Half-Life 2: Episode Two

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Half-Life 2: Episode Two
Half-Life 2 Episode Two title.jpg
Kehittäjä Valve Corporation
Julkaisija Valve Corporation
Jakelija Electronic Arts
Suunnittelija(t) Gabe Newell
Pelimoottori Source
Julkaisuaika 10. lokakuuta 2007
(Steamin kautta)
18. lokakuuta 2007
(kaupoissa)
Lajityyppi ensimmäisen persoonan ammuntapeli
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus ESRB: 17+
PEGI: 15+
ELSPA: 15+
Alusta Windows
Mac OS X
PlayStation 3[1]
Xbox 360[1], Linux
Jakelualusta DVD
Steam-lataus
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Half-Life 2: Episode Two on Valve Corporationin kehittämä ja julkaisema tietokonepeli, joka ilmestyi 10. lokakuuta 2007 ladattavaksi Steam-jakeluohjelmasta ja 18. lokakuuta 2007 myytäväksi kaupoissa. Peli on Half-Life 2: Episode Onen ja tulevan Half-Life 2: Episode Threen ohella yksi Half-Life 2:n kolmesta lisäosasta. Half-Life 2: Episode Two on myös julkaistu Orange Box -pelikokoelmassa, jossa ovat myös Portal ja Team Fortress 2, sekä Half-Life 2 ja Half-Life 2: Episode One.[2] Steam-palvelun kautta peliin on myös mahdollista saada suomenkieliset tekstitykset, jos käyttäjällä on Steamin suomenkielinen versio.

Half-Life 2: Episode Twon tarinassa tiedemies Gordon Freemanin ja hänen aisaparinsa Alyx Vancen tavoitteena on matkustaa White Forestin metsässä sijaitsevaan vanhaan ohjussiiloon, jossa Eli Vance, Isaac Kleiner ja uusi hahmo Arne Magnusson ovat odottamassa heitä. Edellisessä osan loppuratkaisun jälkeen taivaalle on muodostunut valtava ulottuuvusrepeämä, jonka kautta Combine-imperiumi yrittää tuoda asevoimansa Maahan. Olennainen osa juonta on Alyxin varastama kopio tietopaketista, jonka sisältämien tietojen avulla kapinalliset pystyvät sulkemaan ulottuvuusrepeämän.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Half-Life 2: Episode Twon pelimekaniikan peruselementit ovat samanlaisina kuin Half-Life 2:ssa ja Half-Life 2: Episode Onessa, mutta peli hyödyntää Valven uudistamaa versiota Source-pelimoottorista. Uudistetussa pelimoottorissa on mukana ominaisuus luoda valtavan kokoisia peliympäristöjä, joissa on korkeampi piirtoetäisyys ja yksityiskohtaisemmat tekstuurit kuin pelimoottorin alkuperäisessä versiossa. Sourcen fysiikkamoottoria on paranneltu siten, että peli kykenee mallintamaan talojen ja siltojen kaltaisten suurikokoisten kohteiden fysiikanmallinnusta. Pelimoottorissa ovat myös yksityiskohtaisempi animaatiojärjestelmä, dynaamiset varjostukset ja Half-Life 2: Lost Coastissa esitellyt HDR-valotehoste ja Valven työntekijöiden kommenttiraidan. Half-Life 2: Episode Twon uusittu pelimoottori on suunnattu myös kehittyneille tietokoneiden prosessoreille ja näytönohjaimille.

Half-Life 2: Episode Twon teemana ovat valtavan kokoiset peliympäristöt, joissa pelaaja joutuu suorittamaan liittolaisilleen erilaisia tehtäviä. Half-Life 2:sta ja Half-Life 2: Episode Onesta poiketen peli ei enää sijoitu itäeurooppalaisen Kaupunki 17:n (City 17) ympäristöihin, vaan kaupungin lähistöllä sijaitsevaan metsään ja vuoristoon. Uudenlaisen miljöön ansiosta pelissä eteneminen ei ole enää yhtä suoraviivaista kuin aikaisemmissa Half-Life-peleissä, joissa pelaajahahmo joutui liikkumaan lineaarisessa ja tarkkaan rajatussa peliympäristössä. Half-Life 2:n esittelemä ominaisuus ohjata kulkuneuvoja tekee paluun, joten pelaaja liikkuu useimpien peliympäristöjen läpi autossa, johon myös pelaajahahmon kumppani Alyx Vance pääsee matkustajaksi. Half-Life 2: Episode Onessa esitellyt Alyxin uudet ominaisuudet ja liikkeet tekevät myös paluun pelissä, vaikka Half-Life 2:n tavoin pelaaja liikkuu suurimman osan peliajasta yksin.

Source-pelimoottorin mahdollistaman realistisen fysiikanmallinnuksen takia pelissä on edeltäjiensä tavoin fysiikkamoottorin ympärille rakennettuja tilanteita, joissa pelaajan tarkoituksena on ratkaista liikkumista rajoittava ongelma. Uudistetun fysiikkamoottorin ansiosta tilanteet on kuitenkin suunniteltu monimutkaisemmiksi kuin aikaisemmissa peleissä, ja Half-Life 2: Episode Twossa on pelisarjan pisimpiin ongelmanratkaisuun pohjautuvia kohtauksia.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Gordon Freeman tulee tajuihinsa romuttuneessa junassa, jonka kyydissä hän ja Alyx Vance pakenivat Combinen hallitsemasta Kaupunki 17:stä (engl. City 17), ennen kuin kaupungin keskellä ollut valtava Linnoitus (engl. Citadel) räjähti reaktoriytimen romahtamisen seurauksena. Gordon tapaa Alyxin ja poistuu junasta, minkä jälkeen kaksikko saa selville, että Linnoituksen tuhoutuminen on muodostanut Kaupunki 17:n yläpuolelle valtavan ulottuvuusrepeämän, joka voi käynnistää uudelleen portaalimyrskyt (engl. portal storms), jotka alun perin alkoivat Nihilanthin kuolemasta. Gordon ja Alyx saapuvat hylätylle radioasemalle, jossa he lähettävät radiosanoman White Forestin metsässä sijaitsevaan ohjussiiloon, jossa Eli Vance ja Isaac Kleiner ovat odottamassa heitä. Molemmat tiedemiehet kertovat Gordonille ja Alyxille, että portaalimyrskyjen uusiutuminen mahdollistaa Combinen lähettämään asevoimansa Maahan. Alyx kuitenkin kertoo, että hänellä on Linnoituksesta varastettu kopio tietopaketista, joka sisältää Combinen kotimaailmaa koskevia tietoja ja mahdollistaa ulottuvuusrepeämän hallitsemisen "toiselta puolelta". Tiedemiesten mukaan he pystyisivät tietopaketin ansiosta sulkemaan ulottuuvusrepeämän, koska heillä on myös ohjustukikohdassa laukaisematon avaruusraketti, jonka laitteiston avulla "superportaali" saadaan romahtamaan.

G-Man paljastaa pelastaneensa nuoren Alyx Vancen hengen Black Mesan tapauksesta.

Gordon ja Alyx ovat matkalla White Forestiin, kunnes he saapuvat ränsistyneelle kaivosasemalle. Kaivosasemalla heidän kimppuunsa hyökkää Combinen Hunter-sotakone, joka lävistää Alyxin kehon terävillä kynsillään ja romahduttaa Gordonin päälle kiviröykkiön. Kun Gordon tulee jälleen tajuihinsa, yksinäinen vortigaunt (jonka nimeksi paljastuu myöhemmin Uriah) hajottaa sähköpurkauksella Gordonia pidätelleen kivikasan ja vie vakavasti haavoittuneen Alyxin maan alla sijaitsevaan vastarintaliikkeen tukikohtaan. Gordon joutuu etenemään yksin tukikohtaan, mutta matkan varrella hän joutuu vaeltamaan hyönteismäisten muurahaiskorentojen (engl. antlions) valloittamien kaivosten halki. Kun Gordon saapuu tukikohtaan, paikka joutuu muurahaiskorentojen hyökkäyksen kohteeksi. Gordon kuitenkin puolustaa tukikohtaa, kunnes muita vortigaunteja saapuu paikalle. Vortigauntien mukaan he pystyvät parantamaan Alyxin, mutta Gordonin on hankkittava muurahaiskorentojen "uutetta". Gordon ja muuan vortigaunti vaeltavat muurahaiskorentojen pesäksi muuttuneessa kaivoksessa, kunnes he löytävät uutteen ja palaavat takaisin Alyxin ja muiden vortigauntien luokse. Vortigauntit muuttuvat purppuranvärisiksi, mutta yhtäkkiä G-Man ilmestyy ja kertoo Gordonille, että hän pelasti Alyxin hengen Black Mesan tapauksesta. Hän myös viittaa siihen, että Alyx on tärkeä avainhahmo hänen suunnitelmissaan. G-Man siirtyy tajuttoman Alyxin luokse ja käskee häntä kehottamaan isälleen, että on valmistauduttava "ennen näkemättömiin seurauksiin", engl: prepare for unforeseen consequences, – G-Man viittaa tällä alkuperäisen Half-Lifen kolmanteen jaksoon "Unforeseen Consequences", jossa resonanssikaskadi on raunioittanut Black Mesan tutkimuslaitoksen.

Kun Alyx on parannettu ja hän on tullut tajuihinsa, Gordon ja Alyx lähtevät vortigauntin saattamina pois tukikohdasta. Maanpinnalla he näkevät sillan, jonka kautta Combine on siirtämässä sotajoukkoja White Forestiin. Gordon, Alyx ja vortigaunti taistelevat muurahaiskorentoja vastaan, minkä jälkeen vortigaunti löytää osittain romahtaneen sillan luona auton. Gordon ja Alyx jatkavat matkaansa, kunnes he löytävät hylätystä ladosta kapselin, jonka sisällä on salaperäinen Combinen neuvonantaja (engl. Combine Advisor). Gordon ja Alyx sammuttavat generaattorin, jonka luulevat toimivan olennon elossapitojärjestelmän voimanlähteenä, mutta generaattorin sammuminen avaa neuvoantajan kapselin. Olento nostaa telekineettisillä voimillaan kaksikon ilmaan ja yrittää tappaa Gordonin matomaisella kielellään, mutta yhtäkkiä kapseli räjähtää ja haavoittunut neuvonantaja pakenee ladosta. Neuvonantaja kuitenkin hälyttää lähellä partioivat Combinen sotilaat, joten Gordon ja Alyx pakenevat autolla ja heitä jahtaa Combinen taisteluhelikopteri. Kaksikko pakenee vastarintaliikkeen tukikohtaan, jossa Gordon pudottaa alas helikopterin ja kapinalliset korjaavat vaurioituneen auton. Gordon ja Alyx jatkavat matkaansa tukikohdasta ja selviytyvät Combinen väijytyksestä autiossa vuoristokylässä. Kun Gordon ja Alyx lopulta saapuvat White Forestin ohjussiiloon, tukikohta joutuu hyökkäyksen kohteeksi, mutta Gordon onnistuu päihittämään siiloon tunkeutuneet Combinen sotilaat.

Isaac Kleiner ja Eli Vance kertovat Gordon Freemanille ja Alyx Vancelle Borealis-laivasta. Borealis oli alun perin tarkoitettu Half-Life 2:n peliympäristöksi, mutta kartta poistettiin pelin lopullisesta versiosta.

Gordon ja Alyx tapaavat Eli Vancen, Isaac Kleinerin, kolmannen tiedemiehen Arne Magnussonin ja Alyxin robotin Dogin. Alyx luovuttaa isälleen tohtori Judith Mossmanin viestin, jossa Mossman kertoo löytäneensä salaperäisen "projektin". Tiedemiehet ymmärtävät, että projekti on itse asiassa tutkimuslaiva Borealis, joka eräänä päivänä katosi selittämättömästi kuivasatamasta. Gordon ei tiedä laivan merkitystä, mutta Isaac Kleinerin mukaan Borealis olisi arvokas etu vastarintaliikkeen Combinen vastaisessa taistelussa. Eli Vance on kuitenkin sitä mieltä, että Borealis on liian vaarallinen ja voimakas ase vastarintaliikkeelle, joten laiva on tuhottava. Borealis kuului alun perin Black Mesan kilpailijalle Aperture Sciencelle, mikä on viittaus Portal-pelin juonen tapahtumiin. Myöhemmin Eli keskustelee Gordonin kanssa ja paljastaa, että hän on ollut alusta alkaen tietoinen G-Manin olemassaolosta ja vahvistaa väitteen, jonka mukaan G-Man pelasti Alyx Vancen hengen Black Mesasta. Kapinalliset siirtävät Alyxin tietopaketin tietoja avaruusrakettiin ja ohjelmoivat sen uudelleen, mutta ohjussiilo joutuu jälleen Combinen hyökkäyksen kohteeksi. Tohtori Magnussonin keksimillä kokeellisilla räjähdepanoksilla aseistautunut Gordon kuitenkin nujertaa valtavat Strider-sotakoneet ja estää ohjussiilossa valmistelevan raketin tuhoutumisen.

Kun Combine on kukistettu, Gordon palaa takaisin ystäviensä luokse. Hän laukaisee avaruusraketin, joka käynnistyy Maan ilmakehässä ja luo yhteyden alun perin Black Mesalle kuuluneiden satelliittien kanssa. Pulssiaalto romahduttaa ulottuvuusrepeämän, minkä jälkeen Vancet kertovat Gordonille, että he ovat päättäneet lähteä pohjoiseen paikantamaan Borealisin ja pelastamaan Judith Mossmanin. Gordon, Alyx ja Eli ovat lentokonehallissa poistuakseen siilosta helikopterin kyydissä, mutta paikalle ilmestynyt Combinen neuvonantaja nostaa telekineettisillä voimillaan Gordonin ja Alyxin ilmaan. Eli yrittää puolustaa ystäväänsä ja tytärtään olennolta, mutta paikalle saapuu myös toinen neuvonantaja, joka tappaa Eli Vancen lävistämällä hänen päänsä takaapäin kielellään. Dog kuitenkin pelastaa Gordonin ja Alyxin hengen neuvonantajilta, joista toinen haavoittuu vakavasti. Kun neuvonantajat ovat poistuneet, peli päättyy järkyttyneen Alyxin itkiessä isänsä ruumiin vieressä.

Half-Life 2: Episode Twon juoni tulee jatkumaan kolmannessa ja viimeisessä lisäosassa Half-Life 2: Episode Three, jonka jälkeen on tulossa vielä muita Half-Life -saagaan kuuluvia pelejä/episodeja, tosin Valve vain ilmoitti, että Episode Three ei ole Half-Life -sarjan viimeinen osa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arvioinnit
Julkaisu Arvosana
IGN.com
9.4
Keskiarvot arvosteluista
Game Rankings
90/100 (perustuu 12 arvosteluun)[3]
Metacritic
91/100 (perustuu 12 arvosteluun)[4]

Half-Life 2: Episode Two sai edeltäjiensä tavoin pelikriitikoilta erittäin myönteisen vastaanoton. Arvostelijat kehuivat pelin laajoja peliympäristöjä ja monipuolista kenttäsuunnittelua, mutta toisaalta eräiden kriitikoiden mukaan peli oli Half-Life 2: Episode Onen tavoin liian lyhytkestoinen.

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muiden Half-Life-sarjan pelien tavoin Half-Life 2: Episode Twon soundtrackin on säveltänyt Kelly Bailey.

Kappaleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. No One Rides For Free (1:03)
 2. Dark Interval (1:35)
 3. Crawl Yard (1:15)
 4. Nectarium (1:47)
 5. Extinction Event Horizon (2:04)
 6. Vortal Combat (3:15)
 7. Sector Sweep (2:47)
 8. Shu'ulathoi (2:38)
 9. Last Legs (2:07)
 10. Abandoned In Place (2:47)
 11. Inhuman Frequency (1:50)
 12. Hunting Party (3:30)
 13. Eon Trap (3:14)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b Jason Ocambo: Half-Life 2: Episode Two – The Return of Team Fortress 2 and Other Suprises 13.8.2006. Gamespot. (englanniksi)
 2. Berghammer, Billy: Half-Life 2: Episode Two To Be Released In Two Versions, Slips To Late Summer 2007 17.1.2007. Game Informer. Viitattu 21.7.2007. (englanniksi)
 3. Game Rankingsin keskiarvo Game Rankings. Viitattu 24.10.2007. (englanniksi)
 4. Metacriticin keskiarvo MetaCritic. Viitattu 24.10.2007. (englanniksi)

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]