Matt Groening

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Matt Groening
Matt Groening by Gage Skidmore.jpg
Syntynyt 15. helmikuuta 1954 (ikä 64)
Portland, Oregon
Kansalaisuus Yhdysvallat
Ammatti sarjakuvapiirtäjä, käsikirjoittaja
Puoliso Deborah Caplan (1986–1999)
Agustina Picasso (2011–)
Allekirjoitus Matt Groening Signature.svg

Matthew Abram "Matt" Groening (s. 15. helmikuuta 1954 Portland, Oregon, Yhdysvallat) on yhdysvaltalainen sarjakuvapiirtäjä, käsikirjoittaja ja televisiotuottaja. Hänet tunnetaan parhaiten Simpsonit-televisiosarjan isänä, jonka sarjan päähenkilöiden nimet tulevat hänen suvustaan. Hänen isänsä oli amerikansaksalainen Homer Philip Groening (1919–1996)[1] (s. Main Centre, Saskatchewan, Kanada, ja kasvatettu mennoniittaperheessä) ja hänen äitinsä oli amerikannorjalainen Margaret[1] Ruth (os. Wiggum). Lisa ja Maggie ovat hänen sisarustensa nimiä, ja Bart on anagrammi sanasta brat, kakara. Ennen työtään Simpsoneissa Groening teki sarjakuvia nimeltä Elämä on helvettiä ja Akbar ja Jeff, johon kuului monta osaa. Groening teki myös Futurama-sarjaa.

Groening valmistui Evergreen State Collegesta 1977 23-vuotiaana. Hän aloitti uransa kirjoittajana, jonka jälkeen siirtyi sarjakuvan pariin.

Groening ja Deborah Caplan menivät naimisiin 1986. Heillä on kaksi poikaa, Homer ja Abe. Groening ja Deborah erosivat 13 vuoden naimisissa olon jälkeen vuonna 1999.

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Groening on ollut 26 kertaa ehdokkaana Emmy-palkinnon saajaksi ja saanut niitä yksitoista, joista kymmenen tuli Simpsoneille, yksi Futuramalle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.