuisi Quake 2-moottoriin. Valve kuitenkin osti pelin oikeudet ja palkkasi alkuperäiset tekijät, John Cookin ja Robin Walkerin. Hetken aikaa peli kulki nimellä Valve's Team Fortress mutta nimi vaihtui Team Fortress Classiciksi.

 • 1.4.1999. Team Fortress Classic julkaistaan modina Half-Lifeen.
 • 8.6.2000. Peli julkaistiin uusilla kartoilla ja pelimuodolla, uudistetulla GUI-valikolla ja paremmilla hahmomalleilla ja netcode-päivityksellä joka tasapainottaa peliä.
 • 16.1.2003. Julkaistiin uusi kartta, Ravelin.
 • 15.7.2009. Pelin nykyinen versio julkaistiin ja se sisältää kaikkien edellisten päivitysten sisällön.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

[1] Team Fortress Classic Steamissä (suomeksi)

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]