James L. Brooks

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
James L. Brooks puhumassa lehdistölle.

James Lawrence Brooks (s. 9. toukokuuta 1940 Brooklyn, New York) on yhdysvaltalainen tuottaja, käsikirjoittaja ja elokuvaohjaaja.

Brooks tunnetaan parhaiten useiden televisiosarjojen, kuten Simpsoneiden, tuottajana. Hänen tunnetuin elokuvansa on Hellyyden ehdoilla, josta hän voitti kolme Oscar-palkintoa.

Brooks aloitti televisiouransa vuonna 1964 CBS:n uutisten kirjoittajana. Oltuaan hetken ABC:llä Grant Tinker palkkasi hänet CBS:lle yhdessä Allan Burnsin kanssa luomaan uutta sarjaa, josta tuli The Mary Tyler Moore Show. Tästä tuli arvostelu- ja taloudellinen menestys, minkä seurauksena Brooks ja Burns olivat kehittämässä useita muitakin sarjoja: Rhoda, Taxi ja Lou Grant.

Vuonna 1978 Brooks alkoi työskennellä myös elokuvien parissa. Hän oli tuottamassa ja käsikirjoittamassa elokuvaa Yritetään yhdessä, aloitetaan alusta. Brooksin ensimmäinen ohjaustyö oli Hellyyden ehdoilla, josta hän voitti kolme Oscaria: parhaan elokuvan (tuottajana), parhaan ohjauksen ja parhaan alkuperäisen käsikirjoituksen palkinnon. Brooks on ollut yhteensä ehdolla kahdeksaan Oscariin. Lisäksi hän on voittanut 17 Emmy-palkintoa tuottajana ja käsikirjoittajana sekä yhden Golden Globen. [1]

Vuonna 1984 Brooks perusti oman tuotantoyhtiön Gracie Filmsin. Yhtiö on tuottanut televisiosarjoja The Tracey Ullman Show, Simpsonit ja The Critic. Sen merkittävämmät elokuvat ovat Jerry Maguire – elämä on peliä ja Elämä on ihanaa.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä elokuvaohjaajaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.