Teleportti

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Teleportti eli kaukosiirrin on laite, jolla voidaan siirtää materiaa paikasta toiseen pitkiäkin matkoja, hajottamalla aine lähtöpaikassa osiinsa ja kokoamalla se päätepisteessä takaisin entiseen muotoonsa. Laite esiintyy fiktiivisenä etenkin tieteiskirjallisuudessa, mutta sitä kehitetään myös todellisuudessa. Sanan teleportaatio keksi Charles Fort vuonna 1931 kirjaansa Lo!, mutta teleportaation ideaa oli käytetty jo aikaisemmin.

Teleportaatio fiktiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tieteiskirjallisuudessa kaukosiirtimiä on kolmea perustyyppiä:

  • Portti- tai ovimalli eli aikaportti, tunnetaan myös joskus nimellä teleportti tai kaukoportti. Nimestään huolimatta aikaportit eivät välttämättä liity aikamatkailuun, vaan niiden läpi astutaan myös toiseen paikkaan tai ulottuvuuteen, joissa on usein toisen pään portti. Tämänkaltaisia portteja esiintyy jonkin verran myös miekka ja magia -fantasioissa. Teknologisesti porttimalli siirtää siitä läpi työnnetyt kohteet toisiin kohteisiin esimerkiksi madonreiän tai maailmankaikkeuden rakenteen poimun kautta (ks. myös poimuajo). Useissa porteissa on läpinäkymätön välikalvo, ilmeisesti estämään ilmanpaine-eron aiheuttaman vedon.
  • Huone- tai kammiomalli. Siirrettävät viedään kammioon. Tilan sisältö siirtyy kokonaisuutena toiseen paikkaan, jossa joko on vastaanottava tila, tai sitten ei. Teknologisesti huonemalli vie yleensä siirrettävät datana joko johtoja pitkin tai johdoitta, ja kokoaa sitten toisessa päässä uudestaan.
  • Mukana kannettava malli voidaan aktivoida missä vain, jolloin se siirtää kantajansa vastaanottotilaan. Tämän mallin erityinen vaikeus on se, miten se osaa siirtää juuri tietyn henkilön vaatteineen ja tavaroineen, mutta ei esimerkiksi maata hänen altaan.

Tunnetuimpia esimerkkejä kaukosiirrosta ovat Star Trek -sarjojen kaukosiirtimet ja Kärpänen-elokuvasarjan pieleen menneet kaukosiirtokokeet.

Esimerkkejä populaarikulttuurista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teleportti Star Trekissä

Elokuvassa Kärpänen (The Fly), tiedemies rakentaa teleportaatio-laitetta, aluksi hän epäonnistuu mutta onnistuu myöhemmin siirtämään itsensä (ja samassa kopissa olleen kärpäsen) laitteesta toiseen. Yhdessä Simpsons-jaksossa mukaillaan samaa ideaa: Bart ja kärpänen menevät teleporttiin, ja yhdistyvät sen siirrosta toiseen paikkaan, lopuksi Bart ja kärpänen menevät taas teleporttiin, ja eroavat jälleen kahdeksi.

Sarjakuvissa esimerkiksi Ryhmä-X:n hahmo Painajainen pystyy kaukosiirtymään. Animessa Dragon Ball Z, Goku osaa taidon eng: "Instant Transmission". Siinä Goku voi siirtyä paikasta toiseen laittamalla kaksi sormea otsalleensa ja ajattelemalla henkilöä, jonka luokse haluaa siirtyä. Harry Potter kirjoissa taas käytetään porttiavainta, jonka avulla velhot voivat siirtyä hetkessä ennalta määrättyyn paikkaan. Lisäksi velhot voivat ilmiintyä ilmiintymisloitsulla. Sitä kuvataan mustalla tai valkoisella savulla (riippuen onko loihtija hyvä vai paha velho), jota jästit eivät näe. Aku Ankka -sarjakuvan Pelle Pelottoman erilaiset telesiirtokokeilut ovat monille tuttuja.

Descent II -pelissä pelaajan alukseen, Pyro-GX:än, lisätään kaukosiirrin, jolloin päästään lähes mihin tahansa paikkaan avaruudessa. Half Life-pelisarjassa tehdään teleporttikokeita ja teleportataan toisiin paikkoihin ja ulottuvuuksiin. Crash Bandicoot peleissä teleportit ovat pallomaisia, ja vievät ajassa ja paikassa eri paikkaan, mutta Crash löytää alkupisteeseen johtavan teleportin, tai salaisia teleportteja aina yhdestä maasta/paikasta/tasosta riippuen. Portal-tietokonepeli perustuu kokonaan pulmien ratkontaan eräänlaisella portaalinluontilaitteella.

Teleportaatio tieteessä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykytekniikalla on onnistuttu kaukosiirtämään fotoneita ja atomeita.[1]

Australialainen tutkimusryhmä onnistui siirtämään lasersäteen paikasta toiseen Kanariansaarilla. Tämä mullistava tieteen läpimurto voi olla yksi tulevaisuuden teleportaation kulmakivistä. Nimittäin aikaisemmin on vain pystytty teleportoimaan hiukkanen paikasta toiseen, kun taas lasersäde sisältää miljardeja hiukkasia. Tämän kaltaisen tekniikan avulla pystyttäisiin nopeuttamaan tietoliikennettä sekä se mahdollistaisi nykyistä paljon nopeammat kvanttitietokoneet. Yleensäkin teleportaation sovellusmahdollisuudet ovat erittäin mielenkiintoisia tulevina vuosikymmeninä.[2]

Teleportaation ongelmia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Esimerkiksi kokonaisen ihmisen kaukosiirto olisi äärimmäisen monimutkainen toteuttaa.

Jos taas siirto tapahtuisi datana, olisi erittäin monimutkaista tallentaa koko ihminen dataksi atomin osien tarkkuudella, ja vielä monimutkaisempaa olisi koota hänet perillä alkeishiukkanen kerrallaan.

Vaikka ihminen pystyttäisiin tulostamaan tarkalleen samanlaisena toisessa paikassa, mitä alkuperäiselle ihmiselle tapahtuisi? Ongelma on sama kuin sellaisessa skenaariossa, jossa ihmisen tietoisuus voitaisiin siirtää tietokoneeseen. Joidenkin mielestä alkuperäisen ihmisen subjektiivinen olemassaolon kokemus ei siirry minnekään, vaan ruumiista vain tehdään kopio toisaalle ja kopio kuvittelee olevansa sama henkilö, vaikka aito henkilö on kuollut.

Toisten mielestä taas subjektiivinen olemassaolon kokemus siirtyy, koska voidaan ajatella kehomme kaikkien atomien vaihtuvan noin seitsemän vuoden välein ja siinä mielessä teleportaatio olisi vain sama vaihtumisprosessi lyhyemmässä ajassa. Yksi mahdollinen tapa testata asiaa olisi, jos henkilö pystyttäisiin siirtämään puoliksi siirtokammiosta toiseen, mutta aivopuoliskojen yhteys toisiinsa saataisiin silti säilymään siirtotietokoneen hoitaessa aivokurkiaisen virkaa. Tällöin henkilö voisi ajatella normaalisti, vaikka olisi tavallaan kahdessa paikassa yhtä aikaa.

Yksi kaukosiirtämisen ajatusleikki on myös se, että ensin ihminen syväjäädytetään pikaisesti siten, että atomit lukkiutuvat paikoilleen. Tämän jälkeen jäinen paketti pilkotaan atomin kokoisiksi kappaleiksi, nämä atomit kaukosiirretään toiseen kammioon ja kootaan siellä uudelleen samaan järjestykseen. Tämän jälkeen jääpaketti sulatetaan ja atomit pääsevät taas liikkeelle, kuten myös oletettavasti ihminenkin.

Teleportaatio paranormaalina ilmiönä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teleportaatiota eli kaukosiirtoa pidetään usein yliluonnollisena tai paranormaalina ilmiönä,[3] koska uskonnoissa on kertomuksia ihmisten ja esineiden teleportaatiosta; esimerkiksi Raamatussa kerrotaan ylösnousseen Jeesuksen[4] sekä myös evankelista Filippoksen[5] siirtyneen yhtäkkisesti paikasta toiseen. Ilmiö onkin hyvä esimerkki siitä, että tieteen ja pseudotieteen raja ei aina ole ilmeinen ja samankaltaisella ilmiöllä voi olla sekä tieteellinen että yliluonnollinen selitys.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Paul Rincon: Teleportation breakthrough made 16.6. 2004. BBC News Online. Viitattu 26.1. 2007.
  2. http://archives.cnn.com/2002/WORLD/asiapcf/auspac/06/17/aust.startrek/
  3. Kivinen, S. Albert: ”Mitä 'paranormaaleilla ilmiöillä' tarkoitetaan?” Julkaistu teoksessa Häyry et al., 1989.
  4. esim. Luuk. 24:31-36, Joh. 20:19-26
  5. Ap. t. 8:39-40