Bart Simpson

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Simpsoneiden hahmo
Bart Simpson 2009.svg
Bartholomew "Bart" Jo-Jo Simpson
Sukupuoli: Poika
Hiukset: Ihonvärisenä jatkuvaa piikkitukkaa
Ikä: 10
Ammatti: Springfieldin koulun oppilas
Tärkeimmät sukulaiset: Äiti Marge Simpson
Isä Homer Simpson
Siskot Lisa ja Maggie
Isoisä Abraham Simpson
Isoäiti Mona Simpson
Tädit Patty Bouvier, Selma Bouvier
Kaksosveli Hugo Simpson
Ensiesiintyminen: Tracey Ullman Show'n lyhytfilmit
Ääninäyttelijä: Nancy Cartwright

Bartholomew "Bart" Jo-Jo Simpson on kuvitteellinen henkilö piirrossarjassa Simpsonit. Bartin ääninäyttelijä on Nancy Cartwright.[1] Hän toimi sarjan kahden ensimmäisen tuotantokauden päähahmona, mutta myöhemmin päähahmoksi nousi Homer Simpson.lähde?

Bart on Homerin ja Margen vanhin lapsi ja Lisan ja Maggien isoveli. Bart on laiska 10-vuotias poika, joka harrastaa rullalautailua, tv:n katsomista, sarjakuvien lukemista, siskojensa, pääsääntöisesti Lisan, kiusaamista, ja pilasoittojen soittamista Moen kapakkaan. Bartin paras ystävä on Milhouse Van Houten. Useissa jaksoissa myös perheen koiran Pukin Pikku Apurin sanotaan olevan Bartin paras ystävä.

Vuonna 1998 amerikkalainen Time-aikakauslehti valitsi Bartin sadan 1900-luvun merkittävimmän henkilön joukkoon. Hän oli luettelon ainoa kuvitteellinen henkilö.[2]

Bartin oman kirjan mukaan hän on syntynyt Aprillipäivänä.

Älykkyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bart ei ole kiinnostunut koulusta (mikä johtuu ns. "Simpson-geenistä", tai keskittymishäiriöistä) ja aiheuttaa ilkikurisilla piloillaan häiriöitä oppilaiden ja opettajien keskuudessa. Rehtori Skinnerin mukaan Bartilla olisi tarkkaavaisuus- ja ylivilkkaushäiriö. Vaikka häntä ei koulu kiinnostakaan, niin ei Bartia voi isänsä Homerin tavoin tyhmäksikään sanoa, sillä hän osaa puhua useita kieliä. Hän on puhunut jaksoissa äidinkielensä englannin lisäksi ranskaa, espanjaa, portugalia, japania, italiaa ja kiinaa. Bart on myös muutenkin yllättävän älykäs mutta käyttää lahjansa usein oppimisen sijaan muiden kiusaamiseen. Todisteena siitä Bart on jaksossa "Komedian Kuningas" ratkaissut mysteerin, jota Lisakaan ei älynnyt. Kiusaamisen kohteena ovat mm. Martin Prince, Lisa Simpson, rehtori Skinner, Homer Simpson, Mr. Burns, baarinpitäjä Moe, talonmies Willie, Milhouse Van Houten sekä koulun kovikset Dolph, Jimbo, Kearny ja Nelson. Bartin älykkyyttä kuvaa myös se, että hän on useasti päihittänyt rehtori Skinnerin. Kerran Lisan kysyessä Bartilta miksi hän ei panosta älykkyyttään opiskeluun, tämä vastaa: "Koska en halua olla samanlainen kuin sinä."

Ystävät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bartin paras ystävä on Milhouse Van Houten, jota Bart kuitenkin käyttää hyödyksi taukoamatta. Milhousen lisäksi Bartin keppostovereina nähdään usein myös Lewis ja Richard-nimiset pojat. Bartin ystävänä on joskus ollut myös Martin Prince.

Viholliset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bartin vihamiehiin kuuluvat rehtori Skinner ja tietysti Sideshow Bob, joka yrittää tappaa Bartin, mutta ei koskaan onnistu. Bart paljasti jaksossa Komedian kuningas Sideshow Bobin ilkeän juonen lavastaa Hassu-klovni syyliseksi kaupan ryöstöstä, mistä lähtien hän on vihannut Bartia. Sideshow Bobin on vihjailtu olevan Bartin arkkivihollinen. Moekin lasketaan Bartin vihamieheksi, sillä Bart on soitellut hänelle törkeitä pilapuheluita varsinkin sarjan alkupuolella.lähde? Moe on uhkaillut kaikkea Bartin sydämen lävistämisestä aivojen ulos vetämiseen.. Jimbo, Kearny ja Dolph kiusaavat Bartia vain, jos hän, tai joku hänen lähisukulaisistaan on tehnyt jotain tyhmää. Bart on kuitenkin siinä määrin viisas, että saa kiusauksen huomion yleensä kohdistettua Martin Princeen, tai kerran jopa Kearnyyn. Bart on myös useasti saanut koko kaupungin, tai koko Amerikan vihat niskoilleen, muun muassa hajottamalla kaikki Springfieldin lasiset esineet, tunkemalla paloletkun Springfieldin ala-asteen jumppasaliin, ja näyttämällä vahingossa takamustaan Amerikan lipulle. Australiakin voidaan laskea Bartin vihollisiin, sillä Bart soitti kerran pilapuhelun Australiaan ja sai koko maan vihat niskoilleen. Australian hallitus halusi Bartille rangaistukseksi potkun takamukseen kengällä, mutta Bart näytti heille vain takamustaan ja Simpsonit lähtivät pakoon.

Bartin nimi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bartin syntymänimi on Bartholomew Jo-Jo Simpson. 3. tuotantokauden takaumajaksoissa ennen Bartin syntymää tämän tulevat vanhemmat Homer ja Marge miettivät lapselle nimeä. Homer päätyi nimeen Bart, koska tämän mielestä siitä ei voisi vääntää pilanimeä: mahdollisia pilanimiä keksiessään Homer kävi läpi nimet Cart, Dart ja Eart, mutta ei päässyt F-kirjaimeen asti ja kelpuutti nimen. (Engl. fart pieru). Yllättävää kyllä, tätä pilanimeä ei Bartista ole vielä koskaan käytetty.

Simpsonien luoja Matt Groening paljasti eräässä haastattelussaan, että "Bart" on itse asiassa anagrammi sanasta brat (kauhukakara) ja että hahmo on saanut vaikutteita hänestä ja hänen veljestään, Markista. Tästä vihjailtiin jaksossa Perheterapiaa (There's No Disgrace Like Home) kohtauksessa, kun Smithers antaa herra Burnsille lapun, jossa lukee Simpsonien perheenjäsenten nimet. Sanoessaan nimiä hän erehtyy sanomaan Bartia Bratiksi.

Kiusaajasta muusikoksi ja takaisin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bart on ollut useissa bändeissä ja yhdessä lauluyhtyeessä. Bartilla on myös oma sähkökitara.lähde?

Yhtyekavereita:

Nippelitietoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Bartin idoli on Hassu-Klovni.
  • Bart on eräässä jaksossa sanonut olevansa kaksi vuotta luokkakavereitansa vanhempi. Kuitenkaan ei ole näyttöä, että Bart olisi 12-vuotias.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • The Simpsons Archive: Simpsonit FAQ [1]
  • Kolmannen tuotantokauden kommenttiraita
  • Matt Groening: Bartin oma kirja

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Nancy Cartwright Imdb. Viitattu 3.10.2010. (englanniksi)
  2. Bart Simpson Time. Viitattu 13.9.2008. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikiquote-logo-en.svg
Wikisitaateissa on kokoelma Bart Simpson -sitaatteja.