Left 4 Dead

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Left 4 Dead
Left4Deadn logo.jpg
Kehittäjä Valve Corporation/Turtle Rock Studios
Certain Affinity (Xbox 360)
Julkaisija Valve Corporation
Jakelija Electronic Arts
Steam
Säveltäjä(t) Mike Morasky
Pelisarja Left 4 Dead
Pelimoottori Source
Julkaisuaika
Lajityyppi ensimmäisen persoonan ammunta, selviytymiskauhu
Pelimuoto yksinpeli, kaksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus PEGI: 18+[1]
ESRB: M
BBFC: 18[2]
USK: 18
CERO: Z OFLC: MA15+
Alusta Microsoft Windows, Xbox 360, Mac OS X
Jakelualusta DVD
Steam-lataus
Laitevaatimukset
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Left 4 Dead on Turtle Rock Studiosin kehittämä ja Valve Corporationin julkaisema ensimmäisen persoonan ammunta- ja selviytymiskauhupeli. Peli on rakennettu Source-pelimoottorin ympärille. Left 4 Dead julkaistiin 18. marraskuuta 2008 Xbox 360:lle ja Microsoft Windowsille, ja sen sai ennakkoladattua Steamista 13. marraskuuta 2008.[4] Peli sisältää Steamin saavutukset (engl. achievements). Niiden ideana on suorittaa pelissä erilaisia vapaaehtoisia tehtäviä, ja saada niistä suoritusmerkintöjä.

Left 4 Dead on saanut hyvän vastaanoton arvostelijoilta ja pelaajilta. Keskiarvona Metacriticsiltä on 89 % ja Game Rankingsiltä 88 %. Peliä on erityisesti kiitetty sen uudelleenpelattavuudesta ja elokuvamaisesta kokemuksesta. Survival Pack julkaistiin Xbox 360:lle ja Windowsille 21. huhtikuuta 2009. Pelissä on myös muokkaustyökalu Left 4 Dead Authoring Tools, jolla voi kehittää ja muokata omia kenttiä. Valve julkaisi 17. marraskuuta 2009 pelille jatko-osan Left 4 Dead 2.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä neljä ihmistä joutuu vaarallisen taudin runtelemalle alueelle. Tartunnan saaneet ihmiset ovat muuttuneet zombeiksi. Neljän selviytyjän on kuljettava asein puolustautumalla kunkin tason läpi turvataloon. Hyvä ryhmätyöskentely on pelissä tarpeen. Tavallisesta poikkeavia zombeja ovat nopeasti liikkuva Hunter, zombeja huokuttelevaa limaa oksentava Boomer, kielellään pyydystävä Smoker, herkkä ja vaarallinen Witch sekä suuri ja vahva Tank. Witchillä ei ole mahdollista pelata. Lauma (engl. horde) on joukko normaaleja tartunnan saaneita zombeja, jotka ilmestyvät satunnaisesti esimerkiksi auton hälyttimen soidessa. Kun lauma ilmestyy suurena joukkona, se on vaikeampi päihittää.

Left 4 Deadissa tekoälyä kutsutaan nimellä Ohjaaja (The Director). Sen toiminta ei rajoitu zombien ilmestymispaikkojen valitsemiseen, vaan se vaikuttaa myös niiden lukumääriin selviytyjien tilanteesta, taidosta ja terveydestä riippuen. Witchit ja Tankit syntyvätkin melkein joka kerta eri paikkaan kentässä tehden näin jokaisesta pelistä erilaisen. Ohjaaja myös valitsee aseiden ja räjähteiden paikat.

Pelin selviytyjät: Francis, Bill, Zoey ja Louis.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli sijoittuu vaarallisen, rabieksen kaltaisen kulkutaudin runtelemaan Amerikkaan. Virukseen sairastuttua ihminen menettää vapaan tahtonsa hetkessä, ja alkaa metsästämään eläviä ihmisiä aikeinaan joko tappaa tai tartuttaa heidät. Neljä viruksen kantajaa, mutta sen oireille täysin immuunia ihmistä Bill, Louis, Francis ja Zoey yrittävät selviytyä osavaltiosta toiseen kohti pelastusta.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Louis on oman yrityksensä IT-osaston järjestelmäanalyytikko.[5] Suhtautuu maailmanloppuun positiivisesti.
 • Francis on tatuoitu moottoripyöräilijä. Francis on tunnettu vihastaan miltei kaikkea kohtaan, ja suhtautuu hyvin negatiivisesti kaikkeen.
 • Zoey on nuori nainen rikkaasta perheestä.
 • William ”Bill” Overbeck on Vietnamin sodan veteraani vihreistä bareteista. Ryhmän kiistaton johtaja. Kiistelee yleensä Franciksen kanssa. Tekee mitä tahansa pitääkseen muut ryhmän jäsenet elossa. Ainoa hahmo, joka virallisesti kuolee pelisarjan aikana.

Zombi-tyypit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Hunter on huppariin ja verkkareihin pukeutunut erityisen nopea ja ketterä erityissaastunut. Hunter pitää koiraeläimen murinaa ja vinkumista muistuttavia ääniä. Hunterin tavallisin tapa tappaa selviytynyt on kaataa tämä ja sitten repiä kynsillään ja hampaillaan tämä riekaleiksi. Hunter on myös "erikoistunut" tappamaan ne selviytyneet, jotka eksyvät liian kauas ryhmästään. Hunter osaa hypätä kaikkein korkeimmalle ja pisimmälle.
 • Boomer on lihava erikoissaastunut, joka oksentaa zombeja houkuttelevaa mahahappoa. Boomer päästelee koko ajan pahoinvoivia ääniä.
 • Tank on valtava ja vaarallinen erikoissaastunut sekä ainoa, joka osaa murtautua turvahuoneisiin. Tank voi lyödä autoja selviytyneiden päälle.
 • Smoker on tupakkaa polttava erikoissaastunut, jolla on uskomattoman pitkä kieli. Smokerin tunnistaa sen jatkuvasta yskimisestä sekä vihreästä savusta, jota erittyy siitä. Smokerin iskut eivät tee erityisempää vahinkoa, mutta yleensä se vangitsee kielellään selviytyneen ja pitää tätä paikoillaan, kun muut saastuneet tappavat tämän.
 • Witch on naispuolinen erikoissaastunut, joka säikähtäessään raatelee pitkillä kynsillään sen, joka on säikäyttänyt sen.

Pelimuodot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yksinpelissä pelattavaksi hahmoksi valitaan yksi neljästä selviytyjästä. Kolmea muuta selviytyjää ohjaa pelin tekoäly. Pelaajan hahmon kuollessa taso alkaa alusta. Yksinpelissä ei voi pelata internetin välityksellä. Kampanja on lähes täysin samanlainen pelimuoto kuin yksinpeli. Ainoana erona on pelaajan mahdollisuus pelata internetin välityksellä muiden pelaajien kanssa.

Versuksessa selviytyjät ja zombit kilpailevat toisiaan vastaan internetin välityksellä. Kummallakin puolella voi olla neljä pelaajaa. Zombien (engl. special infected) tarkoitus on estää selviytyjien pääsy turvataloon omia erikoiskykyjä käyttäen. Tavalliset zombit ovat tekoälyn ohjauksessa. Survivalissa pelaajat yrittävät selvitä mahdollisimman pitkään. Pelissä on kello, joka lähtee käyntiin kierroksen alkaessa. Selviämällä neljä minuuttia pelaaja ansaitsee pronssimitalin, seitsemällä minuutilla hopeamitalin ja kymmenellä minuutilla kultamitalin.

Moninpelijärjestelmä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Moninpeliin Valve esitteli otteluntekojärjestelmän, jonka avulla pelaajat voivat järjestää pelin. Sitä ennen pelaajat voivat muuttaa asetuksia ja keskustella tekstillä tai mikrofonilla. Pelin ylläpitäjän ei tarvitse pitää omalla koneella pelipalvelinta, vaan pelaajat voivat auttaa yhteisöä järjestämällä dedikoituja palvelimia, joita pelaajat voivat käyttää. Palvelimelle voi asettaa oman MOTD:n ja bannerin. Pelin alussa näkyy kuinka monta pelaajaa palvelimella on ollut ja millä suosiosijalla se on.

Järjestelmän luomisesta eräs Valven työntekijä kertoi näin:

»Ottelunteossa on Left 4 Deadissa iso ero peleihin kuten Counter-Strikeen ja Team Fortress 2:een verrattuna joita halusimme korjata, emmekä ajatelleet serveriselaimen onnistuvan sellaisessa. CS:ssä ja TF2:ssa, serveriltä pystyi poistumaan 2-3 pelaajaa, ja lisää pelaajia tulee täyttämään tyhjät paikat, jolloin tällainen toiminta ei vaikuta muiden pelaajien toimintaan. Kun pelaaja tai pari lähtee pelistä Left 4 Deadissa, pelaaminen kärsii hiukan ja olimme huolissamme siitä ettei serveriselainjärjestelmä olisi oikea tähän peliin. Toisaalta, on asioita joissa serveriselain tekisi homman paremmin, joten olemme lisäämässä sen takaisin pian.»
(Erik Johnson[6])

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valve Corporation hankki Turtle Rock Studiosin omistukseensa pelin kehittämisen aikana.

Demo tuli julkisesti saataville Xbox 360:lle ja Windowsille 11. marraskuuta 2008, mutta pelin Windowsille ennakkotilanneet pääsivät pelaamaan jo 6. marraskuuta. Demo sisälsi No Mercy -kampanjan kaksi ensimmäistä karttaa (toista karttaa oli lyhennetty lopusta käsin), yksinpelin ja yhteistyömoninpelin.[7]

Demon aikana esiintyi monia palvelimiin liittyviä ongelmia. Erityisesti niitä oli Valven otteluntekojärjestelmässä, joka ei sallinut aluksi yksityispalvelimen tekoa. Joukko päivityksiä korjasi ongelmia lisäämällä palvelinselaimen ja mahdollisuuden tehdä yksityispalvelin. Verkkopelissä ilmeni myös muita vikoja. Nykyisin demoa ei pysty enää pelaamaan Steamissa, koska kokonainen versio tästä pelistä on jo julkaistu.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Left 4 Dead PEGI. Viitattu 7.7.2011.
 2. LEFT 4 DEAD BBFC. Viitattu 7.7.2011. (englanniksi)
 3. L4D laitteistovaatimukset vahvistettu Team Fortress.fi. 26.9.2008. (suomeksi)
 4. Kroll, Alden: Left 4 Dead Gold, Pre-Loading Now Steam News. 13.11.2008. (englanniksi)
 5. Left 4 Dead Viitattu 05.02.2009. (englanniksi)
 6. Johnson, Erik: Status 10.11.2008. Viitattu 13.11.2008. (englanniksi)
 7. L4D Early Demo Released! Left 4 Dead 411. 06.11.2008. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]