Edward Cullen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Edward Cullen
Luoja(t) Stephenie Meyer
Näyttelijä(t) Robert Pattinson
Ensi-
esiintyminen
Houkutus
Viimeinen
esiintyminen
Aamunkoi
Henkilötiedot
Ammatti opiskelija
Sukupuoli mies
Ikä 114 (biologisesti 17)
Kotipaikka Chicago, Illinois, Yhdysvallat
Asuinpaikka Forks, Washington, Yhdysvallat
Suhteet
Vanhemmat Edward Masen
Elizabeth Masen
Carlisle Cullen (adoptioisä)
Esme Cullen (adoptioäiti)
Sisarukset Alice Cullen
Rosalie Hale
Jasper Hale
Emmett Cullen
(kaikki adoptiosisaruksia)
Puoliso(t) Bella Swan
Lapset Renesmee Cullen
Muut sukulaiset Charlie Swan (appi)
Renée Dwyer (anoppi)
Tutut Jacob Black

Edward Cullen (oik. Edward Anthony Masen) on kuvitteellinen hahmo Stephenie Meyerin kirjasarjassa Houkutus. Hän on vampyyri, joka rakastuu Bella Swaniin. Elokuvasarjassa Edwardia esittää Robert Pattinson.

Hahmon luominen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hahmon kehitykseen vaikuttivat L. M. Montgomeryn Gilbert Blythe, Jane Austenin Fitzwilliam Darcy ja erityisesti Charlotte Bronten Edward Rochester, joka näkee itsensä Edwardin tapaan hirviönä.

»Olen maailman vaarallisin petoeläin. Kaikki minussa houkuttelee sinua. Ääneni, kasvoni, jopa tuoksuni. Ihan kuin tarvitsisin mitään niistä. Ihan kuin voisit päästä minua karkuun. Ihan kuin voisit taistella minua vastaan. Minut on luotu tappamaan.»
(Edward Bellalle, Houkutus)

Varhaisvaiheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Edward ja hänen vanhempansa sairastuivat espanjantautiin vuonna 1918. Hänen isänsä Edward Masen kuoli ensimmäiseen taudin aaltoon. Ennen kuolemaansa Edwardin äiti Elizabeth pyysi häntä hoitanutta lääkäriä Carlisle Cullenia tekemään kaikkensa poikansa pelastamiseksi. Carlisle toimi hänen toiveidensa mukaan, kun Edward oli lähellä kuolemaa. Hän vei Edwardin sairaalasta kotiinsa ja muutti hänet vampyyriksi. Carlisle jopa uskoi, että Elizabeth tiesi hänen olevan vampyyri ja että se oli ainoa tapa pelastaa Edward.

Edwardilla oli kapinallinen kausi vampyyrielämänsä alussa ja hän käytti ajatustenlukukykyään tappaakseen kauheimmat ihmiset yhteiskunnasta. Myöhemmin hän katui päätöstään ja palasi Carlislen luo elämään eläinten eikä ihmisten verellä. Carlisle Cullen muutti myös kolme muuta ihmistä vampyyreiksi ja heistä tuli yhdessä heidän perheensä. Myöhemmin kaksi muuta perheenjäsentä liittyivät heihin.

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Houkutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Houkutuksessa Edward tapaa Bella Swanin, ihmistytön, jonka ajatuksia hän ei pysty lukemaan ja jonka veri tuoksuu vastustamattoman hyvälle. Edward taistelee kasvavaa houkutusta vastaan, mutta pelastettuaan Bellan hengen muutamaan otteseen hän sortuu ja yllättäen rakastuu Bellaan. Edward myöntää Bellalle olevansa vampyyri ja vaikka hän pysyy fyysisesti 17-vuotiaana, hän on oikeasti syntynyt vuonna 1901. Hänen adoptioisänsä Carlisle Cullen muutti hänet vampyyriksi pelastaakseen hänet kuolemasta espanjantautiin Chicagossa, Illinoisissa. Carlisle opetti Edwardille moraalisen ajattelukyvyn, joka on tuntematon suurimmalle osalle vampyyreista, ja keskeinen asia hänen elämäänsä on kieltäytyminen ihmisverestä.

Edward kuitenkin varoittaa alituisesti Bellaa olemasta kanssaan, sanoen Bellan hengen olevan vaarassa, jos hän jatkaa suhdettaan Edwardiin. Bellan rakkaus ja luottamus Edwardiin estävät häntä kuulemasta varoituksia, vaikka hänestä tuleekin pian James-vampyyrin kohde. Toisin kuin Cullenit, jotka ovat erilaisia eli kasvisyöjiä. James juo säännöllisesti ihmisverta eikä hän aio lopettaa ennen kuin on juonut myös Bellan verta. Perhe apunaan Edward pelastaa Bellan hengen, mutta pelko vaaroista, joita Bella tulisi kohtaamaan, säilyy.

Uusikuu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uudessakuussa Edwardin pelko Bellan turvallisuudesta lisääntyy, kun Bella viiltää sormensa paperiin ja Jasper melkein hyökkää hänen kimppuunsa. Tarkoituksenaan suojella Bellaa, Edward vakuuttaa Bellan siitä, ettei enää rakasta tätä ja muuttaa pois perheensä kanssa, särkien samalla Bellan sydämen. Edwardin on vaikea elää ilman Bellaa, ja hän masentuu tarkoituksettomasta elämästään. Kun Edward kuulee siskoltaan Rosalielta, että Bella olisi tehnyt itsemurhan, hän aikoo saada italialaisen vampyyriryhmän, Volturit, tappamaan itsensä. Yhdessä Alicen kanssa Bella ryntää Italiaan ja pysäyttää Edwardin ennen kuin hän menee ihmisjoukon keskelle ja paljastaa itsensä auringon valossa.

Edward selittää miksi lähti ja pahoittelee asiaa Bellalle. Edward kertoo, että elämä ilman Bellaa on hyödytöntä eikä hän halua elää ilman tätä. Bella antaa Edwardille anteeksi ja he jatkavat suhdettaan niin kuin Edward ei olisi ikinä edes lähtenyt. Bella pyytää onnistunein seurauksin Culleneiden perheeltä tukea siihen, että hänestäkin tulisi vampyyri. Edward on raivoissaan tästä, mutta myöhemmin hän kertoo muuttavansa Bellan itse, jos Bella suostuu ensin menemään naimisiin hänen kanssaan.

Epäilys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Epäilyksessä Bella suostuu Edwardin kosintaan, mikäli hän muuttaa Bellan vampyyriksi. Edward suostuu, jos se tapahtuisi vasta, kun he ovat aviossa. Kirjan juonta ohjaavat Victorian juonet. Hän haluaa kostaa puolisonsa Jamesin kuoleman ja Victoria jahtaa Bellaa ja luo uusia vampyyreita rakentaakseen armeijan. Ihmissudet ja vampyyrit tekevät aselevon, jotta voisivat taistella yhdessä Victoriaa vastaan. Aselepo on kuitenkin vaarassa, kun Bella tajuaa, että Jacob Black merkitseekin hänelle enemmän kuin hän luuli. Edward hyväksyy sen, että Bella välittää Jacobista. Voitokkaasti hän tuhoaa Victorian ja Bella tajuaa, että Edward on kaikkein tärkein asia hänen elämässään.

Aamunkoi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aamunkoissa Edward ja Bella menevät naimisiin. Bella tulee raskaaksi heidän kuherruskuukaudellaan ja sikiöstä kasvaa puoliksi ihminen ja puoliksi vampyyri, joka melkein tuhoaa Bellan. Edward yrittää saada Bellan tekemään abortin, jotta Bella pysyisi hengissä. Bella kuitenkin tuntee siteen itsensä ja syntymättömän lapsensa välillä ja aikoo synnyttää lapsen. Edward oppii myös rakastamaan lasta, kun hän alkaa kuulla sen ajatukset ja tajuaa, ettei hän halua Bellalle mitään pahaa ja rakastaa myös Bellaa. Bella melkein kuolee synnyttäessään, mutta Edward auttaa heidän tyttövauvansa maailmaan ja antaa Bellalle myrkkyään ruiskun avulla. Myrkky parantaa Bellan haavat ja tekee hänestä vampyyrin. Bellan tuskaisen muodonmuutoksen aikana Jacob leimaantuu heidän tyttövauvaansa Renesmeehen.

Kun Irina-vampyyri luulee Renesmeetä kuolemattomaksi vampyyrilapseksi, Volturit saapuvat tuhoamaan Cullenit. Edward, Bella ja muut liittoutuneet vampyyrit vakuuttavat Volturit siitä, ettei Renesmee ole kuolematon lapsi, eikä hän uhmaa vampyyrien olemassaoloa. Volturien lähtiessä Edward ja Bella ovat vapaita elämään elämäänsä rauhassa ja ikuisesti tyttärensä kanssa.

Luonnehdinta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Edwardia kuvataan kirjoissa charmikkaaksi, kohteliaaksi, määrätietoiseksi ja erittäin itsepäiseksi. Hän on erittäin suojelevainen Bellaa kohtaan ja laittaa hänen turvallisuutensa, ihmisyytensä ja hyvinvointinsa aina etusijalle. Edwardilla on usein tapana ylireagoida, erityisesti tapauksissa, joissa on kyseessä Bellan turvallisuus. Hän kertoo joitakin asioita elämästään 1900-luvulta, ja osaa olla erittäin romanttinen. Edward näkee itsensä hirviönä ja rakastuttuaan Bellaan hän toivoo epätoivoisesti, että hän olisi itsekin ihminen.

Fyysinen esiintyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuten kaikki vampyyrit Houkutus-sarjassa, Edward kuvataan mahdottoman kauniiksi. Monissa kirjan kohdissa Bella vertaa Edwardia myyttiseen Kreikan Adonikseen. Edwardin iho on ”kuin marmoria”; erittäin kalpea, jääkylmä ja se kimaltelee auringossa. Bella kuvaa Edwardin olevan täydellinen ja että hänellä on kulmikkaat ja korkeat poskipäät, vahvat leukaperät, suora nenä ja täyteläiset huulet. Hänen hiuksensa ovat sotkuisesti ja ne ovat väriltään epätavallisen pronssinväriset, ne hän peri biologiselta äidiltään. Hänen silmänsä, jotka hänen ihmisyytensä aikana olivat vihreät, ovat nyt kullanruskeat. Hänen ulkonäkönsä vaihtelee sen mukaan kuinka ”nälkäinen” hän on: silmät tummenevat, tullen melkein mustiksi ja hänen silmiensä alle ilmestyvät tummat varjot. Hänen vartalonsa on hoikka ja lihaksikas.

Vampyyrikyvyt ja -kiinnostukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edward, kuten muutkin Houkutus-sarjan vampyyrit, on yliluonnollisen kaunis, vahva, nopea, kestävä ja ketterä. Hänen tuoksunsa ja äänensä ovat erittäin vietteleviä, jopa niin paljon, että hän joskus ”häikäisee” Bellan yksinkertaisesti vahingossa. Houkutuksessa Edward selittää, että kuten muidenkaan vampyyrien, hänen ei tarvitse hengittää, vaikka hän niin tekeekin, koska se auttaa haistamaan ympäristön. Hän voi niellä tavallista ruokaa, mutta se ei ole hänen ruokavalioaan. Hän vertaa eläimen verellä elämistä (ihmisveren sijaan) samaan kuin jos ihminen yrittäisi elää tofulla. Edward ja muut vampyyrit eivät nuku koskaan.

Niiden taitojen lisäksi joita muutkin vampyyrit omaavat, Edwardilla on erityisiä kykyjä. Hän on Culleneista nopein ja voittaa heistä kenet tahansa juoksemisessa. Edward osaa myös lukea toisten ajatuksia, lukuun ottamatta Bellaa, jolla on ”kilpi” eli kyky joka torjuu kaikki vampyyrien mieleen suuntautuvat erikoiskyvyt. Sen sijaan kaikki fyysiset kyvyt toimivat Bellaan normaalisti. Edwardin puhetyyli on kuin 1900-luvulta.

Edward on musikaalinen ja hän osaakin soittaa pianoa kuin virtuoosi. Hän nauttii lähes kaikenlaisesta musiikista mukaan lukien klassinen, jazz, metalli, vaihtoehtorock ja punk/rock. Hän ei kuitenkaan pidä countrysta. Hän perustaa eniten indie rockista ja arvostaa rockia ja klassista saman verran. Hän mainitsee Houkutuksessa, että hän pitää 1950-luvun musiikista enemmän kuin 1960-luvun, eikä pidä lainkaan 1970-luvun ja sanoo että 1980-luvun musiikki oli ”siedettävää”.

Edward omistaa Volvo C30:n ja Aston Martin V12 Vanquishin, joista jälkimmäinen on hänen autonsa ”erikoistilaisuuksia” varten. Hän antoi myös siskolleen Alicelle lahjaksi Porsche 911 Turbon kirjassa Epäilys. Edward osti myös moottoripyörän, jotta voisi ajaa Bellan kanssa, mutta antoi sen Jasperille tajuttuaan, että Bellan moottoripyöräharrastus oli juttu, jonka hän halusi jakaa Jacobin kanssa.

Romanttiset suhteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Rosalie Hale[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Carlisle Cullen muutti Rosalien vampyyriksi löydettyään tämän lähes kuolleena kadulta. Häntä kuvattiin maailman kauneimmaksi naiseksi. Carlisle oli aluksi toivonut, että Edward saisi hänestä kumppanin. Heidän tunteensa toisiaan kohtaan olivat kuitenkin pelkästään sisarukselliset, ja Rosalie rakastuikin pian Emmett McCartyyn.

Tanya[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tanya on vampyyri, joka asuu Denalissa, Alaskassa perheensä kanssa. He ovat ainoa ryhmä Cullenien lisäksi, jotka elävät ainoastaan eläinten verellä. Hän tunsi kiinnostusta Edwardia kohtaan heti ensitapaamisella, mutta Edward torjui hänet kohteliaasti. Myöhemmin Edward kertoo hieman mustasukkaiselle Bellalle, että Tanyasta ei ole hänelle mitään uhkaa.

Bella Swan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bella Swanista tulee Edwardin vaimo. Edward tunsi suurta houkutusta Bellan verta kohtaan ja se teki hänen olonsa Bellan seurassa äärimmäisen vaikeaksi. Uusikuussa Edward jättää Bellan, koska luulee suojelevansa siten Bellaa itseltään ja omalta luonnoltaan. Bella ja Edward menevät naimisiin viimeisessä kirjassa Aamunkoi ja saavat tyttären, mikä miltei tappaa Bellan. Bella ja Edward kokevat monia hankaluuksia, mutta pääsevät lopulta elämään rauhallista elämää yhdessä tyttärensä Renesmeen kanssa.

Ystävyyssuhteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Seth Clearwater[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seth on yksi La Pushin ihmissusilauman nuorimmista jäsenistä. Aluksi Edwardin ja Sethin välillä ei ollut mitään, mutta kun Cullenit ja sudet liittoutuivat taistellakseen Victoriaa vastaan, Seth ja Edward päätyivät taistelemaan yhdessä Victoriaa ja Rileyta vastaan. Kun heidät oli päihitetty, Edwardin ja Sethin välille muodostui selvä yhteys, vaikka ihmissudet ja vampyyrit ovatkin luontaisia vihollisia.

Aamunkoissa Sethista ja Edwardista tulee läheiset ystävät. Tämä ystävyys on osasyy siihen, että Seth liittyi Jacobin laumaan, kun Sam päättää hyökätä Culleneita vastaan. Seth seisoo myös Culleneiden puolella kun Volturit saapuvat tuhoamaan heidät.

Jacob Black[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

»Vaikka vihaat minua, minun täytyy tunnustaa, etten itse tunne samoin sinua kohtaan. Ajattelen sinua monin tavoin ... veljenä. Vähintäänkin aseveljenä.»
(Edward Jacobista, Aamunkoi kpl 17)

Jacob on yksi Edwardin ystävistä ja Bellan paras ystävä. Aluksi Jacob ei välittänyt siitä, että Bella oli Edwardin kanssa, mutta muututtuaan sudeksi, Jacob luo vihamielisiä tunteita Edwardia kohtaan, koska sudet ja vampyyrit ovat vihollisia. Tämä viha oli myös osaksi Jacobin Bellaa kohtaan tuntemien romanttisten tunteiden syytä.

Lopulta Jacob tunnustaa Bellalle tunteensa. Tästä huolimatta Edward ei ikinä vihaa Jacobia, vaikka Jacob huijaa Bellan suutelemaan itseään ja Bella tajuaa myös tunteensa. Kun Bella kertoo Jacobille valinneensa Edwardin, Jacobin vihaa Edwardia kohtaan kasvaa suurimmaksi, kuin mitä se tulee koskaan olemaan.

Aamunkoissa Jacobin viha alkaa laantua, kun Bella tulee raskaaksi Edwardille. Kun Jacob on raivoissaan siitä, että Edward on saattanut Bellan raskaaksi ja että vauva lähes tappaa Bellan, heidän välilleen muodostuu yhteinen viha vauvaa kohtaan. Jacob tuntee itsensä petetyksi, kun Edwardkin alkaakin rakastaa vauvaa kuultuaan sen ajatukset. Renesmeen syntymän jälkeen Jacob leimaantuu häneen. Edward ärsyyntyy tästä, mutta ymmärtää Jacobin leimaantumisen olevan tahaton, ja ettei Jacob saanut valita tunteitaan Renesmeetä kohtaan. Tämän jälkeen heidän tunteensa toisiaan kohtaan tulevat ystävällisemmiksi.

Kun he seisovat yhdessä Voltureita vastaan, Edward hyvästelee Jacobin kutsuen tätä pojakseen, näillä sanoilla: Hyvästi Jacob, veljeni... poikani (Aamunkoi kpl 37). Volturien lähdettyä Edward ja Jacob ovat ystäviä ja ymmärtävät toisiaan.

Perhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edwardin biologiset vanhemmat olivat Edward Masen vanhempi ja Elizabeth Masen. Edward vanhempi kuoli vuonna 1918 espanjataudin ensimmäisessä aallossa. Myös hänen perheensä oli sairastunut samaan tautiin. Elizabeth oli huolissaan Edwardista ja hoiti häntä sairasvuoteellaan vaikka oli itsekin vakavasti sairas. Carlisle Cullen työskenteli sairaalassa, jossa perhettä hoidettiin. Eräänä yönä tullessaan töihin Carlisle meni tarkistamaan Elizabethin ja Edwardin tilaa. Elizabeth oli heikentynyt huomattavasti; kuume oli riehaantunut hallitsemattomaksi, eikä hänen elimistönsä jaksanut enää taistella vastaan. Ennen kuolemaansa Elizabeth aneli Carlislen tekevän kaikkensa Edwardin pelastamiseksi, mikä sai Carlislen arvelemaan Elizabethin tienneen hänen olevan vampyyri. Elizabeth kuoli vajaa tunti sen jälkeen kun oli esittänyt vaatimuksensa. Carlislen mukaan Edward muistuttaa paljon äitiään. Elizabethin hiuksissa oli sama kuparinruskea sävy ja heillä on samanlaiset vihreät silmät.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Elokuvassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Twilight-elokuvissa Edward Cullenia esittää Robert Pattinson.

Roolijako[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edwardin roolia jaettaessa vuonna 2008 etusijalla oli se, että vaikka Edward oli Meyerin mukaan ”epäilemättä vaikein hahmo koko ryhmästä, hän on myös ainoa johon paneuduin intohimoisesti. Ainoa näyttelijä, jonka olen ikinä nähnyt, joka voisi olla lähellä Edward Cullenia on...Henry Cavill.” Kun elokuva oli myyty Summit Entertimentille heinäkuussa 2007, Meyer sanoi; ”Kaikkein valitettavin asia minulle oli täydellisen Edwardin menettäminen”, kun Cavill silloin 24-vuotiaana olikin liian vanha täyttääkseen realistisesti roolin. Meyer raportoi nettisivuillaan, että neljä kaikkein suosituinta faniehdotusta Edwardin rooliin olivat Hayden Christensen, Robert Pattinson, Orlando Bloom ja Gerard Way. 11. joulukuuta 2007 julkistettiin että roolin sai Pattinson, joka tunnetaan Cedric Diggoryn roolista Harry Potter ja liekehtivä pikari -elokuvassa. Summit Entertaimentin tuotantojohtaja Eric Feig sanoi: ”On aina haaste löytää oikea näyttelijä rooliin joka on elänyt niin elävästi jokaisen lukijan mielikuvituksessa, mutta me otimme vastuun vakavasti ja olemme varmoja Robert Pattinsonista, että olemme löytäneet täydellisen Edwardin meidän Bellallemme Houkutuksessa.” Meyer sanoi: ”Olen haltioitunut Summit Entertaimentin valinnasta Edwardin rooliin. On vain muutama näyttelijä joka pystyy näyttämään samaan aikaan sekä vaaralliselta, että kauniilta, ja vielä vähemmän näyttelijöitä, jotka voisin kuvitella Edwardin rooliin. Robert Pattinsonista tulee ihmeellinen.”

Houkutuksen ohjaaja Catherine Hardwicke sanoi roolien jakamisesta: ”Kaikilla on niin idealistininen mielikuva Edwardista. He olivat raivoissaan siitä kenelle aioin antaa roolin. Aivan kuin vanhat naiset sanomassa ’Sinun on parasta laittaa se oikein.’” Hän paljasti, ettei alun perin pitänyt Pattinsonin kuvasta, mutta muutti mielensä koe-esiintymisessä, joka oli rakkauskohtaus vastanäyttelijä Kristen Stewartin kanssa: ”Se oli sähköistä. Huone ajelehti pois, taivas aukesi ja olin aivan ’Tästä tulee hyvä.’” Pattinson myönsi; ”Minulla ei ole mitään ajatusta miten esittäisin osan silloin kun menin sisään ja oli hyvä tajuta se koe-esiintymisessä. Tahdoin osaa kovasti vaikken oikein edes tiennyt mikä se oli. En ollut edes lukenut kirjoja. Ja siitä vain, ’Tahdon tämän työn.’ Se oli aika paljon Kristenin ansiota.” Vuoden 2008 alussa Pattinson puhui fanien kapinasta hänen Edwardin rooliaan vastaan Entertaiment Weeklylle: ”Lopetin fanisivujen ja blogien lukemisen sen jälkeen kun näin juttuja ’Kiitos, kuka tahansa muu.’” Hän paljasti Evening Standardille: ”Kirjoilla on paljon faneja ja olen saanut kasoittain kirjeitä vihaisilta faneilta, jotka sanovat etten voi näytellä Edwardia, koska olin Diggory. Toivon, että pystyn todistamaan heidän ajatukset vääriksi.”

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2008 Meyer vieraili kuvauksissa ja sanoi, että Pattinsonilla ja Stewartilla oli niin hyvä kemia että ”se saattaa aiheuttaa hengitysvaikeuksia”. Pattinson paljasti, että Meyer oli antanut hänelle aikaisen painoksen kirjasta Midnight Sun, jossa Houkutuksen tapahtumat kerrotaan Edwardin näkökulmasta. Hän kertoi, että: ”Se oli asia minkä takia tykkäsin työn saamisesta, koska tyyppi ei oikeasti ole olemassa, joten voit luoda mitä ikinä haluat. Sitten kun tajusin, että oli kirja Edwardin näkökulmasta luin sen ja paljastui, että meillä oli sama näkökanta!” Rooliaan varten Pattinson kirjoitti juttuja Edwardista ja otti etäisyyttä ystäviin ja perheeseensä selittäen, että halusi tuntea eristyneisyyden. Ruumiillisesti hän paljasti että hänen oli tarkoitus saada näkyvät vatsalihakset, mutta se ei oikein onnistunut. Yhdessä kohtauksen otoksessa Edward, lahjakas pianisti, säveltää Bellalle kehtolaulun. Pattinsonille annettiin tilaisuus säveltää tähän kohtaukseen musiikki ja Hardwicke sanoi siitä: ”Kerroin hänelle, että hänen tulisi kirjoittaa yksi ja katsotaan saammeko sen toimimaan, koska se olisi tosi siistiä, jos se olisi Robin laulu. Hän soittaa kauniisti, on erittäin luova sielu, erittäin samankaltainen kuin Edward. Hän vain totaalisesti lukee kaikkein kiinnostavimpia juttuja ja näkee kiinnostavimpia elokuvia ja on erittäin itseään havainnoiva ja sukeltaa omaan eksistentaaliseen itseensä.” Meyer hyväksyi; ”Jos Robert voisi kirjoittaa kehtolaulun, se lisäisi ehdottomasti vähän mystiikkaa elokuvaan, eikö lisäisikin?” Vaikka kaksi Pattinsonin sävellystä sisältyy elokuvaan, kehtolaulun sävelsi lopulta Carter Burwell.

Huhtikuussa 2008 Hardwicke sanoi Pattinsonista: ”Hänessä suurenmoista on se, että hän oikeasti tuntee itsensä. Tarkoitan, että hän ei näytä tavalliselta tyypiltä. Ja kun luet kirjan, ajattelet ’Kuka ihme pystyy näyttämään tämän käsikirjoituksen mukaiselta?’, mutta luulen, että hän pystyy. Hänellä vain on nuo kauniit kasvot, jotka näyttää aivan siltä kuin kirjassa on kuvattu. Kun luet veitoksellisista poskipäistä ja kauniista leukaperistä ja kaikesta, se on kuin ’Vau. Kirjoittiko hän tämän Robille?’” Pattinson myönsi yksityiskohtaisessa haastattelussa, että hänellä on yhdistettyjä mielikuvia Edwardin kanssa; ”Luulen, että asia minkä näen kiinnostavana hänessä on se, että hän on tarinan sankari, mutta silti kiistää sankaruutensa. Vaikka hän tekisi kuinka sankarillisia tekoja, silti hän pitää itseään kaikkein itsekkäimpänä pahana henkilönä. Hän kieltäytyy hyväksymästä Bellan rakkauden häntä kohtaan, mutta samaan aikaan hän silti tavallaan tarvitsee sitä, mikä on aika tavanomainen tarinan linja. Esiintyessään ComicConissa heinäkuussa 2008, kun elokuvaa oli tekeillä, Pattinson kuvaili Houkutuksen tuomaa kokemusta näin: ”Outo. Tavallaan tiedät, että se on pohjimmiltaan kirja. Kirjalla on niin monta pakkomielteistä, pakkomielteisen lojaalia fania. On outoa, että ihmiset liittävät sinut heti hahmoon eivätkä pidä sinua näyttelijänä.” Pattinson on myös allekirjoittanut sopimuksen sarjan jatko-osista Uudessakuussa ja Epäilyksessä.

Haastattelussa Pattinson myöntää ettei ole harjoitellut amerikkalaista aksenttia; ”…Minä kasvoin katsellen amerikkalaisia elokuvia… Tavallaan opin miten näytellä, tai miten vain, amerikkalaisista elokuvista.”

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Larry Carroll MTV Moviesista oiti Edwardia ja Bella ”koko sukupolven rakkaustarinana”, kun taas Kirkus piti Edwardin esiintymistä Houkutuksessa ”yli byrotonisena”. Houkutuksen julkaisusta alkaen ”häikäisevän” Edwardin kehitys on jotenkin ollut kultin omainen, miljoonilla uskollisilla faneilla maailmanlaajuisesti. Kun hahmoa on kehuttu ylitsevuotamattomasti ja kutsuttu häntä ”teinityttöjen pakkomielteeksi”, muutama kritiikkikin on huomauttanut muun muassa hahmon seksismistä. Gina R. Dalfonzo National Review Onlinesta kuvaa Edwardia epävakaaksi ja ”petoeläimeksi”, käyttäen käyttäytymisesimerkkejä ja Bellan vakoilua tämän nukkuessa, keskustelujen salakuuntelua, ystävien valintaan vaikuttamista ja yllyttäen häntä huiputtamaan omaa isäänsä, siksi Edward on Dalfonzon milelestä ”yksi modernin fiktion paras kandidaatti hillitsevässä asteessa.” Kellan Rice Blast Magazine -lehdestä kritisoi Bellan ja Edwardin suhdetta sanoen että se ”romantisoi ja idealisoi… selvästi epäterveelliset – jopa herjaavat – suhteet.”