Twilight (elokuvasarja)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Twilight
The Twilight Saga
Ohjaaja
Käsikirjoittaja Melissa Rosenberg
Perustuu Stephenie Meyerin kirjasarjaan Houkutus
Tuottaja
 • Wyck Godfrey (1–5)
 • Mark Morgan (1)
 • Greg Mooradian (1)
 • Karen Rosenfelt (2–5)
 • Stephenie Meyer (4–5)
Säveltäjä
Kuvaaja
 • Elliot Davis (1)
 • Javier Aguirresarobe (2–3)
 • Guillermo Navarro (4–5)
Leikkaaja
 • Nancy Richardson (1, 3)
 • Peter Lambert (2)
 • Art Jones (3)
 • Virginia Katz (4–5)
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Summit Entertainment
Levittäjä Summit Entertainment
Ensi-ilta 2008–2012
Kesto 609 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 385 000 000 dollaria

Twilight (engl. The Twilight Saga) on Summit Entertainmentin tuottama yhdysvaltalainen elokuvasarja, joka perustuu Stephenie Meyerin kirjasarjaan Houkutus. Sarjan pääosissa näyttelevät Kristen Stewart, Robert Pattinson ja Taylor Lautner.

Elokuvat on käsikirjoittanut Melissa Rosenberg. Catherine Hardwicken ohjaama sarjan ensimmäinen osa Twilight – Houkutus sai ensi-iltansa 21. marraskuuta 2008.[1] Sarjan toinen osa, Chris Weitzin ohjaama Twilight – Uusikuu, tuli ensi-iltaan 20. marraskuuta 2009.[2] Sarjan kolmannen osan, Twilight – Epäilys, on ohjannut David Slade. Se sai ensi-iltansa 30. kesäkuuta 2010.[3][4] Viimeinen kirja jaettiin kahdeksi elokuvaksi, joista Twilight – Aamunkoi, osa 1 sai ensi-iltansa 18. marraskuuta 2011 ja sarjan päättänyt Twilight – Aamunkoi, osa 2 16. joulukuuta 2012.

Elokuvasarjan historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Houkutus (engl. Twilight) on yhdysvaltalaisen kirjailijan Stephenie Meyerin kirjoittama, romantiikalla maustettu neliosainen fantasiakirjasarja. Meyer sai idean kirjasarjaan erittäin todentuntuiseksi kuvailemastaan unestaan, jossa tyttö ja vampyyripoika keskustelivat suhteestaan ja siitä, miten vampyyripojan oli taisteltava vastaan haluaan juoda tytön verta, vaikka hän halusi sitä niin kovasti.

Sarjan ensimmäinen osa Twilight ilmestyi alkuperäiskielellä vuonna 2005 ja samana vuonna suomennettuna nimellä Houkutus. Toinen osa New Moon ilmestyi vuonna 2006 ja sen suomennos Uusikuu vuonna 2007. Kolmas osa Eclipse julkaistiin vuonna 2007 ja suomeksi 2008 nimellä Epäilys. Kirjasarjaan kuuluu lisäksi vuonna 2008 ilmestynyt Breaking Dawn, joka ilmestyi suomeksi nimellä Aamunkoi lokakuussa 2009. Houkutus-sarjan kirjoja on myyty maailmanlaajuisesti yli 42 miljoonaa kappaletta,[5][6] ja sitä on käännetty yli 37 kielelle.[7]

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2007 Summit Entertainment alkoi suunnitella elokuvasarjaa Meyerin Houkutus-kirjasarjan pohjalta ja alkoi kehittää elokuvaa sarjan ensimmäisestä osasta Houkutus.lähde? Vuoden 2008 marraskuun puolivälissä Summit Entertainment julkisti hankkineensa elokuvaoikeudet Meyerin kirjasarjan jäljellä oleviin osiin Uusikuu, Epäilys ja Aamunkoi.[8] 22. marraskuuta 2008, päivä ensimmäisen elokuvan Twilight – Houkutuksen taloudellisesti menestyksellisen ensi-illan jälkeen, Summit ilmoitti tekevänsä elokuvan myös kirjasarjan toisen osan Uudenkuun pohjalta.[9] Helmikuussa 2009 yhtiö julkisti tekevänsä elokuvan kirjasarjan kolmannen osan Epäilyksen pohjalta.[10]

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Twilight – Houkutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Twilight – Houkutus

Sarja kertoo teini-ikäisestä Isabella Swanista (Kristen Stewart), joka ensimmäisessä elokuvassa muuttaa Forksiin isänsä luokse, kun hänen äitinsä muuttaa Floridaan uuden miehensä kanssa. Hän tapaa koulussa oudon pojan Edward Cullenin (Robert Pattinson) ja tämän perheen. Myöhemmin hän rakastuu Edwardiin mutta hänelle valkenee, että tämä on vampyyri. Cullenien pelatessa baseballia paikalle osuu kolme vampyyria: Jäljittäjä James, Victoria ja Laurent. Toisin kuin Cullenit, he juovat ihmisten verta. James alkaa jäljittää Bellaa huomatessaan tämän olevan ihminen. Hän uskottelee Bellalle, että on kidnapannut tämän äidin, ja Bellan pitäisi saapua balettistudiolle, jossa hän joskus pienenä harrasti balettia. Bella saapuu studiolle mutta huomaa, että James on huiputtanut häntä. James puree Bellaa, mutta Edward saa imettyä myrkyn niin, ettei Bella muutu vampyyriksi. Tästä alkaa Bellan halu muuttua vampyyriksi. Victoria haluaa kostaa kumppaninsa kuoleman.

Twilight – Uusikuu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Twilight – Uusikuu

Bella viettää vastentahtoisesti syntymäpäiviän Culleneilla, kun hän saa paperiviillon avatessaan lahjoja. Jasper hyökkää Bellaa kohti mutta Edward saa pelastettua Bellan. Pian tämän jälkeen Edward jättää Bellan väittäen ettei rakasta tätä enää. Cullenien perhe muuttaa pois Forksista. Bella etsii lohtua Jacob Blackilta (Taylor Lautner) ja heistä tuleekin hyviä ystäviä. Jacobille kuitenkin kehittyy romanttisia tunteita Bellaa kohtaan. Bellalle paljastuu, että Jacob on ihmissusi. Bellan hypätessä kalliolta huvin vuoksi Edward luulee väärinkäsityksen kautta, että Bella on kuollut, vaikkei oikeasti ole, ja lähtee Voltureille anomaan kuolemaa, sillä ei voi elää maailmassa, jossa Bellaa ei ole. Alice ja Bella lähtevät Italiaan estääkseen Edwardin suunnitelmat ja todistamaan, että Bella on elossa.

Twilight – Epäilys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Twilight – Epäilys

Bella ja Edward ovat taas yhdessä, ja Jacob on sydän murtuneena vältellyt Bellaa. Bella kaipaa parasta ystäväänsä. Ihmissudet ja vampyyrit joutuvat kuitenkin tekemään aselevon keskenään, kun Victoria (Bryce Dallas Howard) vainoaa Bellaa edelleen kostaakseen Jamesin kuoleman. Hänestä on reilumpaa antaa Bellan kuolla, sillä silloin Edward saisi kokea saman tuskan kuin mitä hän koki kun hänen kumppaninsa kuoli. Hän luo vastasyntyneiden vampyyrien joukon, jota vastaan Cullenien ja Quileute-heimon on taisteltava. Taisteluiden aikana Bella tajuaa, että on ollut koko ajan ollut rakastunut Jacobiin. Elokuvassa paljastuu myös muutaman Cullenin perheen jäsenen takauma siitä, kuinka he muuttuivat vampyyreiksi. Esimerkiksi Rosalien ja Jasperin takaumat esiintyvät elokuvassa.

Twilight – Aamunkoi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva ilmestyi kahdessa osassa, joista ensimmäinen ilmestyi 18. marraskuuta 2011 ja toinen 16. marraskuuta 2012. Elokuva perustuu Aamunkoi-kirjan juoneen. Elokuvan ensimmäisessä osassa Bella viettää häitään Edwardin kanssa ja lähtevät häämatkalle saarelle. Jacob on varma, että Edward tappaa Bellan loman aikana tai vähintään muuttaa vampyyriksi. Bella kuitenkin tajuaa olevansa raskaana, jolloin Bella ja Edward lähtevät heti takaisin Forksiin. Cullenien perheessä liki kaikki ovat varmoja, että Bella ei kestä raskautta, koska lapsi kasvaa nopeasti ja on hyvin vahva, sillä hän on kuitenkin puoliksi vampyyri. Juonen käänteitä tapahtuu kun kaikki Forksissa eivät tahdo lapsen syntyvän, saati Bellan jäävän eloon lapsen kanssa, joten monien on taisteltava jopa läheisiään vastaan. Lapsi kuitenkin syntyy terveenä. Bella ei meinaa elvytyksestä huolimatta herätä. Edward ja Jacob ovat jo varmoja, että ovat menettäneet hänet, vaikka Carlisle vakuuttaa Bellan olevan elossa ja pysyvän hiljaa häneen ruiskutetun morfiinin ansiosta. Loppusuoralla juuri ennen lopputekstejä Bella kuitenkin herää vampyyrinä.

Elokuvan toisessa osassa Bella totuttelee uuteen elämäänsä vampyyrinä ja tapaa Renesmeeksi nimetyn lapsensa ensimmäiseen kertaan tämän syntymän jälkeen. Pian Bella saa tietää, että Jacob on leimautunut Renesmeehen ja raivostuu. Kun Jacob vielä puhuu Renesmeestä keksimällään lempinimellä, Bella yrittää hyökätä tämän kimppuun, mutta vahingoittaakin väliin tullutta Sethiä. Renesmee kasvaa kovaa vauhti ja kaikki ovat huolissaan kuinka kauan aikaa he saavat viettää tämän kanssa. Kun Cullenien ”serkku” Irina ilmiantaa väärinkäsityksen seurauksena Cullenit Voltureille kuolemattoman lapsen luomisesta, Alice näkee näyn, jossa Volturit tulevat tuhoamaan Renesmeen. Cullenit alkavat etsiä todistajia, jotka voisivat todistaa Voltureille, että Renesmee ei ole kuolematon lapsi vaan, että tämä on puoliksi ihminen ja puoliksi vampyyri. Myös Bella tekee Alicen vihjeiden avulla omia valmisteluita siltä varalta, että hän Edward kuolisivat ja Jacob pakenisi Renesmeen kanssa. Voltureiden saavuttua ja tilanteen alkaessa näyttää epätoivoiselta Alice saapuu paikalle viimeisen ja tärkeimmän todistajan kanssa.

Soundtrack[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Twilight – Houkutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Twilight-soundtrack

Elokuvan sävellyksen teki Carter Burwell.[11] Elokuvan soundtrackin julkaisi Chop Shop Records yhdessä Atlantic Recordsin kanssa 4. marraskuuta 2008.[12] Musiikkisuunnittelija Alexandra Patsavas valitsi soundtrackille tulleet kappaleet.[13] Stephenie Meyer oli osittain mukana kappaleiden valinnassa.[14] Soundtrack nousi Billboard 200 -listan kärkeen ja on myynyt yli 2,2 miljoonaa kappaletta.[15] Paramore-yhtyeen "Decode" oli ensimmäinen soundtrackilta julkaistu single. Se ilmestyi yksinoikeudella viralliselle Paramore Fanclubin sivulle sekä Stephenie Meyerin virallisille kotisivuille on 1. lokakuuta 2008. "Decoden" musiikkivideo, joka sisältää kohtauksia Twilight – Houkutuksesta, julkaistiin 3. marraskuuta 2008.[16] Toisena singlenä soundtrackilta julkaistiin Perry Farrellin kappale "Go All The Way (Into the Twilight)".[17] Se julkaistiin 23. lokakuuta 2008 Stephenie Meyerin kotisivuilla.[18]

Pääartikkeli: Twilight: The Score

Twilight – The Score sisältää Carter Burwellin elokuvaa varten tekemät sävellykset. Carter Burwell sävelsi ja organisoi Score-albumin noin 9-10 viikossa.[19] Se nauhoitettiin noin kahdessa viikossa myöhään syyskuussa 2008.[19] Twilight: The Score julkaistiin digitaalisesti 25. marraskuuta 2008, ja kauppoihin se ilmestyi Yhdysvalloissa 9. joulukuuta 2008.[20]

Twilight – Uusikuu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: New Moon -soundtrack

Twilight – Uudenkuun sävellyksestä vastasi Alexandre Desplat.[21] Desplat oli työskennellyt ennen Twilight – Uuttakuuta ohjaaja Weitzin kanssa tämän vuoden 2007 elokuvassa Kultainen kompassi.[21] Elokuvan soundtrackin, jonka kappaleet on valinnut musiikkisuunnittelija Alexandra Patsavas, julkaisi Chop Shop Records yhdessä Atlantic Recordsin kanssa 16. lokakuuta 2009.[22] Alun perin soundtrack piti julkaista 20. lokakuuta 2009, mutta suuren suosion takia sen julkaisua aikaistettiin neljällä päivällä.[23]

Ensimmäiseen elokuvaan kaksi kappaletta säveltänyt yhtye Paramore ilmoitti, ettei ole halukas osallistumaan toiseen elokuvaan.[24] Twilight – Uudenkuun ohjaaja Chris Weitzin kertoi ennen soundtrackin julkaisua sille tulevan kappaleita yhtyeiltä kuten Radiohead, Muse ja Band of Skulls.[25] 26. heinäkuuta 2009 The Used -bändin laulaja Jeph Howard ilmoitti Twitterin kautta yhtyeensä levyttävän kappaletta Twilight – Uudenkuun soundtrackille.[26] Death Cab for Cutie teki varta vasten elokuvan soundtrackille kappaleen "Meet Me On the Equinox", jonka ensikuunteluvideo julkaistiin 9. syyskuuta 2009.[27] Koko kappale kuultiin ensi kertaa 13. syyskuuta 2009 järjestetyssä MTV Video Music Awards -gaalassa.[15] Myöhään syyskuussa 2009 julkaistiin toinen albumilta löytyvä kappale "Satellite Heart", jonka esittää Anya Marina.[28]

7. lokakuuta 2009 julkaistiin Death Cab for Cutien singlen "Meet Me On the Equinox" virallinen musiikkivideo.[29][30] Video sisältää kohtauksia ja kuvia Twilight – Uusikuu -elokuvasta.[31]

Pääartikkeli: New Moon: The Score

New Moon – The Score sisältää Alexandre Desplatin elokuvaan tekemät sävellykset. Desplat korvasi säveltäjä Carter Burwellin, joka sävelsi musiikin elokuvasarjan ensimmäiseen osaan Twilight – Houkutus.[21] Desplat on ennen Twilight – Uuttakuuta työskennellyt ohjaaja Weitzin kanssa tämän vuoden 2007 elokuvassa Kultainen kompassi.[21] Yhdysvalloissa Score-albumi julkaistiin 24. marraskuuta 2009.[32]

Twilight – Epäilys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Eclipse-soundtrack

Lokakuussa 2009 Muse kertoi MTV:n haastattelussa, että yhtye saattaisi olla valmis tekemään kappaleita myös Twilight – Epäilys -elokuvaa varten.[33] Muse on luovuttanut kappaleitaan kahteen edelliseen sarjan elokuvaan.[33] Toukokuun alussa Stephenie Meyer kertoi virallisilla kotisivuillaan, että Muse tekee elokuvan soundtrack-levylle kappaleen, josta tulee myös heidän singlensä.[34] Kappale on nimeltään Neutron Star Collision (Love is Forever).[34] Single julkaistiin 17. toukokuuta 2010.[34]

Pääartikkeli: Eclipse: The Score

Eclipse – The Score -levyn sävelsi Howard Shore, joka on säveltänyt musiikkia myös Taru sormusten herrasta -elokuviin.[35] Virallinen soundtrack-levy julkaistiin 8. kesäkuuta 2010.[36]

Keskeisimmät näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taloudellinen menestys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Twilight – Houkutuksesta tuli suuri taloudellinen menestys: se tuotti avauspäivänään 35,7 miljoonaa dollaria[37] ja kokonaisuudessaan keräsi ensi-iltaviikonloppunaan yli 70,55 miljoonaa dollaria.[38] Kaikkiaan elokuva on tuottanut yli 379 miljoonaa dollaria.[39]

Twilight – Uusikuu teki historian parhaan yöennakon ennätyksen, kun se tuotti yöennakoillaan 26,3 miljoonaa dollaria.[40] Elokuva tuotti avauspäivänään 72,7 miljoonaa dollaria, mikä rikkoi myös parhaimman avauspäivän ennätyksen.[40] Koko avausviikonloppunaan Twilight – Uusikuu tuotti Yhdysvalloissa 140,7 miljoonaa dollaria.[41] Maailmanlaajuiset tuotot mukaan luettuna elokuva tuotti avausviikonloppunaan 258,8 miljoonaa dollaria.[41] Suomessa Twilight – Uudenkuun kävi katsomassa avausviikonloppuna yli 70 000 ihmistä, ja se oli viikonlopun katsotuin elokuva.[42]

Kriitikoiden vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taloudellisesta menestyksestä huolimatta elokuvasarjan vastaanotto kriitikoiden keskuudessa on ollut ristiriitainen. Sarjan ensimmäisellä osalla Twilight – Houkutus on hallussaan "mätä" arvosana Rotten Tomatoes -sivustolla sivuston huippukriitikoiden keskuudessa. Kriitikoiden antamista 36 arvostelusta 56 % oli positiivisia.[43] Jatko-osa Uusikuu sai myös arvosanan "mätä", kun 40 huippukriitikosta vain 40 % antoi elokuvalle positiivisen arvosanan.[44] Sarjan kolmas osa Epäilys sai edeltäjiään parempia arvosteluja. Sillä on 66 % "tuore" arvosana Rotten Tomatoes -sivustolla perustuen 35 arvosteluun.[45] Twilight-elokuvasarja on myös valittu kaikkien aikojen huonoimmaksi elokuvasarjaksi.[46]

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Thompson, Anne: 'Twilight' moves into 'Potter's' place. Variety. 15.8.2008. Arkistoitu 18.9.2009. Viitattu 28.11.2009. (englanniksi)
 2. D'Alessandro, Anthony: 'New Moon' takes opening day record. Variety. 21.11.2009. Arkistoitu 25.11.2009. Viitattu 28.11.2009. (englanniksi)
 3. Bella: Epäilys-elokuva houkutus-twilight.blogspot.com. 13.9.2009. Viitattu 17.3.2010.
 4. Release Date. Eclipsemovie.org. Arkistoitu 14.8.2010. Viitattu 16.2.2010. (englanniksi)
 5. Acocella, Joan: In the Blood 9.3.2009. The New Yorker. Viitattu 10.6.2009. (englanniksi)
 6. Twilight: The Movie – February 4, 2009 Stepheniemeyer.com. Viitattu 10.6.2009.
 7. Movie Review: 'Twilight'. Los Angeles Times. Arkistoitu 22.4.2009. Viitattu 7.4.2009. (englanniksi)
 8. Zeitchik, Steven: 'Twilight' film franchise looks ahead Hollywood Reporter. 13.11.2008. Viitattu 24.7.2021. (englanniksi)
 9. Carroll, Larry: 'Twilight' Sequel Confirmed: 'New Moon' To Hit The Big Screen. 22.11.2008. MTV. Arkistoitu 1.9.2009. Viitattu 7.8.2009. (englanniksi)
 10. Summit Entertainment's Twilight Saga's Eclipse to be Released June 30, 2010. Summit Entertainment. Arkistoitu 26.3.2009. Viitattu 13.8.2009. (englanniksi)
 11. Carlsson, Mikael: “Twilight” Assigned to Carter Burwell 10.6.2008. Film Music Institute. Viitattu 3.5.2009. (englanniksi)
 12. Montgomery, James: 'Twilight' Soundtrack To Include Muse, Linkin Park And, Of Course, Robert Pattinson MTV. 6.10.2008. Viitattu 3.9.2009. (englanniksi)
 13. Montgomery, James: Are Pop-Punks Paramore A Good Fit For ‘Twilight’? 19.9.2008. MTV Movie Blogs. Arkistoitu 16.4.2009. Viitattu 3.5.2009. (englanniksi)
 14. “Twilight” Author Stephenie Meyer on Her Musical Muses, Upcoming Movie and Mermaid Dreams Rolling Stone. Arkistoitu 5.5.2009. Viitattu 3.9.2009. (englanniksi)
 15. a b Death Cab For Cutie Scores Lead 'New Moon' Single MTV. Viitattu 7.8.2009. (englanniksi)
 16. Video Premiere: Paramore, 'Decode,' From The 'Twilight' Soundtrack MTV Buzzworthy Blog. Viitattu 8.10.2009. (englanniksi)
 17. Perry Farrell song unveiled NewMoonTheSoundtrack.com. Arkistoitu 25.11.2009. Viitattu 8.10.2009. (englanniksi)
 18. ***October 23, 2008*** Stepheniemeyer.com. Viitattu 8.10.2009. (englanniksi)
 19. a b Carter Burwell - Twilight carterburwell.com. Arkistoitu 16.12.2009. Viitattu 17.10.2009. (englanniksi)
 20. 'Score' Album Announced! NewMoonTheSoundtrack.com. Viitattu 17.10.2009. (englanniksi)[vanhentunut linkki]
 21. a b c d Alexandre Desplat is Scoring Twilight Saga: New Moon?! FirstShowing.net. Viitattu 7.8.2009. (englanniksi)
 22. 'New Moon' Soundtrack Gets Early Release Date ET. Arkistoitu 16.10.2009. Viitattu 16.10.2009. (englanniksi)
 23. New Moon Soundtrack to be Released Early due to Popular Demand! newmoonmovie.org. Arkistoitu 26.4.2010. Viitattu 25.10.2009. (englanniksi)
 24. Paramore Say 'We're Not The 'Twilight' House Band' MTV. Viitattu 7.8.2009. (englanniksi)
 25. On the set: 'New Moon' on the rise Los Angeles Times. Viitattu 7.8.2009. (englanniksi)
 26. The Used tweet Twitter. Viitattu 7.8.2009. (englanniksi)
 27. Sneak Preview of Death Cab for Cutie Song for New Moon Soundtrack! newmoonmovie.org. Arkistoitu 25.3.2010. Viitattu 9.9.2009. (englanniksi)
 28. Listen to Anya Marina's 'Satellite Heart' from the New Moon Soundtrack dose.ca. Viitattu 2.10.2009. (englanniksi)[vanhentunut linkki]
 29. 'Meet Me on the Equinox' Music Video robertpattinsonwho.com. Viitattu 8.10.2009. (englanniksi)
 30. MTV Video Premieres - Death Cab For Cutie - "Meet Me On The Equinox" MTV.com. Viitattu 8.10.2009. (englanniksi)
 31. Screencaps of new New Moon scenes from the Meet Me on the Equinox video thinkingofrob.wordpress.com. Viitattu 8.10.2009. (englanniksi)
 32. The Twilight Saga: New Moon - The Score [SOUNDTRACK] amazon.com. Viitattu 26.10.2009. (englanniksi)
 33. a b Muse May Be On Third 'Twilight' Soundtrack Too MTV. Viitattu 17.10.2009. (englanniksi)
 34. a b c Muse WILL Be On Eclipse Soundtrack With The First Single!!!!!! MTV. Arkistoitu 12.5.2010. Viitattu 8.5.2010. (englanniksi)
 35. Howard Shore to score ‘Twilight: Eclipse” moviescoremagazine.com. Arkistoitu 25.1.2010. Viitattu 14.2.2010. (englanniksi)
 36. ‘Eclipse’ Soundtrack Release Date Set For June! eclipsemovie.org. Arkistoitu 26.4.2010. Viitattu 19.4.2010. (englanniksi)
 37. 'Twilight' grosses $35.7 mil on Friday Entertainment Weekly. Viitattu 27.4.2009. (englanniksi)
 38. 'Twilight' Tuesday Finale: Director Catherine Hardwicke Raves About Film's Success — 'Unbelievable!' MTV. Viitattu 24.3.2009. (englanniksi)
 39. TWILIGHT Box Office Mojo. Viitattu 27.4.2009. (englanniksi)
 40. a b 'New Moon' takes opening day record Variety. Viitattu 21.11.2009.
 41. a b Worldwide openings Box Office Mojo. Viitattu 23.11.2009. (englanniksi)
 42. Twilight – Uusikuu sai 70 000 katsojaa avausviikonloppuna Helsingin Sanomat. Arkistoitu 26.11.2009. Viitattu 23.11.2009.
 43. Twilight Movie Reviews, RottenTomatoes.com, Viitattu 20.10.2010
 44. The Twilight Saga: New Moon Movie Reviews, RottenTomatoes.com, Viitattu 20.10.2010
 45. The Twilight Saga: Eclipse Movie Reviews, RottenTomatoes.com, Viitattu 20.10.2010
 46. 'The Twilight Saga' voted worst movies of all time 29.12.2012. Digital Spy. Viitattu 30.12.2012. (englanniksi)