Bart Simpson

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Simpsonien hahmo
Bart Simpson 2009.svg
Bartholomew "Bart" Jo-Jo Simpson
Sukupuoli: Poika
Hiukset: Ihonvärisenä jatkuvaa piikkitukkaa
Ikä: 10
Ammatti: Springfieldin koulun oppilas
Tärkeimmät sukulaiset: Äiti Marge Simpson
Isä Homer Simpson
Siskot Lisa ja Maggie
Isoisä Abraham Simpson
Isoäiti Mona Simpson
Tädit Patty Bouvier, Selma Bouvier
Ensi-
esiintyminen:
Tracey Ullman Show’n lyhytfilmit
Ääni-
näyttelijä:
Nancy Cartwright

Bartholomew "Bart" Jo-Jo Simpson on kuvitteellinen henkilö piirrossarjassa Simpsonit. Bartin ääninäyttelijä on Nancy Cartwright.[1] Varsinkin sarjan alkuaikoina Bartia pidettiin Simpsonien päähenkilönä ja suurin osa oheistuotteista oli Bart-aiheisia, mutta myöhemmin näkyvimmän hahmon asema on siirtynyt hänen isälleen Homer Simpsonille.lähde?

Bart on Homerin ja Margen vanhin lapsi ja Lisan ja Maggien isoveli. Bart on kymmenvuotias ja koulussa neljännellä luokalla. Bart harrastaa rullalautailua, television katsomista, sarjakuvien lukemista, siskonsa Lisan kiusaamista, kepposten tekemistä koulussa varsinkin rehtori Seymour Skinnerin kustannuksella ja pilasoittojen soittamista Moen kapakkaan. Bartilla on myös tapana tehdä graffiteja, joissa hän käyttää ”salanimeään” El Barto, koska Skinner ei osaa yhdistää sitä häneen. Bart on koulussa opettajien kauhu, mutta suosittu muiden lasten keskuudessa.

Bartin paras ystävä on Milhouse Van Houten. Useissa jaksoissa myös perheen koiran Pukin Pikku Apurin sanotaan olevan Bartin paras ystävä. Bart on television lastenohjelmassa esiintyvän Hassu-klovnin uskollinen fani. Bartin arkkivihollinen on hullu ex-klovni Sideshow Bob, joka yrittää toistuvasti murhata hänet. Bartin opettaja on Edna Krabappel.

Bartilla on useita vakituisia hokemia, joista tunnetuimmat ovat ”Ay, caramba!”, ”Eat my shorts!” ja ”Don't have a cow, man!” Simpsonien alkutunnuksessa jälki-istuntoon joutunut Bart kopioi aina liitutaululle jotain viimeisimpään kepposeensa liittyvää hauskaa lausetta.

Vuonna 1998 amerikkalainen Time-aikakauslehti valitsi Bartin sadan 1900-luvun merkittävimmän henkilön joukkoon. Hän oli luettelon ainoa kuvitteellinen henkilö.[2]

Kuvitteellinen henkilöhistoria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolmannen kauden jaksossa ”Ensimmäiset vuodet” Bartin kerrottiin syntyneet 1980-luvun alkupuolella, tosin 19. tuotantokauden jaksossa ”Paluu ysäriaikaan” tapahtumat oli siirretty 1990-luvun lopulle, sillä Simpsonien hahmot eivät vanhene ja sarjassa on tämän vuoksi liikkuva aikajatkumo. Homer ja Marge eivät suunnitelleet lapsen hankkimista ja Bartin syntymä oli ”vahinko”. Bartin oman kirjan mukaan hän on syntynyt aprillipäivänä. Hän asui perheensä kanssa Springfieldin itäpuolella, kunnes hänen vanhempansa ostivat ensimmäisen talonsa. 4. tuotantokauden jakson ”Lisan ensimmäinen sana” mukaan Lisan synnyttyä Bart oli aluksi mustasukkainen siskonsa saamasta huomiosta, mutta lämpeni Lisalle, kun tämän ensimmäinen sana oli ”Bart”. Bartin koulunkäynnin alku kuvattiin 9. kauden jaksossa ”Saksofonin tarina”. Bart tapasi arestissa Milhousen, ja alkoi viihdyttää häntä ja muita opiskelijoita eleillä ja rumilla sanoilla. Tällöin rehtori Skinner antoi hänelle varoituksen: ”Olet vasta aloittanut koulunkäynnin, ja polku jonka valitset nyt, voi olla se jota seuraat loppuelämäsi! Miten on?”, johon Bart vastasi ”syö minun shortsini!”.

Rooli Simpsoneissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Usein väitetään, että Bart olisi ollut sarjan päähahmo kolmella ensimmäisellä tuotantokaudella ennen kuin käsikirjoittajat siirsivät päähuomion Homeriin. Todellisuudella Homerilla on ollut sarjassa aina enemmän dialogia kuin Bartilla, jo ensimmäiseltä tuotantokaudelta alkaen. On kuitenkin totta, että Bart esiintyi ensimmäisellä kaudella suhteellisesti enemmän kuin myöhemmin.[3]

Bart on toistaiseksi esiintynyt jokaisessa Simpsonien jaksossa lukuun ottamatta 20. tuotantokauden jaksoa ”Täydelliset naiset”, joka keskittyi sarjan naishahmoihin.

Hahmon luonti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bart on yksi Simpsonien alkuperäisistä hahmoista ja oli mukana jo ensimmäisessä Tracey Ullman Show’n lyhytfilmissä.

Simpsonien luoja Matt Groening paljasti eräässä haastattelussaan, että "Bart" on itse asiassa anagrammi sanasta brat (kauhukakara) ja että hahmo on saanut vaikutteita hänestä ja hänen veljestään, Markista. Tästä vihjailtiin jaksossa ”Perheterapiaa” kohtauksessa, kun Smithers antaa herra Burnsille lapun, jossa lukee Simpsonien perheenjäsenten nimet. Sanoessaan nimiä hän erehtyy sanomaan Bartia Bratiksi.lähde? Sarjassa Bartin syntymänimi on Bartholomew Jo-Jo Simpson. 3. tuotantokauden takaumajaksoissa ennen Bartin syntymää tämän tulevat vanhemmat Homer ja Marge miettivät lapselle nimeä. Homer päätyi nimeen Bart, koska tämän mielestä siitä ei voisi vääntää pilanimeä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • The Simpsons Archive: Simpsonit FAQ [1]
  • Kolmannen tuotantokauden kommenttiraita
  • Matt Groening: Bartin oma kirja

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Nancy Cartwright Imdb. Viitattu 3.10.2010. (englanniksi)
  2. Bart Simpson Time. Viitattu 13.9.2008. (englanniksi)
  3. The Simpsons by the Data Todd W. Schneider 28.9.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikiquote-logo.svg
Wikisitaateissa on kokoelma sitaatteja aiheesta Bart Simpson.