Matkalla Idahoon

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Matkalla Idahoon
My Own Private Idaho
Elokuvan DVD-julkaisu (Criterion Collection)
Elokuvan DVD-julkaisu (Criterion Collection)
Ohjaaja Gus Van Sant
Käsikirjoittaja Gus Van Sant
Tuottaja Laurie Parker
Säveltäjä Bill Stafford
Kuvaaja John J. Campbell
Eric Alan Edwards
Leikkaaja Curtiss Clayton
Pääosat River Phoenix
Keanu Reeves
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Fine Line Features
Ensi-ilta Yhdysvallat 29. syyskuuta 1991
Suomi 22. tammikuuta 1993
Kesto 104 min
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Matkalla Idahoon (engl. My Own Private Idaho) on yhdysvaltalainen elokuva vuodelta 1991. Elokuvan ohjasi Gus Van Sant, ja pääosissa näyttelevät muun muassa River Phoenix ja Keanu Reeves.

The New York Timesin kriitikot valitsivat elokuvan vuonna 2004 yhdeksi kaikkien aikojen tuhannesta parhaasta maailmassa.[1]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Portlandissa asuva katujen kasvatti Mike Waters on narkolepsiasta kärsivä homoseksuaali, joka myy itseään rahaa vastaan. Kun varakas vanhempi nainen poimii hänet mukaansa ja vie asunnolleen, Mike tapaa kaksi muuta naisen palkkaamaa prostituoitua. Toinen heistä on Scott Favor, joka rikkaasta perheestään huolimatta asuu kadulla. Vaikka hän on heteroseksuaali, hän myy itseään rahasta myös miehille. Mike kuitenkin saa narkoleptisen kohtauksen naisen asunnolla, ja myöhemmin seuraavana päivänä herää Scottin seurasta.

Kohta Mike ja Scott tapaavat opastajansa Bob Pigeonin, keski-ikäisen miehen, joka toimii isähahmona katulapsille ja prostituoiduille, jotka elävät hylätyssä asuntorakennuksessa. Scott myöntää Bobille, että täytettyään 21 vuotta hän hylkää katuprostituoidun elämäntavan. Mike ikävöi äitiään, joten hän ja Scott lähtevät Idahoon tapaamaan Miken veljeä Richardia. Richard kertoo Mikelle heidän äitinsä työskentelevän eräässä hotellissa. Myöhemmin heille kuitenkin selviää, että Miken äiti on lähtenyt Italiaan.

Italiassa Mike ja Scott löytävät maalaistalon, jossa Miken äiti on työskennellyt. Talolla asuva nuori nainen Carmella kertoo Miken äidin muuttaneen takaisin Yhdysvaltoihin. Carmella ja Scott rakastuvat, ja Mike joutuu palaamaan takaisin Portlandiin omillaan.

Myöhemmin Portlandissa Bob ja hänen jenginsä tapaavat parannuksen tehneen Scottin hienostoravintolassa, mutta Scott torjuu heidät. Samana yönä Bob kuolee sydänkohtaukseen. Seuraavana päivänä prostituoidut järjestävät hänelle riehakkaat hautajaiset, Scottin osallistuessa juuri edesmenneen isänsä hautajaisiin samalla hautausmaalla.

Lopussa Mike saa narkoleptisen kohtauksen autiolla Idahon valtatiellä. Ensimmäisen auton tullessa kohdalle hänen omaisuutensa varastetaan. Hetkeä myöhemmin paikalle ajaa toinen auto, jonka kuljettaja kiskoo tajuttoman Miken kyytiin ja ajaa sitten pois.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Keanu Reeves  Scott Favor  
 River Phoenix  Mike Waters  
 William Richert  Bob Pigeon  
 Chiara Caselli  Carmella  
 Grace Zabriskie  Alena  
 Udo Kier  Hans  
 Flea  Budd  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Best 1,000 Movies Ever Made, The New York Times. Perustuu teokseen The New York Times Guide to the Best 1,000 Movies Ever Made, St. Martin's Griffin 2004. Viitattu 5.7.2016.