Twilight – Houkutus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Twilight – Houkutus
Ohjaaja Catherine Hardwicke
Käsikirjoittaja Kirja:
Stephenie Meyer
Elokuva:
Melissa Rosenberg
Tuottaja Mark Morgan
Greg Mooradian
Wyck Godfrey
Säveltäjä Carter Burwell
Kuvaaja Elliot Davis
Leikkaaja Nancy Richardson
Pääosat Kristen Stewart
Robert Pattinson
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Summit Entertainment
Levittäjä Summit Entertainment
Netflix
Disney+
Ensi-ilta Yhdysvallat 21. marraskuuta 2008
Suomi 2. tammikuuta 2009
Kesto 124 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti ≈ 37 000 000 $[1]
Seuraaja Twilight – Uusikuu (2009)
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Twilight – Houkutus (engl. Twilight) on yhdysvaltalainen vuoden 2008 elokuva. Sen on ohjannut Catherine Hardwicke ja käsikirjoittanut Melissa Rosenberg yhdessä Hardwicken kanssa. Sen pääosissa näyttelevät muun muassa Kristen Stewart ja Robert Pattinson. Twilight – Houkutus perustuu yhdysvaltalaisen kirjailijan Stephenie Meyerin kirjoittaman kirjasarjan ensimmäiseen osaan Houkutus. Se on Summit Entertainmentin tuottaman Meyerin kirjoihin perustuvan elokuvasarjan ensimmäinen osa, ja sitä seuraavat vuoden 2009 Twilight – Uusikuu ja vuoden 2010 Twilight – Epäilys.

Twilight – Houkutus sai ensi-iltansa Yhdysvalloissa 21. marraskuuta 2008,[2] ja Suomessa se tuli ensi-iltaan 2. tammikuuta 2009. Elokuva tuotti avajaispäivänään 35,7 miljoonaa dollaria.[3] Tulos on kaikkien aikojen 14. paras avajaispäivän tuotto.[3] Kokonaisuudessaan Twilight – Houkutus keräsi ensi-iltaviikonloppunaan yli 70,55 miljoonaa dollaria.[4] Huhtikuuhun 2009 mennessä elokuva on tuottanut yli 379 miljoonaa dollaria.[1]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Isabella "Bella" Swan muuttaa Phoenixista isänsä luokse Forksin kaupunkiin, koska hänen äitinsä Renée on juuri mennyt uusiin naimisiin. Bella luulee elämän olevan tylsää Forksissa, mutta tapaa uudessa koulussaan kiehtovan, komean, viisaan ja jännittävän pojan, Edwardin. Edward kuitenkin käyttäytyy omituisesti: hän on jääkylmä, ei syö eikä juo ja on outo Bellan seurassa sekä Bella huomaa pojan silmien vaihtavan väriä omituisesti. Bellan ensimmäisen koulupäivän jälkeen Edward ei ilmesty kouluun viikkoihin. Edwardin palatessa kouluun suhtautuu tämä Bellaan ystävällisesti ja jopa keskustelee tytön kanssa.

Pian Edwardin paluun jälkeen Bella on joutua vakavaan auto-onnettomuuteen koulun parkkipaikalla. Edward ehtii Bellan ja auton väliin, pysäyttää auton kädellään tehden siihen lommon ja pakenee paikalta. Myöhemmin Bella vaatii Edwardilta selitystä yliluonnolliselta vaikuttaneelle tapahtumalle, mutta Edward vain sanoo saaneensa adrenaliinipiikin ja Bellan lyöneen päänsä ja hourailevan. Bella ja koulutoverit tekevät retken La Pushin rannalle, missä Bella tapaa vanhan perhetuttavansa Jacob Blackin. Jacob kertoo Bellalle heimonsa vanhoja taruja, joiden mukaan heidän heimonsa polveutuisi ihmissusista ja Cullenien perhe kuuluisi alueella ennen asuneisiin "kylmäihoisiin".

Ollessaan ostosretkellä Port Angelesissa Bella joutuu miesjoukon ahdisteltavaksi. Edward kuitenkin ilmestyy paikalle ja pelastaa Bellan. Edward vie hänet syömään ja kertoo hänelle, ettei pysty enää pysymään erossa hänestä. Hän paljastaa osaavansa lukea kaikkien muiden ajatuksia paitsi Bellan, joka ärsyttää häntä suuresti. Kotona Bella tutkii internetiä ja saa erään sivuston avulla selville asioita vampyyreista. Hän johdattaa Edwardin metsään, jossa hän paljastaa tälle tietävänsä totuuden Edwardista ja tämän perheestä: he ovat vampyyreita.

Bella ja Edward rakastuvat. Bella tapaa Cullenien perheen ja saa nähdä heidän talonsa. Hän lähtee myös Cullenien kanssa harmittomalle retkelle pelaamaan pesäpalloa, mutta pian paikalle osuu odottamattomia vieraita: James, Victoria sekä Laurent, jotka, toisin kuin vain eläimenverta juovat Cullenit, juovat ravinnokseen ihmisverta.

Kun James haistaa Bellan, alkaa suuri metsästysjahti; James alkaa jäljittää Bellaa, joka pakenee Arizonaan, Phoenixiin yhdessä Alicen ja Jasperin kanssa. James löytää Bellan kotiin ja hämää häntä puhelinsoitolla tulemaan vanhalle balettistudiolle, jossa Bella lapsena kävi. Bella huomaa joutuneensa ansaan ja yrittää paeta, mutta ei pysty taistelemaan Jamesia vastaan. Edward ja muut Cullenit löytävät studiolle, mutta James on jo ehtinyt purra Bellaa ja murtaa hänen jalkansa. Edward saa kuitenkin imettyä myrkyn tuskissaan kieriskelevästä Bellasta, joka pysyy ihmisenä. Samaan aikaan James otetaan kiinni ja Cullenit tuhoavat hänet ainoalla keinolla, jolla vampyyrin voi tappaa; he repivät Jamesin palasiksi ja polttavat jäänteet.

Lopuksi Bella päättää jäädä Forksiin isänsä luo, vaikka hänen äitinsä oli pyytänyt Bellaa muuttamaan taas luokseen. Bella ja Edward menevät yhdessä kevättansseihin, jossa Bella kertoo Edwardille haluavansa olla Edwardin kanssa ikuisesti. Hän haluaisi vampyyriksi, sillä vampyyrit eivät ikäänny. Edward ei voi sallia Bellalle haluamaansa, sillä hän ei halua pilata tämän hyvää elämää tuhoamalla Bellan sielun. Edward ei usko, että vampyyreilla on sielua. Bella toteaa, että kumpikaan ei sinä iltana saa tahtoaan läpi, mutta että hän tietää mitä haluaa. Elokuva loppuu kohtaukseen, jossa Victoria katselee heitä talon yläkerrasta murhanhimoisena kostamaan Jamesin kuoleman vuoksi.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan työryhmää 2009 MTV Movie Awards -gaalassa. Vasemmalta oikealle: Kellan Lutz, Taylor Lautner, Kristen Stewart, Robert Pattinson, Peter Facinelli ja tuottajat Mark Morgan ja Elliot Davis.

Pääroolit Näyttelijä: Hahmo:

Muut roolit

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Houkutus (engl. Twilight) on yhdysvaltalaisen kirjailijan Stephenie Meyerin vuonna 2005 julkaistu esikoisteos ja samannimisen kirjasarjan ensimmäinen osa. Sarjan kirjoja on myyty maailmanlaajuisesti yli 50 miljoonaa kappaletta,[5] ja sitä on käännetty yli 20 kielelle.[6] Kirjasarjaan kuuluu neljä osaa: Houkutus (2005), Uusikuu (2006), Epäilys (2007) ja Aamunkoi (2008).

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2007 Summit Entertainment -elokuvayhtiö alkoi suunnitella elokuvasarjaa Meyerin kirjasarjan pohjalta ja alkoi kehittää elokuvaa sarjan ensimmäisestä osasta Houkutus. Lokakuussa 2007 yhtiö palkkasi ohjaaja Catherine Hardwicken vastaamaan tulevan elokuvan ohjauksesta.[7] Yhdessä käsikirjoittaja Melissa Rosenbergin kanssa Hardwicke kirjoitti elokuvan käsikirjoituksen valmiiksi viidessä viikossa.[8] Rosenbergin mukaan käsikirjoitusta innoittivat William Shakespearen näytelmä Romeo ja Julia sekä Ang Leen vuoden 2005 elokuva Brokeback Mountain.[9]

Näyttelijöiden valinta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Twilight – Houkutuksen pääosan Bella Swanin roolin sai yhdysvaltalainen Kristen Stewart, ja Edward Cullenin osaan valittiin puolestaan englantilainen Robert Pattinson, ja Jacob Blackin roolin sai Taylor Lautner. Stephenie Meyer tekee pienen cameoroolin elokuvassa; hän esiintyy pikaisesti eräässä sen kahvilakohtauksessa.[10]

Kuvaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Filmatisoinneissa käytetyn Forksin rajalla oleva silta, jonka päältä Charlie ja Bella ajavat.

Elokuvan tuotanto alkoi vuoden 2008 helmikuussa,[11] ja sen kuvaukset päättyivät saman vuoden toukokuussa.[12] Se kuvattiin pääasiassa Oregonin osavaltion Portlandissa ja sen lähiympäristössä.[13] Kuvausten aikana kirjasarjan luoja Stephenie Meyer antoi Hardwicken ja Pattinsonin lukea osan hänen silloin vielä kirjoittamastaan Midnight Sunista,[14] joka kertoo kirjasarjan ensimmäisen osan uudelleen Edwardin näkökulmasta. Tämän oli tarkoitus antaa Hardwickelle ja Pattinsonille parempi kuva Edwardin hahmosta...[14]

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Twilight (soundtrack)

Elokuvan sävellyksen teki Carter Burwell.[15] Elokuvan soundtrackin julkaisi Chop Shop Records yhdessä Atlantic Recordsin kanssa 4. marraskuuta 2008.[16] Musiikkisuunnittelija Alexandra Patsavas valitsi soundtrackille tulleet kappaleet.[17] Stephenie Meyer oli osittain mukana kappaleiden valinnassa.[18] Soundtrack nousi Billboard 200 -listan kärkeen ja on myynyt yli 2,2 miljoonaa kappaletta.[19]

DVD[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan DVD ilmestyi Yhdysvalloissa 21. maaliskuuta 2009, ja se myi ensimmäisen päivän aikana yli kolme miljoonaa kappaletta.[20] Suomessa DVD julkaistiin 29. huhtikuuta 2009. DVD:tä on saatavilla sekä yhden että kahden levyn julkaisuna. DVD:llä on lisämateriaalia elokuvasta.

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jatko-osa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Twilight – Uusikuu

Twilight – Houkutuksen jatko-osa Twilight – Uusikuu sai ensi-iltansa 20. marraskuuta 2009. Elokuvan on ohjannut Chris Weitz,[21] ja sen on käsikirjoittanut Melissa Rosenberg. Sen pääosissa näyttelevät Kristen Stewart, Robert Pattinson ja Taylor Lautner.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b TWILIGHT Box Office Mojo. Viitattu 27.4.2009. (englanniksi)
 2. A Strategic Move? Twilight moves release date to November 21st! The Movie Fanatic. Arkistoitu 20.8.2008. Viitattu 20.8.2008. (englanniksi)
 3. a b 'Twilight' grosses $35.7 mil on Friday Entertainment Weekly. Viitattu 27.4.2009. (englanniksi)
 4. 'Twilight' Tuesday Finale: Director Catherine Hardwicke Raves About Film's Success — 'Unbelievable!' MTV. Viitattu 24.3.2009. (englanniksi)
 5. 'Twilight' Co-Star Anna Kendrick Braces Herself For Buzz Bigger Than 'Harry Potter' mtv.com. Viitattu 14.8.2008. (englanniksi)
 6. Mormon who put new life into vampires guardian.co.uk. Viitattu 14.8.2008. (englanniksi)
 7. Hardwicke to direct Meyer's 'Twilight' Variety. Viitattu 15.8.2008. (englanniksi)
 8. ‘Twilight’ Screenwriter Melissa Rosenberg Lion and Lamb Love - Press Archive. Arkistoitu 12.4.2009. Viitattu 14.4.2009. (englanniksi)
 9. 'Twilight' Tuesday: Screenwriter Melissa Rosenberg Was Inspired By 'Brokeback Mountain' MTV. Viitattu 15.4.2009. (englanniksi)
 10. EXCLUSIVE: ‘Twilight’ Author Stephenie Meyer Shoots Movie Cameo MTV Movies Blog. Viitattu 17.4.2009. (englanniksi)
 11. Kristen Stewart to star in 'Twilight' Variety. Viitattu 15.8.2008. (englanniksi)
 12. Twilight Finishes Principle Photography Film School Rejects. Arkistoitu 23.6.2008. Viitattu 15.8.2008. (englanniksi)
 13. 'Twilight' Finds Its Latest Victims: Nikki Reed, Rachelle Lefevre Added To Cast mtv.com. Viitattu 15.8.2008. (englanniksi)
 14. a b 'Twilight' Set Visit Confirms Edward And Bella's Chemistry, Offers A 'Midnight Sun' Preview MTV. Viitattu 21.4.2009. (englanniksi)
 15. “Twilight” Assigned to Carter Burwell filmmusicmag.com. Viitattu 3.5.2009. (englanniksi)
 16. 'Twilight' Soundtrack To Include Muse, Linkin Park And, Of Course, Robert Pattinson MTV. Viitattu 3.9.2009. (englanniksi)
 17. Are Pop-Punks Paramore A Good Fit For ‘Twilight’? MTV Movie Blogs. Viitattu 3.5.2009. (englanniksi)
 18. “Twilight” Author Stephenie Meyer on Her Musical Muses, Upcoming Movie and Mermaid Dreams Rolling Stone. Arkistoitu 5.5.2009. Viitattu 3.9.2009. (englanniksi)
 19. Death Cab For Cutie Scores Lead 'New Moon' Single MTV. Viitattu 7.8.2009. (englanniksi)
 20. Summit Home Entertainment's Saturday Release of TWILIGHT Unleashes With Over 3 Million Units Sold news.prnewswire.com. Arkistoitu 26.3.2009. Viitattu 14.4.2009. (englanniksi)
 21. Chris Weitz To Helm 'Twilight' Sequel omg.yahoo.com. Arkistoitu 14.12.2008. Viitattu 18.12.2008. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]