Portland (Oregon)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo kaupungista Oregonissa, Yhdysvalloissa. Muita merkityksiä luetellaan täsmennyssivulla.
Portland
PDX, Oregon collage.png
lippu
lippu
vaakuna
vaakuna
Multnomah County Oregon Incorporated and Unincorporated areas Portland Highlighted.svg

Portland

Koordinaatit: 45°31′12″N, 122°40′55″W

Valtio Yhdysvallat
Osavaltio Oregon
Piirikunnat Multnomah, Washington, Clackamas
Hallinto
 – Pormestari Charlie Hales
Väkiluku (2020) 652 503
Aikavyöhyke UTC-8
 – Kesäaika UTC-7
Lempinimi: "Rose City"; "Stumptown"; "PDX"

Portland on kaupunki Oregonin osavaltiossa Yhdysvalloissa. Kaupunki sijaitsee Willamette- ja Columbiajokien yhtymäkohdassa. Noin 652 500 asukkaallaan (2020)[1] se on Oregonin runsasväkisin kaupunki, ja sen metropolialueella asuu yli kaksi miljoonaa ihmistä. Portland perustettiin vuonna 1851, ja se on Multnomahin piirikunnan pääkaupunki.

Portlandia pidetään yhtenä Yhdysvaltojen ympäristöystävällisimmistä, ”vihreimmistä”, kaupungeista[2]. Kaupunki on panostanut julkiseen liikenteeseen, jota hoidetaan linja-autojen lisäksi MAX-pikaraitiotieverkolla. Keskustan alueella raideliikenne oli matkustajille ilmaista vuoteen 2012 asti.[3]

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Portland sijaitsee Oregonin osavaltion runsasväkisimmän alueen, Willamette Valleyn pohjoislaidalla, plio-pleistoseenisen sammuneen vulkaanisen kentän päällä. Kenttä tunnetaan nimellä Boring Lava Field.

Vaikka lähes koko kaupunki sijaitsee Multnomahin piirikunnan alueella, pieni osa siitä sijaitsee Clackamasin ja Washingtonin piirikuntien rajojen sisällä. Clackamasissa asui arviolta 785 portlandilaista vuoden 2005 keskivaiheilla, ja Washingtonissa arviolta 1 455. Willamettejoki virtaa pohjoiseen läpi kaupungin keskustan ja yhtyy myöhemmin Washingtonin ja Oregonin osavaltioita erottavaan Columbiajokeen. Oregonin osavaltio on saanut nimensä Columbiajoen alkuperäisestä nimestä Ouragan.

Yhdysvaltain väestönlaskentaviraston mukaan kaupungin kokonaispinta-ala on 376,5 neliökilometriä. 347,9 neliökilometriä siitä on maata ja 28,6 neliökilometriä (noin 7,6 prosenttia) vettä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Portlandin paikalle perustettiin kauppapaikka jo 1843 nimellä Clearing. Nimeksi tuli Portland kolikonheiton perusteella, voittajanimi tulee Mainen osavaltion samannimisen kaupungin mukaan. Toinen kauppapaikan perustajista olisi halunnut nimetä paikan Bostoniksi Massachusettsissa sijaitsevan suurkaupungin mukaan.

Portland oli alueen suurin Tyynenmeren satama 1800-luvun lopulle asti, jolloin Seattlen syväsatamaan vedettiin rautatie. Columbiajoen ongelmana olikin ollut vaarallisuus purjehtiaselvennäkenen mukaan?. Portland oli alusta asti melko monikansallinen, ja siellä on edelleen runsaasti aasialaisperäistä väestöä kuten monissa muissakin Yhdysvaltain länsirannikon kaupungeissa. Siellä harjoitettiin myös shanghaijausta eli merimiesten pakkopestausta valtamerilaivoihin.lähde?

Nykyään Portlandia pidetään kaupunkisuunnittelun mallikaupunkinakenen mukaan?. Jo 1970-luvulla kaupungin kasvulle haluttiin asettaa maantieteellisiä rajoja, mikä oli siihen aikaan epätavallista ihmisten monin paikoin pyrkiessä pois kaupungin keskustoista esikaupunkeihin. Kasvun rajaaminen johtikin asuinkustannusten nousuun kaupungissa.

Nähtävyydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Portlandille tunnusomaista on puutarhat, joista tunnetuin lienee maailman laajimpiin kuuluva ruusunviljelyn koetarha. Myös japanilainen puutarha on huomionarvoinen. Kaupunki tunnetaan myös pienpanimoistaan, joita on enemmän kuin missään muussa maailman kaupungissa. Vuonna 2009 kaupungissa toimi 32 panimoa ja sen ympäristössä 38.[4]

Portland on toiminut muun muassa useiden Gus Van Santin elokuvien, kuten Matkalla Idahoon ja Paranoid Park, sekä elokuvan Twilight – Houkutus[5] kuvauspaikkana.

Urheilu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koripalloseura Portland Trail Blazers (NBA) ja jalkapalloseura Portland Timbers (MLS) sekä jääkiekkoseura Portland Winterhawks (WHL) ovat kotoisin Portlandista.

Kuuluisia portlandilaisia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Portland city, Oregon QuickFacts. U.S. Census Bureau. Viitattu 18.5.2022. (englanniksi)
  2. https://www.greencitytimes.com/portland/
  3. Free Rail Zone: Getting Around Portland Travel Portland. Arkistoitu 7.11.2011. Viitattu 22.7.2011.
  4. Samantha Clever: World’s Brewpub Capital: Portland Travelmuse. Viitattu 22.7.2011.
  5. Twilight (2008/I) - Filming locations

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Portland.