Left 4 Dead

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Left 4 Dead
Kehittäjä Valve Corporation/Turtle Rock Studios
Certain Affinity (Xbox 360)
Julkaisija Valve Corporation
Jakelija Electronic Arts
Steam
Säveltäjä Mike Morasky
Pelisarja Left 4 Dead
Pelimoottori Source
Julkaistu Windows, Xbox 360
 • NA 17. lokakuuta 2008
 • AUS 18. lokakuuta 2008
 • EU 21. lokakuuta 2008
 • JP 21. lokakuuta 2008
Mac OS X
 • 27. syyskuuta 2010
Lajityyppi ensimmäisen persoonan ammunta, selviytymiskauhu
Pelimuoto yksinpeli, kaksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus PEGI: 18[1]
ESRB: MVirheellinen ESRB-arvo
BBFC: 18[2]
USK: 18
CERO: Z
OFLC: MA15+
Alusta Xbox 360, Microsoft Windows ja macOS
Jakelumuoto DVD
Steam-lataus
Vaatimukset
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Left 4 Dead on Turtle Rock Studiosin kehittämä ja Valve Corporationin julkaisema ensimmäisen persoonan ammunta- ja selviytymiskauhupeli. Peli julkaistiin 18. marraskuuta 2008 Xbox 360:lle ja Microsoft Windowsille, ja sen sai ennakkoladattua Steamista 13. marraskuuta 2008.[4] Peli on käyttää Valven Source-pelimoottoria. Peli sisältää Steamin saavutukset (engl. achievements). Niiden ideana on suorittaa pelissä erilaisia vapaaehtoisia tehtäviä, ja saada niistä suoritusmerkintöjä.

Survival Pack julkaistiin Xbox 360:lle ja Windowsille 21. huhtikuuta 2009. Pelissä on myös muokkaustyökalu Left 4 Dead Authoring Tools, jolla voi kehittää ja muokata omia kenttiä. Valve julkaisi 17. marraskuuta 2009 pelille jatko-osan Left 4 Dead 2.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä neljä ihmistä joutuu vaarallisen taudin runtelemalle alueelle. Tartunnan saaneet ihmiset ovat muuttuneet zombeiksi. Taudille immuunien neljän selviytyjän on kuljettava asein puolustautumalla kunkin tason läpi turvataloon. Pelissä esiintyy pelattavien hahmojen lisäksi muita hahmoja.

Left 4 Deadissa tekoälyä kutsutaan nimellä Ohjaaja (The Director). Sen toiminta ei rajoitu zombien ilmestymispaikkojen valitsemiseen, vaan se vaikuttaa myös niiden lukumääriin selviytyjien tilanteesta, taidosta ja terveydestä riippuen. Witchit ja Tankit syntyvätkin melkein joka kerta eri paikkaan kentässä tehden näin jokaisesta pelistä erilaisen. Ohjaaja myös valitsee aseiden ja räjähteiden paikat.

Pelin selviytyjät: Francis, Bill, Zoey ja Louis.

Pelimuodot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yksinpelissä pelattavaksi hahmoksi valitaan yksi neljästä selviytyjästä. Kolmea muuta selviytyjää ohjaa pelin tekoäly. Pelaajan hahmon kuollessa taso alkaa alusta. Yksinpelissä ei voi pelata internetin välityksellä. Kampanja on lähes täysin samanlainen pelimuoto kuin yksinpeli. Ainoana erona on pelaajan mahdollisuus pelata internetin välityksellä muiden pelaajien kanssa.

Versuksessa selviytyjät ja erikoissaastuneet kilpailevat toisiaan vastaan internetin välityksellä. Kummallakin puolella voi olla neljä pelaajaa. Erikoissaastuneiden (engl. special infected) tarkoitus on estää selviytyjien pääsy turvataloon omia erikoiskykyjä käyttäen. Tavalliset zombit ovat tekoälyn ohjauksessa.

Selviytymisessä (engl. Survival) pelaajat yrittävät selvitä mahdollisimman pitkään jatkuvia saastuneiden aaltoja vastaan. Siinä voi saavuttaa kolme mitalia; neljän minuutin kohdalla pronssimitalin, kahdeksan minuutin kohdalla hopeamitalin ja kymmenen minuutin kohdalla kultaisen mitalin.

Moninpelijärjestelmä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Moninpeliin Valve esitteli otteluntekojärjestelmän, jonka avulla pelaajat voivat järjestää pelin. Sitä ennen pelaajat voivat muuttaa asetuksia ja keskustella tekstillä tai mikrofonilla. Pelin ylläpitäjän ei tarvitse pitää omalla koneella pelipalvelinta, vaan pelaajat voivat auttaa yhteisöä järjestämällä dedikoitujaselvennä palvelimia, joita pelaajat voivat käyttää. Palvelimelle voi asettaa oman MOTD:nselvennä ja bannerin. Pelin alussa näkyy kuinka monta pelaajaa palvelimella on ollut ja millä suosiosijalla se on.

Järjestelmän luomisesta eräs Valven työntekijä kertoi näin:

»Ottelunteossa on Left 4 Deadissa iso ero peleihin kuten Counter-Strikeen ja Team Fortress 2:een verrattuna joita halusimme korjata, emmekä ajatelleet serveriselaimen onnistuvan sellaisessa. CS:ssä ja TF2:ssa, serveriltä pystyi poistumaan 2-3 pelaajaa, ja lisää pelaajia tulee täyttämään tyhjät paikat, jolloin tällainen toiminta ei vaikuta muiden pelaajien toimintaan. Kun pelaaja tai pari lähtee pelistä Left 4 Deadissa, pelaaminen kärsii hiukan ja olimme huolissamme siitä ettei serveriselainjärjestelmä olisi oikea tähän peliin. Toisaalta, on asioita joissa serveriselain tekisi homman paremmin, joten olemme lisäämässä sen takaisin pian.»
(Erik Johnson[5])

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli sijoittuu vaarallisen kulkutaudin runtelemaan Yhdysvaltoihin. Virukseen sairastuttua ihminen menettää vapaan tahtonsa hetkessä ja alkaa metsästämään eläviä ihmisiä aikeinaan joko tappaa tai tartuttaa heidät. Neljä immuunia viruksen kantajaa Bill, Louis, Francis ja Zoey yrittävät selviytyä osavaltiosta toiseen kohti pelastusta. Virus on tehnyt osasta ihmisistä toinen toistaan vaarallisimpia villipetoja, ja pelaajien yhteistyö on välttämätöntä selviytymisen kannalta.

Pelattavat hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • William ”Bill” Overbeck on Vietnamin sodan veteraani vihreistä bareteista. Hän on ryhmän johtaja, joka tekee mitä tahansa ystäviensä vuoksi. Hän on toistaiseksi ainoa hahmo, joka virallisesti kuolee pelisarjan aikana.
 • Louis on optimistinen, oman yrityksensä IT-osaston järjestelmäanalyytikko.[6]
 • Francis on pessimistinen, tatuoitu moottoripyöräilijä. Hän ei juurikaan ajattele tekemisiään eikä sanomisiaan.
 • Zoey on nuori nainen rikkaasta perheestä.

Zombi-tyypit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Tavalliset saastuneet ovat pelin yleisimpiä vihollisia, joita on jokaisessa kampanjassa. Tavalliset saastuneet tunnistaa helposti kalpeasta ihostaan, verisestä ruumiistaan sekä jatkuvasta vaikeroinnista ja äännähtelystä. Ne liikkuvat yksinään tai ryhmissä. Pelaajan havaitessaan ne alkavat juosta tätä päin, ja mahdollisuuksien mukaan hakata ja piestä tätä. Saastuneet ovat erittäin ketteriä ja sitkeitä, eivätkä aina kuole niin helposti kuin olettaisi. Lauma (engl. horde) on suuri joukko tavallisia saastuneita, jotka ilmestyvät satunnaisesti esimerkiksi kovien äänien soidessa. Kun lauma ilmestyy suurena joukkona, se on vaikea päihittää ja hidastaa pelaajaa saartamalla tämän.
 • Left 4 Dead on tunnettu uniikeista erikoissaastuneista. Ne ovat saastuneita, joilla on jokin erikoisominaisuus. Erikoissaastuneet pystyvät kontrolloimaan itseään paremmin kuin tavalliset saastuneet, sekä kestävät enemmän osumia.
  • Hunter on huppariin ja verkkareihin pukeutunut erityisen nopea ja ketterä erityissaastunut. Se ääntelee vinkuen ja muristen koiramaisesti. Hunter tappaa selviytyneitä kaatamalla ne maahan ja repien kynsillään sekä hampaillaan heitä riekaleiksi. Hunter on myös "erikoistunut" tappamaan ne selviytyneet, jotka eksyvät liian kauas ryhmästään.
  • Smoker on erikoissaastunut, jolla on uskomattoman pitkä kieli. Smokerin tunnistaa sen tauottomasta yskimisestä sekä vihreästä savusta, jota erittyy siitä jatkuvasti. Smokerin iskut eivät tee juurikaan vahinkoa, mutta yleensä se vangitsee kielellään selviytyneen ja pitää häntä paikoillaan muiden saastuneiden hyökätessä hänen kimppuunsa. Smoker viihtyy talojen katoilla tai muissa korkeissa paikoissa.
  • Boomer on ylipainoinen kasvaimia täynnä oleva erikoissaastunut, joka oksentaa zombeja houkuttelevaa mahahappoa. Boomer on pukeutunut verkkareihin ja t-paitaan. Se päästelee jatkuvasti pahoinvoivia ääniä sekä röyhtäilyjä. Boomer on erikoissaastuneista helpoin tappaa, mutta kuollessaan se voi vielä levittää sisälmyksiään ihmisten päälle.
  • Tank on suurin ja vaarallisin erikoissaastunut. Se murisee kohtuullisen hiljaa ollessaan piilossa, ja alkaa ihmisen havaitessaan karjumaan. Tankilla on paksut ja vahvat kädet, joita se käyttää lyömiseen ja kuihtuneiden jalkojensa sijasta etenemiseen. Tank on ainoa saastunut, joka osaa murtautua turvahuoneisiin. Se voi lyödä autoja ja muita irtaimistoja selviytyneiden päälle, sekä on kykeneväinen kaatamaan koko tiimin yksin.
  • Witch on naispuolinen erikoissaastunut, jonka tunnistaa nyyhkytyksestä ja itkemisestä. Selviytyjiä opastetaan kävelemaan tämän ohi, sekä pistämään taskulamppunsa pois päältä, sillä kovat äänet ja valo saavat Witchin vihaiseksi. Säikähtäessään Witch raatelee pitkillä kynsillään säikäyttäjän. Witchillä ei ole mahdollista pelata moninpelissä.

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valve Corporation hankki Turtle Rock Studiosin omistukseensa pelin kehittämisen aikana.

Demo tuli julkisesti saataville Xbox 360:lle ja Windowsille 11. marraskuuta 2008, mutta pelin Windowsille ennakkotilanneet pääsivät pelaamaan jo 6. marraskuuta. Demo sisälsi No Mercy -kampanjan kaksi ensimmäistä karttaa (toista karttaa oli lyhennetty lopusta käsin), yksinpelin ja yhteistyömoninpelin.[7]

Demon aikana esiintyi monia palvelimiin liittyviä ongelmia. Erityisesti niitä oli Valven otteluntekojärjestelmässä, joka ei sallinut aluksi yksityispalvelimen tekoa. Joukko päivityksiä korjasi ongelmia lisäämällä palvelinselaimen ja mahdollisuuden tehdä yksityispalvelin. Verkkopelissä ilmeni myös muita vikoja. Nykyisin demoa ei pysty enää pelaamaan Steamissa, koska kokonainen versio tästä pelistä on jo julkaistu.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelillä on painotettuna pistemääränä Metacritic-sivustolla on 89 %[8] ja Game Rankings -sivustolla 88 %.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Left 4 Dead PEGI. Viitattu 7.7.2011.
 2. LEFT 4 DEAD BBFC. Viitattu 7.7.2011. (englanniksi)
 3. L4D laitteistovaatimukset vahvistettu Team Fortress.fi. 26.9.2008. (suomeksi)[vanhentunut linkki]
 4. Kroll, Alden: Left 4 Dead Gold, Pre-Loading Now Steam News. 13.11.2008. (englanniksi)
 5. Johnson, Erik: Status mail-archive.com. 10.11.2008. Viitattu 13.11.2008. (englanniksi)
 6. Left 4 Dead l4d.com. Arkistoitu 7.2.2009. Viitattu 05.02.2009. (englanniksi)
 7. L4D Early Demo Released! Left 4 Dead 411. 06.11.2008. (englanniksi)
 8. Left 4 Dead metacritic.com. Viitattu 24.3.2023. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]