Black Mesa (videopeli)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Black Mesa
Pelin kuvake Steam-palvelussa.
Pelin kuvake Steam-palvelussa.
Kehittäjä Crowbar Collective
Julkaisija Crowbar Collective
Jakelija Valve Corporation (verkkomyynti)
Käsikirjoittaja Marc Laidlaw
Säveltäjä Joel Nielsen
Pelimoottori Source
Julkaistu Steam Early Access
5. toukokuuta 2015 [1]
Lajityyppi ensimmäisen persoonan ammuntapeli
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Alusta Windows
Lisenssi Suljettu lisenssi ja ilmaisohjelma
Jakelumuoto Steam-lataus
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Black Mesa (entinen Black Mesa: Source) on Crowbar Collectiven kehittämä ja julkaisema ensimmäisen persoonan ammuntapeli.

Peli on Source-pelimoottoria käyttävä Half-Life-videopelin fanivoimin tehty uudistettu versio. Half-Lifen kehitti ja sen julkaisi Valve Corporation vuonna 1998. Peli on yksi menestyneimmistä ja tunnetuimmista. Pelin nimi viittaa kuvitteelliseen Black Mesan tutkimuslaitokseen, johon suurin osa Half-Lifen tapahtumista ja toiminnasta sijoittuu.

Vaikka itse modia ei tueta, Black Mesa -modin lataaminen on täysin maksutonta ja modin pelaamisen tarvitaan ainoastaan Valven Steam-ohjelma sekä jokin Source-pelimoottoripohjainen peli.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvankaappaus pelistä. Pelaaja pitää käsissään MP5-konepistoolia. Ruudun alakulmissa näkyy terveyden, puvun, ja ammusten määrä.

Peli sijoittuu kuvitteelliseen Black Mesan tutkimuskeskukseen New Mexicossa, Yhdysvalloissa. Pelaaja ohjaa Gordon Freemania, jonka näkökulmasta tapahtumat kuvataan. Juonenkuljetus tapahtuu putkessa eli pelaaja siirtyy koko ajan eteenpäin. Lisäksi peli käyttää valmiiksi kirjoitettuja kohtauksia eli pelaajan eteen voi ilmestyä avaruusolio kuin tyhjästä. Gordon on 27-vuotias fyysikko ja tutkimusavustaja joka osallistuu kokeeseen koekammiossa c/33-a. Sen pieleen mentyä hän pyrkii pakenemaan raunioituneesta keskuksesta. Pyrkiessään ulos hän törmää vihamielisiin avaruusolioihin sekä hallituksen lähettämiin Hazardous Enviroment Combat Unit -erikoisyksikön sotilaisiin, joille on annettu tehtäväksi tappaa avaruusoliot ja työntekijät sekä tuhota keskus. Myöhemmin pelissä Freeman kohtaa Black Opseja jotka pyrkivät tuhoamaan tutkimuslaitoksen ydinaseella. Freemanin asevalikoima kasvaa pelin edetessä. Se koostuu tavallisista tuliaseista sekä myös hieman scifi-tyyppisistä aseista. Gordon voi käyttää myös kranaatteja savustaakseen vihollisia pois erilaisista muodostelmista. Vastaavasti viholliset kykenevät samaan. Peli sisältää myös ystävällisiä ei-pelattavia hahmoja kuten tutkijoita, jotka avaavat ovia sekä vartijoita, jotka antavat tulitukea. Gordon liikkuu välillä myös vanhalla kuljetusvaunulla ja hän joutuu toisinaan ratkomaan fysiikkaan ja liikkeeseen perustuvia pulmia.

Moninpeli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Moninpelin pelimekaniikat ovat pääosin samoja kuin yksinpelissä. Moninpeli on perinteistä deathmatch-tappelua jossa ainoa tavoite on tappaa muita pelaajia saaden pisteitä. Eniten pisteitä saanut pelaaja, (riippuen palvelimen antamasta pisterajoituksesta) voittaa pelin. Voittaa voi myös olemalla ensimmäinen tulostaulukossa aikarajan loputtua. Pelaajat syntyvät sorkkaraudan sekä pistoolin kanssa, muut aseet etsitään taistelutantereelta. Pelaaja voi itse muokata hahmoaan ja valittavia hahmoja ovat muun muassa tutkijat ja HECU-sotilaat. 2016 ilmestynyt Crossfire Update oli erittäin moninpelipainotteinen ja lisäsi paljon uutta sisältöä moninpeliin. Päivitys toi mukana vanhasta pelistä tutun Crossfire-kartan.[2]

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin päähenkilö Gordon Freeman on 27-vuotias, MIT:ssä koulutuksensa suorittanut filosofian tohtori. Hän väitteli tutkinnon erittäin tiheiden elementtien läpi teleporttauksesta. Gordon ei puhu pelissä, mutta ääntelee ottaessaan vastaan osumia tai koskettaessaan tulta tai muuta satuttavaa materiaalia. Gordon eroaa huomattavasti muista ammuntapelisarjojen päähahmoista kuten Duke Nukemista, Doomguysta tai Master Chiefistä.kenen mukaan?, sillä tämä ei ole huippukoulutettu sotilas vaikka onkin saanut tarvittavan perehdytyksen eri aseisiin Black Mesan tiloissa.

Toisin kuin alkuperäisessä Half-Life:ssa, osalle tiedemiehistä ja vartijoista on annettu suurempi rooli, dialogi ja nimet. Pelissä nähdään myös poikkeuksellisesti naispuolisia henkilökunnan jäseniä, joita ei nähty myöskään alkuperäisissä peleissä (lukuun ottamatta pelin Half-Life: Decay päähenkilöitä). Myös alkuperäisen pelin jatko-osassa Half-Life 2 esiintyviä hahmoja, kuten Isaac Kleiner ja Eli Vance, nähdään pelin alkuvaiheissa. Myös Barney Calhoun, epäsuorasti Arne Magnusson ja Wallace Breen, mainitaan pelissä.

Pelin alkuvaiheessa Kleinerin nähdään tutkailevan laitokseen ilmestynyttä headcrabia. Tämä saattaa mahdollisesti olla Half-Life 2:ssa esiintynyt Lamarr, Kleinerin lemmikki.

Maailma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli sijoittuu kuvitteelliseen Black Mesan tutkimuskeskukseen New Mexicossa. Black Mesa rakennettiin noin 1950-luvulla, jolloin Yhdysvaltain asevoimat rakensi joukon huippusalaisia, strategisesti tärkeitä ydinohjussiiloja New Mexicon autiomaahan. Neuvostoliiton romahdettua ja kylmän sodan päätyttyä siiloilla ei enää ollut sotilaallista merkitystä, minkä takia Yhdysvaltain hallitus muutti entisen sotilastukikohdan tutkimuslaitokseksi. Hylättyjä siiloja laajennettiin ja niihin rakennettiin valtava määrä tutkimustiloja ja muita rakennelmia.

Black Mesa on jaettu seitsemään erilliseen alueeseen, joista jokaisella on oma, tarkkaan määritelty tehtävänsä: A-osa on vanhan ja käyttämättömän osan päälle rakennettu koulutuskeskus, jossa laitoksen työntekijöille annettiin hologrammihahmojen avulla ruumiillista koulutusta; B-osassa oli jäähdytysnestevarastolaitos; C-osassa sijaitsee tutkimuslaitoksen keskeisimpien kokeiden kannalta välttämättömät koetilat ja ohjauslaitokset; D-osassa sijaitsevat Black Mesan toimistotilat; luonnontieteisiin erikoistuneessa E-osa on edistynyt biologinen tutkimuslaitos ja Xen-ulottuvuudesta tuotuja muukalaisolentoja varten suunniteltu bioholviosasto; F-osassa sijaitsee Black Mesan tarkkaan vartioitu Lambda-tutkimusosasto, jossa suoritetaan tutkimuslaitoksen huippusalaiset kaukosiirtokokeet; ja G-osa käsittää Black Mesan padot ja kanavajärjestelmät.

Black Mesan tutkimustyö on erikoistunut miltei jokaiseen tunnettuun tieteenalaan, mukaan lukien biotekniikkaan, perinnöllisyystieteeseen, kemiaan, robotiikkaan ja teoreettiseen fysiikkaan. Monien työntekijöiden tietämättä laitoksessa suoritettiin myös salaisia kokeita, jotka usein liittyivät uudenlaisiin ase- ja puolustusjärjestelmiin sekä kokeelliseen kaukosiirtoon. Kokeiden salaisen ja onnettomuusalttiin luonteen vuoksi Black Mesan turvahenkilöt oli koulutettu tarkastamaan tutkijat useita kertoja ennen kokeiden aloittamista ja avustamaan heitä mahdollisen onnettomuuden tapahtuessa. Black Mesan turvatoimet olivat erittäin tiukat, ja niihin lukeutui muiden muassa valvontakameroita, panssariovia ja jopa liiketunnistimilla varustettuja, katosta laskeutuvia konekivääripesäkkeitä.

Lambda-osastolla on toimintakykyinen kaukosiirrin, jonka avulla tutkijat kykenevät luomaan hetkellisen, ulottuvuuksien välisen yhteyden maapallon ja Xeniksi nimetyn ulottuuvuden välille. Tällöin HEV-pukuihin pukeutuneet tutkijat kykenevät siirtymään Xeniin ja tutkimaan ulottuvuutta ja sen ekosysteemiä. Toisinaan tutkijat toivat Maahan Xenin eläimistöä ja sijoittivat ne E-osan bioholvikokonaisuuden ”eläintarhaan”; muille työntekijöille uskotellaan, että olennot olisivat peräisin Maapallon tutkimattomilta alueilta. Tutkijat onnistuivat tuomaan Xenistä Maapallolle myös suuren joukon erilaisia kiteitä, mukaan lukien näyte 3883:n, jota sittemmin käytetään suurta tuhoa aiheuttaneessa "myötävärähtelysarja" -onnettomuudessa.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Black Mesa alkaa pitkällä esittelykohtauksella, jossa 27-vuotias tutkija Gordon Freeman matkustaa modernin junanvaunun kyydissä maanalaisen Black Mesan tutkimuslaitoksen läpi. Kohtauksen aikana pelaaja näkee tutkimuslaitoksen työntekijöiden työskentelyä ja hänelle esitellään tuleva peliympäristö. Junavaunu pysähtyy C-osan rautatieasemalle ja turvahenkilö päästää Freemanin ulos junasta.

Junamatkan päätyttyä Freeman pukeutuu panssaroituun HEV-pukuunsa, minkä jälkeen hän osallistuu koekammio c/33-a:ssa suoritettavaan kokeeseen. Koekammiota tarkkailevat tutkijat ilmoittavat hänen tehtäväkseen työntää kide vastakappalespektrometriin. Kun Freeman työntää kiteen laitteeseen, vastakappalespektrometri ylikuormittuu ja kide aiheuttaa ”myötävärähtelysarjana” (engl. resonance cascade) tunnetun tieteellisen ilmiön. Tutkijat eivät kykene sammuttamaan laitetta, ja kuolevat nopeasti spektrometristä purkautuvaan säteeseen. Freeman kaukosiirtyilee Xen-nimiseen ulottuvuuden ja Maan välillä, kunnes hän palaa takaisin koekammioon menettäen tajuntansa.

Kun Freeman herää, tämä huomaa myötävärähtelysarjan raunioittaneen koko tutkimuslaitoksen ja tappaneen suuren osan Freemanin työtovereista. Freeman poistuu koekammiosta ja onnettomuudesta selviytyneet tutkijat kehottavat häntä pyrkimään maanpinnalle laitoksesta. Freeman huomaa, että myötävärähtelysarja on avannut Maan ja Xenin välille portaalin, jonka kautta Xenistä peräisin olevat muukalaisolennot kykenevät kaukosiirtymään laitoksen sisätiloihin. Koska olennot käyttäytyvät vihamielisesti ja hyökkäävät kohtaamiensa Black Mesan työntekijöiden kimppuun, Freeman joutuu puolustamaan itseään laitoksesta löytämillään aseilla.

Gordonille kerrotaan Yhdysvaltain asevoimien lähettäneen paikalle Hazardous Environment Combat Unit -erikoisyksikön, jonka tehtävänä on taistella muukalaisolentoja vastaan. Pian kuitenkin ilmenee, että sotilaille on myös annettu käsky eliminoida kaikki Black Mesan työntekijät, jotta nämä eivät voisi kertoa myötävärähtelysarjan jälkiseurauksista tai Black Mesan salaisista tutkimuksista ulkopuolisille. Freeman joutuu taistelemaan myös sotilaita vastaan, minkä jälkeen yksinäinen tutkija kertoo hänelle, että vain Black Mesan teleportaatiotekniikkaan erikoistuneet Lambdan tutkijat voivat ratkaista onnettomuuden.

Freeman pyrkii Lambda-osastolle, mutta hänen tehtäväänsä vaikeuttavat Xenin muukalaiset ja eritoten Hazardous Environment Combat Unitin sotilaat, jotka ovat tehneet tästä ensisijaisen kohteensa. Kun Freeman saapuu ohjussiiloon, hän kohtaa valtavan lonkerohirviön, jonka hän joutuu tappamaan voidakseen jatkaa matkaansa tutkimuslaitoksessa. Lonkerohirviön kuoltua Freeman käynnistää Black Mesan hylätyn rautatien ja matkustaa tutkimuslaitoksen halki laukaisukeskukseen, missä hänen täytyy laukaista avaruusraketti. Tieteilijöiden mukaan raketin laukaiseminen kykenee kumoamaan myötävärähtelysarjan vaikutukset. Freeman onnistuu laukaisemaan raketin, ja jatkaa matkaansa.

Freeman kohtaa mustia operatiiveja (engl. black ops), jotka ovat lähetetty laitokseen aiempien sotilaiden epäonnistuttua saada tilanne hallintaansa. Taisteltuaan uusia sotilaita vastaan Freeman jää kahden HECU-sotilaan vangiksi. He yrittävät tappaa Freemanin jätemurskaimessa, mutta tämä pakenee ja etenee Black Mesan jätteidenkäsittelylaitokseen. Sieltä Freeman päätyy E-osan bioholviosastolle, minne Black Mesan tutkijat ovat vanginneet Xenin eläimistöä jo ennen onnettomuutta ja suorittaneet olennoilla kyseenalaisia testejä ja kokeita. Freeman pelastaa muutaman henkilökunnan jäsenen, jotka päästävät hänet tutkimuslaitoksesta ulos maanpinnalle missä sijaitsee ainoa reitti Lambda-osastolle.

Black Mesan ulkopuolella Freeman liikkuu miinakenttien, kalliokielekkeiden ja raunioituneiden rakennelmien halki. Samalla hän huomaa tutkimuslaitoksen muuttuneen sotilaiden ja muukalaisten väliseksi taistelutantereeksi, ja että tapettujen sotilaiden ja menetetyn kaluston määrän kasvaessa HECU on saanut käskyn vetäytyä Black Mesasta ja pyrkii iskemään ilmaiskuilla. Freemanin lähestyessä Lamdba-osastoa hän käyttää sotilaiden hylkäämiä varusteita tilatakseen ilmaiskun, jonka avulla hän kykenee tunkeutumaan osastolle johtavaan tunneliin.

Tunnelissa Freeman liikkuu Black Mesan kanavajärjestelmän halki, minkä jälkeen hän saapuu Lamdba-osastolle. Siellä Freeman käynnistää osaston generaattorijärjestelmän ja kohtaa tieteilijöitä, joiden mukaan Freemanin aikaisemmin laukaisema raketti ei kyennyt sulkemaan Maan ja Xenin välistä yhteyttä. He kertovat jonkinlaisen Xenissä asuvan voimakkaan muukalaisolennon ylläpitävän yhteyttä, joten ainoa keino ratkaista onnettomuus on surmata tämä olento. Tutkijat siirtävät Freemanin Xeniin Lambda-osaston salaisen kaukosiirtimen avulla.

Freeman herää Xenistä tiedemiesten pystyttämästä kaukosiirtimestä. Hän lähtee etenemään kivisten rykelmien kautta muihin tiedemiesten pystyttämiin telttoihin, jotka ovat hylättyjä ja tuhoutuneita. Freeman kohtaa jättiläismäisen olennon, gonarchin, jonka tämän täytyy tuhota. Freeman huomaa syvemmällä Xenien tehtaissa, että niiden työntekijät vortigauntit ovat tälle täysin vaarattomia. Hän joutuu taistelemaan lukuisten, levitoivien alien controller -olentojen kanssa, kunnes lopulta pääsee suureen hissiin joka vie tämän suuren, portaalia ylläpitävän Nihilanth -olennon luo. Freeman tappaa Nihilanthin, ja imeytyy jälleen tämän kuolemasta johtuvaan portaaliin.

Freeman kohtaa tätä koko matkansa ajan tarkkailleen, mystisen G-manin, joka kehuu tiedemiehen taistelutaitoja sekä kertoo suositelleensa häntä työnantajilleen. Lopulta salaperäinen salkkua kantava mies antaa Freemanille vaihtoehdoiksi astua tämän palveluksiin, tai joutua taisteluun xeniläisiä vastaan aseettomana. Jatko-osiin perustuen Freeman astuu G-manin avaamaan porttiin, joutuen staasitilaan myöhempää käyttöä varten.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Black Mesan kehittäminen käynnistyi hieman sen jälkeen, kun vuoden 2004 marraskuussa Valve julkaisi Half-Life: Sourcen, jota mainostettiin Source-pelimoottorille käännettynä Half-Lifendigitaalisesti uudistettuna” versiona. Monien alkuperäisen pelin ystävien pettymykseksi Half-Life: Source ei kuitenkaan hyödyntänyt paljoakaan Sourcen mahdollistamaa fysiikan mallinnusta eikä edes uudistanut alkuperäisen pelin grafiikkaa, vaan lähinnä paranteli pelin heijastus- ja valaistustehosteita enemmän Half-Life 2:n tyylisiksi. Black Mesan suunnittelu ja kehitys etenivät nopeasti, ja vuonna 2005 peli voitti Mod DB:n ”vuoden lupaavimman Half-Life 2 -modin” palkinnon. Palkinto toi pelille laajaa huomiota pelimaailmassa, minkä seurauksena Valve Corporationin edustajat ottivat yhteyden pelin kehitysryhmään ja pyysivät heitä jättämään sanan ”Source” pois nimestä, jotta ihmiset eivät luulisi sen olevan Valven tekemä. Modin nimi vaihdettiin pelkäksi Black Mesaksi eikä pelin kehityksestä enää julkaistu uusia uutisia.

Yli vuotta myöhemmin, 28. marraskuuta 2006, Black Mesan kehitysryhmä esitteli uudistetun pelin kotisivuston, jonne oli lisätty runsaasti uusia kuvakaappauksia pelin aseista, hahmomalleista ja ympäristöistä sekä lyhyitä musiikkinäytteitä Joel Nielsenin säveltämästä ääniraidasta. 25. tammikuuta 2007 Black Mesa voitti toistamiseen Mod DB:n ”vuoden lupaavimman Half-Life -modin” palkinnon. Pelintekijöiden mukaan Black Mesa on ”edennyt toiselle kehitysvaiheelle” ja muutamat pelin kentistä ovat miltei valmiita. Pelin esittelyfilmissä näkyi ”Anomalous Materials-”, ”Blast Pit-”, ”Residue Processing-”, ”Lambda Core-” ja ”Surface Tension” -tasojen alueita.

6. kesäkuuta 2006 pelin kotisivuston keskustelualue joutui murtautujan ilkivallan kohteeksi ja se jouduttiin sulkemaan, jolloin yli 3 500 käyttäjätiliä sekä kaikki viestit tuhoutuivat. 17. kesäkuuta keskustelualue uudelleenkäynnistettiin, mutta jo seuraavan päivän, 18. kesäkuuta, aikana keskustelupalsta joutui uudestaan ilkivallan kohteeksi. Nykyisin keskustelualue on turvallisuussyistä yhdistetty GamerNoden keskustelupalstan kanssa.

30. marraskuuta 2008 julkaistiin pelin toinen esittelyfilmi, pari viikkoa laajan mediajulkaisun jälkeen. Traileri esittelee monia paikkoja valmiilta näyttävästä pelistä, ja sen lopussa ilmoitettiin julkaisuajankohdaksi vuosi 2009.

Joulukuussa 2009 pelin sivustolla ilmoitettiin, että peli ei ehdi vuoden 2009 puolelle. Pelin kehitysversion saanut Australian Pc PowerPlay -lehti kuitenkin kehui peliä ja sen kehitystä.

Seuraavien vuosien aikana peli voitti vähäisempiä tunnustuksia ja palkintoja.

Sivuston viimeistelyä vaille valmis Wiki julkaistiin kokonaisena 24. tammikuuta 2010. Saman vuoden maaliskuussa ryhmä myös luopui yhteistyöpelin kehityksestä. Ryhmä julkaisi uutisen, että hanke on aikataulussa, mutta ilmoitti ettei julkaisupäivämäärää julkaista ennen kuin hankkeen lähestyessä loppuaan.

Vuoden 2011 maaliskuussa pelin ääniraita saatiin valmiiksi. Se aiottiin julkaista pari viikkoa ennen itse pelin julkaisua.

Modi ilmestyi 14. syyskuuta 2012 ladattavaksi netistä.[3]

Vuonna 2015 Black Mesan kehittäjäryhmä (myöhemmin Crowbar Collective) ilmoitti että Black Mesa ilmestyy itsenäisenä pelinä Steamissä. 5. toukokuuta 2015 Black Mesa ilmestyi Early Access -versiona Steamissä. Isoin ero modiin on uusi, lisätty moninpeli.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Crowbar Collective: Black Mesa Steam. Crowbar Collective. Viitattu 22.2.2016. (englanniksi)
  2. http://forums.blackmesasource.com/index.php/Thread/28683-The-Crossfire-Update-Content-Update-0-2-0/ (Arkistoitu – Internet Archive)
  3. http://www.blackmesasource.com/

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]