Bart Simpson

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Simpsoneiden hahmo
Bart Simpson 2009.svg
Bartholomew "Bart" Jo-Jo Simpson
Sukupuoli: Poika
Hiukset: Ihonvärisenä jatkuvaa piikkitukkaa
Ikä: 10
Ammatti: Springfieldin koulun oppilas
Tärkeimmät sukulaiset: Äiti Marge Simpson
Isä Homer Simpson
Siskot Lisa ja Maggie
Isoisä Abraham Simpson
Isoäiti Mona Simpson
Tädit Patty Bouvier, Selma Bouvier
Kaksosveli Hugo Simpson
Ensiesiintyminen: Tracey Ullman Show'n lyhytfilmit
Ääninäyttelijä: Nancy Cartwright

Bartholomew "Bart" Jo-Jo Simpson on kuvitteellinen henkilö piirrossarjassa Simpsonit. Bartin ääninäyttelijä on Nancy Cartwright.[1] Varsinkin ensimmäisen tuotantokauden aikana Bart oli useimmin jaksojen pääroolissa mutta ajan myötä sarjan yhä keskeisemmäksi hahmoksi on noussut Homer Simpson.lähde?

Bart on Homerin ja Margen vanhin lapsi ja Lisan ja Maggien isoveli. Hän harrastaa rullalautailua, television katsomista, sarjakuvien lukemista, siskonsa Lisan kiusaamista, kepposten tekemistä koulussa varsinkin rehtori Seymour Skinnerin kustannuksella ja pilasoittojen soittamista Moen kapakkaan. Bartin paras ystävä on Milhouse Van Houten. Useissa jaksoissa myös perheen koiran Pukin Pikku Apurin sanotaan olevan Bartin paras ystävä. Bart on Hassu-klovnin uskollinen fani.

Vuonna 1998 amerikkalainen Time-aikakauslehti valitsi Bartin sadan 1900-luvun merkittävimmän henkilön joukkoon. Hän oli luettelon ainoa kuvitteellinen henkilö.[2]

Rooli Simpsoneissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Simpsonien hahmot eivät vanhene. Kolmannen kauden jaksossa ”Ensimmäiset vuodet” Bartin kerrottiin syntyneet 1980-luvun alkupuolella. Hän asui perheensä kanssa Springfieldin itäpuolella, kunnes hänen vanhempansa ostivat ensimmäisen talonsa. Lisan synnyttyä Bart oli aluksi mustasukkainen siskonsa saamasta huomiosta. Bart kuitenkin lämpeni Lisalle, kun hänen ensimmäinen sanansa oli Bart.[3] Bart aloitti koulunkäynnin 1990-luvun alussa. Arestissa ollessaan hän tapasi Milhousen, ja alkoi viihdyttää häntä ja muita opiskelijoita eleillä ja rumilla sanoilla. Tällöin rehtori Skinner antoi hänelle varoituksen: ”Olet vasta aloittanut koulunkäynnin, ja polku jonka valitset nyt, voi olla se jota seuraat loppuelämäsi! Miten on?”, johon Bart vastasi ”syö minun shortsini!”.[4] Jakso Paluu ysäriaikaan tuotantokaudelta 19. on kuitenkin ristiriidassa tämän kertomuksen kanssa, sillä sen mukaan Homer ja Marge olivat lapsettomia 1990-luvun alussa. Bartin oman kirjan mukaan hän on syntynyt Aprillipäivänä.

Hahmon luonti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Simpsonien luoja Matt Groening paljasti eräässä haastattelussaan, että "Bart" on itse asiassa anagrammi sanasta brat (kauhukakara) ja että hahmo on saanut vaikutteita hänestä ja hänen veljestään, Markista. Tästä vihjailtiin jaksossa Perheterapiaa (There's No Disgrace Like Home) kohtauksessa, kun Smithers antaa herra Burnsille lapun, jossa lukee Simpsonien perheenjäsenten nimet. Sanoessaan nimiä hän erehtyy sanomaan Bartia Bratiksi.lähde? Sarjassa Bartin syntymänimi on Bartholomew Jo-Jo Simpson. 3. tuotantokauden takaumajaksoissa ennen Bartin syntymää tämän tulevat vanhemmat Homer ja Marge miettivät lapselle nimeä. Homer päätyi nimeen Bart, koska tämän mielestä siitä ei voisi vääntää pilanimeä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • The Simpsons Archive: Simpsonit FAQ [1]
  • Kolmannen tuotantokauden kommenttiraita
  • Matt Groening: Bartin oma kirja

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Nancy Cartwright Imdb. Viitattu 3.10.2010. (englanniksi)
  2. Bart Simpson Time. Viitattu 13.9.2008. (englanniksi)
  3. Martin, Jeff & Kirkland, Mark. Lisan ensimmäinen sana, 4. kausi. Simpsonit
  4. "you've just started school, and the path you choose now may be the one you follow for the rest of your life! Now, what do you say?". Jean, Al & Polcino, Dominic: Lisa's Sax. 9. kausi jakso 3.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikiquote-logo.svg
Wikisitaateissa on kokoelma sitaatteja aiheesta Bart Simpson.