Miekka ja magia

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Miekka ja magia on fantasiakirjallisuuden alalaji, jonka perustajana pidetään yleensä Robert E. Howardia. Miekka ja magia -tarinoiden sankarit ovat yleensä väkeviä seikkailijoita, jotka käyvät ihmiskunnan hämärässä menneisyydessä taistelua velhoja, noitia, pahoja henkiä ja yliluonnollisia olentoja vastaan. Alalajin kuuluisin hahmo on luultavasti Howardin luoma Conan Barbaari.

Miekka ja magia oli alun perin melko seksistinen ja rasistinen kirjallisuuden alalaji, jossa sankarin palkkioina olivat yleensä rikkaudet ja kauniit naiset. Miekka ja magia -tarinoita julkaistiin lähinnä halvoissa viihdelukemistoissa. Nykyään myös monet naiskirjailijat kirjoittavat miekka ja magia -tarinoita, joten seksismi on jonkin verran tasoittunut. Samaa voitaneen sanoa rasismistakin.

Lajityypin englanninkielistä nimeä Sword & Sorcery käytti ensimmäisen kerran Fritz Leiber. Toinen nimitys lajityypille on sankarifantasia (Heroic Fantasy). Se ei välttämättä ole erityisen osuva koska usein sankarit, kuten esimerkiksi Conan, eivät välttämättä aseta muiden etua omansa edelle. Lajityypistä voidaan käyttää myös nimeä pulp-fantasia, viitaten 1900-luvun halpaan pulp-kirjallisuuteen.

Tunnetuimpia suomalaisia miekka ja magia -tarinoita lienevät Petri Hiltusen Praedor-sarjakuvat.

Miekka ja magia -kirjailijoita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]