Bella Swan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bella Swan
Luoja(t) Stephenie Meyer
Näyttelijä(t) Kristen Stewart
Ensi-
esiintyminen
Houkutus
Viimeinen
esiintyminen
Aamunkoi osa 2
Henkilötiedot
Koko nimi Isabella ”Bella” Marie Swan (myöhemmin Bella Cullen)
Sukupuoli nainen
Asuinpaikka Forks, Washington, Yhdysvallat
Suhteet
Vanhemmat Charlie Swan
Renée Dwyer
Phil Dwyer (isäpuoli)
Puoliso(t) Edward Cullen
Lapset Renesmee Cullen
Tutut Jacob Black
Tyler Crowley
Mike Newton
Jessica Stanley
Eric Yorkie
Angela Weber

Isabella ”Bella” Marie Swan (myöhemmin Bella Marie Cullen, s. 13. syyskuuta 1987) on kuvitteellinen hahmo Stephenie Meyerin kirjasarjassa Houkutus. Hän on sarjan päähenkilö ja esiintyy jokaisessa sarjan viidessä elokuvassa. Kirjasarjaan pohjautuvissa elokuvissa Bella Swania esittää Kristen Stewart.

Ensimmäisessä osassa Houkutus Bella muuttaa isänsä Charlie Swanin luokse Forksin pikkukaupunkiin Washingtonin osavaltioon. Forksissa Bella ihastuu luokkatoveriinsa, vampyyri Edward Culleniin. Vaikka Edward pidättäytyy juomasta ihmisverta, vaikeuttaa hänen vampyrisminsa hänen ja Bellan suhdetta. Bella ei halua menettää Edwardia ja vannoo muuttuvansa vielä itsekin vampyyriksi pystyäkseen olemaan Edwardin kanssa ikuisesti. Myöhemmin Bella ystävystyy perhetuttunsa, ihmissusi Jacob Blackin kanssa ja joutuu tahtomattaan keskelle kolmiodraamaa, sekä ihmissusien ja vampyyrien pitkäaikaista vihanpitoa.

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan luoja Stephenie Meyer on kertonut kuinka sai idean sarjan ensimmäiseen kirjaan Houkutukseen. Kertomansa mukaan Meyer heräsi 2. kesäkuuta 2003 nähtyään erittäin eläväntuntuista unta. Meyerin mukaan hän näki unessaan tavallisen näköisen lukiolaistytön ja erittäin kaunispiirteisen vampyyripojan niityllä keskellä metsää. Hahmot keskustelivat siitä, että he olivat rakastumassa toisiinsa, mutta vampyyri tunsi suurta himoa tytön veren tuoksua kohtaan ja joutui toistuvasti taistelemaan itsehillintänsä kanssa, ettei tappaisi rakastettuaan yhdessä pienessä hetkessä.[1]

Meyerin unessa esiintyneillä hahmoilla ei ollut nimiä. Alun perin kirjoittaessaan hän kutsui hahmojaan yksinkertaisesti englannin kielen naispuolista ja miespuolista henkilöä tarkoittavilla pronomineilla ”he” ja ”she”, vapaasti käännettynä ”poika” ja ”tyttö”. Myöhemmin Meyer päätti antaa naispuoliselle hahmolle nimen Isabella, jonka oli alun perin ajatellut antaa omalle tyttärelleen, jota ei koskaan saanut. Mutta sitten hän kiintyi hahmoon kuin omaan tyttäreensä.[1] Bellan sai positiivisen vastaanoton uudessa koulussaan Forksissa, erityisen suosittu hän oli miespuolisten hahmojen keskuudessa, joka oli kuin suoraan Meyerin oman elämän siirtymisestä lukiosta yliopistoon.[2]

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Houkutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan ensimmäisessä osassa Houkutus 17-vuotias Bella Swan muuttaa äitinsä Renée Dwyerin luota kotoaan Arizonan osavaltion Phoenixista isänsä Charlie Swanin luo Washingtonin osavaltiossa sijaitsevaan Forksin pikkukaupunkiin. Uudessa koulussaan Bella tapaa salaperäisen oppilaan, Edward Cullenin, jonka omituinen käytös alkaa kiinnostaa tyttöä. Erinäisten tapahtumien kautta Edward tulee useaan otteeseen pelastaneeksi Bellan hengen osoittaen samalla omaavansa yliluonnollisilta vaikuttavia kykyjä. Vanhalta perhetuttavaltaan Jacob Blackilta Bella kuulee legendan, jonka mukaan Edward perheineen olisi vampyyri. Viimein Edward itse myöntää legendan todeksi, mutta lisää perheen pidättäytyvän ihmisveren juonnista. Edward varoittaa alituisesti Bellaa olemasta hänen kanssaan uskoen Bellan hengen olevan vaarassa jos hän jatkaa vampyyrin ystävänä. Bellan veren tuoksu on Edwardille houkuttelevampi kuin kenenkään muun ihmisen, ja tämän vuoksi hän pelkää jonakin päivänä tappavansa tytön. Bellan rakkaus ja luottamus Edwardiin tekevät hänet kuuroksi varoituksille, ja hän jatkaa ajan viettämistä Edwardin ja tämän perheen kanssa. Ollessaan ulkona Culleneiden kanssa Bellasta tulee sadistisen vampyyrin, Jamesin kohde. Perheensä avulla Edward pelastaa Bellan Jamesilta. Pelastuttuaan Bella osoittaa halua muuttua vampyyriksi, jotta voisi viettää ikuisuuden Edwardin kanssa. Edward kuitenkin on haluton muuttamaan tyttöä, ja Bella jää toistaiseksi ihmiseksi.

Uusikuu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toisessa osassa Uusikuu Bellan 18-vuotissyntymäpäivät koittavat, jolloin hän on onneton tajuttuaan olevansa nyt Edwardia fyysisesti vanhempi. Bellan kielloista huolimatta Alice järjestää hänelle syntymäpäiväjuhlat Culleneiden kotona. Avatessaan lahjojaan Bella saa paperihaavan sormeensa, josta alkaa vuotaa verta, ihmisverestä kieltäytyneiden mutta verenjanoisten vampyyrien edessä. Jasper ei kykene hallitsemaan itseään ja hyökkää Bellaa kohti, mikä muistuttaa Edwardia siitä, että heidän suhteensa asettaa Bellan suureen vaaraan. Edward kertoo Bellalle Cullenien muuttavan pois Forksista. Hän jättää Bellan metsään, polun juurelle samalla luvaten, ettei Bellan tarvitse enää koskaan nähdä häntä uudestaan. Hän saa Bellan uskomaan, ettei hän enää rakasta tätä. Bella yrittää epätoivoisesti seurata rakastettuaan.

Kuukausien kuluessa Bella suree edelleen rakkaansa lähtöä ja on vaipunut eräänlaiseen apatiaan. Huolestunutta Charlieta lepytelläkseen Bella lähtee Port Anglesiin ystävänsä Jessican kanssa. Myöhemmin Bella lähestyy holtittomasti miesryhmää baarin ulkopuolella ja tajuaa, että ollessaan hengenvaarallisissa tilanteissa hän kykenee kuulemaan Edwardin äänen päässään. Hän haluaa epätoivoisesti kuulla rakastamansa äänen uudestaan ja uudestaan, jolloin hän alkaa etsiä holtittomia harrastuksia. Ensimmäiseksi hän pyytää Jacob Blackia korjaamaan kaksi vanhaa moottoripyörää ja alkaa viettää aikaa tämän kanssa. Bella viihtyy hyvin Jacobin seurassa. Tämän kodista alkaa tulla Bellalle pakopaikka, ja Jacobista hänelle turvasatama, joka antaa Bellalle valheellisen tunteen, että hänen särkynyt sydämensä on ehjä. Heidän ystävyytensä vahvistuu, ja Jacob myöntää romanttiset tunteensa Bellalle, mutta tämä ei tunne samoin häntä kohtaan. Kun vampyyri Laurent palaa Forksiin ja hyökkää pellolla - jonne Bella patikoi yksin - Bellan kimppuun, jättimäiset sudet pelastavat hänet. Bellalle paljastuu, että Jacob ja hänen heimolaisensa ovat ihmissusia. Bella saa myös kuulla, että Victoria on palannut Forksiin kostaakseen hänelle kumppaninsa Jamesin kuoleman.

Eräänä päivänä Bella näkee Jacobin ystävien hyppivän kalloilta, jolloin tajuaa, että silloin voisi taas kuulla Edwardin äänen. Myöhemmin tylsistynyt Bella lähtee sukeltelemaan kalliolta, jolloin melkein hukkuu, mutta Jacob pelastaa hänet. Bella näkee liekkejä veden pinnassa, jotka myöhemmin tajuaa Victorian punaisiksi hiuksiksi. Alice ei voi nähdä Bellaa hänen "ihmissusiystäviensä" kanssa, joten Alice näkee, että Bella sukeltaa eikä nouse pintaan. Alice tulee Forksiin lohduttamaan surevaksi luulemaansa Charlieta, kunnes törmää Bellaan hänen kotonaan ja tajuaa, että Bella on elossa. Väärinkäsitysten kautta Edward tulee siihen uskoon, että Bella on tehnyt itsemurhan ja matkustaa Italian Volterraan pyytääkseen Voltureita tuhoamaan itsensä. Alice ja Bella säntäävät Edwardin perään, estääkseen tätä tapattamasta itseään. Koska Volturit eivät suostu tuhoamaan Edwardia Hän aikoo järjestää kohtauksen St. Markuksen päivänä, jolloin ihmiset juhlivat vampyyrien tappamista Volterrassa. (Sama Markus, kuin Voltureiden Marcus) Edward aikoi astua auringonvaloon keskellä Volterrassa sijaitsevalla Piazza dei Priorin aukiolla. Bellan pelastettua Edwardin kolmikko puhuu Voltureille ja Alice päättää, että muuttaa Bellan itse vampyyriksi, jonka näyttää Arolle. Aro uskoo Alicen näkyyn ja päästää kolmikon lähtemään. Matkalla kotiin Edward kertoo Bellalle, ettei hän koskaan lakannut rakastamasta tyttöä ja paljastaa lähteneensä Forksista vain, koska luuli sen olevan Bellan parhaaksi. Bella antaa anteeksi Edwardille, ja Cullenien perhe palaa kotiinsa Forksiin. Bella – jonka päällimmäisenä tarkoituksena on tulla vampyyriksi – päättää, että Cullenin perheen tulisi äänestää Bellan kohtalosta. Kaikki, paitsi Edward ja Rosalie, äänestävät Bellan muutoksen puolesta, mutta Edward suostuu muuttamaan Bellan itse vain, jos Bella ja hän menevät naimisiin ennen Bellan vampyyriksi muuttumista.

Epäilys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Epäilyksessä Bella ja Edward ovat Uudenkuun tapahtumien jälkeen palanneet onnellisesti yhteen. Heidän suhdettaan mutkistaa kuitenkin Bellan halu mennä tapaamaan ihmissusiystäväänsä Jacobia, sekä Charlien vahva viha Edwardia kohtaan. Edward on kuitenkin huolissaan Bellasta, ja pelkää Jacobin satuttavan Bellaa, mutta ymmärtäessään, ettei Bellalla ole hätää Jacobin kanssa, suostuu Bellan tahtoon. Bella viettää aikaa Jacobin kanssa La Pushissa ja oppii lisää muun muassa heimon historiasta, mutta Jacobin käytös ja Bellan aikomus muutua vampyyriksi mutkistaa ystävyyttä.

Victoria palaa Forksiin kostamaan Bellalle ja Culleneille miesystävänsä Jamesin kuoleman. Hän on koonnut vampyyriarmeijan (joka aiheutti tuhoa Seattlessa) taistellakseen Culleneita vastaan ja tuhotakseen heidät. Cullenin perhe liittoutuu Jacobin ihmissusiryhmän kanssa. Ennen taistelua Edward kosii Bellaa. Bella, jonka omat vanhemmat menivät nuorena naimisiin ja erosivat vain lyhyen avioliiton jälkeen, on vastahakoinen suostumaan menemään naimisiin niin nuorena. Eikä hän ole ainoa; Myös Charlie ja Jacob ovat naimisiin menoa vastaan. Bellan ainoa haave ennen vampyyriksi muuttumista on rakastelu Edwardin kanssa. Jos he rakastelevat ennen naimisiin menoa ja ennen kuin Bella on muutettu vampyyriksi, hän suostuu. Edward kieltäytyy tästä väittäen sen olevan liian vaarallista tytölle. Lopulta he kuitenkin päätyvät kompromissiin.

Taistelun aikana Bella, Edward ja Jacob piilottelevat vuorilla. Jacob huijaa Bellan suutelemaan itseään ja Bella tajuaa tunteensa häntä kohtaan; hän on rakastunut myös häneen. Victoria löytää Bellan ja muut, ja Edward ajautuu taisteluun naisen kanssa saaden lopulta tuhottua tämän. Bella tajuaa Edwardin olevan hänelle kaikista tärkein henkilö, suostuu tämän kosintaan ja valitsee siten Edwardin Jacobin sijasta.

Aamunkoi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aamunkoin alussa, Bella ja Edward menevät naimisiin Alicen järjestämässä seremoniassa. He viettävät kuherruskuukautensa Esmensaarella, pienellä fiktionaalisella saarella, jonka Carlisle antoi lahjaksi Esmelle. He saattavat avioliittonsa täydelliseksi, mutta rakastelu tuottaa erimielisyyksiä nuorelle parille: Edward on kauhuissaan siitä, että hän aiheutti mustelmia vaimolleen, mutta Bella inttää olevansa aivan kunnossa ja tahtoo rakastella Edwardin kanssa uudelleen. Edward vannoo, ettei tee samaa uudestaan Bellan ollessa ihminen, mikä kaihertaa tuoreen avioparin välejä. Pian Bella huomaa olevansa raskaana ja he lähtevät takaisin Forksiin Edwardin soitettua lääkäri Carlislelle.

Nopeasti kasvava sikiö alkaa imeä Bellan terveyttä itseensä, ja Edward yrittää saada Bellan tekemään abortin, pelastaakseen vaimonsa elämän. Bella kuitenkin tuntee siteen itsensä ja syntymättömän lapsensa välillä ja vaatii saada synnyttää. Pian Edwardkin rupeaa rakastamaan vauvaa, kun hän alkaa kuulla vauvan ajatukset ja tajuaa, että vauvakin rakastaa Bellaa, eikä tietoisesti satuta häntä.

Bella on kuolemaisillaan synnyttäessään vauvaa, mutta silti Edward toimittaa onnekkaasti heidän tyttövauvansa maailmaan. Tämän jälkeen hän ruiskuttaa omaa myrkkyään vaimonsa sykkimättömään sydämeen, mikä muuttaa Bellan vampyyriksi. Kivuliaan muuntautumisen aikana Jacob ”leimaantuu” (tahaton prosessi, jossa ihmissusi löytää sielunkumppaninsa) Bellan ja Edwardin vauvaan, Renesmee Culleniin. Bella oli miettinyt nimeä odottaessaan Renesmeetä ja nimi oli muotoutunut Edwardin ”äidin” Esmen ja Bellan äidin Reneén nimistä.

Renesmee on parissa viikossa kasvanut parin vuoden ikäiseksi lapseksi. Irina-niminen vampyyri näkee hänet leikkimässä niityllä ja luulee häntä kuolemattomaksi vampyyrilapseksi (vampyyrimaailmassa ei saa luoda lapsivampyyreja) ja lähtee Italian Volterraan kertomaan lapsesta Voltureille, vampyyreiden ”kuninkaallisille”. Kun Volturit saapuvat tuhoamaan Renesmeen ja Cullenit rangaistukseksi laittomasta luomuksesta, Edward, Bella ja heidän kanssaan liittoutuneet vampyyrit vakuuttavat Volturit siitä, ettei Renesmee ole kuolematon lapsi, vaan puoliksi ihminen, puoliksi vampyyri, eikä ole uhka vampyyrimailmalle. Kun Volturit lähtevät, Edward ja Bella ovat lopultakin vapaita elämään rauhassa tyttärensä kanssa Esmen remontoimassa mökissään.

Ihmissuhteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bella Cullen on Edward Cullenin vaimo, Renesmee Cullenin äiti, sekä Carlisle ja Esme Cullenin miniä. Bella on hyvin läheinen äitinsä Renéen kanssa, vaikka joskus hän tunteekin olevansa itse Renéen äiti. Hänen äitinsä laittaa aina suhteensa miehiin edelle, vaikka onkin tehnyt selväksi, että hän haluaa Bellan olevan itsenäinen. Bella syntyi Forksissa, mutta hänen äitinsä kasvatti Bellan Phoenixissä, jonne muutti jätettyään Charlien pian Bellan syntymän jälkeen.

Bellan suhde isäänsä on aina ollut viileä. Renéen muutettua Bellan kanssa Phoenixiin, Bella näki isänsä vain kesäisin. Vaikka Bella olikin silloin nuori, hän vihasi kesiä Forksissa ja kalastusta Charlien kanssa. Bella muutti asumaan Charlien kanssa vain antaakseen äidilleen tilaa. Charlien luona Bella huolehti heidän ruokailuistaan. Hänen isänsä on erittäin suojeleva ja epäluuloinen Edward Cullenia kohtaan.

Edward Cullen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

»Ennen sinua Bella, minun elämäni oli kuin kuuton yö. Hyvin pimeä, mutta taivaalla oli tähtiäkin, valon ja järjen pilkahduksia… Kunnes sinä lennähdit taivaalleni kuin meteori. Äkkiä kaikki syttyi tuleen: maailma säteili kauneutta. Kun sinä olit poissa, kun meteori oli kadonnut taivaanrannan taa, kaikki pimeni. Maailma oli entisellään, mutta valosi oli sokaissut minut. Tähtiä ei enää näkynyt. Eikä missään ollut enää mieltä.»
(Edward Bellasta, Uusikuu kpl 23)

Edward Cullen on Bellan Swanin poikaystävä, myöhemmin aviomies sekä vampyyri, joka pidättäytyy ihmisen verestä. Kun he tajuavat tunteensa toisiaan kohtaan, Bella rakastuu Edwardiin silmittömästi, uskoen, että Edward on täydellinen eikä Bella pidä itseään hänen rakkautensa arvoisena.

Edward kosii Bellaa sarjan toisessa osassa, Uudessakuussa, ja Bella myöntyy lopulta kosintaan Epäilyksessä, vaikkei pidäkään avioliitto-ajatuksesta. Osana sopimusta Edwardin kanssa hän lupaa mennä naimisiin Edwardin kanssa, jos tämä suostuu rakastelemaan Bellan kanssa ennen kuin hänestä tulee vampyyri. Bella pitää tätä ainoana asiana, jota odottaa avioliitolta.

Neljännessä osassa, Aamunkoissa, Bella menee onnellisesti naimisiin Edwardin kanssa, Alicen järjestämässä seremoniassa ja hänestä tulee Isabella Marie Cullen. Kuherruskuukautensa aikana Bella huomaa tulleensa raskaaksi. Synnytyksen aikana Bella on kuolemaisillaan ja Edwardin on muutettava hänet vampyyriksi pelastaakseen hänen henkensä.

Bellan muutoksen jälkeen hän ja Edward alkavat elää huomattavasti helpompaa elämää. Heidän on erittäin vaikeaa tyydyttää seksuaaliset halunsa toisillaan. Bella itse toteaa, että koska hänen uusi vampyyrikehonsa ei väsy, hän voisi jatkaa rakastelua koko yön. Hän saa kuulla asiasta kuitenkin Emmettiltä, Edwardin veljeltä melko lailla. Kirjan lopussa Bella ja Edward elävät onnellisesti, ikuisesti, aviomiehenä ja -vaimona tyttärensä Renesmeen kanssa.

Jacob Black[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jacob Black on Quileute-heimon jäsen ja Charlien parhaan ystävän Billyn poika. Jacob rakastaa Bellaa ja viettää paljon aikaa hänen kanssaan Edwardin ollessa poissa Uudessakuussa. Sillä aikaa kun Edward on poissa, Jacob helpottaa Bellan tuskaa, jonka Edwardin lähtö aiheutti. Jacobin kanssa oleminen toi helpotusta Bellan elämään, vaikka hän ei voinutkaan korvata Edwardia. Bella piti Jacobia parhaana ystävänään ja ”omana pienenä aurinkonaan”, joka säteilisi minne hän ikinä menikin. Jacobin muuntautuminen ihmissudeksi toi parin välille etäisyyttä.

Epäilyksessä Jacob tunnustaa romanttiset tunteensa Bellaa kohtaan ja yrittää vakuuttaa Bellan jättämään Edwardin. Jacob ajattelee, että koska hän on enemmän ihminen kuin Edward, hän olisi turvallisempaa seuraa Bellalle. Edwardkin näkee tämän, mutta taistelee silti Bellasta. Jacob pakottaa Bellan suutelemaan itseään, mikä johtaa siihen, että Bella löi häntä murtaen samalla kätensä ja päättäen melkein heidän ystävyytensä. Hieman myöhemmin Jacob kuulee, että Bella ja Edward ovat kihlautuneet ja panee Bellan suutelemaan itseään sanoen, että tappaa muuten itsensä. Pian Bella kuitenkin tajuaa, että hänen rakkautensa Jacobia kohtaan ei ole mitään verrattuna rakkauteen, jota hän tuntee Edwardia kohtaan. Myöhemmin hän kertoo Jacobille, että valitsi Edwardin ja murtaa Jacobin sydämen.

Murheen murtama Jacob pysyy huonoissa väleissä Edwardin ja Bellan kanssa. Lopulta Jacob leimaantuu heidän tyttäreensä Renesmeehen. Siitä Bella on raivoissaan ja kuultuaan, että Jacob antoi Renesmeelle lempinimen Loch Nessin hirviön mukaan, hän menettää itsehillintänsä ja yrittää tappaa Jacobin. Pian he kuitenkin tekevät rauhan ja Jacob pysyy Bellan parhaana ystävänä.

Renesmee Cullen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Renesmee Cullen on Bella Cullenin ja Edward Cullenin biologinen tytär ja hän on puoliksi vampyyri, sillä hän syntyi silloin kun hänen äitinsä oli vielä ihminen. Ensimmäiseksi Edward yrittää saada Bellan luopumaan lapsesta, mutta alettuaan kuulla vauvan ajatukset hänkin alkaa rakastaa lasta. Bella ja Renesmee rakastavat toisiaan valtavasti, ja myös Cullenin koko perhe rakastuu Renesmeehen. Myös Jacob rakastuu Renesmee'hen, kun tämä leimaantuu häneen. Ensimmäiseksi Bella ei pidä siitä, mutta lopussa hän ei enää ole sitä vastaan.

Renesmee on saanut ensimmäisen nimensä Renéeltä ja Esmeltä ja toisen nimensä Carlie Carlislelta ja Charlielta. Renesmeen lempinimi on Nessie.

Mike Newton[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mike Newton on suosittu poika Bellan uudessa koulussa ja hän on erittäin ihastunut Bellaan. Hän on Bellalle ystävällinen ja seuraa Bella kuin kultainennoutaja opastaessaan Bellan luokkaan joka päivä. Mike yrittää kysyä Bellaa useasti ulos, mutta hän ei ikinä suostu. Mike tulee mustasukkaiseksi kun kuulee, että Bella ja Edward seurustelevat.

Ollessaan elokuvissa Bellan ja Jacobin kanssa Mike luovuttaa Bellan suhteen ja sanoo tälle, että ”tytöt ovat julmia”. Mike kuitenkin aloittaa romanttisen suhteen Jessica Stanleyn kanssa ja hyväksyy, että Edward on Bellan poikaystävä. Bella yrittää elvyttää heidän ystävyyssuhteen neljän kuukauden ”zombiajan” jälkeen, ja onnistuukin siinä, ja heistä tulee uudestaan ystävät vaikkei Mike tunnekaan enää samaa sidettä heidän välillään.

Mike ei ilmeisesti ikinä päässyt yli Bellasta, sillä Edwardin ja Bellan häiden vastaanotolla Edward kommentoi Mikella olevan sopimattomia ajatuksia Bellasta.

Jessica Stanley[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jessica Stanley on myös Bellan ystävä high schoolista. Hän on ihastunut Mike Newtoniin ja myöhemmin hän Bellan johdattelujen ansiosta myös seurustelee hänen kanssaan. Jessicalla on kullanruskeat hiukset ja leveä hymy. Hän pitää puhumisesta ja juoruilemisesta. Bellan lisäksi hänen tyttöystäviinsä kuuluu muun muassa Angela Weber.

Hahmo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjoissa Bella kuvaillaan kalpeaksi. Hänellä on ruskeat silmät ja hiukset. Tätä yksityiskohtaisempaa kuvausta kirjoissa ei hänestä anneta. Stephenie Meyerin mukaan hän vältti hahmon tarkempaa kuvausta, jotta lukijat kykenisivät paremmin samaistumaan Bellaan.[3] Meyer painottaa jättäneensä Bellan tarkan ulkonäön tulkittavaksi lukijoille itselleen, mutta nettisivuillaan kertoo kuinka itse näkee hahmon[3]:

»erittäin vaaleaihoinen, pitkät, suorat, tummanruskeat hiukset ja suklaanruskeat silmät. Hänen kasvonsa ovat sydämenmalliset – leveä otsa, suuret silmät, näkyvät poskipäät, ja ohut nenä ja pienet leukaperät sekä terävä leuka. Hänen huulensa ovat hieman liian täyteläiset leukaperiin verrattuna. Hänen kulmakarvansa ovat tummemmat kuin hänen hiuksensa ja enemmän suorat kuin kaarevat. Hän on 165 cm pitkä, hoikka muttei lihaksikas, ja painaa noin 52 kg. Hänellä on lyhyet kynnet, koska hän pureksii niitä ollessaan hermostunut.»

Bellalla on kädessään pieni puolikuun muotoinen arpi, jonka hän sai verenhimoisen vampyyri Jamesin purtua häntä. Arpi kuvataan kalpeaksi, aina muutamaa astetta kylmemmäksi kuin hänen muu vartalonsa, ja auringonvalossa se kimaltaa samoin kuin vampyyrin iho. Aamunkoissa Edward muuttaa Bellan vampyyriksi, minkä jälkeen Bella kuvataan erittäin kauniiksi. Hänestä tulee vielä kalpeampi kuin aikaisemmin, ja hänen hiuksensa ovat tummemmat ja huulensa täyteläisemmät. Lisäksi hänen kauneuttaan kuvataan kirjassa Esmen ja Alicen veroiseksi.

Luonteenpiirteet ja kyvyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bella kuvataan ymmärtäväiseksi ja välittäväksi ihmiseksi. Hän on vakava, ujo ja älykäs tyttö, jolla on kuiva huumorintaju. Bella on huomattavan kömpelö ja erittäin itsepäinen. Hänellä kuvataan olevan hyvin yksityinen mieli, minkä vuoksi Edward ei vampyyrin kyvyillään kykene lukemaan tytön ajatuksia. Bella on lisäksi päättänyt vakaasti tulla vampyyriksi, ja hän pitää vahvasti kiinni tästä päätöksestä. Bellan sanotaan olevan huono valehtelija, mutta silloin tällöin hän osoittaa kykenevänsä teeskentelemään hyvin. Veren haju saa Bellan huonovointiseksi, mutta muututtuaan vampyyriksi veri ei enää haittaa häntä. Vampyyriksi tulonsa jälkeen Bellalla kuvataan olevan selkeämpi näkemys maailmasta. Hänen itsekurinsa on hyvä, ja hän kykenee vastustamaan halua juoda ihmisverta ensimmäisellä metsästyksellään. Yksityisen mielensä ansiosta hän saa vampyyrin erikoisvoimakseen kyvyn luoda eräänlaisen kilven suojellakseen lähellä olevia vampyyrien erikoiskyvyiltä. Edward mainitsee Bellan, toisin kuin aiemmin, olevan erittäin sulokas jopa vampyyriksi.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Filmatisoinnit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Twilight (elokuvasarja)
Kristen Stewart esittää Bella Swania sarjaan pohjautuvissa elokuvissa.

Yhdysvaltalainen elokuvayhtiö Summit Entertainment on kuvannut elokuvasarjaa Houkutus-kirjasarjan pohjalta. Elokuvissa Bellaa esittää yhdysvaltalainen näyttelijä Kristen Stewart. Stephenie Meyer kommentoi olevansa erittäin innostunut näkemään Stewartin roolissa.[4] Hän oli innoissaan siitä, että Bellaa oli valittu näyttelemään näyttelijä, joka on esiintynyt monen eri genren elokuvissa.[4] Hänen mukaansa Houkutus kuuluu useaan eri genreen, joten Bellan näyttelijällä oli hyvä olla kokemusta monista tyylilajeista.[4] Ensimmäinen Houkutus-elokuva Twilight – Houkutus sai ensi-iltansa vuonna 2008. Stewart jatkoi Bellan roolissa myös jatko-osissa Twilight – Uusikuu (2009), Twilight – Epäilys (2010), Twilight – Aamunkoi, osa 1 (2011) ja Twilight – Aamunkoi, osa 2 (2012).

Stewart voitti parhaan naispääosan MTV Movie Awardin vuonna 2009 roolistaan ensimmäisessä elokuvassa.[5] Stewart on voittanut myös monia muita palkintoja elokuvasarjan ansiosta.

Kritiikkiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bella Swan on saanut hahmona kriitikoilta negatiivisen vastaanoton. Sitä on pidetty muun muassa heikkona, ärsyttävänä, seksistisesti kuvattuna, vaikeasti samaistuttavana eikä kovinkaan kiinnostavana. Esimerkiksi Kirkus Reviews mainitsi Bellan olevan hahmo, jonka ”vetovoima perustuu taikuuteen, ei itse henkilöön”,[6] ja kutsui häntä "latteaksi ja pakkomielteiseksi".[7] AvidBookReader -sivuston arvostelija kritisoi Bellaa sarjan heikoimmaksi ja ärsyttävimmäksi hahmoksi.[8] Aamunkoita arvostellessaan Entertainment Weeklyn Jennifer Reese piti raskaana olevaa Bellaa vaikeasti samaistuttavana, jopa kauhistuttavana hahmona.[9] Independent-lehden arvostelija kritisoi Aamunkoita erittäin seksistiseksi ja piti Bellaa heikkona hahmona, joka ”elää palvellakseen miehiä ja kärsiäkseen”.[10] Myös Blast Magazinen Kellan Rice kritisoi Bellan hahmoa seksistiseksi ja arvosteli hahmon joutuvan liikaa heikon, pulasta pelastettavan neidon rooliin. Monien mielestä Bella on tylsä ja luonteeton hahmo.[11]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b The Story Behind Twilight stepheniemeyer.com. Viitattu 14. elokuuta 2008. (englanniksi)
 2. Frequently Asked Questions: Twilight Stepheniemeyer.com. Viitattu 1.5.2009. (englanniksi)
 3. a b What does Bella look like? Stepheniemeyer.com. Viitattu 22. maaliskuuta 2009. (englanniksi)
 4. a b c Kristen Stewart to star in Twilight Stepheniemeyer.com. Viitattu 22. maaliskuuta 2009. (englanniksi)
 5. 2009 MTV Movie Awards Winners MTV. Viitattu 14.7.2009. (englanniksi)
 6. Editorial Reviews Amazon.com. Viitattu 29.3.2009. (englanniksi)
 7. New Moon Barnes & Noble. Viitattu 6.8.2009. (englanniksi)
 8. REVIEW: ‘New Moon’ by Stephenie Meyer avidbookreader.com. Viitattu 29.3.2009. (englanniksi)[vanhentunut linkki]
 9. Book Review Breaking Dawn (2008) Stephenie Meyer Entertainment Weekly. Arkistoitu 3.6.2013. Viitattu 30.4.2009. (englanniksi)
 10. Breaking Dawn, By Stephenie Meyer Independent. Viitattu 30.4.2009. (englanniksi)
 11. ‘Twilight’ Sucks… And Not In A Good Way Blast Magazine. Arkistoitu 27.11.2012. Viitattu 4.4.2009. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]