Star Trek

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tähtialus Enterprisen malli Vulcanin kaupungissa Kanadassa.

Star Trek on Gene Roddenberryn luoma tieteistuotesarja. Ensimmäistä Star Trek -televisiosarjaa alettiin esittää vuonna 1966, minkä jälkeen samaan fiktiiviseen maailmaan on tehty useita televisiosarjoja, elokuvia ja kirjoja. Star Trek -televisiosarjat sijoittuvat tulevaisuuteen ja yleensä kertovat avaruusmatkoista sekä niillä kohdattavista vaaroista. Star Trek on eräs tieteisfiktion (science fiction, scifi) suosituimpia ja tunnetuimpia brändejä, joka on luonut tai levittänyt yleiseen käyttöön useita fiktiivisiä käsitteitä, kuten esimerkiksi poimuajo, holokansi ja teleportaatio.

Star Trek -televisiosarjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäinen Star Trek[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäisen Star Trek -televisiosarjan näyttelijöitä avaruussukkula Enterprisen vieressä 1976.

Alkuperäistä, vuosina 1966–1969 valmistettua Star Trek -televisiosarjaa (Star Trek: The Original Series, ST: TOS, TOS) on seurannut tähän mennessä yksitoista jatkotelevisiosarjaa ja kolmetoista elokuvaa. Alkuperäisen viisivuotiseksi suunnitellun televisiosarjan tuotanto lopetettiin jo kolmen tuotantokauden jälkeen, koska sen katsojalukujen katsottiin olleen riittämättömät. Vasta jälkikäteen huomattiin, että ohjelma keräsi yleisöä juuri siinä ikähaarukassa, jota mainostajat olivat tavoitelleet.

Animaatiosarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animoitua Star Trek -televisiosarjaa (Star Trek: The Animated Series, ST: TAS, TAS) esitettiin vuosina 1973–1974. Ääninäyttelijöinä oli suurin osa alkuperäisen sarjan vakionäyttelijöistä, mutta kaiken kaikkiaan sarja on jäänyt melko tuntemattomaksi, eivätkä kaikki fanit tai käsikirjoittajat laske sen tapahtumia viralliseen Star Trekin historiankirjoitukseen lukuun ottamatta Spockin nuoruusvuosista kertovaa jaksoa ”Yesteryear”.

Suomessa Kolmoskanava esitti TAS-sarjan alkuperäisen 1960-luvun televisiosarjan perään 1980-luvun lopulla.

Star Trek – uusi sukupolvi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Star Trek – uusi sukupolvi (Star Trek: The Next Generation, ST: TNG, TNG, 1987–1994) sijoittuu noin sadan vuoden päähän alkuperäisen sarjan tapahtumista, ja sen luonne poikkeaa huomattavasti alkuperäisen sarjan yksioikoisesta seikkailemisesta. Sarja kertoo edelleen avaruusalus Enterprisen miehistöstä – alus on jo viides samaa nimeä kantava Liiton tähtilaiva. Tärkeimmät henkilöt sarjassa ovat kapteeni Jean-Luc Picard (Patrick Stewart) sekä tiedeupseeri ja komentajakapteeni, androidi Data (Brent Spiner).

Star Trek: Deep Space Nine[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Star Trek: Deep Space Nine (ST: DS9, DS9, 1993–1999) alkoi TNG:n tuotannon ollessa vielä käynnissä ja jatkui sen kanssa rinnakkain vuoden ajan. Sarja poikkeaa totutusta kaavasta ja sijoittuu tähtilaivan sijasta Deep Space Nine -nimiselle avaruusasemalle lähellä Bajor-planeettaa. Bajor on toipumassa cardassien miehityksestä, ja Federaatio saapuu paikalle rauhanturvatehtävissä. Syrjäisestä avaruusasemasta tulee kuitenkin tärkeä Federaatiolle, kun läheltä Bajoria löytyy vakaa madonreikä.

Star Trek: Voyager[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Star Trek: Voyager

Star Trek: Voyager (1995–2001) alkoi TNG:n päätyttyä ja tuotanto jatkui siten rinnan DS9:n kanssa. Sarja sijoittuu jälleen avaruusalukselle, U.S.S. Voyagerille, joka päätyy 70 000 valovuoden matkan päähän kotoa toiselle puolelle Linnunrataa ja aloittaa vaarallisen matkansa kohti Maata. Voyagerin miehistö koostuu noin 150 ihmisestä, joista puolet on Tähtilaivaston akatemian käyneitä ja toinen puoli kapinallisia, ja miehistöjen onkin selvittävä erimielisyyksistään selvitäkseen pitkällä matkalla kotiin.

Sarjan päähenkilöksi valittiin Star Trekin historiassa ensimmäistä kertaa nainen, kapteeni Kathryn Janeway (Kate Mulgrew). Sarjan muita päähenkilöitä ovat entinen kapinallisyksikön johtaja, komentaja Chakotay (Robert Beltran), käyttöpäällikkö, puoliklingoni B’Elanna Torres (Roxann Dawson), turvallisuusupseeri, vulkanuslainen Tuvok (Tim Russ), ruorimies Tom Paris (Rober Duncan McNeill), aseman hologrammitohtori (Robert Picardo), aliluutnantti Harry Kim (Garrett Wang) ja lisämatkustajat talaxialainen Neelix (Ethan Phillips) ja ocampa Kes (Jennifer Lien). Borgi Seven of nine (Jeri Ryan) korvasi Kesin neljännellä tuotantokaudella.

Suomessa Nelonen esitti sarjasta 49 ensimmäistä jaksoa 1990-luvulla ja MTV3 Scifi -kanava alkoi esittää sitä elokuun 2008 alussa.

Star Trek: Enterprise[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Star Trek: Enterprise
Star Trek: Enterprisen miehistöä

Enterprise-televisiosarjaa tehtiin neljä tuotantokautta vuosina 2001–2005. Sarja sijoittuu ajallisesti ennen alkuperäistä 1960-luvun televisiosarjaa ja tapahtuu kymmenen vuotta ennen Yhdistyneiden planeettojen liiton perustamista, ihmiskunnan ottaessa ensiaskeleitaan aurinkokunnan ulkopuolelle (ensimmäinen Enterprise on ihmiskunnan ensimmäinen poimukertoimeen 5 kykenevä alus). Kolmannella esityskaudella sarjan nimi muutettiin Star Trek: Enterpriseksi, mutta se ei parantanut katsojalukuja, jotka olivat pienemmät kuin millään siihenastisella Star Trek -sarjalla. Tämä olikin merkittävin syy sarjan lopettamiseen keväällä 2005.

Suomessa sarjaa esitti MTV3 Scifi keväästä 2009 alkaen arki-iltaisin klo 19.00.

Star Trek: Discovery[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Star Trek: Discovery

Marraskuussa 2015 julkistettiin uusi televisiosarja Star Trek: Discovery. Sarjan esittäminen alkoi Yhdysvalloissa CBS:n omistamassa All Access -palvelussa 24. syyskuuta 2017. Suomessa sarjaa näytetään Netflixissä. Kahdella ensimmäisellä tuotantokaudella sarjan tapahtumat sijoittuvat aikaan ennen alkuperäistä sarjaa ja jälkeen Enterprise-sarjan tapahtumien. Helmikuussa 2019 CBS kertoi tilanneensa kolmannen kauden. Sarja päättyy vuonna 2024 esitettävään viidenteen kauteen.[1]

Star Trek: Picard [muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tammikuussa 2020 alkoi uusi kolmen tuotantokauden mittainen televisiosarja Star Trek: Picard. Sarja keskittyy Jean-Luc Picardiin ja jatkaa hänen tarinaansa sarjan Star Trek – uusi sukupolvi ja elokuvan Star Trek: Nemesis jälkeen. Sarjan toinen tuotantokausi julkaistiin maaliskuussa 2022, ja kolmas ja viimeinen keväällä 2023. Suomessa sarjaa näytetään Amazon Prime Video -suoratoistopalvelussa. Kolmannella tuotantokaudella ovat mukana myös Uuden sukupolven keskeiset näyttelijät alkuperäisrooleissaan.[2][3]

Star Trek: Lower Decks[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2020 alkanut animaatiokomediasarja, joka kertoo U.S.S. Cerritos -aluksen miehistöstä.[4]

Star Trek: Prodigy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2021 alkanut animoitu nuortensarja.[5]

Star Trek: Strange New Worlds[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Star Trek: Strange New Worlds -sarjan ensimmäinen kausi esitettiin toukokuusta heinäkuuhun 2022 Paramount+ -suoratoistopalvelussa. Sarja on spin-off Discovery-sarjalle. Sarjan näyttelijät esittivät roolejaan 2019 Discoveryn toisella kaudella.

Sarja sijoittuu alkuperäisessä sarjassakin nähdylle Constitution-luokan USS Enterpriselle James T. Kirkin edeltäjän, Christopher Piken kapteenikomennuksen aikana. Sarjassa esiintyy useita alkuperäissarjan hahmoja, kuten Piken alkuperäinen försti alkuperäisen sarjan pilottijaksosta, Spock ja Uhura uusilla näyttelijöillä.

Star Trek -elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Star Trekin tuotantotauko 2005–2015[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Star Trek: Enterprise -televisiosarjan ennenaikainen lopettaminen keväällä 2005 sekä vuoden 2002 Star Trek: Nemesis -elokuvan alhainen tuotto laittoivat brändin tulevaisuuden vaakalaudalle. Star Trek -brändin entinen johtohahmo, Rick Berman sanoi vuonna 2006, että Star Trekin tekeminen jätetään tauolle muutamaksi vuodeksi, eikä aio enää olla mukana tuottamassa sarjaa. Marraskuussa 2015 televisiokanava CBS ilmoitti, että aivan uusi Star Trek -sarja alkaa vuonna 2017. Yhdysvalloissa sarja pyörii CBS-kanavan omassa striimauspalvelu All Accessissa, ja muualla maailmassa jaksot ovat nähtävissä Netflixissä 24 tunnin sisällä Yhdysvaltain ensi-illasta. Uutta Star Trek -sarjaa työstävät Hannibal-sarjan luojana tunnettu, Star Trek: Voyagerin ja Star Trek: Deep Space Ninen parissa uransa aloittanut Bryan Fuller yhdessä Alex Kurtzmanin kanssa. [6] Vuodesta 2017 eteenpäin on nähty joukko uusia sarjoja sekä suoratoisto- että televisiolevityksessä, Alex Kurtzman palkattiin kehittämään näiden konsepteja.

Vuonna 2009 ilmestyneen yhdennentoista Star Trek -elokuvan ohjasi J. J. Abrams. Leonard Nimoy nähtiin vanhan Spockin roolissa, ja lisäksi nuorta Spockia näytteli Zachary Quinto. Muissa rooleissa elokuvassa ovat muun muassa nuorta Pavel Chekovia näyttelevä Anton Yelchin sekä nuorta viestintäupseeri Uhuraa esittävä Zoe Saldana. William Shatner ei esiinny elokuvassa.[7] Elokuva aloitti uuden ”aikalinjan” luoden vaihtoehtoisen tulevaisuuden Star Trek -universumiin. Elokuvan jatko-osa Star Trek Into Darkness ilmestyi 2013 ja kolmas osa, Star Trek Beyond, sai ensi-iltansa heinäkuussa 2016.

Star Trek DVD:llä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaikki Star Trek -sarjat ja -elokuvat on julkaistu DVD-levyillä. Lisäksi kaikki elokuvat ja alkuperäinen 1960-luvun televisiosarja on julkaistu Blu-ray-versioina. Alkuperäinen televisiosarja julkaistiin myös HD-DVD-formaatissa.

Alla on listattu saatavilla olevat Star Trek -kausiboksit ja elokuva-DVD:t sekä lyhyesti kommentoitu mm. niiden suomenkielisen tekstityksen tilannetta. Listatut DVD:t eivät kuitenkaan ole ainoita saatavilla olevia, sillä Star Trekin jaksoista on myös julkaistu erilaisia teemakokonaisuuksia. Kaikki alkuperäisen sarjan jaksot on myös saatavilla R1-julkaisuina kahden jakson paketeissa, jotka julkaistiin ennen kausibokseja.

Elokuvista on ensimmäistä lukuun ottamatta saatavilla kaksi versiota: Yhden levyn versio sekä kahden levyn versio, joka sisältää dokumenttielokuvia, kommenttiraitoja yms. Ensimmäisestä elokuvasta ei ole olemassa kuin kahden levyn ohjaajan versio (Director’s Edition), jolla elokuva ensimmäistä kertaa julkaistaan täydellisenä ja viimeisteltynä. Aiempi teatteriversio ja tv-versio eivät vastanneet ohjaajan toiveita, ja tarina kärsi monilta osin. Director’s Edition onkin vastoin yleistä käytäntöä lyhyempi kuin teatteriversio, mutta siitä huolimatta tarinaltaan täydellisempi. Blu-raylla puolestaan julkaistiin ensimmäisen elokuvan teatteriversio.

 • Star Trek - The Original Series (kolme boksia R1, R2; R2-versiossa suomẹnkielinen tekstitys)
 • Star Trek - The Animated Series (yksi boksi R1, R2; R2-versiossa suomẹnkielinen tekstitys)
 • Star Trek: The Next Generation (seitsemän boksia R1, R2; ei suomẹnkielistä tekstitystä)
 • Star Trek: Deep Space Nine (seitsemän boksia R1, R2; ei suomẹnkielistä tekstitystä)
 • Star Trek: Voyager (seitsemän boksia R1, R2; ei suomẹnkielistä tekstitystä)
 • Enterprise (neljä boksia R1, R2; ei suomẹnkielistä tekstitystä)
 • Star Trek: The Motion Picture (R1DE, R2DE; R2-versiossa suomẹnkielinen tekstitys)
 • Star Trek II: The Wrath of Khan (R1, R1SE, R2, R2SE; R2-versiossa suomẹnkielinen tekstitys)
 • Star Trek III: The Search for Spock (R1, R1SE, R2, R2SE; R2-versiossa suomẹnkielinen tekstitys)
 • Star Trek IV: The Voyage Home (R1, R1SE, R2, R2SE; R2-versiossa suomẹnkielinen tekstitys)
 • Star Trek V: The Final Frontier (R1, R1SE, R2, R2SE; R2-versiossa suomẹnkielinen tekstitys)
 • Star Trek VI: The Undiscovered Country (R1, R1SE, R2, R2SE; R2-versiossa suomẹnkielinen tekstitys)
 • Star Trek: Generations (R1, R1SE, R2, R2SE; R2-versiossa suomẹnkielinen tekstitys)
 • Star Trek: First Contact (R1, R1SE, R2, R2SE; R2-versiossa suomẹnkielinen tekstitys)
 • Star Trek: Insurrection (R1, R1SE, R2, R2SE; R2-versiossa suomẹnkielinen tekstitys)
 • Star Trek: Nemesis (R1, R1SE, R2, R2SE; R2-versiossa suomẹnkielinen tekstitys)

Muita aiheeseen liittyviä maininnan arvoisia DVD-julkaisuja ovat muun muassa:

 • Trekkies
 • Trekkies 2

Nämä ovat Denise Crosbyn (Tasha Yar, Uusi sukupolvi) juontamia dokumentteja Trek-faneista eli trekkereistä.

 • Mind Meld – Secrets Behind the Voyage of a Lifetime

Mind Meld on Leonard Nimoyn kotitalon puutarhassa kuvattu keskustelu, jossa William Shatner ja Nimoy keskustelevat paitsi Star Trekistä, myös elämänsä hyvistä ja huonoista puolista (avioeroista, päihdeongelmista, jne.)

Star Trek Blu-rayllä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Star Trek - The Original Series, tuotantokaudet 1–3
 • Star Trek: The Next Generation, tuotantokaudet 1–7
 • Star Trek: Enterprise, tuotantokaudet 1–2
 • Star Trek: The Motion Picture
 • Star Trek II: The Wrath of Khan
 • Star Trek III: The Search for Spock
 • Star Trek IV: The Voyage Home
 • Star Trek V: The Final Frontier
 • Star Trek VI: The Undiscovered Country
 • Star Trek: Generations
 • Star Trek: First Contact
 • Star Trek: Insurrection
 • Star Trek: Nemesis
 • Star Trek
 • Star Trek Into Darkness (2D ja 3D)
 • Star Trek Beyond (2D ja 3D)

Sarjakuvalehdet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Avaruusmatka – Star trek, Suomessa ilmestynyt 15 numeroa vuosina 1974–1975. [8]
 • Star Trek, Suomessa ilmestynyt 7 numeroa vuosina 1981–1982.
 • Star Trek: The Next Generation, Suomessa ilmestynyt 5 numeroa vuosina 1990–1991. [9]

Parodioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Huumoriyhtye Lapinlahden Linnut teki viihdesarjassa Kuudesti laukeava Star Trekiä parodioivia sketsejä nimellä ”Tähtireki”. Siinä maapallo on räjähtänyt ja kahdeksan tuhosta selvinnyttä ihmistä yrittää etsiä itselleen uutta kotiplaneettaa. Matkan aikana he ovat kehittäneet uuden kielen, jossa sanoista sanotaan vain ensimmäinen kirjain. Nämä sketsit tekivät tunnetuksi sanonnan EVVK.
 • Star Wreck -nimisiä tieteiselokuvia on ladattu internetistä miljoonia kappaleita. Elokuvien päähenkilönä on omahyväinen, komenteleva Kapteeni Pirk.

Videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjasta on tehty useita videopelejä konsoleille ja tietokoneille sisältäen strategia-, toiminta- ja roolipelejä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Anthony Pascale: BREAKING: ‘Star Trek: Discovery’ To Conclude With Season 5 TrekMovie.com. Viitattu 3.3.2023. (englanniksi)
 2. Stowe, Dusty: Picard Had Star Trek's Best First Season Since The Original Series 7.4.2020. Screen Rant. Viitattu 10.12.2022. (englanniksi)
 3. Prime Video jatkaa Star Trek: Picard -sarjaa tänään Findance.com. 4.3.2022. Viitattu 10.12.2022.
 4. ”Star Trek: Lower Decks”. Paramount Animation, 219 Productions, CBS All Access. 2020-08-06.
 5. ”Star Trek: Prodigy”. Secret Hideout, Roddenberry Entertainment, Nickelodeon Animation Studios. 2021-10-28.
 6. http://www.tilt.fi/uutiset/taysin-uusi-star-trek-televisiosarja-tulossa-vuonna-2017/
 7. Nimoy to Reprise Spock Role in 'Trek' Film Chicago Tribune. (englanniksi) [vanhentunut linkki]
 8. http://users.tkk.fi/rauta/scifi/avaruusmatka.html[vanhentunut linkki]
 9. http://users.tkk.fi/rauta/scifi/st.html[vanhentunut linkki]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Star Trek.