Team Fortress 2

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Team Fortress 2
Edessä Heavy, Takana Engineer(vas.), Takana keskellä Pyro ja Takana Sniper(oik.)
Edessä Heavy, Takana Engineer(vas.), Takana keskellä Pyro ja Takana Sniper(oik.)
Kehittäjä Valve Corporation
Julkaisija Valve Corporation
Jakelija Electronic Arts (jälleenmyynti)
Steam (verkkomyynti)
Suunnittelija John Cook
Robin Walker
Säveltäjä Mike Morasky
Pelisarja Team Fortress
Pelimoottori Source
Julkaistu Windows, Xbox 360
 • JP 9. lokakuuta 2007
 • NA 10. lokakuuta 2007
 • EU 18. lokakuuta 2007
 • UK 19. lokakuuta 2007
PlayStation 3
 • AUS 23. marraskuuta 2007
 • EU 23. marraskuuta 2007
 • NA 11. joulukuuta 2007
Mac OS X
 • 10. kesäkuuta 2010
Lajityyppi ensimmäisen persoonan ammuntapeli
Pelimuoto moninpeli
Ikäluokitus PEGI: 16[1], ESRB: M Virheellinen ESRB-arvo[2], BBFC: 15[3]
Alusta Linux, OS X, PlayStation 3, Windows, Xbox 360
Jakelumuoto Steam-lataus
Blu-ray
DVD
Vaatimukset Minimi:1.7 Ghz. prosessori, 512 Mt. RAM-muistia, 15 Gt. kovalevy tilaa, DirectX8.1 näytönohjain, Windows XP, hiiri, näppäimistö, Internet-yhteys
Suositus:3.0 Ghz. prosessori, 1 Gt. RAM-muistia, 15 Gt. kovalevy tilaa, DirectX9.0c näytönohjain, Windows 7, hiiri, näppäimistö, Internet-yhteys
Oheislaite VR-lasit tuettu
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Team Fortress 2 on Valven kehittämä ja julkaisema ensimmäisen persoonan ammuntapeli, joka julkaistiin The Orange Boxin mukana 18. lokakuuta 2007. Peli on ladattavissa suoraan Steamistä ja myöhemmin se myös julkaistiin kauppoihin itsenäisenä pelinä. 23. kesäkuuta 2011 Valve ilmoitti Team Fortress 2:n muuttuvan pysyvästi ilmaiseksi peliksi kaikille jotka sen lataavat Steamistä. Peliä rahoitetaan siihen kuuluvien virtuaalisten esineiden avuilla, joilla voi kustomoida pelihahmoaan. Näitä voi saada satunnaisesti tietyn ajan pelattuaan tai ostaa pelin sisäisestä kaupasta.

Peliä alettiin kehittää jo vuonna 1998, ja se uhkasi jäädä vaporwareksi.[4] Alun perin pelin oli tarkoitus olla hyvinkin realistinen, mutta lopulta tekijät päätyivät piirrossarjatyyliseen ja humoristiseen yleisilmeeseen. Peli käyttää Source-pelimoottoria, ja on jatko-osa kahdelle pelille: Quaken pohjalle tehdylle alkuperäiselle Team Fortressille ja Team Fortress Classicille.

Peli käyttää Gooch-varjostuksen kaltaista renderöintimenetelmää.[5]

Peli on joukkuepohjainen moninpeli, jossa sininen ja punainen joukkue taistelevat keskenään. Pelin karttojen tavoitteita ovat muun muassa perinteinen lipunryöstö (lippuna tiedustelutietoja sisältävä salkku), valloituspisteiden hallussapito ja pommivaunun työntäminen. Pelissä on yhdeksän eri hahmoluokkaa, jotka eroavat toisistaan aseistukseltaan ja kyvyiltään.

Team Fortress 2:n versio Windowsille, OS X:lle ja Linuxille on saanut huomattavan määrän uusia ominaisuuksia julkaisunsa jälkeen ilmaisten päivitysten muodossa. Näihin kuuluvat muun muassa uudet kartat, saavutukset ja vaihtoehtoiset aseet. Valve on tuomassa uudistuksia myös Xbox 360 -versioon, mutta PlayStation 3 -versiota ei enää päivitetä.[6] Käännöksen Windows-versiosta PlayStation 3 -versioon teki Electronic Arts.[7]

Taustatarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka Team Fortress 2:n tarina ei ilmene itse pelissä, juoni on paljastettu sarjakuvien kautta pelin virallisilla nettisivuilla.[8]

Redmond, Blutarch ja Gray Mann syntyivät vuonna 1822 kolmoisveljeksinä rikkaalle englantilaiselle Zepheniah Mannille, joka oli saavuttanut omaisuutensa aseteollisuudella. Gray, joka oli älykäs, tiedostava ja puhekykyinen heti syntymästään saakka, joutui kotkan kidnappaamaksi vuoden 1822 Suuren Kotkavitsauksen aikana vain pari minuuttia synnytyksen jälkeen ja katoaa näin moneksi vuodeksi; Zepheniah salaa Grayn olemassaolon kaikilta muilta. Redmond ja Blutarch olivat äärettömän kilpailuhenkisiä kamppaillessaan iäkkään isänsä suosiosta, tarkoituksenaan periä tämän yhtiö hänen kuolemansa jälkeen. 1860-luvulla he vakuuttelivat Zepheniahin ostamaan yhtiölleen lukuisia maaplänttejä ympäri Yhdysvaltoja (virheellisen uskomuksen mukaan höyrymoottorit toimivat soralla, ja nämä maa-alueet olisivat sitä täynnä), mutta kun he saapuivat paikan päälle selvisi, että alueet olivat pelkkää karua joutomaata. Myöhemmin matkan aikana Zepheniah sairastui lukuisiin eri tauteihin, ja kuoli pian sen jälkeen. Testamentissaan, Zepheniah luovutti sotatarvikeyrityksensä Mann Co.:n adjutantilleen, australialaiselle metsästäjälle Barnabas Halelle ja tiluksensa palvelijattarelleen, Elizabethille. Rangaistuksena harkitsemattomuudesta ja lyhytnäköisyydestä Zepheniahksen testamentti määräsi Redmondin ja Blutarchin jakamaan hyödyttömät maat jotka he olivat pakottaneet hänet hankkimaan. Pian tämän jälkeen Blutarch perusti oman yhtiönsä Builders League Unitedin (BLU) ja palkkasi joukon palkkasotureita valtaamaan maa-alueet kokonaan itselleen; Redmond seurasi esimerkkiä omalla yhtiöllään, Reliable Excavation Demolition (RED).[9]

Heidän taistelunsa jatkuivat neljä vuosikymmentä, eikä kumpikaan veljeksistä antanut periksi. Blutarch tajusi, että he kuolisivat pian, ja palkkasi insinööri Radigan Conagherin rakentamaan hänelle koneen, jolla hän pystyisi elämään vaikka loputtomiin. Tällä tavalla Blutarch uskoi voivansa voittaa veljensä ja napata alueet itselleen. Myöhemmin Conagher tapasi salaperäisen naisen joka tarjosi hänelle Australium-nimistä arvokasta metallia, jos Conagher vaihdossa valmistaisi Redmondille täysin identtisen koneen. Conagher suostui, mutta myöhemmin näytetään kuinka hän rakentaa vielä kolmannenkin koneen tuntemattomasta syystä.[9]

RED:in ja BLU:n väliset taistelut jatkuivat yli 60 vuotta; Redmond ja Blutarch palkkasivat joukon uusia palkkasotureita taistelemaan vuonna 1968. Tähän aikaan heidän yhteenottojaan valvoo ”Ylläpitäjä” (Administrator), Elizabethin tyttärentytär, ja australialaisesta Saxton Halesta on tullut Mann Co:n toimitusjohtaja, yhtiön joka välittää aseita kummallekin osapuolelle.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin mukana tulee useita virallisia moninpelikenttiä. PC-versioon on päivitysten myötä lisätty useita uusia karttoja, joita ei ole kuitenkaan vielä lisätty konsoliversioihin. Xbox 360- ja Playstation 3 -versioissa ei voi ostaa tai myydä tarvikkeita. PC-versiossa pelaajat voivat luoda itse aseita tai muita esineitä, mutta niiden pelissä käyttäminen vaatii Valven hyväksynnän. Hahmoille voi ostaa tarvikkeita pelin sisällä Mann Co. -kaupasta.

Pelimuodot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin kartoissa on erilaisia tavoitteita.

 • Komentopisteet (CP) – Kummankin joukkueen tavoite on vallata kentän viisi komentopistettä. Tosin kartassa cp_powerhouse komentopisteitä on vain kolme. Jos kumpikaan joukkue ei onnistu valtaamaan kaikkia pisteitä ennen ajan loppumista, tuloksena on tasapeli. Jos joukkueet päätyvät tasapeliin liian monta kertaa, tulee peliin Areena-tilaa muistuttava äkkikuolematila, jossa käytetään vain lyömäaseita.
 • Hyökkäys / Puolustus (CP) – BLU-tiimin tavoitteena on vallata kaikki valloituspisteet ennen ajan loppumista ja RED-tiimin puolustaa niitä. RED-tiimi voi estää valloittamisen astumalla valloituspisteen päälle.
 • Lipunryöstö (CTF) – Tarkoituksena on kaapata vihollisen tiedustelusalkku ja kuljettaa se omaan tukikohtaan. Jos salkkua kantava pelaaja kuolee, salkku jää maahan minuutiksi. Ellei kukaan varasta sitä, salkku palautuu joukkueen tukikohtaan.
 • Erikoistoimitus (SD) – Lipunryöstön variaatio, jossa molemmat joukkueet kamppailevat yhdestä tiedustelusalkusta tarkoituksenaan toimittaa se yhteiseen kohteeseen. Jos salkkua hallussaan pitävä joukkue pudottaa sen, he häviävät.
 • Pommilasti (PL) – BLU yrittää siirtää kärryä eteenpäin ennen ajan loppumista olemalla sen lähellä. RED-joukkueen tulee estää kärryn etenemistä hallintapisteisiin. RED voi estää liikkumisen pitämällä BLU:n pelaajat poissa kärryltä ja olemalla itse kärryn lähellä, jolloin se ei liiku. Kun kärry on ollut liikkumatta 20 sekuntia, se alkaa liikkua taaksepäin viimeisimmälle pisteelle jonne se on viety.
 • Areena (ARENA) – Tarkoituksena on tappaa vihollisjoukkueen pelaajat tai vallata valloituspiste, kun se 60 sekunnin jälkeen erän alkamisesta avautuu. Kun jompikumpi joukkue on voittanut viisi erää peräkkäin, joukkueet sekoitetaan. Areenassa ei kuitenkaan synnytä uudelleen niin kuin muissa pelimuodoissa, joten jos joukkueessa on Medic, häntä kannattaa suojella kaikin mahdollisin keinoin.
 • Pommilastikisa (PLR) – Idea on sama kuin Pommilastissa. Tavoitteena on viedä oman joukkueen kärry toiselle puolelle aluetta ennen vastustajia ja vallata alue. Erona perinteiseen pommilasti-pelimuotoon on kuitenkin se, että tässä molemmilla joukkueilla on oma kärry ja niiden radat risteävät yleensä useassa kohdassa, tehden pelaamisesta jännittävämpää ja nopeudesta tärkeää.
 • Kukkulan kuningas (KOTH) – Tämä pelitila muistuttaa hyvin paljon Areena-tilaa. Joukkueen täytyy vallata komentopiste ja pitää sitä hallussaan kolme minuuttia. Jokainen sekunti, jonka ajan komentopiste on pelaajan hallussa, vähentyy joukkueesi kellosta. Voittaja on joukkue, jonka kello laskee ensimmäisenä nollaan. Jos vihollistiimi on valtaamassa komentopistettä ajan loppuessa, siirrytään jatkoajalle ja toinen joukkue saa vielä mahdollisuuden voittaa. Jatkoaika loppuu, jos komentopisteen saa haltuunsa joukkue, jonka aika on nollassa.
 • Alueen hallinta (TC) – Kummallakin joukkueella on hallussaan kolme aluetta, joissa on yksi kummallekin joukkueelle tarkoitettu komentopiste. Joukkueiden tavoite on vallata kentän toinen komentopiste kaikilta alueilta ennen ajan loppumista. Yhden erän loputtua siirrytään seuraavalle alueelle.
 • Keskiaikainen komentopiste (CP) – Tässä pelimuodossa ei voi käyttää ampuma-aseita. RED suojaa komentopisteitä DeGroot-linnassa. BLU yrittää saada aluksi hallintaansa kaksi pistettä linnan sivuilta, minkä jälkeen linnan portti aukeaa lyhyeksi ajaksi, ja BLU:n on yritettävä vallata linnan sisällä siaitseva viimeinen komentopiste. Jos pistettä ei ole kaapattu tietyn ajan sisällä, portti sulkeutuu ja kaksi ensimmäistä pistettä on vallattava uudelleen.
 • Mann Vs. Masiina (MvM) – Kuuden pelaajan yhteistyöpelimuoto, jossa tarkoituksena on puolustaa aluetta tekoälyn ohjaamilta roboteilta. Robotteja tulee useammassa aallossa ja aaltojen vaikeusaste kasvaa koko ajan. Tuhoutuneista vihollisista saa rahaa, jolla pelaajilla on mahdollisuus ostaa parannuksia aseisiinsa ja varusteisiinsa.

Myös Add-on-kartoissa, eli ei-alkuperäisissä kartoissa on erilaisia pelityyppejä. Nämä pelityypit ja kentät ovat pelaajien itse muokkaamia ja julkaisemia.

Kilpailullinen peli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Team Fortress 2:ta pelataan kilpailullisesti useiden liigojen kautta. Pohjois-Amerikan liiga, ESEA, tukee maksullista Team Fortress 2 -liigaa, ja vuoden 2017 huippujoukkueille jaetaan 42 000 dollarin palkintoja. Vaikka muodollinen kilpaileva pelaaminen eroaa suuresti tavallisesta Team Fortress 2:sta, se tarjoaa ympäristön, jossa tiimityö on paljon korkeampi kuin julkisilla palvelimilla. Useimmat joukkueet käyttävät äänichattia kommunikoidakseen ja käyttävät strategian, viestinnän ja mekaanisten taitojen yhdistelmää voittaakseen muita joukkueita vastaan. Yhteisön ylläpitämät kilpailuliigat sisältävät yleensä myös rajoituksia, kuten esinekieltoja ja luokkarajoituksia. Valve tukee usein näitä liigoja pelin sisäisillä mitaleilla (jotka lähetetään Steam Workshopin kautta) ja ilmoituksilla virallisessa blogissa. Huhtikuussa 2015 Valve ilmoitti, että Team Fortress 2:een lisätään erityinen kilpailutila, jossa hyödynnetään taitoon perustuvaa matchmakingiä; suljettu betatestaus aloitettiin seuraavana vuonna. Kilpailutila lisättiin "Meet Your Match" -päivitykseen, joka julkaistiin 7. heinäkuuta 2016. Ranking-otteluita pelataan kuusi vastaan ​​kuusi, ja pelaajat sijoitetaan kolmetoista tasoon voittojen/tappioiden ja taitojensa arvioinnin perusteella. Ranking matchmaking tasapainottaa pelaajat tasojen ja arvosanan perusteella. Samanlainen matchmaking lähestymistapa on lisätty satunnaisiin peleihin 12 vs-12 pelaajan otteluissa. Osallistuakseen kilpailevaan matchmakingiin pelaajien täytyy olla yhdistäneet Steam-tilinsä Steam Guard Mobile Authenticatoriin ja heillä on oltava Team Fortress 2:n "premium-tili", jonka lukitus avataan joko ostamalla peli ennen kuin se tuli ilmaiseksi käyttöön. pelaamalla tai ostamalla sen jälkeen pelin sisäisiä tuotteita.

Hahmoluokat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin kaikki hahmoluokat vasemmalta oikealle: Pyro, Engineer, Spy, Heavy, Sniper, Scout, Soldier, Demoman ja Medic.

Pelissä on yhdeksän uniikkia hahmoluokkaa. Jokaisella luokalla on oma pääase ja toissijainen ase. Jokaisella hahmoluokalla on myös luokkakohtainen lähitaisteluase. Joillain luokilla on myös erityiskykyjä, kuten Scoutin mahdollisuus tehdä tuplahyppy. Pelin julkaisun jälkeen hahmoluokille on lisätty useita vaihtoehtoisia aseita, joita voi hankkia esimerkiksi saavutuksia avaamalla, Mann Co. -kaupasta tai muilta pelaajilta ostamalla. Hahmoluokat on jaettu kolmeen osaan: hyökkäävät, puolustavat ja avustavat luokat. Perinteiset käsikranaatit jätettiin kokonaan pois, jotta hahmoluokkien tasapaino säilyisi järkkymättömänä. Kaikille hahmoluokille on nyt annettu päivitetyt aseistukset. Team Fortress 2 on saanut kehuja hyvästä hahmoluokkien tasapainotteisuudesta.[10] Hahmoja voi myös verrata kivi, paperi ja sakset -peliin, sillä jokainen hahmoluokka on jollain tapaa voimakkaampi ja heikompi kuin toinen.

Hyökkääviä luokkia on kolme.

Scout eli tiedustelija on nopein hahmo, mutta vastapainoisesti sillä on huonoin kestävyys. Scout pystyy tekemään tuplahypyn. Scout valloittaa valtauspisteitä ja työntää kärryjä tuplasti nopeammin kuin muut hahmoluokat. Pääaseenaan hän käyttää Haulinsylkijää, normaalia tehokkaampaa haulikkoa, jonka kantomatka on lyhyempi, sekä toissijaisena pistoolia. Lyömäaseena toimii alumiininen pesäpallomaila, joka on pelin nopein lyömäase.

Soldier eli sotilas käyttää pääaseena sinkoa ja toissijaisena aseena haulikkoa. Soldierin kestävyys on toiseksi paras kaikista luokista. Ampuessaan itseään jalkojen juureen Soldier pystyy tekemään rakettihypyn, mikä kuitenkin vahingoittaa tätä. Hän käyttää lyömäaseena kenttälapiota.

Pyro eli pyromaani käyttää liekinheitintä, joka on pelin yksi voimakkaimmista lähitaisteluaseista. Toissijainen ase pidemmille matkoille on haulikko. Lyömäaseena toimii palokirves.

Engineer ja tason 2 vartiotykki.

Puolustavia luokkia on myös kolme.

Demoman eli räjähdeasiantuntija käyttää kranaatinheitintä ja tahmapommeja, jotka soveltuvat ansojen tekemiseen. Demoman kykenee Soldierin tapaan hyppäämään pitkiä matkoja käyttämällä joko kranaattiensa tai tahmapommiensa aiheuttamaa räjähdystä hyväkseen. Lyömäaseena hän käyttää viskipulloa.

Heavy eli raskaiden aseiden mies käyttää pääaseenaan 150-kiloista konekivääriä. Hahmolla on suurin kestävyys, mutta vastapainona se on myös hitain yksikkö. Lähitaistelussa Heavy voi käyttää haulikkoa tai nyrkkejä.

Engineer eli insinööri voi rakentaa vartiotykkejä, jotka automaattisesti tulittavat lähistöllä olevia vihollisia. Engineer voi rakentaa myös apulaitteita, jotka parantavat joukkuetovereita, antavat heille ammuksia ja jakavat Engineereille rakentamiseen tarvittavaa metallia. Engineer voi myös rakentaa teleportteja, jotka lähettävät tiimikavereita lähemmäs taisteluja. Pääaseena on haulikko ja toissijaisena pistooli, joten Engineer ei toimi kovin hyvin tulitaisteluissa, ja jättääkin ampumisen usein vartiotykeilleen. Lyömäaseena toimii jakoavain, jolla voi myös poistaa Spyiden tyhjentäjiä, nopeuttaa rakenteilla olevien rakennuksien valmistumista, kehittää ja korjata sekä omaa että muiden Engineerien koneistoa.

Viimeiset kolme luokkaa ovat muita luokkia avustavia.

Medic eli lääkintämies kykenee parantamaan muita pelaajia. Hän saa myös jatkuvasti hitaaseen tahtiin omaa menetettyä kestävyyttään takaisin. Ensijainen ase on injektioneuloja sarjatulena ampuva ase. Toissijainen on Lääkintäase, jolla Medic parantaa joukkuetovereitaan. Parannettuaan hahmoa jonka kestävyys on jo maksimissa, sen kestävyyden voi nostaa väliaikaisesti 150 %:iin, joka näkyy pelaajaa kiertävinä terveyskuvakkeina. Lyömäaseena Medic käyttää luusahaa. Medic voi myös tarpeeksi parannettuaan tehdä itsestään ja parannettavasta kohteestaan vahingoittumattoman kymmenen sekunnin ajaksi, mikä tekee medicistä tarpeellisen hahmon hyökätessä ja puolustaessa.

Sniper eli tarkka-ampuja toimii parhaiten pitkältä etäisyydeltä, käyttää kiikarikivääriä ja toissijaisena aseena konepistoolia. Kiikarikivääri tekee sitä enemmän vahinkoa, mitä kauemmin Sniper on tähdännyt kiikaritähtäimellä (luoti latautuu). Sniper saa sen lisäksi aina kriittisen osuman osuessaan tarkkuuskiväärillä päähän, yleensä tappaen vihollisen yhdestä osumasta (täysin ladattu pääosuma tappaa joka luokan, myös yliparannetun Heavyn). Lyömäaseena hän käyttää Kukri-veistä.

Spy eli vakooja pystyy naamioitumaan miksi tahansa vastustajan joukkueen luokaksi ja muuttumaan hetkellisesti täysin näkymättömäksi. Muuttuessaan vastustajaksi Spyn nimi muuttuu jonkin vastustajan nimeksi, riippuen mikä on Spyn valepuku. Aseina ovat revolveri ja perhosveitsi. Selkään puukottaessa veitsi tappaa uhrin välittömästi, mutta tällöin Spy menettää valeasunsa. Spy pystyy myös asettelemaan tyhjentäjiksi kutsuttuja laitteita vihollis-Engineerien rakennelmiin, jotka imevät niistä energiaa tuhoutumiseen asti, ellei Engineer poista niitä jakoavaimellaan. Spylla on myös vaihtoehtoinen näkymättömyyskello, jolla hän voi milloin tahansa painaa toissijaista tulitusnäppäintä muuttuakseen näkymättömäksi.

Kaikille hahmoluokille on tehty viralliset ”Meet the Class” -esittelyvideot.

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Team Fortress 2:ssa on omat musiikkinsa, jotka on säveltänyt Mike Morasky. Päivitysten aikana tuli kaksi uutta lisää.

 • Team Fortress 2 (Main Theme)
 • Rocket Jump Waltz
 • Playing with Danger
 • The Art of War (Meet the Soldier -videossa)
 • Faster Than a Speeding Bullet (Meet the Scout -videossa)
 • Rifle Force (Meet the Sniper -videossa)
 • Right Behind You (Meet the Spy -videossa)
 • A Little Heart to Heart
 • MEDIC! (Meet the Medic -videossa)
 • Archimedes (perustuu A Little Heart to Heart -kappaleeseen)
 • "Soldier Of Dance" (Kazotsky Kick-pilkassa)
 • "Red Bread" (Expiration Date-videossa)
 • "Three Days To Live" (^)
 • "Dapper Cadaver" (^)
 • "Seduce Me" (^)
 • "It Hates Me So Much" (^)
 • "Rise Of The Living Bread" (^)
 • "Saluting the Fallen" (tehty Soldierin ääninäyttelijän Rick Mayn muistoksi kun hän kuoli koronavirukseen)

Meet the Engineer -videossa soi Wilcon tekemä kappale.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vastaanotto
Yhteispisteet
Kerääjä Pisteet
GameRankings 92.60%[11]
Metacritic 92/100[12]
Arvostelupisteet
Julkaisu Pisteet
1UP.com A[13]
Eurogamer 9/10[14]
Gamereactor 9.3/10[15]
GameSpot 8.5/10[16]
GameSpy 5/5 tähteä[17]
IGN 8.9/10[18]
PC Gamer UK 94%[19]
V2.fi 93/100[20]
GameDaily 9/10[21]
MobyGames 90%[22]

Team Fortress 2 sai hyvän vastaanoton pelikriitikoilta. Metacritic ja GameRankings antoivat pelille pisteet: 92/100 ja 92.60%.[12][11] Monet arviot kehuivat pelin sarjakuvamaisia grafiikoita, kevytmielistä pelaamista,[21] ja hahmoluokkien persoonallisuutta. PC Gamer UK huomautti, että monista peleistä puuttuvat nämä ominaisuudet.[19] Samanlaisen arvion antoi myös GamePro, joka kuvaili peliä yksinkertaisesti hauskaksi.[23] Erityisesti Valven suunnitelema moninpelikartta "Hydro" sai positiivista palautetta, koska se sopi hyvin kaikkiin pelityyppeihin.[18][19] Pelin tasapainotus, tiimityö ja karttasuunnitelu oli kriitikoiden mieleen.[24] Team Fortress 2 sai useita palkintoja sen monipelistä[25][26] graafisesta tyylistä,[27][28][29] ja se ansaitsi useita "vuoden peli" palkintoja osana The Orange Box-pelikokoelmaa.[30][31]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Pelihaku PEGI. Arkistoitu 2.12.2013. Viitattu 22.12.2011.
 2. ESRB Game Ratings ESRB. Viitattu 15.4.2017. (englanniksi)
 3. Team Fortress 2 BBFC. Viitattu 4.6.2013. (englanniksi)
 4. Vaporware 1999 Winners (englanniksi) Viitattu 3.7. 2011
 5. Mitchell, Jason & Francke, Moby & Eng, Dhabih: Illustrative Rendering in Team Fortress 2 valvesoftware.com. Arkistoitu 12.3.2012.doi:10.1145/1274871.1274883. Viitattu 17.12.2017.
 6. Valve: no TF2 updates for PS3 Orange Box: Arstechnica.com (englanniksi) Viitattu 3.7. 2011
 7. Valve, EA will not support PS3 Team Fortress 2 (englanniksi) Viitattu 3.7. 2011
 8. Team Fortress 2 - Comics Valve Corporation. Viitattu 29.11.2012.
 9. a b Team Fortress 2 - Loose Cannon 2.7.2010. Valve Corporation. Viitattu 29.11.2012.
 10. The Orange Box Review 11.10.2007. GameSpot. Arkistoitu 8.12.2012. Viitattu 2.5.2008.
 11. a b Team Fortress 2 Reviews GameRankings. Arkistoitu 11.1.2009. Viitattu 1.9.2008.
 12. a b Team Fortress 2 (PC: 2007): Reviews Metacritic. Arkistoitu 11.2.2010. Viitattu 1.9.2008.
 13. Team Fortress 2 PC Review 10.10.2007. 1UP.com. Arkistoitu 27.10.2007. Viitattu 2.5.2008.
 14. Team Fortress 2 Review 10.102007. Eurogamer. Arkistoitu 30.10.2007. Viitattu 2.5.2008.
 15. http://www.gamereactor.fi/pelitietokanta/6895/Team+Fortress+2/
 16. Team Fortress 2 for PC review 3.5.2008. GameSpot. Arkistoitu 30.10.2007. Viitattu 6.5.2008.
 17. Team Fortress 2 Review 10.10.2007. GameSpy. Viitattu 2.5.2008.
 18. a b Team Fortress 2 Review 9.10.2007. IGN. Viitattu 2.5.2008.
 19. a b c PC Review: Team Fortress 2 PC Gamer UK. 10.10.2007. ComputerAndVideoGames.com. Viitattu 2.5.2008.
 20. http://www.v2.fi/arvostelut/pelit/73/Team-Fortress-2/
 21. a b Team Fortress 2 Review 12.10.2007. GameDaily. Viitattu 2.5.2008.
 22. Team Fortress 2 for Windows MobyGames. Viitattu 1.9.2008.
 23. The Orange Box Review 10.10.2007. GamePro. Arkistoitu 11.10.2007. Viitattu 2.5.2008.
 24. The Orange Box Review 11.10.2007. GameSpot. Arkistoitu 8.12.2012. Viitattu 2.5.2008.
 25. GameSpy's Game of the Year 2007: Team Fortress 2 GameSpy. Arkistoitu 23.12.2007. Viitattu 22.12.2007.
 26. 2007 1UP Network Editorial Awards 1UP.com. Arkistoitu 26.2.2009. Viitattu 18.2.2008.
 27. GameSpy Game of the Year 2007: Multiplayer GameSpy. Arkistoitu 23.12.2007. Viitattu 6.4.2008.
 28. GameSpy's Game of the Year 2007: Special Awards GameSpy. Arkistoitu 29.10.2013. Viitattu 6.4.2008.
 29. IGN Best of 2007: PC — Best Artistic Design IGN. Arkistoitu 17.11.2013. Viitattu 18.2.2008.
 30. 11th Annual Interactive Achievement Awards AIAS. Arkistoitu 19.3.2008. Viitattu 24.4.2008.
 31. Spike TV Announces 2007 'Video Game Awards' Winners 8.12.2007. PR Newswire. Viitattu 1.5.2008.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikisitaateissa on kokoelma sitaatteja aiheesta Team Fortress 2.