Gerard Way

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Gerard Way
My Chemical Romance @ McCallum Park (5 2 2012) (6825192746).jpg
Gerard Way esiintymässä vuonna 2012.
Syntynyt 9. huhtikuuta 1977 (ikä 40)
Summit, New Jersey, Yhdysvallat [1]
Kotoisin Belleville, New Jersey, Yhdysvallat
Aktiivisena 2001–
Tyylilajit vaihtoehtorock, pop-punk, punk, post-hardcore
Laulukieli englanti
Yhtyeet My Chemical Romance
Levy-yhtiöt Reprise Records
Warner Bros. Records
Eyeball Records

Gerard Arthur Way (s. 9. huhtikuuta 1977 Summit, New Jersey, Yhdysvallat) on yhdysvaltalainen laulaja lauluntekijä. Hän perusti My Chemical Romance - yhtyeen,[1] joka hajosi maaliskuussa 2013.[2] Hän on myös The Umbrella Academy -sarjakuvan käsikirjoittaja, ja oli sarjakuvapiirtäjä jo ennen musiikkiuran alkua. Hän on saavuttanut useita palkintoja ja kunnianosoituksia niin musiikki- kuin sarjakuvapiirtäjäuransa kautta.

Nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gerard Arthur Way syntyi New Jerseyn Newarkissa 9. huhtikuuta 1977. My Chemical Romancen basisti Mikey Way on hänen pikkuveljensä. Wayn perhe asui nk. ”hämärällä” rikollisuuden varjostamalla alueella, eikä Gerard saanut nuorena juurikaan leikkiä kodin ulkopuolella. Niinpä hän uppoutui sarjakuvien, musiikin ja väkivaltaisten elokuvien maailmaan pikkuveljensä Mikeyn kanssa. Gerard on puoliksi italialainen (äidin, eli Donna Lee Rushin puolelta) ja puoliksi skotlantilainen (isän, eli Donald Wayn puolelta). Gerard esiintyi nuoresta asti useissa koulunsa bändeissä, sillä hän oli hyvä laulamaan ja esiintymään.

Vuonna 1999 Gerard valmistui the School of Visual Arts in New York City -nimisestä taidekoulusta.

Inspiraatiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gerardin ja Mikeyn isoäiti Elena Lee Rush opetti Gerardin piirtämään, laulamaan ja esiintymään. My Chemical Romancen kappale ”Helena” on nimetty Wayn veljesten isoäidin mukaan, koska nämä kutsuivat tätä usein Helenaksi. 11-vuotiaana Gerard tajusi ensimmäisen kerran, että kaikki hänen läheisensä kuolevat lopulta ja silloin hän jää kokonaan yksin. Siitä syntyi hänen pakkomielteensä kuolemaan. Vuoden 2001 New Yorkin terrori-iskut saivat hänet tajuamaan miten lyhyt elämä on ja miten hänen pitäisi käyttää se jotenkin merkittävästi. Niinpä Gerard perusti My Chemical Romancen bändin entisen rumpalin Mattin kanssa.

My Chemical Romance ilmoitti hajoavansa 22.3.2013

Way kärsi aiemmin lääke- ja alkoholiriippuvuudesta, hän on myös ollut vakavasti masentunut kahdesti. Way käytti musiikkia terapianaan ja siksi useimmat bändin alkuvuosien kappaleista ovat synkkiä. Suurimmiksi musiikillisiksi vaikuttajikseen Way on maininnut muun muassa Iron Maidenin, Queenin sekä Misfitsin. Ulkomusiikillisia esikuvia Gerard Waylle ovat olleen esimerkiksi Alice Cooper sekä David Bowie.

Gerard on ollut ehdolla myös Twilight-elokuvasarjan Edward Cullenin rooliin.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gerard on kärsinyt vahvasta lääke- ja alkoholiriippuvuudesta, mutta pääsi siitä eroon vuonna 2004. Vuoden 2004 lopusta lähtien Way on pysytellyt pääosin raittiina, mutta voi omien sanojensa mukaan ottaa satunnaisen drinkin tai pari.

Way meni naimisiin 3. syyskuuta 2007 Lindsey Ann Ballaton kanssa. Heidän hääseremoniansa pidettiin My Chemical Romancen backstagella keikan jälkeen.

Parin ensimmäinen lapsi syntyi Kaliforniassa 27. toukokuuta 2009. Pieni tyttövauva sai nimekseen Bandit Lee Way.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Gerard Way Global.britannica.com. 2013. Encyclopædia Britannica, Inc. Viitattu 10.4.2013. (englanniksi)
  2. My Chemical Romance: On aika lopettaa Ylex.yle.fi. 23.3.2013. Yle. Viitattu 10.4.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]